Kuninkaallinen nimi lapselle?

Uusia kuninkaallisia syntyy tasaiseen tahtiin, ja vaikka modernimpia nimiä näkyy yhä enemmän, tapaavat kuninkaalliset silti valita jälkikasvulleen usein perinteisiä suvussa kulkeneita nimiä, varsinkin toisiksi nimiksi. Kruunupäihin usein liittyy mielikuva pitkistä nimilitanioista, ja neljä nimeä onkin ihan tavallinen määrä. Monella vanhemmalla kuninkaallisella on viisi nimeä ja kymmentäkin on näkynyt historiankirjoissa. Mitä korkeampi lapsen asema on, sitä suurempi ”paine” nimeen luonnollisesti kohdistuu. Nimet ovat kunnianosoituksia ja yksi syy pitkään nimeen on se, että sitä kunniaa on täytynyt osoittaa moneen eri suuntaan: vanhemmille, isovanhemmille, kummivanhemmille, menneille hallitsijoille, ehkä jopa suojeluspyhimyksille.
Kuninkaallisten valitsemat nimet saavat usein suosiopiikin, tosin monet nimistä ovat jo valmiiksi klassisia ja suosittuja. Oscareita on Ruotsi täynnä ilman prinssi Oscariakin. Mutta onko nimi klassikko juuri siksi, että sitä on esiintynyt ennenkin kuninkaallisilla?
Embed from Getty Images
Tanskan kruununprinssi Frederik ja hänen poikansa prinssi Christian noudattavat Tanskan kuninkaallisten nimiperinteitä.
Kaikki kuninkaalliset vanhemmat eivät ole aina edes saaneet päättää lapsensa nimeä (kokonaan) itse. Tanskassa perinteen mukaan kuninkaiden nimissä vuorottelevat Christian ja Frederik, ja nykyinen kruununprinssipari olisi varmasti saanut kovaa kritiikkiä, jos esikoispojan nimeksi olisi valikoitunut jokin muu kuin Christian. Lisäksi tosielämän hovidraamoissa lapsen isovanhemmat ovat voineet sivuuttaa vanhempien mielipiteen ihan täysin. Itävallan onneton keisarinna Elisabet ”Sissi” ei saanut aikoinaan vaikuttaa esikoisensa nimeen ollenkaan, vaan hänen anoppinsa Sophie omi koko vauvan, joka nimettiin isoäitinsä mukaan Sophieksi. Tällaista onneksi tapahtuu nykyisin varmaan melko harvoin!

 

Kuninkaallisten lasten nimet ovat suosittuja vedonlyöntikohteita, varsinkin Briteissä. Lapsen asema vaikuttaa nimivalintaan jonkin verran, sillä onhan lapsi julkisuudessa luultavasti koko ikänsä ja maansa ykkösedustajia. Cambridgen herttuapari valitsi lapsilleen hyvinkin perinteiset ja kuninkaalliset nimet kuin George Alexander Louis ja Charlotte Elizabeth Diana. Prinssi Williamin tittelittömät serkut Peter Phillips ja Zara Tindall valitsivat lapsilleen ensimmäisiksi nimiksi ei-niin-perinteiset: Peterin tyttäret ovat Savannah Anne Kathleen ja Isla Elizabeth, kun taas Zaran tytär on Mia Grace. Ruotsissa Victoria ja Daniel toisaalta yllättivät täysin Estellellä, samoin Carl Philipin ja Sofian valinta Alexander oli myös vähän odottamaton, vaikkakin norminmukainen, sillä onhan Alexander hyvinkin yleinen kuninkaallinen nimi muualla.
Embed from Getty Images
Ruotsin prinsessa Estellen etunimi oli yllätysvalinta, joka herätti jonkin verran kritiikkiä ja arvelua nimen poliittisista yhteyksistä Folke Bernadotteen. Folke Bernadotte oli syntyjään ruotsalaista kuninkaallissukua, vaikka ei ollut mukana kruununperimyksessä. Hän teki uran diplomaattina ja oli Ruotsin Punaisen ristin puheenjohtaja muutaman vuoden, kunnes hänet salamurhattiin Israelissa 1948. Folke Bernadotten vaimo oli nimeltään Estelle.
Kuninkaallisissa nimissä näkyvät kieli- ja kulttuurierot, mutta iso osa nimistöstä on klassista ja kuninkaallisille ”yhteistä” niin, että samoja nimiä löytyy kaikista maista, mutta vaihtelevilla kirjoitusasuilla. Kun kuninkaallinen avioitui toiseen maahan, hänen nimeään alettiin usein kirjoittaa uuden kotimaan mukaisesti: esimerkiksi Ranskan Marie Antoinette oli alunperin Maria Antonia kotimaassaan Itävallassa. Hallitsijanimien kääntäminen on ollut tapana Suomessakin, mutta nykyisen käytänön mukaan Espanjan kuningas on Felipe eikä Filip täällä Pohjolassakin. Venäjän keisarillisessa hovissa ulkomailta tulleet puolisot ottivat yleensä venäläisen nimen ortodoksikasteen yhteydessä. Lisäksi Venäjällä on edelleenkin tapana käyttää toisena nimenä isän nimestä johdettua nimeä. Näiden käytäntöjen mukaisesti esimerkiksi alkujaan saksalais-brittiläinen Alix tunnettiin Venäjän keisarinnana nimellä Aleksandra Fjodorovna ja hänen kaikkien tyttäriensä toinen nimi on historiankirjoissa Nikolajevna, Aleksandran puolison keisari Nikolai II:n mukaan: Olga Nikolajevna, Tatjana Nikolajevna jne. Vanhempien nimestä johdettu nimi on vanha tapa, joka elää myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Liisa Matintytär -tyyppiset etunimet ovat hiljalleen alkaneet taas yleistyä nykylapsillakin.
Embed from Getty Images
Prinssi George ei valtaannoustessaan tule olemaan Suomessa Yrjö edeltäjiensä tavoin, vaan George.
Oma lukunsa on myös Espanjan hallitsijasuku, jossa muutenkin prinssin ja prinsessan arvonimien sijaan käytetään omaa versiota infante/infanta. Osalla espanjalaisista kuninkaallisista on monta etunimeä siinä missä muuallakin Euroopassa, mutta käytössä on myös hieman muista maista poikkeava de Todos los Santos -nimi. Kuningas Felipen ja kuningatar Letizian molemmat lapset on nimetty näin: Leonor de Todos los Santos ja Sofía de Todos los Santos, vapaasti suomennettuna kaikkien pyhien Leonor. Kunigas Felipen tädeillä, infanta Pílarilla ja infanta Margaritalla tämä de Todos los Santos löytyy pitkän etunimilitanian lopuksi, mutta nykyinen kuningaspari ei valinnut tyttärilleen kuin yhdet tavalliset etunimet. De Todos los Santos on Bourbon-suvun oma perinne.
Embed from Getty Images
Espanjan prinsessakaksikko on nimetty suvun perinteiden mukaan.
Meillä tavallisillakin on usein tapana kunnioittaa lapsen isovanhempia, erityisesti toisen etunimen valinnassa. Kuninkaallisissa piireissä on usein annettu isovanhemman nimi tai jopa vanhemman nimi etunimeksi lapselle. Tätä näkee silloin tällöin myös tavisten joukossa, mutta käsittääkseni se ei ole kovin yleistä, varsinkaan jos isovanhemmat ovat elossa syntymän hetkellä. Kuninkaallishistoriaa paljon lukeneena voin sanoa, että välillä on melkoista tuskaa saada selvää sukupuista ja henkilöyhteyksistä, kun sukupolvi toisensa jälkeen on saanut vain niitä samoja nimiä. Nykyaikana tuntuisi useimmista varmaan vähän hassulta nimetä lapsi mummon tai vaarin mukaan, kun päällekkäistä elinaikaa on usein monta kymmentä vuotta. Espanjan kuningasparin nuorempi tytär on nimeltään Sofia isoäitinsä kuningatar Sofian mukaan, ja Tanskan prinssi Joachimin kolmas lapsi on Henrik isoisänsä prinssipuoliso Henrikin mukaan. Britannian kuningatar Elizabeth II:n äiti oli myös kuningatar Elizabeth, ja olipa kuningatar Victorian äitikin nimeltään Victoria. Monesti kuninkaallisilla sisaruksilla on myös keskenään samoja nimiä. Siihen tyyliin, että toisen ensimmäinen nimi on toisen kolmas nimi. En tiedä, onko tapa ulkomailla yleinen, mutta en ole ainakaan Suomessa törmännyt koskaan tähän.
Embed from Getty Images
Kuningatar Elizabeth äitinsä kuningatar Elizabethin kanssa vuonna 1980. Tyttärensä valtaannousun jälkeen vanhempi Elizabeth tunnettiin kuningataräitinä (Queen Elizabeth The Queen Mother) sekaannuksen välttämiseksi.
Joskus nimellä on voinut olla poliittistakin merkitystä. Tanskan kuningatar Margareeta syntyi ajalla, jolloin Tanska vielä hallitsi Islantia ja tästä johtuen kuningattaren nimirimpsusta löytyy islantilainen Þorhildur.
Tähän on koottu kuninkaallisissa piireissä suosittuja nimiä eri kielialueilta. Kuten aiemmin todettiin, osa kuninkaallisista nimistä pyörii joka hovissa, kun taas jotkut ovat selkeästi kielialueensa sisäisiä. Nimien kirjoitusasu aksenttimerkkeineen myös vaihtelee, mutta eiköhän tässä ole ihan kattava lista yleisimmistä kuninkaallisista nimistä!
Pohjoismaat: Märtha, Margareta, Lovisa, Madeleine, Eleonora, Ulrika, Christina, Silvia, Ingrid, Thyra, Josephine, Sofia, Lilian, Desiree, Astrid, Dagmar, Ingeborg, Birgitta
Oscar, Carl, Gustaf, Bertil, Adolf, Fredrik, Christian, Erik, Nicolas, Wilhelm, Lennart, Johan, Henrik, Waldemar, Alexander, Louis
Saksankieliset alueet: Charlotte, Frederica, Sophie, Wilhelmina, Adalbert, Augusta, Cecilie, Victoria, Gisela, Ludovika, Henrietta, Stephanie, Mathilde, Valerie, Therese, Hedwig, Eugenie, Claudia
August, Ernest, Carl, Frans, Joseph, Rudolph, Maximilian, Leopold, Albert, Louis, Hans, Ferdinand, Ludwig, Johan, Theodor, Wilhelm
Ranskankieliset alueet: Marie, Antoinette, Therese, Amelie, Charlotte, Beatrice, Claire, Isabella, Jeanne, Stephanie, Juliette, Gabriella, Adelaide
Jacques, Philip, Louis, Henry, Hugh, Charles, Xavier, Philip, Antoine, Pierre, Rainer, André, Sebastian, Gabriel, Felix
Espanja, Portugali ja Italia: Isabella, Maria, Pilar, Vittoria, Elena, Ines, Leonor, Sofia, Cristina, Dominica
Andrea, Manuel, Umberto, Alfonso, Amadeo, Felipe, Carlos, Pablo, Fernando, Juan
Kreikka, Venäjä: Olga, Anastasia, Tatiana, Theodora, Alexandra, Katarina, Ksenia, Natalie, Olympia, Alexia
Nikolas, Akilles, Konstantin, Georg, Alexander, Pavlos, Mikael/Mihail
Englanti: Anne, Margaret, Elizabeth, Victoria, Beatrice, Alexandra, Helena, Mary, Patricia, Diana, Maud, Alice, Rose, Jane, Caroline, Catherine
William, Arthur, Edward, George, Albert, Andrew, Richard, Victor, Charles, Alfred, James, Peter, Michael, Patrick, Alastair, David

Oletko nimennyt/ajatellut nimetä lapsesi tai onko sinut nimetty kuninkaallisten mukaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s