Kuningatar Elisabet on kuollut 96-vuotiaana

Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II on kuollut 96-vuotiaana. Hovi tiedotti tänään 8. syyskuuta noin klo 20:30 Suomen aikaa kuningattaren kuolleen rauhallisesti tänään iltapäivällä Balmoralin linnassa Skotlannissa, missä kuningatar oli viettämässä kesälomaansa.

Walesin prinssi Charles, Cornwallin herttuatar Camilla ja prinsessa Anne olivat jo Skotlannissa, ja iltapäivällä myös Yorkin herttua prinssi Andrew, Wessexin jaarli prinssi Edward ja kreivitär Sophie, Cambridgen herttua prinssi William sekä Sussexin herttua prinssi Harry kiiruhtivat Balmoraliin.

Hovi tiedotti jo aiemmin tänään kuningattaren lääkärien olleen huolissaan tämän voinnista, joten suru-uutiseen ehdittiin varautua. Tunnelma Britanniassa ja somessa on ollut koko iltapäivän huolestunut ja paniikinomainen. Ihmisiä on kokoontunut Buckinghamin palatsin eteen.

Kuningatar Elisabet on kuollut 96-vuotiaana. Kuva: The Royal Family

Kuningatar Elisabet pysyi puikoissa loppuun asti

Kuningatar syntyi 21.4.1926 Yorkin prinsessa Elisabetina. Hän oli kuningas Yrjö V:n toisen pojan tytär, ja prinsessalle povattiin rauhallista elämää poissa kirkkaimmista parrasvaloista. Elisabetin perheen elämä kuitenkin muutti kurssiaan kertaheitolla, kun hänen setänsä Edvard VIII luopui kruunusta vuonna 1936. Tämä teki Elisabetin isästä kuninkaan ja nuoresta prinsessasta kruununperijän.

Elisabet meni naimisiin Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin (1921-2021) kanssa vuonna 1947. Avioliittoa kuvaillaan yhdeksi sukupolvensa suurimmista rakkaustarinoista. Pari oli naimisissa 73 vuotta prinssi Philipin kuolemaan asti. Kuningatarpari sai neljä lasta, kahdeksan lastenlasta sekä 12 lastenlastenlasta.

Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabet eli hyvin aktiivista elämää vielä kauan yhdeksänkympin rajan jälkeen. Arkeen ja työhön tehtiin vuosien myötä helpotuksia, mutta kuningatar pysyi vahvasti puikoissa loppuun saakka. Vasta keväällä 2020 alkanut koronapandemia hidasti kuningattaren työtahtia merkittävästi.

Keväällä 2021 kuningatar Elisabet jäi leskeksi, kun yli 70 vuotta rinnalla kulkenut prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana. Saman vuoden syksyllä kuningattaren vointi huononi merkittävästi. Useita julkisia esiintymisiä peruttiin tai muutettiin videotapaamisiksi, vaikka hovin mukaan kuningatar teki kevyitä työtehtäviä kotona.

Helmikuussa 2022 kuningatar sai koronatartunnan, ja keväällä häneltä jäi myös ilmeisesti liikkumisvaikeuksien ja heikon yleiskunnon vuoksi väliin myös tärkeä Kansainyhteisön jumalanpalvelus. Prinssi Charles sijaisti äitiään yhä enenevässä määrin.

Kesäkuussa 2022 Britanniassa juhlittiin kuningattaren valtakauden 70-vuotisjuhlaa. Juhlakalun kuntoa jännitettiin etukäteen, mutta lopulta kuningatar pääsi näyttäytymään kansalaisille muutamaankin kertaan. Kirjoitin juhlaviikonlopun jälkeen Seuran blogissa, että juhlallisuuksissa tuntui jo kansallisten hyvästien tunnelma.

Embed from Getty Images

“London bridge is down”

Kuningatar Elisabetin kuolema on järisyttävä uutinen ja yhden aikakauden loppu. Yli 70 vuotta kruunun taakkaa kantanutta hallitsijaa surraan ja muistetaan lukuisin tavoin ympäri maailmaa, sekä virallisten tahojen toimesta että kansalaisten olohuoneissa.

Odotettavissa on kansallinen suruaika ja valtiolliset hautajaiset kaikkine juhlamenoineen. Hovi julkistaa lisätietoa hautajaisista lähiaikoina.

Seuraavien päivien tapahtumat saavat oman mausteensa siitä, että kuningatar kuoli Skotlannissa eikä Englannissa. Hovissa ja hallituksessa on kuitenkin varauduttu kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin, joten mitään ei jouduta soveltamaan.

“Long live the King!”

Kuningatar Elisabetin kuoleman myötä valta on nyt vaihtunut Britanniassa ja 14 muussa Kansainyhteisön maassa. Hänen kuninkaallinen korkeutensa Walesin prinssi Charles on nyt Hänen majesteettinsa kuningas Charles.

Embed from Getty Images

Valtaannousun myötä Cambridgen herttua prinssi William on nyt ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä. Samalla prinssi Williamista on tullut hallitsijan vanhimpana poikana uusi Cornwallin herttua. Kyseinen herttuakunta kuuluu automaattisesti hallitsijan vanhimmalle pojalle.

Williamista odotetaan tulevaisuudessa Walesin prinssiä, mutta se arvonimi kuningas Charlesin täytyy erikseen myöntää pojalleen. Charles oli myös lyhytaikaisesti isänsä kuoleman jälkeen Edinburghin herttua, mutta tämä arvonimi palautuu valtaannousun myötä kruunulle eikä siis siirry eteenpäin Williamille.

Osanottoni koko kuninkaalliselle perheelle, Britannialle ja kaikille kuningattaren kansalaisille ympäri maailmaa. ❤

Päivitetty: kuningas Charlesin lausunto äitinsä kuolemasta

Britannian kruununperimysjärjestys kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen

 1. Cambridgen herttua prinssi William
 2. Cambridgen prinssi George
 3. Cambridgen prinsessa Charlotte
 4. Cambridgen prinssi Louis
 5. Sussexin herttua prinssi Harry
 6. Archie Mountbatten-Windsor
 7. Lilibet Mountbatten-Windsor
 8. Yorkin herttua prinssi Andrew
 9. Prinsessa Beatrice
 10. Sienna Mapelli Mozzi
 11. Prinsessa Eugenie
 12. August Brooksbank
 13. Wessexin jaarli prinssi Edward
 14. Severnin varakreivi James
 15. Lady Louise Windsor
 16. Prinsessa Anne
 17. Peter Phillips
 18. Savannah Phillips
 19. Isla Phillips
 20. Zara Tindall
 21. Mia Tindall
 22. Lena Tindall
 23. Lucas Tindall

19 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Elisabet on kuollut 96-vuotiaana

 1. Todella pysäyttävä uutinen. Vaikka tietysti tätä osasi odottaa Elisabetin korkean iän ja viime aikojen haurastumisen jäljiltä, niin kuitenkin kaikki tapahtui tosi nopeasti. Hyvä, että Elisabet sai lähteä “saappaat jalassa”. Isoja mullistuksia tämä tarkoittaa koko kuningashuoneelle ja -perheelle, sekä Britannialle ja kansainyhteisölle. Elisabetin aika tulee jäämään historiaan. Levätköön hän rauhassa, nyt on taas yhdessä Philipin kanssa ❤️

  • Joo, ehdottomasti kivempi kaikille, että lähtö tuli lopulta sitten nopeasti ja vielä silleen hyväkuntoisena, että ihmisten mieliin jäi kuningatar vielä työn touhussa ja loppuun asti terävänä.

 2. Tämä pysäytti. Vaikka korkea ikä huomioiden ei tullut yllätyksenä, mutta kuitenkin tuli puskista. Hatunnosta Kuningattaren mittavalle työlle maansa ja kansansa hyväksi. Lohdullista ettei ero Philipistä ollut tämän pidempi.❤

  • Kaikkialla somessa on näkynyt piirroksia ja kuvia juuri tästä Elisabetin ja Philipin jälleennäkemisestä ja mulla tulee aina kyynel silmäkulmaan ❤️

 3. Tämä iltapäivä ja ilta meni päivittäessä uutisia ja odottaessa lisätietoja. Nyt on tyhjä olo. Elisabet oli sellainen maamerkki, instituutio itsessään, että on vaikea uskoa hänen olevan poissa.

  • Epätodellinen olo. Jotenkin vielä ei ole ehkä sisäistänyt sitä, kun hänestä puhutaan koko ajan ja hautajaiset tulossa. Mutta varmaan sitten kun tilanne vähän rauhoittuu, jossain vaiheessa alkaa vaan miettiä, että missäs se Elisabet on.

 4. Silmäilin vähän otsikoita että jotakin hämminkiä siellä Skotlannissa on mutta en tarkemmin lukenut mitään ja sitten tulikin nämä otsikot niin yllätyin vähän.
  Tulipa mieleen että monien pitkäaikaisesti eläneiden pareista eloonjääneen vointi alkaa heiketä toisen kuoltua. Näin meni omien isovanhempien osalta. Kaikki eli todella hyvään ikään ja puolison kuoltua toinen jaksoi elää vielä muutaman vuoden.

  • Mäkin olen lukenut tuosta, että monella heikkenee kunto leskeyden myötä. Kyllähän Elisabetista viimeisen vuoden aikana näki, että terveys alkoi reistailla. Onneksi kuitenkin järki pelasi loppuun asti. Sai lähteä vielä arvokkaasti työkykyisenä.

 5. Kuningatar Elisabeth oli taatusti viimeisiä suuria monarkkeja, mitä tulemme aikanamme näkemään. Liikuttavaa, että kuningatar sai viettää viimeiset aikansa rakastamassaan Skotlannissa kauniissa loppukesän säässä, ehkä lähimpänä sitä rauhallista ja yksityistä englantilaista maalaiselämää, jota hän ihannoi.

 6. Pysäyttävä uutinen. Rohkaistuin viime keväänä kirjoittamaan kuningattarelle ensimmäistä kertaa. Laitoin hänelle onnittelut juhlavuoden kunniaksi. Sain vastaukseksi kuvallisen kortin. Nämä vastaukset olivat varmaan viimeisiä kirjeitä, joihin kuningattaren puolesta ehdittiin vastata. Onneksi ehdin vielä hänen eläessään kirjoittaa ja sain vastauksen. Kirjeestä jää mukava ja itselle merkityksellinen muisto. Kirjoitin tänään suruvalittelut perheelle taidan postittaa ne pian. Kirjoitteluun jää koukkuun ja on kiva odottaa vastauksia.

  • Mäkin oon niin iloinen, että ehdin saada yhden vastauksen Elisabetilta, ja kuvallisen vielä! Heräsin tähän kirjeenvaihtoon vasta suhteellisen hiljattain ja Elisabetilta en saanut vastausta ekoilla yrityksillä.

   Mäkin alan laittamaan surunvalitteluja, kunhan kotiudun. Kerrothan sitten, mitä vastauksia saat!

   • Mun on pakko myöntää, että yksi ensimmäisiä ajatuksia suuren uutisen kuultuani oli, että nytpä en koskaan saa Elisabetilta vastauskirjettä. Oma vikani toki, “ehdin” hänelle vasta yhden kirjeen laittaa (platinajuhlan kunniaksi).

    Surunvalittelukirjeet laitan Charlesille ja Annelle. Aluksi ajattelin laittaa vain Charlesille, mutta sitten alkoi tuntua, että myös Annelle on laitettava. Jokin äidit ja tyttäret -juttu kai 🤷‍♀️

    • Minäkin ajattelin laittaa suruvalittelut ainakin Charlesille ja Camillalle. Ei pysty edes kuvittelemaan, miten valtavat määrät niitä kirjeitä palatsiin tulee nyt Elisabetin poismenon johdosta… On siinä vastausten lähettämisessä iso työ!

     • Joo sääliksi käy palatsin postiosastoa… Mutta mäkin laitan varmaan eri kuninkaallisille. Pelkään muuten, että jään ilman vastausta muuten, kun niin on käynyt useamman kerran 😄

 7. Tuntuu niin oudolta, kun häntä ei enää ole. Tietysti torstaina, kun huolestuttavia tietoja alkoi tulla, osasi pysäyttävääkin uutista odottaa. Tiistaina hän jaksoi, ehkäpä viimeisillä voimillaan, nimittää uuden pääministerin ja hyvästellä vanhan. 70 vuotta jaksoi tuo uljas majesteetti pitää sen lupauksen maansa palvelemisesta, minkä hän antoi v. 1952.

  • Varmaan sitten kun uutisointi vähän rauhoittuu, tulee jossain kohtaa sellainen tunne, että missäs se Elisabet on. Ei oikein ole vielä sisäistänyt, että tämä maallinen elämä on nyt hänen osaltaan päättynyt.

Jätä kommentti