Tapaus Delphine Boël: Belgian oikeus puolusti lapsen oikeutta vanhempiinsa

Belgian tuore prinsessa Delphine antoi eilen ensimmäiset haastattelunsa sen jälkeen, kun Brysselin valitustuomioistuin viime viikolla julisti hänet ja hänen lapsensa kuninkaallisiksi. Delphine kommentoi tapausta eilen pitämässään lehdistötilaisuudessa, minkä lisäksi hän antoi haastattelun Belgian hollanninkieliselle yleisradioyhtiö VRT:lle.

Te lukijat olitte tapauksesta aika lailla samaa mieltä kanssani: kuningas Albert on omalla toiminnallaan vastuussa koko skandaalin syntymisestä, ja Delphinellä oli hyvät syyt hankkia itselleen oikeutta julkisesti. Kuninkaallisen arvonimen hankkiminen oikeuden päätöksellä kuitenkin askarrutti monia.

Embed from Getty Images

Luotan tarinan olevan tuttu kaikille ja jätän kertauksen väliin. Jos kaipaat lisätietoja, niin kannattaa lukea ensin tammikuinen postaukseni ja sitten viimeviikkoinen teksti. VRT:n haastattelun alkuperäinen artikkeli on hollanniksi (tekstin voi kääntää englanniksi selaimen asetuksista), mutta jutusta löytyvillä videoilla Delphine puhuu myös englantia. Ensimmäisen videon englanninkielinen osuus alkaa noin kohdassa 6:30.

Ensinnäkin, Delphine aikoo jatkossa käyttää isänsä “sukunimeä”, eli tästä lähtien hän on Delphine Saksi-Coburg. Hän ei halua itseään puhuteltavan prinsessaksi. Tämä sukunimiasia on mielenkiintoinen yksityiskohta. Kuningasperhe todella polveutuu Saksi-Coburg-Gothan suvusta, mutta 100 vuotta sitten kuningashuoneen nimi vaihdettiin yksinkertaisempaan Belgiaan. Englanniksi siis House of Belgium. Syynä oli maailmansodan jälkeinen saksalaisvastaisuus, ja Britannian kuningashuonehan oli tehnyt samanlaisen muutoksen muutama vuosi aiemmin.

Belgian kuninkaalliset eivät ole siis sataan vuoteen virallisesti käyttäneet Saksi-Coburgin nimeä, joten miksi Delphine halusi sukunimekseen sen eikä Belgiaa? En tiedä, onko asialla käytännössä suurta merkitystä. Hovin sivuilla kerrotaan kuningashuoneen historiasta, ja siellä puhutaan Saksi-Coburgista, joten olisiko vanha nimi edelleen vain yleisesti käytössä Belgiassa?

Embed from Getty Images

Toiseksi, haastattelu vahvisti epäilykset siitä, että kuningas Albertin kylmä suhtautuminen sai Delphinen jatkamaan oikeusprosessia titteleihin ja sukunimeen asti. Hän kertoi, että DNA-testin tulokset saatuaan hän ei mennyt heti lehdistön eteen, vaan piti asian vielä salaisuutena antaen Albertille tilaisuuden muuttaa käytöstään. Delphine ajatteli, että he olisivat voineet esimerkiksi tavata lehdistön yhdessä, jotta molemmat olisivat voineet tulla tilanteesta ulos voittajina.

Sen sijaan kuningas jatkoi tylyä linjaansa ja Delphine sai kuulla, että Albert ei ole koskaan pitänyt häntä tyttärenään tai tuntenut mitään sidettä häneen. Delphine kertoi sen tuntuneen veitseniskulta selkään. Hän kertoi myös yrittäneensä suojella kuningasta nuoruudessaan, eikä koskaan puhunut isästään lehdistölle ennen kuin hän oli noin 35-vuotias. Mutta kun isyys oli lopulta varmistettu, ja kuningas käyttäytyi edelleen kylmästi, niin Delphine päätti hakea oikeusteitse tasavertaista kohtelua sisaruksiinsa nähden.

On hyvä muistuttaa, että Delphine perheineen on saanut paljon hankaluuksia tästä sopasta. Hän on kertonut aiemmin joutuneensa “mustalle listalle”, joka vaikeutti matkustamista ja esim. pankkiasiointia. Samoin hänen uransa taitelijana on vaikeutunut, sillä jotkut tahot ja galleriat ovat pelänneet loukkaavansa kuningasperhettä eivätkä siksi ole ottaneet Delphinen teoksia näyttelyihin.

Ruutukaappaus eilisestä haastattelusta. Kuva: VRT

Delphine ei ole vaatinut itselleen määrärahaa, eikä kyse ole hänen mukaansa edelleenkään rahasta. Hän huomautti haastattelussa jälleen, että hänen kasvatti-isänsä oli kuningasperhettä moninkertaisesti rikkaampi, ja Delphine olisi ollut miehen ainut lapsi. Nyt hän jakaa kuningas Albertin perinnön kolmen sisaruksensa kanssa. Joten kyse ei ole rahasta, vaan nimenomaan tasa-arvoisesta kohtelusta.

Hän mainitsi myös, että kukaan kuninkaallisesta perheestä ei ole ottanut häneen yhteyttä viimeviikkoisen päätöksen jälkeen, eikä hän omien sanojensa mukaan odota mitään. Delphine ei torjuisi kuningasperheen yrityksiä lähestyä häntä, mutta ei aio tehdä itse aloitetta. Hän ei kuitenkaan halua perheen tuntevan, että heidän olisi pakko tehdä mitään, vaan toivoo mahdollisen yhteydenoton tulevan joskus heidän omasta tahdostaan – jos on tullakseen.

Delphinen tytär Joséphine on tänä vuonna 17- ja poika Oscar 12-vuotias, joten ikätovereita kyllä löytyisi kuninkaallisista serkuista. Huomatkaa muuten, että Delphine on nimennyt lapsensa kuninkaallisten esivanhempien mukaan. Albertin tyttärenä Delphine on myös ruotsalaissyntyisen kuningatar Astridin jälkeläinen, ja Joséphine ja Oscar ovat perinteisiä nimiä Ruotsin kuningashuoneessa.

Embed from Getty Images

Delphine vaikuttaa tyytyväiseltä tarinansa lopputulokseen. Mikään ei tietenkään korvaa sitä menetystä, mikä vanhemman hylkäämäksi tuleminen on, mutta nyt Delphine omien sanojensa mukaan viimein tuntee, että hänellä on oikeus olla olemassa.

Nähtäväksi jää, miten kuningashuone tähän suhtautuu. Moni teistä oli samaa mieltä, että on ikävää, jos Albertin skandaali kostautuu kuningas Philippelle. Pohdiskelin, että jos Philippe, Astrid ja Laurent ovat läheisempiä kuningatar Paolan kanssa, niin sisarpuoli isän pitkästä salasuhteesta ei välttämättä ole aikoinaan ollut iloinen uutinen. Ja vaikka syy on alun perin Albertissa, niin Delphinen päätös viedä asiat julkisuuteen luultavasti on tehnyt hänestä “vihollisen”.

Monarkian kannatus ei ole Belgiassa korkealla, ja oikeusprosessin lopputulos tuntuu ikään kuin vahvistavan tämän. Lain kuuluisi olla sama kaikille, mutta näinhän se ei valitettavasti aina mene. VRT:n kuninkaallistoimittaja Flip Feytenin kommentti tapauksesta on ehdottomasti lukemisen arvoinen (sivun voi jälleen kääntää englanniksi selaimen asetuksista).

Feytenin arvion mukaan Delphinen asema altavastaajana vaikutusvaltaista kuningasperhettä vastaan saattoi lopulta jopa koitua hänen hyväkseen. Lapsi ei ole pyytänyt syntyä tähän maailmaan, mutta Belgian oikeus suojeli loppuun asti lapsen oikeutta vanhempiinsa ja tasavertaiseen kohteluun. Se, että isä sattuu olemaan maan entinen kuningas, ei vaikuttanut asiaan.

Embed from Getty Images

Katsotaan, kehittyykö tilanne johonkin suuntaan tulevaisuudessa. Oikeuden päätös on joka tapauksessa isku monarkian arvovallalle. Kuningasperhe olisi saattanut jopa hyötyä siitä, että Delphinelle olisi annettu lämpimämpi vastaanotto. Nyt riskinä on, että hovi näyttää kylmältä ja välinpitämättömältä. Olenko ainoa, jolle tulee mieleen 90-luvun Diana-tunnelmat Briteistä?

Toivon vilpittömästi, että Delphine on onnellinen Delphine Saksi-Coburgina. Lähentyminen kuningasperheen kanssa ei välttämättä koskaan tule tapahtumaan, eikä tällä tavalla saavutettu oikeusvoitto tullut ilman uhrauksia. Mutta Delphine todisti maailmalle olleensa oikeassa – hän voi katsoa peiliin ja tietää tehneensä parhaansa, ja jopa antaneensa isälleen tilaisuuksia kääntää tapahtumien kulkua.

Delphinen tarina on ainutlaatuinen, ja voi tulevaisuudessa rohkaista samassa tilanteessa olevia lapsia puolustamaan oikeuttaan vanhempiinsa. Belgiassa opittiin kantapään kautta, että edes kuningas ei ole lain yläpuolella, ja että hovikaan ei pysty enää peitellä asioita loputtomiin. Tämä pysyy toivon mukaan mielessä myös muilla kuninkaallisilla ympäri Eurooppaa.

8 kommenttia artikkeliin ”Tapaus Delphine Boël: Belgian oikeus puolusti lapsen oikeutta vanhempiinsa

 1. Minä nostan hattua Delphine- rouvalle! Sitkeä taistelu päättyi ja lapsi sai isän! Isän, joka vuosikymmenet on käyttäytynyt tökerösti. Jos Delphine olisikin vain ns. yhden yön juttu, niin ymmärtäisin ex- kuningasta kaikkine kieltoineen. Suhde kuitenkin jatkui reippaastikin yli kymmenen vuotta, joten mikään pikaromanssi se ei ollut! Oli kyllä aika inhottava kommentti Albertilta kieltää kaikki tunteet lastaan kohtaan! Kylmänkalsealta ihmiseltä vaikuttaa, minkä myös nykyinen kuningas on haastatteluissa ilmaissut. Ei Philippen ja muiden lasten lapsuus ollut onnellinen.

  Astrid ja Delphine ovat tosi samannäköisiä. Nyt on jatkossa jännä nähdä, miten Belgian hovi menettelee. Toivoisin ihan todella , että Delphine saisi kutsun Philippeltä ja Mathildelta ihan vain porisemaan kaikesta. Helppo tillanne ei ole kellekään, mutta avoimuus auttaisi. Minä olen ainakin lehtijuttujen perusteella saanut Mathildesta fiksun vaikutelman, joten hän voisi toimia jonkinlaisena jäänsärkijänä. Aika näyttää, mitä tapahtuu!

  • Oon samaa mieltä siitä, että Albertin asenne olisi paljon “oikeutetumpi”, jos kyse olisi ollut puhtaasti pikaromansssta tai yksittäisestä yhden illan erehdyksestä, mutta kun suhde tosiaan kesti lähemmäs 20 vuotta ja eikä edes loppunut lapsen syntymään, niin tuntuu vain todella inhottavalta ja julmalta lasta kohtaan.

   Aina yhtä hassua, miten sitä kiinnostuukin sinänsä tuntemattomien ihmisten yksityisasioista. Toivoisin silti myös, että jonkinlainen sopu saataisiin jossain vaiheessa aikaan. Olisi kiva lapsille varmasti tuntea serkkunsa. Kuningasperheellä on nyt mahdollisuus olla toistamatta Albertin virheitä.

   • Toivottavasti nuoremmat sukupolvet olisivat tässä asiassa fiksumpia… Ainakin Monacon ruhtinas Albertilla on kaksikin au-lasta, joiden isyyden hän on tunnustanut. Joskus selailin hänen tyttärensä Jazmin Grace Grimaldin instagram-tiliä, niin vaikuttavat olevan hyvissä ja läheisissä välissä Albertin kanssa, hieno juttu! Monacossa ei ehkä muutenkaan olla niin konservatiivisia tämän asian suhteen, onhan niitä lapsia tainnut tulla avioliiton ulkopuolelle muillekin.

 2. Kuningas Philippe ja Delphine ovat tavanneet viikko sitten. Jos isä ei ole halukas tapaamaan lastaan niin velipuoli on suoraselkäinen kuningas ja toimii ainoalla oikealla tavalla.

  • Musta oli kiva kanssa nähdä, että Philippe on tavannut Delphinen! Tiedä sitten, oliko vaan julkisuustemppu vai ei, mutta toivottavasti jonkinlainen rauha on saatu aikaan ja voivat aloittaa puhtaalta pöydältä!

Jätä kommentti