Sayn-Wittgenstein-Berleburgin ruhtinasperhe ja harmaita hiuksia aiheuttava testamentti

Saksalaisen Sayn-Wittgenstein-Berleburgin ruhtinassuvun päämies prinssi Richard kuoli reilu viikko sitten 13.3.2017 kotonaan Berleburgin linnassa. Vaikka 82-vuotias prinssi oli jo iäkäs, kuolema tuli yllätyksenä läheisille. Esimerkiksi prinssin puoliso, Tanskan prinsessa Benedikte, oli vierailulla kotimaassaan miehensä kuolinpäivänä.

Prinssiä jäävät kaipaamaan vaimon lisäksi kolme lasta, neljä lastenlasta ja liuta sukulaisia ja ystäviä. Pariskunnan esikoinen ja ainoa poika prinssi Gustav (s. 1969) nousi isänsä kuoleman myötä suvun päämieheksi, ja on täten nyt Sayn-Wittgenstein-Berleburgin seitsemäs prinssi (oikeastaan ruhtinas, mutta suomeen on vakiintunut prinssi-käännös).

Tässä postauksessa puhumme prinssi Richardin eilisistä hautajaisista sekä ruhtinassuvun erikoisesta testamenttiongelmasta, joka aiheuttaa harmaita hiuksia erityisesti Richardin ja Benedikten pojalle prinssi Gustaville.

Embed from Getty Images
Prinssi Richard saatettiin viimeiseen lepoon Berleburgissa

Prinssi Richardin hautajaiset

Prinssi Richard haudattiin eilen kotikaupungissaan Bad Berleburgissa, joka sijaitsee Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Prinssin arkku siirrettiin suuressa kulkueessa perheen kotilinnasta kaupungin evankeliseen kirkkoon, jossa hautajaisiin osallistui noin 400 vierasta. Prinssi Gustav kantoi isänsä kunniamerkkejä arkun perässä kävellessään.

Embed from Getty Images

Ruhtinasperheellä on läheiset välit moneen hoviin, joten paikalla nähtiin odotetusti paljon kuninkaallisia sukulaisia ja ystäviä monesta Euroopan hovista.

Benedikten sisarethan ovat Tanskan kuningatar Margareeta ja Kreikan kuningatar Anne-Marien sisar. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on sisaruskolmikon serkku, ja myös Norjan ja Alankomaiden kuningasperheet ovat läheisiä ruhtinasperheelle.

Hautajaisvieraita johtivat lähiomaiset: prinsessa Benedikte ja parin lapset prinssi Gustav, prinsessa Alexandra ja prinsessa Nathalie perheineen. Tanskaa edustivat kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie.

Embed from Getty Images
Prinssi Richardin perhe ja Tanskan kuninkaalliset

Myös Kreikasta nähtiin laaja edustus, ja paikalla oli kuningas Konstantinin ja kuningatar Anne-Marien lisäksi heidän kaikki viisi lastaan, eli prinsessa Alexia, kruununprinssi Pavlos, prinssi Nikolaos, prinsessa Theodora ja prinssi Philippos.

Ruotsista saapuivat kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine, jonka kummitäti Benedikte on. Norjaa edusti prinsessa Märtha Louise, joka on prinsessa Alexandran läheinen ystävä (naiset ovat kummeja toistensa lapsille). Alankomaista nähtiin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima sekä prinsessa Beatrix, jonka edesmennyt puoliso prinssi Claus oli prinssi Richardin läheinen ystävä.

Embed from Getty Images
Kreikan, Ruotsin, Norjan ja Alankomaiden kuninkaallisia

Myös Jordanian prinsessa Sarvath ja prinsessa Surmaya osallistuivat hautajaisiin.

Embed from Getty Images
Prinssi Gustav käveli isänsä arkun perässä

Sayn-Wittgenstein-Berleburgin ruhtinasperhe

Prinssi Richard syntyi vuonna 1934 Sayn-Wittgenstein-Berleburgin 5. prinssi Gustav Albrechtin ja Margareta Fouché d’Otranten vanhimpana lapsena. Isän puoli on vanhaa saksalaista ruhtinassukua, ja äidin puolelta juuria on ranskalaisessa, ruotsalaisessa ja saksalaisessa aatelistossa. Richard kasvoi Ruotsissa äitinsä suvun kanssa.

Richardin isä, prinssi Gustav Albrecht, katosi vuonna 1944 taistellessaan natsiarmeijassa toisen maailmansodan aikana nykyisen Valko-Venäjän alueella. Prinsessa Margareta jäi yksin viiden lapsen kanssa. Ruumista ei koskaan löydetty, ja Gustav Albrecht julistettiin kuolleeksi virallisesti vuonna 1969, kun Richard oli saanut ensimmäisen lapsensa ja perijän suvun omaisuudelle.

Embed from Getty Images
Prinssi Richard ja prinsessa Benedikte vuonna 2010 Ruotsin kruununprinsessa Victorian häissä

Prinssi Richard avioitui itseään yhdeksän vuotta nuoremman prinsessa Benedikten kanssa vuonna 1968, ja esikoinen prinssi Gustav syntyi seuraavana vuonna. Prinsessa Alexandra syntyi 1970 ja kuopus prinsessa Nathalie vuonna 1975. Richard ja Benedikte ehtivät olla naimisissa 49 vuotta.

Heidän avioituessaan Benedikte oli toisena Tanskan kruununperimysjärjestyksessä, mutta kuningatar Margareetan lasten myötä hän tippui kolmannelle sijalle. Benedikte piti tanskalaisen arvonimensä ja oikeutensa Tanskan kruununperimykseen, mutta hänen ja Richardin lapset eivät ole mukana Tanskan perimyksessä, sillä lapset kasvoivat Saksassa. Alexandra ja Nathalie tosin hankkivat myöhemmin Tanskan kansalaisuudet.

Isoisän testamentti aiheuttaa harmaita hiuksia

Richardin ja Benedikten poika Gustav on nyt sukunsa päämies, mutta perheen mielenrauhaa on koetellut Richardin isän eli sodassa kadonneen Gustav Albrechtin testamentti. Aiheesta voi lukea tarkemmin Hovikirjeenvaihtajan postauksesta, mutta tiivistetysti sanoen Gustav Albrecht jätti omaisuutensa poikansa Richardin sijaan tuolloin vielä syntymättömälle pojanpojalleen, eli prinssi Gustaville. Gustav Albrecht hyppäsi yhden sukupolven yli verotussyistä.

Ei ole tiedossa, oli Gustav Albrecht natsipuolueen jäsen, tai oliko testamentti hänen oma ideansa vai kenties ylempää tulleen ohjauksen tulos. Testamentin ehdoissa kuitenkin mukavan vanhanaikaisesti vaaditaan, että Gustav avioituu aatelista syntyperää olevan, protestantin ja arjalaisen naisen kanssa.

Embed from Getty Images
Prinssi Gustav ja Carina Axelsson vuonna 2010

Pojanpoika-Gustav on löytänyt elämänkumppanin jo kauan sitten, mutta valitettavasti ruotsalais-meksikolainen ja Yhdysvalloissa kasvanut Carina Axelsson (s. 1968) ei täytä testamentin vaatimuksista yhtäkään. Gustav ja Carina ovat eläneet pitkään yhdessä, ja Carinaa kohdellaan suvussa selkeästi täysivaltaisena jäsenenä, mutta testamentti on estänyt heitä avioitumasta ja siten myös hankkimasta lapsia.

Käytännössä he toki voisivat mennä naimisiin, mutta Gustav menettäisi suvun omaisuuden, kuten perheen kotilinnan, sekä oman ja perheensä elämäntyön.

Moni ehkä ajattelee, että päätös olla naimatta Carinaa on sekin tietoinen valinta, mutta uskon, että meidän tavallisten pulliaisten on vaikea ymmärtää tuollaiseen asemaan liittyvää painetta. Kun vaakakupissa painaa oikeasti satojen vuosien historia ja niinkin arvokasta omaisuutta kuin sukulinna, niin kuka haluaisi olla se, jonka kohdalla ketju katkeaa ja omaisuus siirtyy jollekin toiselle kaukauisemmalle sukuhaaralle? Suureen ja historialliseen sukuun kuuluminen on etuoikeus, mutta myös taakka.

Tilanne on todella ikävä koko perheelle, ja tässäkin kyse on vain yhden ihmisen tahdosta yhdessä testamentissa, eikä esim. siitä, että koko suku jotenkin halveksisi Carinaa. Ymmärtääkseni Saksan vanhoilla aatelissuvuilla on jos jonkinlaista säännöstöä omaisuuden suojelemiseksi, usein peräisin yli 100 vuoden takaa, mutta tämä testamentti on kyllä ihan oma lukunsa.

Embed from Getty Images
Berleburgin linna on ollut suvun koti vuosisatojen ajan

Testamenttiä ei ole kokonaisuudessaan julkistettu, joten voimme lähinnä arvailla sen yksityiskohtia, kuten esimerkiksi keihin kaikkiin se pätee. En osaa sanoa, voiko Gustav itse aikanaan jättää omaisuuden vaikkapa sisarilleen tai heidän lapsilleen, vaikka sisaret eivät tällä hetkellä ole kelvollisia perijöitä.

Jos testamentti edellyttää miespuolista sukulaista, jonka avioliitto täyttää vaatimukset, täytyy mennä luultavasti Gustav Albrechtin veljien jälkeläisiin, eli silloin hypättäisiin selkeästi kauas prinssi Richardin ja prinssi Gustavin sukulinjasta. Testamentti on nykysilmissä todella vanhanaikainen, varsinkin vaatimus arjalaisuudesta, mutta ilmeisesti ihan lainvoimainen: ihmisellä on oikeus päättää, kenelle omaisuutensa haluaa jättää. Onneksi Gustav ja Carina vaikuttavat vaikeasta tilanteesta huolimatta onnellisilta yhdessä, ja perhe on heidän tukenaan ja hyväksyy Carinan. Kaikkea hyvää heille!

Päivitys: Prinssi Gustav ja Carina Axelsson menivät naimisiin kesäkuussa 2022! Lisää aiheesta tässä postauksessa.

Artikkeli julkaistu alun perin maaliskuussa 2017. Päivitetty elokuussa 2022: korjattu tekstiä, kappalejakoa ja alaotsikoita.

Jätä kommentti