Kuninkaallisten vuosi 2017

Niin se vuosi vaan vaihtui! Ensimmäisen päivän kunniaksi otetaan pieni katsaus siihen, mitä alkanut vuosi tuo tullessaan ja lisäksi puhutaan hieman brittihovin kuvioista, sillä kuningatar Elizabeth on edelleen sairaana ja kansakunta huolissaan. Siitä lisää vähän alempana.
Monille kuninkaallisille arjen perustyö on oletettavasti melko samanlaista: vierailuja, tapaamisia, järjestöjen tapahtumiin osallistumista… Vuotta rytmittävät vuosittaiset juhlat, kuten syntymäpäivät, kansallispäivät, Nobelit ja joulu. Monarkilla (ja kruununperijällä) on hieman erilaista, sillä aikaa menee myös hallinnollisiin tehtäviin. (Netflixin The Crown -sarjassa esiteltiin “royal red box” eli laatikko, jossa monarkille tuodaan päivittäin tärkeitä asiakirjoja luettavaksi ja allekirjoitettavaksi). Vaihtelua tuovat ulkomaankiertueet sekä harvemmin juhlittavat merkkipäivät, kuten häät, vallassaolon vuosijuhlat sekä ristiäiset.
2010-luvulla on nähty useat häät ja niitä seuraavat ristiäiset, mutta vuosi 2017 näyttää näillä näkymin niiltä osin hiljaiselta. Sen sijaan isompia syntymäpäiviä on tulossa! Vuoden suurimmat synttärit vietetään varmasti Norjassa, sillä sekä kuningas että kuningatar täyttävät 80 vuotta kuluvana vuonna. Keväälle on huhuttu isoja juhlia runsaalla kuninkaalliskattauksella! Lisäksi Alankomaiden kuningas Willem-Alexander täyttää huhtikuussa 50 vuotta. Kruununperijäpariskunnista Ruotsin Victoria täyttää heinäkuussa 40 vuotta, Britanniassa herttuatar Camilla samassa kuussa 70, Liechtensteinin perintöruhtinatar Sophie lokakuussa 50 vuotta, kuin myös Kreikan kruununprinssi Pavlos huhtikuussa. Lisäksi Cambridget eli William ja Catherine täyttävät molemmat 35 vuotta, Catherine tammikuussa ja William kesäkuussa. Suomeenkin saadaan kuninkaallisia vieraita, sillä Tasavallan presidentin kanslian mukaan kesäkuussa Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vieraiksi saapuvat Pohjoismaiden kuninkaallisia sekä Islannin presidenttipari.
Embed from Getty Images
Vuonna 2016 Norjassa juhlittiin kuningas Haraldin 25-vuotista valtakautta, tänä vuonna kuningasparin 80-vuotisjuhlia.

 

Kuninkaallisia häitä ei tosiaan ole tällä hetkellä näköpiirissä, toiveena olisi prinssi Harryn kihlautuminen, mutta en odota henkeä pidätellen. 50-vuotishääpäiviään viettävät kesällä Tanskan ja Liechtensteinin hallitsijaparit. Britannian kuningatarpari viettää marraskuussa 70-vuotishääpäivää, jos sinne asti päästään. Lisäksi Wales prinsessa Dianan kuolemasta tulee loppukesällä 20 vuotta, mikä varmasti noteerataan kansainvälisesti. Tästä saankin kätevän aasinsillan brittihoviin.
Tilanne on siis se, että kuningatar Elizabeth on ollut nyt muutaman viikon sairaana. Kaikkien terve järki ymmärtää, että itse kukin on välillä kipeä ja ihme olisi, jos 90-vuotias olisi jatkuvasti täysin terve. Elizabeth on kuitenkin hyvin tunnettu velvollisuudentunteestaan ja sisustaan, ja on todella poikkeuksellista, että väliin on jäänyt perinteinen junamatka Sandringhamiin, joulupäivän kirkko sekä uudenvuoden kirkko. Median tietojen mukaan hän ei ole täysin vuodelevossa, mutta ei ihme, että maailma on huolissaan kuningattaresta! Tällä viikollahan levisi jo feikkiuutinen hänen kuolemastaan, onneksi huhulta katkaistiin siivet melko nopeasti. Kuninkaallisten terveysasioista ei yleensä anneta kovin yksityiskohtaisia tietoja, joten emmehän me tiedä vaikka kuningatar sairastaisi jotain pitkäaikaisempaakin. Paniikkia ei ole syytä lietsoa, mutta realistisesti ajatellen ei ole mitenkään liioiteltua olla huolissaan ja varautunut.
Embed from Getty Images
Kuningatar Elizabeth ei osallistunut muun perheen kanssa joulukirkkoon ja jätti väliin myös uudenvuoden kirkon.
Jommankumman iltapäivälehden viikonloppuliitteessä oli muuten juttua samasta aiheesta. Käytännössähän suru-uutiseen ollaan AINA varautuneita. Onnettomuuksia voi tapahtua, joten hoveissa on aina tarkat suunnitelmat siitä, miten edetään, kun valta vaihtuu. Elizabethin kuolema tulee olemaan mullistava, niin kansalle kuin koko kuninkaalliselle perheellekin. Historiallisen pitkä valtakausi takana, perijänä huomattavasti epäsuositumpi prinssi Charles, suunnitelmat kaventaa täyspäiväisten kuninkaallisten määrää sekä hieman työtä vieroksuvat ja yksityisyyttä haluavat William ja Catherine… Perheen sisäisen dynamiikan muutos tulee olemaan kiintoisaa seurattavaa. Prinssi Charles ei ole koskaan onnistunut voittamaan yleisöä täysin puolelleen, joten tasavaltaliike yrittää varmasti ottaa tilanteesta kaiken hyödyn irti. Monet toivovat prinssi Williamin nousevan suoraan valtaistuimelle isoäitinsä jälkeen ja teoriassa ihan kiva ajatus, mutta käytännössä en tiedä, mikä tilanne olisi niin äärimmäinen, että sellaiseen ratkaisuun päädyttäisiin. Kukaan osapuolista ei halua sitä ja monarkialta menisi koko pohja, jos perimysjärjestystä muutettaisiin tuosta noin vain yleisön mielipiteen vuoksi. Uskoakseni siinä olisi myös laillisia ongelmia. Tottakai yleisön mielipide ja tuki on tärkeää ja nykyisin monarkian elinehto, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tosi-tv, josta voidaan halutessa pudottaa osallistujia, jos ei miellytä. Lisäksi lähes seitsemänkymmenen vuoden valmistautumisen jälkeen Charles jos kuka ansaitsee kuninkuuden!
Embed from Getty Images
Lisäksi Williamin ja Catherinen saama kritiikki sai taas tulta alleen, kun brittilehdistössä on julkaistu (epävirallisia) laskelmia kuninkaallisen perheen jäsenten työmääristä. Molemmat petrasivat viime vuodesta, mutta heidän työmääräänsä pidetään aivan liian alhaisena asemaansa nähden. Lukuja voi tarkastella tarkemmin tässä Hovikirjeenvaihtajan postauksessa. Kukaan ei halua riistää heiltä perheaikaa lasten kanssa, mutta etenkin Catherinen työmäärä ovat todella pieni, kun käytössä on kuitenkin siivoojat, kokit ja lastenhoitajat. Työtehtävien määrän saisi tuplata, ja siltikin oltaisiin täysin kohtuullisissa lukemissa ja eikä vielä edes linjassa muiden kuninkaallisten kanssa. Cambridgen perheeseen kohdistuu nyt paljon odotuksia ja Timanttisalongissakin toivotaan, että “harjoitteluvaihe” olisi pian ohi ja toiminta alkaisi! Hovikirjeenvaihtajan postauksen kommenteissakin pohdittiin, että missä kohtaa on menty pieleen – jos kuningatar hyväksyy tämänhetkisen järjestelyn, onko hän täysin sokea sen aikaansaamalle kritiikille? Kuninkaallisuus ei nykypäivänä ole eikä sen pidäkään olla löhöilyä kotona ja tiaran laittamista päähän muutaman kerran vuodessa. Varsinkin Catherineen tunnutaan olevan kovin pettyneitä, vaikka toisaalta merkit olivat ilmassa jo ennen avioliittoa. Toivottavasti herttuapari reipastuu, ennen kuin suhde yleisöön ja mediaan on todella karikossa.

Hyvää vuotta 2017 kaikille!

Jätä kommentti