Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Richard saatettiin viimeiselle matkalle

Saksalaisen Sayn-Wittgenstein-Berleburgin ruhtinassuvun päämies prinssi Richard kuoli reilu viikko sitten 13.3. kotonaan Berleburgin linnassa. Vaikka 82-vuotias prinssi oli jo iäkäs, kuolema tuli yllätyksenä läheisille ja esimerkiksi puoliso, Tanskan prinsessa Benedikte oli vierailulla kotimaassaan miehensä kuolinpäivänä. Prinsessan lisäksi kaipaamaan jäävät kolme lasta, neljä lastenlasta ja liuta sukulaisia ja ystäviä. Pariskunnan lapsista vanhin, 48-vuotias prinssi Gustav nousi isänsä kuoleman myötä suvun päämieheksi ja on nyt Sayn-Wittgenstein-Berleburgin seitsemäs prinssi.
Prinssi oli siis naimisissa Tanskan prinsessa Benedikten kanssa, joten suru koskettaa läheisesti Pohjoismaiden hoveja. Avioliittonsa myötä prinssi Richard on sukua hyvin korkean profiilin kuninkaallisille: Benedikten sisaret ovat Tanskan kuningatar Margareeta ja Kreikan kuningatar Anne-Marie, ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa sisaruksineen ovat heidän serkkujaan. Prinsessa Benedikte on Ruotsin Madeleinen kummitäti, ja Benedikten ja Richardin lapsista prinsessa Alexandra on Norjan prinsessa Märtha Louisen kanssa toistensa lasten kummeja. Läheiset välit on siis moneen hoviin, joten eilen tiistaina pidetyissä hautajaisissa nähtiin odotetusti paljon kuninkaallisia: tietysti prinsessa Benedikte ja parin lapset prinssi Gustav, prinsessa Alexandra ja prinsessa Nathalie perheineen; Tanskasta kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, kruununprinssipari Frederik ja Mary sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie; Ruotsista kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine; Norjasta prinsessa Märtha Louise; Kreikasta kuningas Konstantin ja kuningatar Anne-Marie, kruununprinssi Pavlos, prinsessa Alexia, prinsessa Theodor, prinssi Nikolaos ja prinssi Philippos; Alankomaista kuningas Willem-Alexander, kuningatar Maxima sekä prinsessa Beatrix, jonka edesmennyt puoliso prinssi Claus oli prinssi Richardin läheinen ystävä.
Embed from Getty Images

Prinssi Gustav, prinsessa Benedikte, prinsessa Alexandra ja prinsessa Nathalie puolisoineen ja lapsineen.

Embed from Getty Images
Kuningatar Margareeta
Embed from Getty Images
Tanskan kruununprinssipari
Embed from Getty Images
Kreikan kuningaspari
Embed from Getty Images
Kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine
Embed from Getty Images
Alankomaiden kuningaspari ja prinsessa Beatrix
Embed from Getty Images
Norjan prinsessa Märtha Louise
Embed from Getty Images
Prinssi Richard syntyi vuonna 1934 Sayn-Wittgenstein-Berleburgin 5. prinssi Gustav Albrechtin ja Margareta Fouché d’Otranten vanhimpana lapsena. Isän puoli on vanhaa saksalaista aatelissukua ja äidin puolelta juuria on ranskalaisessa, ruotsalaisessa ja saksalaisessa aatelistossa. Richard kasvoi Ruotsissa äitinsä suvun kanssa. Isä, prinssi Gustav Albrecht katosi taistellessaan natsiarmeijassa toisessa maailmansodassa vuonna 1944 nykyisen Valko-Venäjän alueella, ja leskiprinsessa Margareta jäi yksin viiden lapsen kanssa. Ruumista ei koskaan löydetty, ja Gustav Albrecht julistettiin kuolleeksi virallisesti vuonna 1969, kun Richard oli saanut ensimmäisen lapsensa ja perijän suvun omaisuudelle.
Embed from Getty Images

Prinssi Richard ja prinsessa Benedikte vuonna 2010 Ruotsin kruununprinsessa Victorian häissä

Richard avioitui yhdeksän vuotta nuoremman prinsessa Benedikten kanssa vuonna 1968, ja esikoinen Gustav syntyi seuraavana vuonna. Pari ehti olla naimisissa 49 vuotta. Heidän avioituessaan Benedikte oli toisena Tanskan kruununperimysjärjestyksessä, mutta sisarensa Margareetan lasten syntyessä vuosina 1968 ja 1969 hän tippui kolmanneksi. Benedikte piti tanskalaisen arvonimensä ja oikeutensa Tanskan kruununperimykseen, mutta hänen ja Richardin lapset eivät ole mukana Tanskan perimyksessä. Lapset kasvoivat Saksassa ja heillä on Saksan kansalaisuus. Kuitenkin Tanskassa heillä on oikeus arvonimeen ”hänen korkeutensa” (his/her Highness), kun muualla heillä on Sayn-Wittgenstein-Burleburgin suvun ”Serene Highness” -arvo tittelien edessä.
Richardin ja Benedikten poika prinssi Gustav on nyt sukunsa päämies, mutta perheen mielenrauhaa on koetellut Richardin isän eli sodassa kadonneen Gustav Albrechtin testamentti. Aiheesta voi lukea tarkemmin Hovikirjeenvaihtajan postauksesta, mutta tiivistetysti Gustav Albrecht jätti omaisuutensa poikansa Richardin sijaan vielä syntymättömälle pojanpojalleen, eli prinssi Gustaville. Testamentin ehdoissa mukavan vanhanaikaisesti vaaditaan, että Gustav avioituu sopivan naisen kanssa, eli sellaisen, joka on aatelista syntyperää, protestantti ja arjalainen. Gustav on löytänyt elämänkumppanin jo kauan sitten, mutta valitettavasti Carina Axelsson ei täytä vaatimuksista yhtäkään. He ovat eläneet pitkään yhdessä ja Carinaa kohdellaan suvussa selkeästi täysivaltaisena jäsenenä, mutta testamentti on estänyt heitä avioitumasta ja siten myös hankkimasta lapsia. Carina ja Gustav ovat hieman alle viisikymppisiä, joten mahdollisuus jälkikasvuun on lähes menetetty. Käytännössä testamentti ei estä heitä avioitumasta, mutta se tarkoittaisi sitä, että Gustav menettäisi omaisuuden, mm. perheensä ja sukunsa kotilinnan Berleburgissa.
Embed from Getty Images

Prinssi Gustav ja elämänkumppani Carina Axelsson ovat eläneet yhdessä 2000-luvun alkupuolelta saakka.

Tilanne on todella ikävä koko perheelle. Tietysti päätös olla naimatta Carinaa on sekin tietoinen valinta, mutta veikkaan kovasti, että meidän tavallisten pulliaisten on vaikea ymmärtää tuollaiseen asemaan liittyvää painetta. Vaakakupissa painaa oikeasti pitkä ketju historiaa ja niinkin arvokasta omaisuutta kuin sukulinna, jossa on itsekin kasvanut ja jossa kaikki esi-isäsi ovat asuneet viimeiset pari sataa vuotta. Suureen sukuun kuuluminen on etuoikeus, mutta myös taakka, sillä tämmöisessä tilanteessa varmasti on hyvin korkea kynnys olla se, jonka kohdalla vuosisatojen historia katkeaa ja siirtyy jollekin toiselle kaukaisemmalle sukuhaaralle. Tässä on erityisen harmillista, että kyse on vain yhden ihmisen tahdosta testamentissa, eikä esim. siitä, että koko suku halveksisi Carinaa hänen taustansa takia. Ymmärtääkseni Saksan vanhoilla aatelissuvuilla on jos jonkinlaista säännöstöä omaisuuden suojelemiseksi, usein peräisin yli 100 vuoden takaa, mutta tämä testamentti on kyllä ihan oma lukunsa.
Testamenttiä ei ole kokonaisuudessaan julkistettu, joten voimme lähinnä arvailla sen yksityiskohtia, kuten esimerkiksi keihin kaikkiin se pätee. En osaa sanoa, voiko Gustav itse aikanaan jättää omaisuuden vaikkapa sisarilleen tai heidän lapsilleen, vaikka sisaret eivät tällä hetkellä ole kelvollisia perijöitä. Jos testamentti edellyttää miespuolista sukulaista, jonka avioliitto täyttää vaatimukset, täytyy mennä luultavasti Gustav Albrechtin oman veljen jälkeläisiin, eli silloin hypättäisiin selkeästi kauas prinssi Richardin sukulinjasta. Testamentti on nykysilmissä todella vanhanaikainen, varsinkin vaatimus arjalaisuudesta, mutta ilmeisesti ihan lainvoimainen: ihmisellä on oikeus päättää, kenelle omaisuutensa haluaa jättää. Onneksi Gustav ja Carina vaikuttavat vaikeasta tilanteesta huolimatta onnellisilta yhdessä, ja perhe on heidän tukenaan ja hyväksyy Carinan. Kaikkea hyvää heille!
Muokattu 22.3. klo 11: lisätty nimiä hautajaisvieraiden listalle ja muokattu viimeistä kappaletta.

Jätä kommentti