Ruotsin Hagaprinsessat kokoontuivat Birgitan syntymäpäiville

Tukholmassa juhlittiin viime torstaina kuningas Kaarle Kustaan isosiskon prinsessa Birgitan 80-vuotisjuhlia. Yksityiseen juhlaan osallistui kuningasparin lapsista vain prinsessa Madeleine, sillä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philip ovat molemmat ulkomailla perheidensä kanssa. Sen sijaan huomio olikin ansaitusti vanhemmassa sukupolvessa. Vaikka juhla oli yksityinen, hovi julkaisi yhteiskuvan kuninkaasta neljän isosiskonsa kanssa. Prinssi Kustaa Aadolfin ja prinsessa Sibyllan perhe asui aikoinaan Hagan linnassa, joka on nykyisin tunnettu kruununprinsessa Victorian perheen kotina. Vuosikymmeniä aikaisemmin 1940-luvulla linna oli kuitenkin tunnettu “Hagasessoista” eli näistä neljästä prinsessasiskoksesta. Rouvia näkee julkisuudessa nykyisin melko harvoin, mutta Birgitan syntymäpäivät ovat tuoneet sisarukset tapetille, joten esitelläänpä heidät paremmin.
birgitta_80vjuhla

Vasemmalta oikealle: prinsessa Margaretha, kuningas Kaarle Kustaa, prinsessa Birgitta, prinsessa Désirée ja prinsessa Christina. Kuva: Jonas Borg/Kungahuset.se

Prinsessat ovat siis melko harvinainen näky kuninkaallisissa tapahtumissa. Varmimmin heidät näkee vieraana perhetapahtumissa, kuten häissä ja ristiäisissä. Nuorempina ennen veljensä valtaannousua prinsessat edustivat enemmän. Viime vuosina Christina on tainnut olla ahkerin kuninkaallisten tehtävien kanssa. Monet sanovat, että prinsessoja olisi mukava nähdä useammin, mutta toisaalta he eivät ole hovin “palkkalistoilla”, joten edustamista ei heiltä odotetakaan.

 

Vanhin sisaruksista on 82-vuotias prinsessa Margaretha, rouva Ambler. Margaretha nai liikemies John Amblerin vuonna 1964 ja avioliitosta on kolme lasta ja kuusi lastenlasta. Pari erosi 90-luvulla, mutta eivät koskaan ottaneet virallista avioeroa. John Ambler kuoli vuonna 2008, eli Margarethalla on takanaan jo lähes kymmenen vuotta leskenelämää.
“Epäsäätyisen” avioliittonsa myötä Margaretha, joka oli alunperin HKK Ruotsin prinsessa Margaretha, menetti kuninkaallisen tittelinsä, mutta hänen isoisänsä kuningas Kustaa VI Aadolf antoi hänelle arvonimen prinsessa Margaretha, rouva Ambler, joka on edelleen voimassa. Avioliittonsa myötä prinsessa muutti Britanniaan ja poistui kuninkaallisista parrasvaloista. Edustustehtäviä hän ei tee, osallistuu vain perheenjäsenen roolissa joihinkin tapahtumiin. Joskus luin lehtiartikkelia, jossa kävi ilmi, että edes Margarethan naapurit Britanniassa eivät tienneet hänen taustastaan, kunnes asia paljastui lehdistön tms. takia. Prinsessa on tosiaan pitänyt kiinni yksityisyydestään, eikä ole esimerkiksi koskaan myöntänyt kunnon haastattelua lehdille. Margarethaa on kuvattu hyvin älykkääksi ja sosiaaliseksi, vaikka kuninkaallinen huomio ei kiinnosta häntä. Sisaruskatraan vanhimpana hän muistaa tietysti eniten isänsä prinssi Kustaa Aadolfin kuolemasta, joten kenties lapsuuden mediahuomio oli tarpeeksi loppuiäksi.
Embed from Getty Images
Edessä vasemmalla prinsessa Birgitta ja oikealla prinsessa Margaretha veljenpoikansa prinssi Carl Philipin häissä.
Toiseksi vanhin sisaruksista on torstaina 80-vuotispäiväänsä viettänyt Birgitta. Birgitta on monille suomalaisillekin tuttu lehdistä, sillä Birgitan ruskettunut olemus ja persoonallinen tyyli kerää usein huomiota perhejuhlissa. Birgitta avioitui vuonna 1961 saksalaisen Hohenzollernin prinssi Johann Georgin kanssa. Erotuksena sisaristaan, Birgitta sai pitää oman syntyperäisen tittelinsä, mutta sai rinnalle miehensä tittelin. Miehensä kautta hän on Hänen korkeutensa Hohenzollern-Sigmaringenin prinsessa Birgitta, käytännössä myös Hänen kuninkaallinen korkeutensa Ruotsin prinsessa Birgitta. Pariskunta eli asumuserossa pitkään 90-luvulta asti. Johann Georg kuoli alkuvuodesta 2016. Birgitan elämä on ollut paljon esillä Svenska Damtidningissä, ja haastattelussa käy ilmi, että pari oli eri asuinpaikoistaan huolimatta lämpimissä väleissä toistensa kanssa. Avioliitosta syntyi kolme lasta, joilla on isänsä suvun kuninkaalliset tittelit. Birgitta on prinssi Carl Philipin kummitäti.
Birgitta on harvinaisen räväkkä kuninkaallinen. Hän ei myöskään tee kuninkaallisia edustustöitä, vaan on asunut jo vuosia Mallorcan lämmössä golfin parissa. Hänellä on jopa oma golfturnauksensa. Nuoruudessaan liikunnanohjaajaksi kouluttautunut prinsessa korosti Damtidningin haastattelussa, että liikunta on aina ollut hänelle tärkeää ja lähellä sydäntä. Lehdistölle hän on lausahtanut, että ei kaipaa takaisin Ruotsiin, jossa on aina kylmää ja pimeää. Damtidningille hän paljasti myös, että nuorena ennen kihlaustaan Johann Georgin kanssa hänellä oli lyhyt lomaromanssi italialaismiehen kanssa. Mies antoi Birgitalle lahjaksi sormuksen, jota tämä ylpeänä esitteli Tukholmassa Johann Georgille, joka puolestaan tyrmistyi, heitti sormuksen pois ja kosi itse Birgittaa siinä saman tien. Prinsessan mukaan italialaismies murhattiin myöhemmin! Ei tosin kilpakosijansa toimesta.
Embed from Getty Images Vasemmalta oikealle: Christina, Désirée, paroni Silfverschiöld, Birgitta ja Margaretha.
Kolmas sisarista on 78-vuotias prinsessa Désirée, paronitar Silfverschiöld. Ei-kuninkaallisen avioliittonsa takia Désiréekään ei ole enää HKK Ruotsin prinsessa, vaan pelkkä prinsessa ja paronitar. Hän avioitui paroni Nils August Silfverschiöldin kanssa vuonna 1964 ja liitosta on kolme lasta ja neljä lastenlasta. Désireé ja Nils August asuvat Ruotsin länsirannikolla ja heillä on kodit Länsi-Götanmaan sekä Hallandin maakunnissa. Désirée on kruununprinsessa Victorian kummitäti.
Désirée on tehnyt edustustöitä aiemmin jonkun verran, mutta tietääkseni nykyisin hänkin osallistuu lähinnä vieraan roolissa kuninkaallisiin juhliin. Birgitalla ja Désiréellä on ikäeroa vain 1,5v ja he ovatkin Birgitan mukaan hyvin läheisiä. Nuorempina he muun muassa tekivät yhdessä isoisänsä kuningas Kustaa Aadolfin nimissä virallisen vierailun Yhdysvaltoihin. Désirée käytti jopa hääpukunaan Birgitan pukua muutaman vuoden takaa!
Nuorin siskoksista on 73-vuotias prinsessa Christina, rouva Magnuson. Yllättääkö, kun kerron, että ei-kuninkaallisen avioliiton vuoksi hän ei ole enää kuninkaallinen prinsessa Margarethan ja Désiréen tavoin? Christina avioitui vuonna 1974 Tord Magnusonin kanssa ja avioliitosta on, yllätys yllätys, kolme lasta. Selkeä trendi tässä sisarusparvessa! Christinalla on pienempi ikäero pikkuveljeensä kuin siskoihinsa ja hän vaikuttaa olevan hyvin läheinen kuningasperheen kanssa. Kuningatar Silvia kertoi viime vuonna 40-vuotishääpäivän kunniaksi tehdyssä haastattelussa alkuajoistaan Ruotsissa, ja mainitsi juuri Christinan olleen tärkeä tuki ja opas kuninkaalliseen elämään hovissa. Christinaa näkee sisariinsa verrattuna paljon enemmän julkisuudessa, ja hän on usein mukana esimerkiksi Nobeleissa. Lisäksi Christinan lapset ovat iältään lähimpänä kuningasparin lapsia, ja kaikki hänen kolme poikaansa ovat kuningasparin lastenlasten kummeja: Oscar Victorian pojalle prinssi Oscarille, Victor Carl Philipin Alexanderille ja Gustaf Madeleinen Nicolakselle. Christina on kuninkaan sisarista ainut, joka asuu Tukholmassa. Christina on prinsessa Madeleinen kummitäti.
Christina on tänä syksynä ollut otsikoissa ikävästä syystä, sillä syksyllä uutisoitiin hänen sairastavan leukemiaa. Aiemmin jo rintasyövän voittanut prinsessa voi tietojen mukaan tilanteeseen nähden hyvin, mutta raskaiden hoitojen vuoksi esimerkiksi Nobelit jäivät joulukuussa väliin.
Embed from Getty Images
Prinsessa Christina
Hagaprinsessojen nuoruudessa nainen ei voinut periä Ruotsin kruunua, joten he eivät ole mukana Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä. Lakia muutettiin vuonna 1980 sukupuolineutraaliksi, mutta se säädettiin koskemaan vain nykyisen kuninkaan jälkeläisiä, joten Hagaprinsessat ja heidän jälkeläisensä eivät ole edelleenkään mukana perimysjärjestyksessä. Kokonaisuudessaan Ruotsin kruununperimyslista on lyhyt, siinä on vain kuningasparin kolme lasta ja heidän lapsensa, siinä missä esimerkiksi Britanniassa listaa voi laskea tuhansia nimiä eteenpäin. Itse asiassa Margaretha, Désirée ja Christina ovat brittiperimyksessä jossain 300. sijan tuntumassa. Birgitta ei ole, sillä hän kääntyi avioliittonsa myötä katoliseksi, mikä muuten on myös Ruotsissa este perimykselle.
Nimipostauksessa puhuttiin siitä, miten kuninkaallisten nimipiirit ovat pieniä, ja suvussa saattaa olla monia samannimisiä. Ruotsissa kuninkaan sisarusparvessa tätä esiintyy varsinkin! En todella tiedä, onko muualla maailmassa tapana, että serkuksilla on samoja nimiä tai että lapselle annetaan etunimeksi tädin tai isoäidin nimi, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella olisi hassua, jos saman sisarusparven jälkeläisistä löytyisi monta samannimistä.
Margarethan vanhin lapsi on nimetty Sibyllaksi isoäitinsä mukaan. Tämän Sibyllan vanhin lapsi puolestaan on Madeleine. Margarethan nuorimman pojan Jamesin poika on Oscar. Birgitta on nimennyt tyttärensä siskonsa mukaan Désiréeksi. Lisäksi yksi Birgitan lapsenlapsista on myös prinssi Nicolas, tosin Hohenzollernin eikä Ruotsin.
Désirée on puolestaan antanut tyttärelleen nimeksi Christina siskonsa mukaan ja lastenlasten joukossa on yksi Estelle. Prinsessa Christinan lapsista Oscar Magnuson on tosiaan kummi serkkunsa Victorian pojalle prinssi Oscarille. 😀  Lisäksi Carl-nimi on yleinen tässä suvussa. Enkä lähde edes erittelemään, kuinka paljon toistoa on toisissa nimissä. Ehkä sukulaiset eivät käytännössä ole tekemisissä niin paljoa keskenään, että sekaantumisvaaraa olisi koko ajan, mutta minusta ainakin tuntuisi todella oudolta, jos sukujuhlissa kutsuessa kääntyisi kolme päätä kerralla!

2 kommenttia artikkeliin ”Ruotsin Hagaprinsessat kokoontuivat Birgitan syntymäpäiville

    • Hyvä että oli jotain uutta tietoa! 🙂 Margarethasta ja Désireestä varsinkin on aika vähän tuoreempia kuulumisia saatavilla. Kun eivät ole virallisesti kuningasperheen jäseniä niin ei hovikaan ole velvollinen tiedottamaan heidän asioistaan. Monet ovat miettineet esimerkiksi Hagasessojen toimeentuloa mutta en laske juorulehtiä niin luotettaviksi lähteiksi, että niiden perusteella kirjoittaisi mitään tämmöisistä asioista.

Jätä kommentti