Kuninkaallisia nimiperinteitä ja inspiraatiota lapsen nimivalintaan

Oletko klassisten nimien ystävä? Etsitkö kansainvälistä, mutta suomalaiseen suuhun sopivaa nimeä lapsellesi? Siinä tapauksessa inspiraatiota kannattaa hakea kuninkaallisten parista!

Kuninkaallinen nimi lapselle saattaa äkkiseltään kuulostaa hiukan mahtipontiselta, mutta Euroopan hovit ovat täynnä klassisia nimiä, jotka ovat hyvää inspiraatiota nimivalintaan. Käydään ensin läpi kuninkaallisia nimiperinteitä, ja katsotaan sitten nimiä eri maiden hoveista.

Embed from Getty Images

Nimien taustalla

Moderneja nimivalintoja näkyy kuningasperheissä yhä enemmän, mutta jälkikasvulle valitaan silti useimmiten perinteisiä suvussa kulkeneita nimiä, varsinkin toisiksi nimiksi. Nimien määrä vaihtelee maittain. Joissain maissa annetaan vain yksi etunimi, toisissa taas kuusi. Useimmiten näkee ehkä kolmen tai neljän nimen yhdistelmiä.

Mitä korkeampi lapsen asema on, sitä suurempi “paine” nimeen kohdistuu. Erityisesti hallitsijan kutsumanimen tulee kestää aikaa ja kulutusta, sillä se tulee komeilemaan hyvin erilaisissa paikoissa vuosikymmenien ajan. Nimet edustavat myös jatkuvuutta, ja siitäkin syystä pienokaisia nimetään kuningasperheissä aiempien sukupolvien mukaan. Usein nimet ovat kunnianosoituksia edellisille sukupolville ja muille läheisille.

Kuninkaallisten valitsemat nimet saavat usein suosiopiikin, mutta monet nimistä ovat jo valmiiksi klassisia ja suosittuja. Oscareita on Ruotsi täynnä ilman prinssi Oscariakin, mutta onko nimi klassikko juuri siksi, että sitä on esiintynyt ennenkin kuninkaallisilla?

Embed from Getty Images

Perinnenimi vai uusia tuulia?

Joissain kuningashuoneissa on hyvin vahvat nimiperinteet. Tanskassa kuninkaiden nimissä vuorottelevat Christian ja Frederik, ja kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary olisivat varmasti saaneet kovaa kritiikkiä, jos esikoispojan nimeksi olisi valikoitunut jokin muu kuin Christian. Luxemburgissa vanhemmat voivat valita vapaammin, mutta sielläkin se sama pieni joukko nimiä pyörii koko suurherttuaperheellä, kaikilla vain vähän eri järjestyksessä.

Britanniassa Cambridgen herttuapari valitsi lapsilleen hyvinkin perinteiset ja kuninkaalliset nimet kuin George Alexander Louis, Charlotte Elizabeth Diana sekä Louis Arthur Charles. Herttuaparin lapset ovat prinssejä ja prinsessoja, ja he tulevat olemaan kuninkaallisen perheen ytimessä koko elämänsä, varsinkin George tulevana hallitsijana.

Sen sijaan kauempana kruunusta olevilla ja erityisesti tittelittömillä sukulaisilla on vapaammat kädet nimivalintojen suhteen, eikä nimiin kohdistu samanlaisia paineita. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin pojan nimi Archie Harrison yllätti, mutta Archiella ei toisaalta olekaan titteliä eikä tulevaisuutta edustuskuninkaallisena.

Muissakin maissa hallitsijan nuoremmat lapset ovat valinneet lapsilleen nimet selvästi vapaammin. Esimerkiksi Norjasta löytyy Leah Isadora, Ruotsista Adrienne, ja Luxemburgista Noah ja Liam.

Embed from Getty Images

Nimet ovat luonnollisesti myös makuasioita. Toiset pitävät klassikkonimistä ja haluavat muistaa sukulaisia, toiset antavat modernimpia tai ainakin kuningasperheelle uusia nimiä. William ja Kate ovat varmasti tyytyväisiä lastensa nimiin, eikä heitä kukaan pakottanut juuri näihin valintoihin.

Ruotsissa puolestaan Victoria ja Daniel repäisivät nimeämällä esikoisensa Estelleksi, eikä Espanjassa ruhtinatar Leonorin nimelläkään ole tietääkseni ole kuninkaallista lähihistoriaa Espanjassa. Liikkumavaraa siis on, vaikka lapsi olisi suora kruununperillinen.

Tarkemmin ajateltuna Estelle Silvia Ewa Maryssa ei ole yhtäkään ruotsalaista kuninkaallista nimeä, jolla olisi pitkä historia suvussa. Silvia ja Ewa tulevat Estellen isoäideilta ja Mary kummitädiltä eli Tanskan kruununprinsessalta. Hauska sattuma muuten, että sekä Ruotsissa että Espanjassa kruununperijäparit antoivat nuoremmalla lapselle sitten huomattavasti perinteisemmän nimen: Estellen pikkuveli on Oscar, ja Leonorin pikkusisko Sofia tyttöjen isoäidin eli kuningatar Sofian mukaan. Alla kuvassa Espanjan prinsessasiskokset.

Embed from Getty Images

Kuninkaallisia erikoistapoja

Kuninkaallisissa nimissä näkyvät kieli- ja kulttuurierot, mutta iso osa nimistöstä on klassista ja kuninkaallisille “yhteistä” vaihtelevilla kirjoitusasuilla. Entisaikoina, kun kuninkaallinen avioitui toiseen maahan, hänen nimensä käännettiin uuden kotimaan kielelle: Marie Antoinette oli alun perin Maria Antonia kotimaassaan Itävallassa. Tanskan prinssi Henrik oli syntyjään Henri.

Hallitsijanimien kääntämisestä on nykyisin luovuttu Suomessa, joten nykyisin Espanjan kuningas on täällä Pohjolassakin Felipe eikä Filip. Samoin prinssi George ei tule olemaan edeltäjiensä tavoin kuningas Yrjö, vaan ihan vaan kuningas George.

Embed from Getty Images

Oma lukunsa on Espanjan hallitsijasuku, jossa muutenkin prinssin ja prinsessan arvonimien sijaan käytetään omaa versiota infante/infanta. Osalla perheestä on ”tavalliseen tapaan” useampi etunimi, mutta käytössä on myös uniikki de Todos los Santos -nimi.

Kuningas Felipen ja kuningatar Letizian tyttäret ovat nimeltään Leonor de Todos los Santos ja Sofía de Todos los Santos, vapaasti suomennettuna kaikkien pyhien Leonor/Sofia. Kuninkaan tädeillä tämä erikoisnimi löytyy pitkän etunimilitanian lopuksi, mutta Felipe ja Letizia antoivat tyttärilleen vain yhdet tavalliset etunimet.

Nimi isovanhemman mukaan?

Kuningashuoneissa on usein annettu isovanhemman tai jopa vanhemman nimi kutsumanimeksi lapselle. Tätä näkee silloin tällöin myös tavisten joukossa, mutta tapa ei ole yleinen Pohjois-Euroopassa, varsinkaan jos isovanhemmat ovat elossa lapsen syntyessä. Nykyaikana useimmista tuntuisi varmaan vähän hassulta nimetä lapsi mummon tai vaarin mukaan, kun päällekkäistä elinaikaa on usein monta kymmentä vuotta.

Espanjan Sofian lisäksi isovanhemman mukaan on nimetty Tanskan prinssi Joachimin nuorin poika prinssi Henrik. Britanniassa kuningatar Elisabet II:n äiti oli myös kuningatar Elisabet. Kuningatar Viktoriankin äiti ja vanhin tytär olivat myös Viktorioita. Joissain entisissä kuningassuvuissa on sellaisia perinteitä, että suunnilleen kaikilla perheen naisilla on esim. Maria etunimenä, mutta kutsumanimenä käytetään sitten sitä (yhdys)nimen toista osaa.

Embed from Getty Images

Kuvassa kuningatar Elisabet äitinsä kuningatar Elisabetin kanssa vuonna 1980. Tyttärensä valtaannousun jälkeen vanhempi Elisabet tunnettiin kuningataräitinä (Queen Elizabeth The Queen Mother) sekaannuksen välttämiseksi.

Kuninkaallisia nimiä eri maista

Tähän on koottu kuninkaallisissa piireissä suosittuja nimiä eri kielialueilta. Osa nimistä pyörii joka hovissa, kun taas jotkut ovat selkeästi kielialueensa sisäisiä. Kirjoitusasu aksenttimerkkeineen vaihtelee, mutta tässä on aika kattava lista yleisimmistä kuninkaallisista nimistä.

Pohjoismaat:

 • Märtha, Margareta, Lovisa, Louise, Madeleine, Eleonora, Ulrika, Christina, Silvia, Ingrid, Josephine, Sofia, Lilian, Desiree, Astrid, Dagmar, Birgitta
 • Oscar, Carl, Gustaf, Bertil, Adolf, Fredrik, Christian, Erik, Nicolas, Wilhelm, Lennart, Johan, Henrik, Waldemar, Alexander, Louis

Saksankieliset alueet:

 • Charlotte, Frederica, Sophie, Wilhelmina, Augusta, Cecilie, Victoria, Gisela, Henrietta, Stephanie, Mathilde, Valerie, Therese, Claudia, Anna
 • August, Carl, Frans, Joseph, Rudolph, Maximilian, Leopold, Albert, Louis, Hans, Ferdinand, Johan, Theodor, Wilhelm

Ranskankieliset alueet:

 • Marie, Therese, Antoinette, Amalia, Charlotte, Beatrice, Claire, Jeanne, Stephanie, Juliette, Gabriella, Adelaide
 • Jacques, Philip, Louis, Henry, Hugh, Charles, Xavier, Philip, Antoine, Pierre, Rainer, André, Sebastian, Gabriel, Felix

Espanja, Portugali ja Italia:

 • Isabella, Maria, Pilar, Vittoria, Elena, Ines, Leonor, Sofia, Cristina
 • Andrea, Manuel, Umberto, Alfonso, Amadeo, Felipe, Carlos, Pablo, Fernando, Juan

Kreikka, Venäjä:

 • Olga, Anastasia, Tatiana, Theodora, Alexandra, Katarina, Natalie, Olympia, Alexia
 • Nikolas, Konstantin, Alexander, Mikael

Englanti:

 • Anne, Margaret, Elizabeth, Victoria, Beatrice, Alexandra, Helena, Mary, Patricia, Diana, Maud, Alice, Rose, Jane, Caroline, Catherine, Charlotte, Sarah
 • William, Arthur, Edward, George, Albert, Andrew, Richard, Victor, Charles, Alfred, James, Peter, Michael, Patrick, David

Oletko nimennyt/ajatellut nimetä lapsesi tai onko sinut nimetty kuninkaallisten mukaan?

Julkaistu tammikuussa 2017, päivitetty kesäkuussa 2020.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuninkaallisia nimiperinteitä ja inspiraatiota lapsen nimivalintaan

 1. Paluuviite: Kantaako lapsesi kuninkaallista nimeä? Nämä suomalaiset nimet ovat kuninkaallista alkuperää – Ruuhkavuodet.fi

Jätä kommentti