Kuninkaalliset tyyli-ikonit: Alankomaiden kuningatar Máxima

Kuninkaalliset ovat kautta aikojen olleet myös muodin suunnannäyttäjiä. Tyylikkyys ja eleganssi kuuluvat erottamattomasti hovielämään, ja kuninkaalliset naiset iltapuvuissa ja tiaroissa ovat monarkian parhaita aseita vielä 2000-luvullakin. Nykyään vaatevalintoja seurataan reaaliaikaisesti ympäri maailman, ja tunnetuimmat kuninkaalliset saavat aikaan verkkosivut kaatavia ostoryntäyksiä. Vaatteet ovat iso osa edustustyötä, ja niillä myös lähetetään viestejä ja edistetään tärkeitä arvoja. Timanttisalongin uusi postaussarja Kuninkaalliset tyyli-ikonit esittelee hovien muotimaailmaa ja kommentoi samalla kuninkaallisten suhdetta tyyliin ja pukeutumiseen.

Juttusarja kuninkaallisesta tyylistä jatkuu! Instagramin puolella toivottiin kovasti kuningatar Máximaa ja kruununprinsessa Marya, ja ensimmäisenä vuoroon pääsi nyt Máxima. Alankomaiden aina yhtä näyttävä kuningatar on yksi Euroopan suosituimmista kuninkaallisista ja samalla ihailluimpia tyyli-ikoneita.

Kuva: Erwin Olaf

Taviksesta kuningattareksi

Kun argentiinalainen Máxima Zorreguieta Cerruti tapasi Alankomaiden kruununperijän Espanjassa keväällä 1999, hän ei tiennyt Alexanderiksi esittäytyneen miehen olevan prinssi, saati sitten tuleva kuningas. Kipinä kuitenkin syttyi, ja noin kolmen vuoden seurustelun jälkeen he menivät naimisiin helmikuussa 2002. Máxima tutustui kuninkaalliseen elämään ensin noin vuosikymmenen ajan kruununprinsessan paikalta, kunnes vuonna 2013 hänestä tuli kuningatar miehensä valtaannousun myötä.

Máximan ja Willem-Alexanderin suhde aiheutti alkujaan kohun, sillä Máximan isä oli aiemmin ministeri Argentiinan sotilasjuntan hallituksessa väkivaltaisen “likaisen sodan” aikana. Morsiamen vanhemmat eivät osallistuneet kuninkaallisiin häihin. Máxima itsessään kuitenkin hurmasi nopeasti uuden kotimaansa sekä kansainvälisen yleisön aurinkoisella ja välittömällä luonteellaan.

Kuningatar on näyttävä nainen sekä tyylinsä että olemuksensa puolesta. Hänestä välittyvä eteläamerikkalainen eloisuus lienee yksi hänen suosionsa syistä. Máximassa on värikkyyttä ja tietynlaista prameutta, joka ei kuitenkaan tunnu teennäiseltä, vaan luonnolliselta osalta hänen persoonaansa. Kuningatar ei ujostele asukokonaisuuksia valitessaan, vaan kantaa jättihattunsa, kirkkaat värit, näyttävät leikkaukset ja perhekokoelman suurimmat korut tyylikäästi, olematta kuitenkaan pöyhkeilevä.

Embed from Getty Images

Hääpuku

Tuleva prinsessa Máxima luotti hääpukunsa italialaisen Valentinon käsiin. Hääpuku valmistettiin norsunluunvärisestä Mikado-silkistä, ja sen seurana morsiamella oli tähtinappitiara sekä käsinkirjailtu silkkityllihuntu. Laahus oli viisi metriä pitkä.

Paksumpaa silkkiä oleva kangas, korkea kaapumainen kaulus, 3/4-hihat sekä hameen sivuilla kauniisti liikkuneet pitsikaistaleet muodostivat tasapainoisen kokonaisuuden. Talvinen ajankohta varmasti vaikutti kangavalintaan, minkä lisäksi Order of Splendor huomauttaa, että puku kesti rypyttömänä, vaikka parilla oli ennen kirkollista seremoniaa siviilivihkiminen eri paikassa, ja heitä kuljetettiin päivän aikana sekä autossa että vaunuissa.

Máxima käytti hääpäivänään kuninkaallisen perheen helminappitiaraa, johon oli Máximaa varten vaihdettu timanttiset tähdet helmien tilalle. Tiara ei kuulu suosikkeihini, mutta monien mielestä se sopi poikkeuksellisen hyvin morsiamen persoonaan ja tyyliin.

Embed from Getty Images

Arkityyli

Kuningatar Máximan päällä voi nähdä lähes mitä tahansa. Hän ei tunnu välttelevän mitään värejä, materiaaleja tai malleja, oli kyse sitten vaatteista tai asusteista. Máxima on kameleontti, joka onnistuu aina säväyttämään. Jos pitäisi löytää popkulttuurista jotain vastaavaa, niin lähimmäksi osuisi varmaan Sinkkuelämää-leffojen asut.

Kuningattaren onnistumisprosentti on mielestäni myös korkea, joskaan en voisi kuvitellakaan käyttäväni itse suurinta osaa hänen asuistaan. Máxima-tyyli ei oikein istu pohjoismaiseen vaatimattomuuteen. Välillä hänen villit yhdistelmänsä näyttävät omaan silmääni aika kauheilta, mutta missä menee raja trendikkään rohkean ja liian överin pukeutumisen välillä? 😀

Embed from Getty Images

Arkityylillä tarkoitan muuten karkeasti jaotellen päivätilaisuuksia; housuja, jakkupukuja ja mekkoja (poislukien iltapuvut). En tiedä, miten kuninkaalliset pukeutuvat vapaapäivinään ja lomillaan, mutta edustustehtävät ovat heille arkea. Tuossa yllä näitte muutamia Máximan housuasuja, ja alapuolella on galleria värikkäitä mekkoja.

Embed from Getty Images

En usko Alankomaiden lehdistökulttuurin olevan niin repivää kuin Brittien, mutta sanoisin silti, että osittain Máximalla on käynyt hyvä tuuri. Näyttävä tyyli myös väistämättä maksaa, mutta enpä juuri muista lukeneeni kritiikkiä Máximan puvuston hinnasta tai laadusta. Hän on tietysti kuningatar, jonka kuuluukin loistaa, mutta varmaan tilannetta myös auttaa se, että Willem-Alexanderin veljien perheet ovat julkisuudessa harvoin. Olisiko hänen julkisuuskuvansa yhtä positiivinen, jos Willem-Alexanderilla olisi sisko, jonka varaan kilpailutilannetta olisi voitu alkaa rakentaa lehdistössä? Voisiko riviprinsessa pukeutua yhtä näyttävästi vai olisiko se aina kuningattaren varjostamista?

Tämä nyt ei suoraan liity Máximan tyyliin, mutta kuitenkin kuninkaallisten naisten pukeutumiseen ja tapaan uutisoida siitä. Olisi hauska kuulla teidän näkemyksiä asiasta. Aina on hyvä pitää mielessä, että ei se ole sattumaa, että yhden asua ruoditaan lehdissä pöyristyneenä, ja toista taas ylistetään elegantiksi ja arvokkaaksi.

Hatut

Kuningatar Máximan hatuista minulle tulee ensimmäisenä mieleen sellainen valtavan leveälierinen jättihattu. Tietysti hän käyttää myös muunlaisia päähineitä, mutta isot lierihatut vaikuttavat olevan Máximan suosikkeja. Mitä isompi, sen parempi!

Embed from Getty Images

Jalokivet ja iltapuvut

Kuningatar Máxima osaa totisesti hyödyntää kuningasperheen jalokivikokoelmaa, ja hän käytti monia eri tiaroja jo prinsessana. Kuningattareksi noustuaan Máxima on nähty myös kokoelman suurimmissa tiaroissa, eli safiiritiarassa, Wurttembergin helmitiarassa sekä vuosikymmeniä holvissa maanneessa Stuart-tiarassa.

Embed from Getty Images

Máximalla ei vaikuta olevan mitään tiettyä tiarasuosikkia, sillä hän tosiaan hyödyntää kokoelmaa monipuolisesti. Omia Máxima-suosikkejani ovat safiiritiaran lisäksi Mellerion rubiinitiara sekä yksinkertainen mutta näyttävä timanttipanta, jonka kivet painavat yhteensä yli 100 karaattia.

Muutenkin Máximan maku korujen suhteen värikäs. Hänen henkilökohtaiseen arvokorukokoelmaansa kuuluu mm. värikäs tuttifrutti-setti sekä useita oransseja sitriinikoruja (oranssihan on kuningashuoneen tunnusväri), joiden on arveltu olleen lahjoja Willem-Alexanderilta. Máxima käyttää jalokivien lisäksi mielellään myös muunlaisia näyttäviä statement-koruja.

Embed from Getty Images

Iltapukujen suhteen ulkomaiset huippumerkit Valentinosta Oscar de la Rentaan ovat tulleet tutuiksi vuosien aikana, mutta yksi kuningattaren luottosuunnittelijoista on hollantilainen Jan Taminiau, joka on monen mieleenpainuneen Máxima-puvun takana. Toinen suosikki on belgialainen Natan. Olen kiinnitänyt huomiota siihen, että Máximalla tuntuu usein olevan yksiolkaimisia pukuja, jotka henkivät antiikin Kreikkaa.

Taminiaun käsialaa ovat mm. Willem-Alexanderin virkaanastujaisissa nähty sininen asu (ylempänä), Ruotsin prinssiparin häistä tuttu viininpunainen puku (yllä oleva galleria), useampaan kertaan nähty beige kuvioitu puku, Máximan omien 40-vuotisjuhlien oranssi puku sekä Voguen kansikuvaan päätynyt valkoinen olkaimeton iltapuku (kaikki kolme viimeistä löytyvät alapuolelta).

Embed from Getty Images

Entäs ne kustannukset?

UFO No more pitää kirjaa kuninkaallisten vaatehankinnoista ja niiden hinnoista. Blogin ekspertit laskivat kuningatar Máximan hankkineen vuonna 2018 noin 100 uutta vaatekappaletta (sisältäen asusteet), ja näistä hiukan alle puolet tunnistettiin. Tunnistetuille ostoksille kertyi hintaa vuoden aikana lähes 57 000 euroa, mutta todellinen luku on luultavasti paljon isompi, sillä moni tunnistamaton hankinta oli uniikki luomus.

UFO No moren mukaan vuonna 2018 Máximan tunnistettujen hankintojen keskiarvohinta oli hiukan yli 1000 euroa/kappale. Máximalle laskettu vaatebudjetti sijoittuu keskiväliin: listauksessa oli mukana 14 kuninkaallista, ja Máximan summa oli kuudenneksi suurin. En osaa valitettavasti sanoa, kuka hänen vaatteensa maksaa. Täytyy myös muistaa, että kuninkaalliset eivät välttämättä maksa hankinnoistaan täyttä kauppahintaa. Joskus he saattavat myös saada vaatekappaleita lainaan.

Muiden kuninkaallisten tavoin Máxima sekoittaa luksusvaatteita edullisempien merkkien kanssa. Myös hän uudelleenkäyttää asujaan, ja jopa sininen kruunajaisasu nähtiin vain muutama vuosi myöhemmin uudelleen valtiovierailulla. Máxima on tietysti ollut kuninkaallinen kohta 20 vuotta, joten erityisesti asusteita luulisi kertyneen jo runsaasti.

Embed from Getty Images

Tässä olikin tämänkertainen tyylikatsaus. Kuningatar Máxima ihastuttaa kerta toisensa jälkeen asuillaan. Hän tuntuu kokeilevan kaikenlaista, ja hänelle tuntuu sopivan kaikki. Máximan tapa kantaa itsensä ja asunsa on epäilemättä tyylimenestyksen salaisuus, minkä lisäksi hänellä on asema, jossa ei tarvitse “pidätellä” itseään. Mikäs sen parempaa meille yleisölle!

6 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaalliset tyyli-ikonit: Alankomaiden kuningatar Máxima

 1. Nämä tyylikatsaukset ovat tosi kivoja! Muutenkin tykkään blogistasi todella paljon, asiaa ja kimaltavaa hömppää samassa paketissa.

 2. Maxima on ihana ja hänen tyylinsä ilostuttaa kerta toisensa jälkeen! Maximassa yhdistyy semmoinen kuningattarelle sopiva ylväys, mutta toisaalta rempseys ja räväkkyys. Hän kantaa isotkin tiarat ja korut tyylillä, mutta ei tunnu ottavan itseään liian vakavasti ja uskaltaa revitellä väreillä ja kuoseilla. Oma ikisuosikkini oli Maximan asukokonaisuus miehensä virkaanastujaisissa, se asu oli napakymppi! Alankomaiden tiarakokoelma on muuten yksi upeimmista, ehkä jopa oma henkilökohtainen suosikkini 🙂

  • Maxima on majesteetillinen, mutta ei pelkää kuitenkaan kokeilla ja ottaa riskejäkin pukeutumisen kanssa. Kävisi se vähän tylsäksi, jos aina olisi päällä joku sievä klassinen “prinsessamekko”.

   Joskus mietin tiarojen osalta, että kyllähän nyt kaikki kuninkaalliset (varsinkin kruununprinsessat/kuningattaret) hyödyntävät tiarakokoelmia parhaansa mukaan. Mutta sitten kun miettii tarkemmin, niin eihän se ole niin. Maxima viihtyy isoissa koruissa, mutta sitten taas Mette-Marit ja Charlene ovat ihan toista maata. Samoin Meghanin korumaku on kuninkaalliseksi minimalistinen. Katella ja Camillalla on kummallakin nähty vain pari tiaraa hovin lainasysteemin vuoksi. Ruotsissa on enemmän vaihtelua, mutta sielläkin Sofia on jämähtänyt häätiaraansa. Mary tuntuu onneksi myös pitävän jalokivistä!

 3. Maxima ja Tanskan Margareetta ovat jotenkin saman tyylisiä ja tyyppisiä, uljaita ja ryhdikkäitä, kaikki värit sopivat, miedotkin, he kantavat itsensä ja vaatteensa , hattunsa ja korunsa upean tyylikkäästi.
  Maxima on kaikessa niin itsensä kanssa sujut, mikä tahansa vaate ja aina iloinen ilme. Jonkun muun päässä hänen hattunsa olisivat jopa mauttomuuden huippu, hän kantaa ne hienosti.
  Jossain pätkässä näin hänet farkuissa ja villapaidassa, jälleen tyylikästä.

Jätä kommentti