Tanskan prinssi Christian tänään 15 vuotta!

Tanskan prinssi Christian täyttää tänään 15 vuotta, paljon onnea! Hovi julkaisi merkkipäivän kunniaksi uusia kuvia tulevasta kuninkaasta. Tyylikkäät potretit on ottanut Franne Voigt. Ei voi taaskaan kuin ihmetellä, että miten näistä lapsista on tullut jo näin isoja?? Tunnen itseni jotenkin tosi vanhaksi nyt. 😀

Prinssi Christian Valdemar Henri John on kruununprinsessa Frederikin ja kruununprinsessa Maryn esikoinen, ja näin ollen kruununperimysjärjestyksessä toisena isänsä jälkeen. Tanskan kuninkaiden nimissä toistuvat perinteisesti vuorotellen Frederik ja Christian, ja kruununprinssipari jatkoi tätä perinnettä esikoisensa kanssa. Valtaannoustessaan hänestä tulisi kuningas Christian XI. Viimeisin Christian-niminen kuningas oli kuningatar Margareetan isoisä.

Koronavirus on vaikuttanut myös prinssi Christianin elämään erityisellä tavalla tänä vuonna. Tammikuussa kruununprinssiparin kaikki neljä lasta lähtivät Sveitsiin vaihto-opiskelujaksolle muutamaksi kuukaudeksi. Lasten oli tarkoitus saada hiukan kansainvälistä kokemusta. Koronaviruksen vuoksi vaihtojakso kuitenkin keskeytyi ja kotiinpaluu koittikin etuajassa.

Prinssi Christian oli myös tarkoitus konfirmoida tänä vuonna, mutta viruksen vuoksi toimitusta on lykätty toistaiseksi. Toivottavasti juhla pystytään järjestää suhteellisen normaalisti ensi vuonna. Kruununperillisen konfirmaatioon olisi normaalisti odotettavissa kuninkaallisia vieraita, nimittäin ainakin juhlakalun kuninkaalliset kummit; Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinssi Mette-Marit, Kreikan kruununprinssi Pavlos sekä tietysti Tanskan prinssi Joachim.

Nuori prinssi osallistuu silloin tällöin edustustilaisuuksiin vanhempiensa kanssa, mutta kruununprinssiparin lapset elävät muuten melko yksityistä arkea. Vanhemmat ovat pyrkineet antamaan lapsilleen mahdollisimman tavallisen lapsuuden. Emme siis loppujen lopuksi tiedä Christianista kovin paljoa, mutta eipä tässä olekaan mikään kiire vielä. Ehkä saamme kuulla puheen konfirmaation yhteydessä, niin kuin Norjassa prinsessa Ingrid Alexandra piti omassa juhlassaan viime vuonna.

5 kommenttia artikkeliin ”Tanskan prinssi Christian tänään 15 vuotta!

 1. Apua, onko tosiaan Christian jo 15?! Mihin tämä aika oikein menee, ei ole tosiaan enää kauaa kun tämä uusi sukupolvi on täysi-ikäisiä… Todella komea nuori mies on Christianista kasvamassa ja mielenkiinnolla odotan että hän alkaa edustamaan enemmän.

 2. Menee hiukan asian vierestä mutta milloin Tanskassa on aloitettu tämä Christian-Frederik-vuorottelu?

  Ja mikäli Christiania seuraa kuningatar niin voisiko hän olla vaikka Frederika vai eikö tätä sovelleta naisiin? (Taisivat Tanskassa olla pojat edellä perimysjärkässä?)

  • Ensinnäkin, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Tämä kommentti jäi muiden kiireiden jalkoihin.

   Ensimmäinen Christian hallitsi 1400-luvulla ja vuorottelu Frederickin kanssa on alkanut sitten 1500-luvulla. Eli kyseessä on hyvin pitkä perinne, ja tämän kuluneen noin 400 vuoden aikana kuningatar Margareeta on ainut poikkeus siihen. Nykyisin perimyslaki on tasa-arvoinen, joten jatkossa luultavasti tulemme näkemään enemmän myös hallitsevia kuningattaria.

   En osaa sanoa, miten tulevaisuudessa naispuoliset kruununperijät nimetään. Christina tai Frederika olisivat varmaan potentiaalisia, mutta henkilökohtaisesti toivoisin, ettei tätä samaa kaavaa laajennettaisi koskemaan myös tulevia kuningattaria. 😀 Margareeta on nimetty isoäitinsä mukaan, ja toisaalta hänen ei alkujaan odotettu edes nousevan hallitsijaksi. Hänen isänsä odotettiin saavan myös poikia, ja perimyslaki ei silloin edes sallinut naisten periä kruunua.

Jätä kommentti