Tanskan kuninkaalliset kesänvietossa Gråstenin linnassa

Tämä postaus tulee nyt jälkijunassa, sillä en ehtinyt saada sitä valmiiksi ennen lomalle jäämistä. Kyseessä on kuitenkin sen verran harvinainen kuvasarja, että halusin julkaista tämän vaikka sitten reippaasti myöhässä! 🙂

Heinäkuun loppupuolella Tanskan kuninkaallinen perhe järjesti vähän isomman sukukokouksen. Gråstenin linnaan oli saatu paikalle iso joukko kuningas Frederik IX:n ja kuningatar Ingridin jälkeläisiä: heidän kolme tytärtään sekä lähes kaikki lapsenlapset puolisoineen.

Postauksen lopussa puhumme myös Sayn-Wittgenstein-Berleburgin uudesta prinsessasta!

Tanskan, Kreikan ja Sayn-Wittgenstein-Berleburgin kuninkaalliset perheet koolla.

Paikalla olivat siis Tanskan kuningatar Margareeta ja tämän nuoremmat siskot Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Benedikte ja Kreikan kuningatar Anne-Marie sekä lähes kaikki heidän lapsensa puolisoineen. Hovi julkaisi kuvia useita otoksia suvun kesäkuvauksista. Kuvat on ottanut Keld Navntoft.

Vasemmalta: prinsessa Alexia, prinsessa Theodora, prinsessa Nathalie, prinssi Philippos, prinsessa Alexandra, prinssi Nikolaos, prinssi Gustav, kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Kuninkaallinen serkkukatras:

 • Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary
 • Tanskan prinssi Joachim ja prinsessa Marie
 • Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav ja prinsessa Carina
 • SWB:n prinsessa Alexandra ja Ahlefeldt-Laurvig-Billen kreivi Michael
 • SWB:n prinsessa Nathalie
 • Kreikan prinsessa Alexia ja Carlos Morales Quintana
 • Kreikan prinssi Nikolaos
 • Kreikan prinsessa Theodora ja Matthew Kumar
 • Kreikan prinssi Philippos ja prinsessa Nina
Vasemmalta: Matthew Kumar, prinsessa Theodora, prinsessa Alexia, Carlos Morales Quintana, prinssi Philippos, prinsessa Nina, prinsessa Alexandra, kreivi Michael, prinsessa Nathalie, kruununprinssi Frederik, kruununprinsessa Mary, prinssi Nikolaos, prinssi Joachim, prinsessa Marie, prinssi Gustav ja prinsessa Carina. Edessä kuningatar Anne-Marie, kuningatar Margareeta ja prinsessa Benedikte.

Seurueesta puuttuivat Kreikan kuningas Konstantin (joka ei taida ikänsä ja terveytensä vuoksi enää juuri matkustaa), kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal, prinssi Nikolaoksen vaimo prinsessa Tatiana sekä prinsessa Natalien puoliso Alexander Johannsmann. Vaikuttaa siltä, että suvun lapset eivät olleet paikalla tällä kertaa.

Alexander Johannsmannin poissaoloon löytyi myöhemmin selkeä syy: Tanskan hovi vahvisti elokuussa 2022, että prinsessapari on eronnut.

Yllä olevan kuvan koiran henkilöllisyydestä en muuten ole varma, mutta veikkaukseni on prinssi Joachimin ja prinsessa Marien Cerise-koira, joka on rodultaan Bichon frisé. Karvaturrin nimi tarkoittaa ranskaksi kirsikkaa.

Tanskan kuninkaalliset sisarukset: Benedikte, Margareeta ja Anne-Marie.

Aihetta juhlaan

Suku tuntuu olevan lämpimissä väleissä, ja kuninkaalliset serkukset ovat esimerkiksi kummeja ristiin rastiin toistensa lapsille. Yhteiskuvia näin suurella porukalla nähdään kuitenkin harvoin. Hauskaa, että hovi julkaisi nyt uusia potretteja, sillä kokoonpanossa on tapahtunut joitain muutoksia viime vuosina.

Porukalla olikin nimittäin useampia syitä juhlaan: suuria merkkipäiviä ja iloisia perhetapahtumia on riittänyt, eikä niitä ole pandemian aikana voinut juhlistaa tavalliseen tapaan.

Kreikassa prinssi Philippos ja prinsessa Nina menivät naimisiin viime syksynä, kun taas Saksassa prinssi Gustav vei alkukesästä viimein vihille pitkäaikaisen kumppaninsa Carina Axelssonin (siitä lisää alempana). Tanskassa on vietetty tänä vuonna kuningatar Margareetan valtakauden ja kruununprinsessa Maryn 50-vuotisjuhlia. Kuningatar Anne-Mariekin vietti 75-vuotispäiväänsä kesällä 2021.

Prinsessa Ninalle ja prinsessa Theodoran kihlatulle Matthew Kumarille sekä mahdollisesti myös prinsessa Alexandran uudelle puolisolle kreivi Michaelille tämä saattoi hyvin olla ensimmäisiä kertoja koko suvun kesänvietossa.

Gråstenin linna

Gråstenin linna sijaitsee Jyllannissa Etelä-Tanskassa. Linnalla ja tilalla on pitkä historia, joka alkaa 1500-luvun puolivälissä rakennetusta metsästysmajasta. Nykyinen linna on rakennettu kahdessa osassa 1700- ja 1800-luvuilla.

Tanskan valtio antoi linnan silloisen kruununprinssi Fredrikin ja kruununprinsessa Ingridin kesäpaikaksi vuonna 1935. Hallitsijapari vietti yhdessä kesiä siellä, ja kuningatar Ingrid viihtyi Gråstenissa myöhemmin myös leskeksi jäätyään.

Kuningatar Margareeta peri linnan äitinsä kuoleman jälkeen, ja paikka on säilyttänyt asemansa kuninkaallisen perheen suosiossa. Margareeta tapaa Gråstenissa usein siskojaan, mutta myös kruununprinssi Frederikin perhe on tuttu näky linnassa.

Prinsessa Alexandran ensimmäiset häät vietettiin Gråstenissa vuonna 1998.

Prinsessa Benedikte sai kunnian olla sisaruskolmikon kuski.

Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustavin ja prinsessa Carinan avioliitto

Mainitsin ylempänä, että prinsessa Benedikten poika Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav meni alkukesästä viimein naimisiin pitkäaikaisen puolisonsa Carina Axelssonin kanssa. Gustav, 53, ja Carina, 53, elivät yhdessä noin 20 vuotta ennen papin aamenta, mikä on kuninkaallisissa piireissä epätavallista.

Carinan epävirallisesta statuksesta huolimatta hän on ollut selvästi ja näkyvästi osa miehensä perhettä, ja osallistunut esimerkiksi moniin kuninkaallisiin tilaisuuksiin. Parin erikoisen tarinan takana on heistä riippumattomat syyt, nimittäin toisen maailmansodan aikana kadonneen isoisän testamentti, joka aiheutti harmaita hiuksia perheelle aina näihin päiviin asti. Testamentista voit lukea tästä postauksesta.

Perhe on taistellut testamenttia (sekä omia kaukaisempia sukulaisiaan) vastaan oikeudessa ilman tulosta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että oikeusprosessit ovat tuottaneet jonkinlaista tulosta, sillä kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pariskunta meni viimein naimisiin! Missään ei ole valitettavasti näkynyt selvää selontekoa siitä, miten tai millä ehdoilla asia lopulta ratkesi, mutta upea uutinen joka tapauksessa!

Gustavin ja Carinan siviilivihkiminen oli 3.6., ja kirkollinen seremonia seuraavana päivänä Berleburgin linnan kappelissa. Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary toimivat parin todistajina.

Carinalla oli tanskalaisen Birgit Hallsteinin suunnittelema hääpuku ja miehensä suvun timanttitiara, joka hänellä on nähty aiemminkin kuninkaallisissa tilaisuuksissa. Avioliiton myötä Carina on hänen korkeutensa Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa (tai oikeastaan ruhtinatar, mutta suvun titteli on vakiintunut suomen kielessä prinssiksi). Paljon onnea hääparille näin jälkikäteen!

Selaa yllä olevaa Instagram-galleriaa nähdäksesi Carinan hääpuvun ja tiaran!

2 kommenttia artikkeliin ”Tanskan kuninkaalliset kesänvietossa Gråstenin linnassa

 1. Ihan mahtava juttu että Gustav ja Carina pääsivät vihdoinkin naimisiin! Älytöntä miten joku tuommoinen testamentti voi rajoittaa vielä tänä päivänä, jos ovat vaikka mahdollisesti perheen perustamisesta haaveilleet…

  • Mielenkiintoista kyllä, että miten asia lopulta ratkeaa. Jos vaikka ajattelee, että Gustav voisi testamentata omaisuuden siskojensa lapsille, niin titteli siirtyy kuitenkin automaattisesti mieslinjassa eteenpäin toiseen sukuhaaraan. Olisiko siinä sitten mitään järkeä, että ruhtinaan arvo on henkilöllä X mutta omaisuutta hallinnoi henkilö Y… Toivottavasti ovat saaneet jotenkin kumottua isoisän testamentin. 😄

Jätä kommentti