Kuninkaalliset Instagramissa

Lähes kaikilla Euroopan monarkioilla taitaa olla nykyään joku somekanava käytössä ja useat ovat nykyisin Facebookin lisäksi myös Instagramissa tai Twitterissä! Sosiaalisen median käyttäminen on tärkeää kuninkaallisten työn näkyvyydelle, ja itselleni on ainakin avautunut heidän arkiohjelmansa paremmin, kun somen kautta tiedotetaan päivän tapahtumista. Hovien viralliset tilit pysyvät hyvin asialinjalla ja virallisina, mutta joillain kuninkaallisilla on henkilökohtaisia sometilejä, joilla näemme vilahduksia kulissien taakse: vähän spontaanimpia ja epävirallisempia kuvia. Jokainen kuninkaallinen käyttää kuitenkin tietysti “automaattista filtteriä” julkaisuja tehdessään, eli mitään törkyä tai vahvoja mielipiteen ilmaisuja on turha odottaa.
Yleensä kuninkaallisten sometilejä päivittävät hovin työntekijät, mutta Instagramissa esimerkiksi Norjan kruununprinsessa Mette-Marit julkaisee myös henkilökohtaisesti Instagramiaan. Minusta ehkä kiinnostavinta on seurata niitä pienemmän profiilin kuninkaallisia: niitä suvun jäseniä, joilla ei ole titteliä sekä niitä, joilla on titteli, mutta joiden suku ei ole enää hallitseva. Heillä on yleensä kaikista henkilökohtaisimmat tilit.
Monacon prinsessa Stépahien tyttäret Pauline Ducruet ja Camille Gottlieb ovat molemmat Instagramissa. Kummallakaan tytöistä ei ole titteliä, mutta heidät nähdään säännöllisesti mukana Monacon tapahtumissa, kuten esimerkiksi maan kansallispäivän vietossa marraskuussa.

View this post on Instagram

Touching sharp things🕶

A post shared by Marius Borg Høiby (@marius_borg) on

Norjan kruununprinsessa Mette-Maritilla on oma instatili, samoin hänen vanhimmalla pojallaan Mariuksella, joka ei ole virallisesti kuninkaallisen perheen jäsen, mutta osallistuu yleensä hovin perhetilaisuuksiin. Marius täytti muutama viikko sitten 20 ja aloitti samoihin aikoihin opinnot Yhdysvalloissa. Mietin joskus Mariuksen tulevaisuutta huvikseni. Hän lienee vapaa valitsemaan tahtomansa opiskelualan ja luultavasti pystyy halutessaan pitämään hyvinkin matalaa profiilia. Kuitenkin, joskus keski-ikäisenä Marius voi todeta, että siskoni on Norjan kuningatar. Ei huono!

 

Kreikan kruununprinssi Pavlosin vanhin lapsi, 20-vuotias prinsessa Maria-Olympia elää instagraminsa perusteella melkoista jetset-elämää Yhdysvalloissa New Yorkissa, jossa hän opiskelee valokuvausta. Ystäväpiiriin kuuluu mm. serkku prinsessa Talita von Fürstenberg (@talitavon) sekä Robert. F Kennedy Jr:n tytär Kyra Kennedy. Olympian äiti Marie-Chantal kuuluu amerikkalaisen eliitin tuntemaan Millerin sisarusten kolmikkoon, joista vanhin sisko Pia meni naimisiin amerikkalaiseen Getty-öljysukuun, Marie Chantal nai Kreikan kruununprinssin ja nuorin sisko Alexandra nai Fürstenbergin prinssi Alexanderin; näiden kolmen lapset ovat aikamoinen serkkukatras! Kreikan kruununprinssiperheessä instagramia käyttävät myös ainakin kruununprinssi Pavlos (@pavlosgr1), kruununprinsessa Marie-Chantal (@mariechantal22), prinssi Nikolaos (@skylightchaser) ja prinssi Achileas (@achi_of_greece). Lisäksi kruununprinssin nuorempi sisko prinsessa Theodora, joka muuten luo uraa näyttelijänä Hollywoodissa ja esiintyi mm. monta vuotta Kauniissa ja rohkeissa, löytyy instasta nimimerkillä @tgreece.

View this post on Instagram

Thanksgiving reunion 🦃❤️🦃

A post shared by Marie-Chantal of Greece (@mariechantal22) on

View this post on Instagram

Mirror mirror on the wall…

A post shared by Talita Von Furstenberg (@tvf) on

Varsinkin Maria-Olympian elämä näyttää olevan aikamoista juhlaa läpi vuoden. Kuvankaunis prinsessa poseeraa usein muotikuvissa ja esiintyy kuvissa huippusuunnittelijoiden luomuksissa ja toisinaan itse suunnittelijoiden kanssa. New Yorkissa tuskin on paikkaa, johon eurooppalaista prinsessaa ei toivotettaisi tervetulleeksi. Maria-Olympia on juuri näitä pienemmän profiilin kuninkaallisia, kun perhe ei ole enää hallitseva suku, joten elämä on hieman vapaampaa kuin monilla muilla prinsessakollegoilla. Oma ikäni saattaa vaikuttaa tähän, että minusta on mielenkiintoista seurata tätä tosielämän Gossip Girl -elämää. En voi sanoa ihailevani heidän elämäntyyliään, mutta siinä on oma viehättävyytensä, minkä vuoksi sitä on hauska seurata somen kautta.

https://www.instagram.com/p/BOVfotbjVFI/?taken-by=hshprincesscharlene&hl=fi

 Monacon ruhtinatar Charlenella on myös tili, joka edustaa virallisempaa linjaa.
Jordanian kuningatar Rania on tunnetusti aktiivinen somettaja, jolla on myös Youtube-kanava!
Bhutanin kuninkaalliset ovat olleet kovassa nousussa ja kuningatar Jetsun Pemalla on Facebookin lisäksi virallinen Instagram-tili.
Eli somessa voi seurata aika montaa kuninkaallista! Varmasti löytyy enemmänkin, ainakin näitä aikaisemmin hallinneiden sukujen jälkeläisiä. Sosiaalinen media on selkeästi tullut jäädäkseen, ja kuninkaallistenkin on seurattava aikaansa ja otettava somesta saatava hyöty irti. Some on helppo tapa päästä kansan luokse, ja kuten alussa sanoin, monille varmasti päivittäinen näkyvyys on kirkastanut käsitystä siitä, mitä kuninkaalliset käytännössä tekevät päivittäin. Tietysti esimerkiksi Kreikan kuninkaallisilla ei ole samanlaista velvollisuutta olla näkyvillä kuin esimerkiksi vaikka norjalaisilla kollegoilla, koska virallista asemaa ei enää ole. Jos Norjan prinsessa Ingrid Alexandra joskus avaa instatilin, sen sisältö tulee olemaan hyvin erilaista kuin esimerkiksi Maria-Olympian tai Fürstenbergin prinsessa Talitan. Jälkimmäiset ovat käytännössä kuin ketkä tahansa varakkaan perheen nuoret, joilla vaan sattuu olemaan kansainvälisesti harvinainen “lisäys” nimessään. Kuningashuonetta virallisesti edustavien kuninkaallisten taas tulee painottaa työasioita ja pysyä sillä asialinjalla. Mielenkiintoista kuitenkin seurata, millaisia rajanvetoja tähän tulee ajan myötä. Millaisia somekanavia tulemme näkemään vaikkapa prinsessa Estellellä, joka on tuleva kruununperijä tai prinsessa Leonorella, jolla on kuninkaallinen titteli, mutta joka on kaukana kruunusta eikä luultavasti tule tekemään säännöllistä edustustyötä?
Maailma on muuttunut paljon niistä ajoista, jolloin tavallinen kansa tuskin edes tiesi, miltä hallitsija näyttää. Perinteiset viestimet, kuten joulupuheet ja viralliset tiedotteet ovat edelleen käytössä, mutta rinnalle on tullut huomattavasti reaaliaikaisempi ja globaalin yleisön tavoittava some. Mahdollisuuksien lisääntymisen myötä asialla on tietysti myös kääntöpuolensa, kun esimerkiksi yksityiset hetket, valheelliset uutiset tai harkitsemattomat julkaisut tallentuvat ja leviävät muutamalla napinpainalluksella miljoonien ihmisten nähtäväksi. Sosiaaliseen mediaan väistämättä kuuluu myös asiattomuus, joten kuninkaallisten täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta julkaisuissaan. Siksi tiedottamisesta pidetään huolta ammattilaisten avulla.
Seuraatko itse kuninkaallisten sosiaalisia medioita? Ovatko ne vaikuttaneet käsitykseesi kuninkaallisten toiminnasta tai heistä itsestään?

2 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaalliset Instagramissa

  1. Itse katson aina joskus joidenkin kuninkaallisten Instagram- kuvia, mutta en kovin usein. Eivät ole mitenkään hirveänä vaikuttaneet käsitykseeni kuninkaallisista tai heidän toiminnastaan mutta mielestäni on aina kiva, kun kuninkaalliset jakavat erilaisia kuvia Instagramissa! 🙂 Henkilökohtaisesti eniten pidän persoonallisemmista kuvista, joita esim. Mette-Marit joskus julkaisee. 🙂

    • Ehkä instagram ei ole niin paljon vaikuttanut omaan käsitykseeni kuin hovien facebook-sivut. Siis jos miettii esimerkiksi sitä, mitä lehdistössä pääosin (ainakin Suomessa) uutisoidaan: häät, synttärit, kastejuhlat ja Nobelit eli tämmöiset harvinaisemmat tilaisuudet, joissa huomio kiinnittyy usein prinsessojen pukuihin. Siihen verrattuna somen päivittäiset päivitykset ovat hyvin mielenkiintoisia ja tarpeellisia, koska niistä todella näkee minkälaisia työtehtäviä he tekevät, millaisia hyväntekeväisyyskohteita kenelläkin on tuettavanaan, kuinka paljon kukin kiertää ulkomailla ja kotimaassa… Ilman, että huomio on kenenkään asussa tai hiuksissa. Toki samat tiedot ovat näkyvillä myös hovien nettisivuilla, mutta some on helppo kanava seurata näitä asioita 🙂

      Persoonalliset instakuvat ovat parhaita! Siksi myös mukavaa, että näillä ei-hallitsevilla kuninkaallisilla on vapaammat kädet somessakin – Kreikan kruununprinssiperheestä löytyy monia hauskoja ja epävirallisia kuvia instasta 🙂

Jätä kommentti