Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana

Edinburghin herttua prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana. Hovi tiedottaa suuren surun kera prinssin kuolleen tänä aamuna rauhallisesti Windsorin linnassa. Lisätietoa asiasta tulee myöhemmin.

Prinssi oli ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa viime vuodet satunnaisia lyhyitä sairaalareissuja lukuun ottamatta. Hän liikkui omin jaloin ja esiintyi pystypäin julkisuudessa mm. lastenlasten häissä ja valituissa yksittäisissä edustustehtävissä. Terveysongelmat kuitenkin vaivasivat nyt viimeisinä kuukausina. Helmikuun puolivälissä prinssi Philip vietiin sairaalahoitoon huonovointisuuden takia, ja lopulta kuukauden mittaiseksi venyneen hoitojakson aikana hänelle tehtiin mm. sydänoperaatio. Philip kotiutettiin kolmisen viikkoa sitten maaliskuun puolivälissä.

Prinssi Philip kuvattuna kesällä 2020. Kuva: Samir Hussein/Getty Images

Syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi Philip meni naimisiin kuningatar Elisabetin kanssa vuonna 1947. Avioliitto kesti 73 vuotta. Häntä kaipaamaan jäävät kuningattaren lisäksi parin neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta perheineen. Lapsenlapsenlapsia ehti kertyä kymmenen, ja jälkeläisiä on tulossa vielä lisää tänä vuonna, sillä prinssi Harry odottaa perheenlisäystä.

Vaikka Philip itse varmasti haluaisi välttää kaikenlaisen “hössötyksen”, niin rakastetun ja pitkäaikaisen hallitsijapuolison muistolle tullaan varmasti esittämään kunnioitusta monella tapaa pandemian sallimissa rajoissa. Uskoisin, että hoviin julistetaan suruaika, minkä lisäksi ainakin laivasto varmasti kunnioittaa hänen muistoaan. Normaalisti hänelle tulisi varmaan valtiolliset hautajaiset, mutta koronan takia ajatus isosta tapahtumasta, joka keräisi valtavan väkijoukon, ei tietenkään voida järjestää. Ruumista ei varmaan myöskään voi laittaa näytille “lying in state” -perinteen mukaan.

Näin korkeassa iässä kuin Philip oli ei kuolinuutinen tietenkään tule yllätyksenä, mutta kyllä tämä silti aikamoinen uutispommi on. Kuningatar Elisabetin vajaan kahden viikon päästä olevat 95-vuotisjuhlat jäävät väistämättä nyt tämän uutisen varjoon. Philip jättää ison aukon kuninkaalliseen perheen, brittien ja kansainvälisen yleisön sydämiin.

Vanhimpana poikana prinssi Charles perii isältään nyt Edinburghin herttuan arvonimen sivutitteleineen. Kun Charlesista tulee kuningas, arvonimi sulautuu takaisin kruunuun, jolloin sen voi luoda myöhemmin uudestaan. Tittelin on jo vuosikymmeniä puhuttu olevan korvamerkitty kuningatarparin kuopukselle prinssi Edwardille, jonka korkein titteli on tällä hetkellä “vain” jaarli.

Blogiin tulee lähipäivinä muistokirjoitus prinssi Philipin elämästä.

Lepää rauhassa, Philip. Sinua tullaan kaipaamaan! <3 Osanottoni koko kuninkaalliselle perheelle.

7 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana

 1. Oli kyllä pysäyttävä uutinen, vaikka noista alkuvuoden terveysongelmista ja korkeasta iästä tätä tavallaan osasi odottaa. Jotenkin haikean olon nämä aina jättää. Varmasti erityisen kova paikka Elisabetille menettää rakas elämänkumppani. Prinssi Philip levätköön rauhassa, kunnioitettavan elämäntyön hän teki.

  • Joo, pysäyttävä uutinen ja iskee yllättävän kovaa, vaikka tuossa iässä se kuolema voi todella tulla minä hetkenä hyvänsä. Toivottavasti viimeiset viikot ja kuukaudet olivat rauhallisia ja kivuttomia.

 2. Tuli kieltämättä ihan puskista vaikkei yllättänyt sinällään. Poikansa hääpäivänä…

  Enpä tiennytkään tuosta Edinburgh’n herttuan tittelin siirtymisestä Charlesille: tarkoittaako tämä, että Charles käyttää sitä Skotlannissa nykyisen Rothesayn herttuan sijaan?

  • Joo, mulla oli Charlesin ja Camillan hääpäivän kunniaksi postaussa tulossa, mutta siirrän suosiolla ensi viikolle. Ikävä sattuma, mutta eihän sille mitään voi.

   Hyvä kysymys tuo titteli. En ole varma, mutta uskoisin Rothesayn olevan edelleen etusijalla, kun se on Walesin prinssin ja Cornwallin tavoin nimenomaan kruununperillisen arvonimi. Enkä usko, että Charles käyttäisi Edinburghia, jos se on tarkoitus luoda Edwardille lähivuosina.

 3. <3 Aikamoinen yllätys tosiaan. Hienon pitkän elämän sai elää. Kuinkahan kuningatar mahtaa jaksaa, olivat yhdessä yli 70 vuotta niin on varmasti aikamoinen järkytys.

Jätä kommentti