Prinsessakoulu eli kuinka valmistautua kuninkaalliseksi

Vuorossa on tällä kertaa toivepostaus hauskasta aiheesta: lukijani Allu ehdotti taannoin postausta prinsessakoulusta! 😀 Tänään puhutaan siis siitä, mitä kaikkea kuninkaallisiin piireihin astuvan taviksen täytyy tehdä ja osata. Kuinka valmistautua kuninkaalliseksi, eli mikä kaikki muu muuttuu uuden aseman myötä?

Prinsessakoulu on siis leikkimielinen termi, joka viittaa kuninkaalliseen elämään valmistautumiseen. Prinsessa- tai prinssikoulusta puhutaan, kun tavistaustainen henkilö on liittymässä kuninkaalliseen perheeseen. Yleensä tällä tarkoitetaan niitä, joille tulee avioliiton myötä näkyvä rooli hovissa; esimerkiksi Ruotsin prinssi Danielia ja prinsessa Sofiaa.

Ruotsin prinsessa Sofia. Kuva: Linda Brorström/Kungl. Hovstaterna

Tämä on taas sellainen aihe, josta ei ole mitään virallista tietoa. Olemme siis sekalaisten tiedonmurujen, maalaisjärjen ja yleisen kuninkaallistuntemuksemme varassa. 😀 On aivan selvää, että jonkinlaista prinsessakoulua hoveissa varmasti annetaan, sillä loikka hovielämään on valtava. Yleiskuvamme koulutuksen sisällöstä on varmasti oikeansuuntainen, mutta yksityiskohtia voimme vain arvailla.

Yleisesti ottaen luulen, että näitä asioita aletaan miettiä jo seurusteluaikana. Kuninkaalliset piirit pääsääntöisesti edellyttävät kihlausta ja avioliittoa, ennen kuin pari voi esimerkiksi esiintyä virallisesti yhdessä tai perustaa perheen. Tulevan puolison julkikuvaa voidaan alkaa rakentaa jo hyvissä ajoin.

Tarvittavan koulutuksen määrä varmasti vaihtelee jonkin verran. Perintösuurherttuatar Stéphanie ja kuningatar Mathilde ovat aatelistaustansa vuoksi ehkä sujahtaneet hovielämään vaivattomammin kuin täysin seurapiirien ulkopuolelta ja ulkomailta tulevat puolisot. Stéphanien suvulla esimerkiksi on kytköksiä suurherttuaperheeseen, joten perheet ovat luultavasti liikkuneet samoissa piireissä.

Prinsessakoulussa on kyse luonnollisesti paljon muustakin kuin leffoista tutuista kohtauksista, joissa päähenkilölle tehdään ulkonäköön ja vaatteisiin keskittyvä makeover. Kuninkaallisilla ei ole enää poliittista valtaa, mutta he edustavat silti valtiota ja hallitsijaa. Ei ole siis yhdentekevää, miten kuninkaallinen käyttäytyy, millaisia asioita hän ajaa, miten hän pukeutuu edustustilaisuuksissa ja millaisia lausuntoja hän antaa.

Embed from Getty Images

Huomionarvoista on myös se, että kuninkaallisilla ei ole vapaa-aikaa ja yksityiselämää samaan tapaan kuin monilla muilla julkisuuden henkilöillä. Roolia ja asemaa ei voi kääntää päälle ja pois virallisten työtehtävien mukaan. Yksityiselämän sekoilua ei katsota hyvällä tai laiteta vain vapaa-ajan piikkiin.

Tämä tulee parhaiten näkyviin silloin, kun joku tekee virheen ja mokaa. Oli kyse sitten lentävistä helmoista, harkisemattomista lausunnoista, etikettivirheistä tai oikesti suurista skandaaleista, niin tieto, kuvat ja videot ovat hetkessä kansainvälisen yleisön silmillä. Hyvä uutinen on se, että hyvällä valmistautumisella ja oikeanlaisella tuella roolissa pärjää varmasti mainiosti.

Mitä prinsessakoulu sitten sisältää? Mikä kaikki muuttuu tosielämän Tuhkimoiden ja sammakkoprinssien elämässä kuninkaallisen avioliiton myötä?

Embed from Getty Images

Uskonto

Tämä vaihtelee, mutta moni kuninkaalliseen elämään valmistautuva vaihtaa uskontoa ennen häitä. Näin ovat tehneet mm. kruununprinsessa Mary, ruhtinatar Charlene sekä herttuatar Meghan. Kuninkaalliset perheet ovat tiivisti sidoksissa kansallisiin kirkkokuntiinsa, ja uskonto on mukana tärkeissä elämäntapahtumissa. Britanniassahan ennen vuotta 2013 menetti jopa paikkansa kruununperimysjärjestyksessä, jos avioitui katolisen kanssa.

Kieli ja kansalaisuus

Jos tavispuoliso tulee ulkomailta, niin edessä on usein uuden kotimaan kielen opettelu ja myös kansalaisuuden hankkiminen. Esimerkiksi Tanskan parlamentti sääti kruununprinsessa Marya varten erityisen lain, jolla Mary sai kansalaisuuden häiden yhteydessä. Australialainen Mary puhuu myös nykyisin sujuvaa tanskaa. Samoin esimerkiksi kuningatar Silvia ja kuningatar Máxima ovat kumpikin opetelleet uuden kielen avioliittojensa myötä.

Nimi

Entisaikoina Venäjän keisariperheeseen avioituneet morsiamet saivat ortodoksikasteen yhteydessä uuden nimen. Nykyisin nimien kääntämisestä on luovuttu, mutta vielä 60-luvulla ranskalaisesta Henristä tuli prinssi Henrik uudessa kotimaassaan Tanskassa.

Voihan senkin tavallaan laskea nimenmuutokseksi, että Maija Meikäläisestä tulee prinsessa Maija. Edessä on myös omasta sukunimestä luopuminen, sillä kuninkaallisilla ei sellaista tavallisesti ole. Naispuolisten kruununperijöiden kanssa avioituvat miehet eivät voi antaa omaa sukunimeään kuninkaallisille lapsilleen.

Embed from Getty Images

Ura

Naimisiin mennään nykyisin myöhemmin kuin ennen, ja monella on oma ura hyvässä vauhdissa ennen avioliittoa. Valitettavasti päivätyöstä täytyy usein luopua asemanmuutoksen vuoksi, varsinkin jos avioituu tulevan hallitsijan kanssa. Prinssi Daniel oli aiemmin kuntosaliyrittäjä, kuningatar Máxima puolestaan työskenteli rahoitusalalla ja kreivitär Sophie pr:n parissa.

Monissa maissa on kuitenkin tehty selkeitä linjauksia edustustehtävien jakautumisesta. Jatkossa yhä useammat rivikuninkaalliset voivat luoda uran, joten puolisonkaan ei tällöin tarvitse luopua työelämästä. Esimerkiksi Luxemburgin, Alankomaiden ja Britannian kuninkaallisia on jo pitkään ollut työelämässä.

Kuninkaallisuus ei automaattisesti tarkoita, että omasta kunnianhimosta täytyy täysin luopua, vaikka palkkatyöhön ei olisikaan enää asiaa. Onhan esimerkiksi kuningatar Margareeta tehnyt hyvin monipuolisen uran taiteen eri muotojen parissa, ja kuningas Willem-Alexander puolestaan on myös lentäjä. Mahdollisuuksia siis on, ja myös oman yhteiskunnallisen työnsä teemoihin voi vaikuttaa.

Etiketti ja marssijärjestys

Kuninkaallisuus on paljon muutakin kuin pöytätapojen opettelua, mutta etikettiä ei voi kuitenkaan sivuuttaa. Valtiollisissa tapahtumissa tulee varmasti orpo olo, jos asiat eivät ole hallussa. Pöytätapojen ja yleisten “herrasmieselkeiden” lisäksi kuninkaallisiin liittyy vaikka mitä käytäntöjä hiukan hovista riippuen.

Työnkuvaan kuuluu lisäksi uusien ihmisten tapaaminen jatkuvalla syötöllä kameroiden edessä, ja kaikkien kanssa pitäisi pystyä keskustelemaan ja tekemään hyvä vaikutelma – joskus nopeasti muutamassa sanassa, joskus taas pitkän illallisen aikana. Pitää osata keskustella, mutta samalla ei voi oikeastaan sanoa mitään kovin persoonallista.

Embed from Getty Images

Etikettiasiat ja protokolla tuntuvat ehkä triviaaleilta, mutta itse veikkaisin niiden olevan melkeinpä se vaikein asia tottua. Varmasti helpottaa ajan ja kokemuksen myötä, mutta silti. Esimerkiksi appivanhemmat tuskin ovat ihan vain “Elisabet ja Philip” tai “Kalle ja Silvia”, niin kuin tavallisissa perheissä. 😀 Voi joutua kävelemään hiukan puolisoaan taaempana ja niiailemaan puolison sukulaisille.

Kuninkaallisten perhedynamiikka ylipäätänsä on selvästi sidoksissa kruununperimysjärjestykseen. Hallitsijan tahtoa ei varmaan helposti ohiteta, ja olivatpa välit minkälaiset tahansa yksityisesti, niin virallisissa yhteyksissä ja julkisuudessa kruununperijä tulee aina sisaruksistaan ykkösenä. Tällaiset asiat joutuu hyväksymään, jos on naimisissa sen nuoremman sisaruksen kanssa.

Tiivistetysti sanottuna kaikki arkinen muuttuu, kun menet naimisiin kuninkaallisen kanssa: miten puhua ja elehtiä, miten liikut paikasta toiseen, miten pukeudut, miten puhuttelet ihmisiä… Sille Maija Meikäläiselle normaalit tavat ja asiat saavat väistyä, kun julkisuuteen astuu HKK prinsessa Maija.

Embed from Getty Images

Opiskelu

Kuvittelisin myös, että kuninkaalliseen rooliin valmistautuminen tuo mukanaan ihan rehtiä opiskeluakin. Jos aikoo edustaa kuningashuonetta ja valtiota, niin on varmasti hyvä tuntea sen historiaa ja perusteita. Kielitaidosta jo hiukan puhuttiinkin. Vaikka puhuisi jo puolison kanssa samaa kieltä, niin kansainvälisissä edustustehtävissä tarvitsee vähintään sujuvaa englantia. Näiden lisäksi esimerkiksi esiintymiskoulutus olisi varmasti hyödyllistä.

Ulkoasu

Elokuvien makeoverit eivät ole ihan tuulesta temmattuja, sillä kyllähän se ulkoinen olemus jotenkin muuttuu kuninkaallisuuden myötä. Työtehtävät vaativat vähän erilaista puvustoa kuin aiemmin, ja olemuksen odotetaan olevan huoliteltu. Tässä on luonnollisesti liikkumavaraa, mutta joitain yleisperiaatteista on.

Kuninkaalliset eivät esimerkiksi tee dramaattisia hiustyylimuutoksia tuosta noin vain. Kampaukset ovat pääosin melko konservatiivisia, eli naisilla on pitkät hiukset ja miehillä lyhyet. Näkyviä tatuointeja ja lävistyksiä ei juuri nähdä, ja ehostus on yleensä hillittyä. Kauneusoperaatiot tuskin ovat kiellettyjä, mutta ainakin näkyvät sellaiset nostetaan kyllä varmasti esiin mediassa.

Ylipäänsä ulkonäkö joutuu syyniin (niin naisten kuin miesten), ja esimerkiksi painoa voidaan surutta kommentoida lehtiotsikoissa. Paksu nahka tulee siis tarpeeseen. Työ itsessään tietysti vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä jaksamista.

Tässä tulikin käytyä läpi oleellisimmat asiat. En osaa sanoa, milloin tähän tavispuolisojen valmisteluun on alettu tosissaan kiinnittää huomiota, mutta onhan siinä paljon opittavaa kenelle tahansa. Valmistautuminen ei tietenkään lopu häihin ja titteliin, varsinkaan tulevien hallitsijapuolisoiden kohdalla. Henkilökohtaisesti voisin kuvitella kokeilevani kuninkaallista elämää uteliaisuuden (ja tiarojen, hahahaa) takia vaikka muutaman viikon ajan, mutta en vaihtaisi kovin mielelläni paikkaa pysyvästi, vaikka työsuhde-edut ovatkin hyvät.

Tuleeko teille mieleen muuta prinsessakouluun liittyvää? 🙂

23 kommenttia artikkeliin ”Prinsessakoulu eli kuinka valmistautua kuninkaalliseksi

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Kieltämättä muutokset voi kuulostaa pieniltä tai jopa vähemmän tärkeiltä, mutta muutoksen edessä olevalle tavikselle tilanne on varmasti vaativa.

 2. Mielenkiintoinen aihe! Iltalehdissä on ollut välillä juttua prinsessakouluun kuuluvasta turvallisuus koulutuksesta. Ja tuli mieleen että varmasti ryhtiä harjoitetaan. Kuninkaalliset kun näyttää aina niin ryhdikkäiltä. Olis kiva kuulla mitä kaikkea prinsessakouluun todella kuuluu. Hoveista löytyy useita henkilöitä jotka voisivat hieman valaista asiaa 😀 Silvian kouluttautuminen kiinnostais kovasti, hän taitaa olla ainut joka on päätynyt heti kuningattareksi ja valokeilaan. Siinä on täytynyt opetella asiat rivakalla vauhdilla.

  • Hyvä lisäys, turvallisuusasioissa on varmasti opettelemista! Ihan yleisötapahtumista digipuolen juttuihin. Mua mietityttää joskus, että millainen turvallisuus vaikkapa Carl Philipillä ja Sofialla ja Briteissä vaikka Edwardilla ja Sophiella on. Hallitsijalla ja kruununperillisillä on varmasti ympärivuorokautinen vartiointi, mutta voiko nuoremmat sisarukset perheineen käydä vaikka kaupassa itse? Edustustilaisuuksissa varmasti on aina joku vartija mukana, mutta mitenköhän vapaalla… Ei sitä varmaan kerrota missään, ymmärrettävistä syistä. 😃

   Silvian loikka on kyllä ollut valtava! Hänhän on kertonut saaneensa tukea prinsessa Christinan lisäksi Tanskan kuningatar Ingridiltä. 😊

 3. Mukava nähdä omasta aihetoiveesta postaus, kiitos!

  Netistä löytyy vaikka kuinka monta listausta juurikin kuninkaallisesta etiketistä ja kiinnostavaa on huomata että siinä on paljon yhtäläisyyksiä yleiseenkin etikettiin. Miten kuuluisi istua, miten pöydässä käyttäydytään… Uskoisin että ennen vanhaan vastaavia käytäntöjä oli ihan tavallisissa perheissä asti.

  Tuosta uskonnon vaihtamisesta tuli mieleen: mitenkähän mahdettaisiin suhtautua hoveissa siihen että hallitsija/kruununperijä onkin vaikkapa ateisti tai homo? Ajatus kiinnostaisi kovasti. Miltä kuulostaisi vaikkapa siviilikruunajaiset? Jos joskus hallitsijan voidaan kuvitella menevän naimisiin oman sukupuolen edustajan kanssa, minkä tittelin puoliso saa? Miten hovissa otetaan sijaissynnyttäjät tai adoptio?

  • Hyviä kysymyksiä esität, näihin en vain valitettavasti osaa vastata. 😄 Paitsi uskonnon osalta silleen, että kaikissa maissahan ei enää varsinaisia kruunajaisia vietetä, mutta vallanvaihdon juhlallisuuksiin kuuluu varmasti kyllä aina jumalanpalvelus. Voisin kuvitella, että ateisti ehkä siinä kohtaa saisi vain niellä asian ja liittyä kirkkoon. Jotkut ovat toisaalta säilyttäneet vanhan uskontonsa (esim. Maxima on edelleen katolinen), joten ehkä ateistin ei olisi pakko liittyä kirkkoon, kunhan suostuu kirkkovihkimiseen ja lasten ristiäisiin jne. Toivon mukaan nämä asiat tulevat esiin jo ennen kihlausta. 😅

   Homouteen on tähän mennessä suhtauduttu nihkeästi, mutta historiasta löytyy useita kuninkaallisia, joiden seksuaalisuutta on epäilty vähintään myöhempien tutkimuksien perusteella. En tiedä, oltaisiinko monarkioissa valmiita homoseksuaalisiin kuninkaallisiin. Jotenkin luulen, että kyseinen kuninkaallinen eläisi jonkinlaisessa kulissiavioliitossa tai ei vain menisi naimisiin koskaan.

   Sijaissynnytyksestäkään en tiedä. Hedelmöityshoitoja varmasti tehdään tarvittaessa siinä missä muillekin, kun suvun jatkuminen on vähän niin kuin koko homman idea. Vaikea sanoa, pidettäisiinkö adoptiota ja sijaissynnyttäjää liian pitkälle menevinä.

 4. Aika iso muutos varmasti kenelle tahansa hypätä prinsessaksi/prinssiksi ja paljon asioita, joita täytyy ottaa haltuun. Ajatella vaikkapa Marya, joka muutti lähes toiselle puolella maailmaa uuteen kulttuuriin ja uudenlaiseen asemaan, piti opetella uusi kieli, tuntemaan Tanskan historiaa… Ei ihan helppo nakki!

  Ehdin vihdoin katselemaan areenasta sen Kuninkaalliset korut-dokumentin, olipa hyvin tehty ja ihanaa arjen eskapismia! Tosi mielenkiintoinen oli varsinkin hovin kampaajan haastattelu tiarakampauksien tekemisestä. Olisi saanut näkyä kaikki Ruotsin tiarat dokkarissa!

  • Se dokkari oli niin upea! Todella kauniisti tehty. Mun mielestä se kampaajan haastattelu oli myös tosi mielenkiintoinen. Ja samaten en jotenkin ollut ajatellut, että koruja huollettaessa voi mennä tietysti aikaa, että löytyy juuri sopivan kivi korvaamaan vaikka irronnutta timanttia, mutta nyt se tietysti tuntuu ihan itsestäänselvältä. 😄

 5. Onneksi ajat on muuttuneet ja kuninkaallisetkin saavat pääsääntöisesti itse valita puolisonsa tavallisen kansan parista. Enemmän tulijoilla on opettelemista ensiksi ihan vain appivanhempien puhuttelemisessa. Olisi jänskä tietää, miten esimerkiksi prinsessa Sofia tai prinssi Daniel puhuvat appivanhemmilleen, sinuttelevatko vai muodollisemmin. Hankalinta varmasti on oppia elämään koko ajan julkisuudessa ja valokuvattavana.

  Pitkät hiukset, kuuluukohan ne luonnostaan naisille kuningaspiireissä, lyhempiä ei juurikaan näy. Juhlapukeutumiseen kuuluu näyttävät kampaukset ja pystäriin ei oikein voi tiaraa kiinnittää. Siisti ulkonäkö on ilmeisesti niitä kirjoittamattomia sääntöjä, jotka vain on, ja niitä noudatetaan. Englannissa on se tapa, että kynnet ei ole koskaan räikeän punaiset. Elisabet on kai sen keksinyt. Ei hullumpi sääntö mielestäni.

  Olisi mukava tietää, kuinka paljon kuninkaalliset ja tavalliset vanhemmat on tekemisissä keskenään. Taas ajattelen Ruotsia, joka on lähempänä. Soittaakohan Silvia koskaan Danielin tai Sofian äidille ja kysele kuulumisia. Pystyykö siinä muodostamaan kuinka läheisiä välejä. Kova koulu on koko tavisperheellä joutua julkisuuteen häiden ja ristiäisten merkeissä.

  • Muistaakseni Svensk Damtidningistä olen lukenut, että Westlingit ovat vierailleet joskus kesäisin Sollidenissa.

   Chris O’Neillin äitihän on seurapiirirouva, varmasti tulee juttun hyvin kuningasparin kanssa.
   Sofian vanhemmista en osaa sanoa. Onkohan lapsilla sellaiset normaalit synttärikutsut perhepiirissä, jossa on sekä kuninkaalliset että tavisisovanhemmat läsnä? 😄

   Paljon on joo opettelemista. Oisi kyllä mielenkiintoista olla joskus kärpäsenä katossa, kun tällaisia käydään läpi hovissa.

   • Mielenkiintoinen tilanne on nyt tuolla Belgiassakin. Vilkaisin juuri facesta kuvaa ex- kuningas, vaimonsa Paola ja just löytynyt tytär yhteisessä tapaamisessa. Ranskaa en osaa, mutta jotakin puhuttiin ystävyydestä ja lämmöstä. Jospa jää on sulanassa ja asialliset välit tulossa kaikkien kesken.

 6. Tanskan kruununprinsessa Maryn matkasta prinsessaksi on tehty elokuva missä prinssi Frederik opetti Marya niiaamaan ja miten puhutella tulevaa anoppia.
  Kerrotaan että kuningatar Maxima lupasi Monacon Charlenelle häissä tukensa ja oppinsa hovielämästä.

  Turvallisuudesta: pari vuotta sitten oli lehdessä juttua pikkuprinssi Georgesta joka vastasi tuntemattomalle nimen kysyjälle olevansa jokin ihan muun niminen eli turvataitoja opetetaan ihan pikkulapsesta lähtien vaikka turvamies ja lastenhoitaja olivat myös paikalla.

  • Tosta Maximan ja Charlenen “diilistä” en ollut kuullutkaan. Ihana ele Maximalta!

   Oliko toi Georgen juttu se, kun hän oli vastannut olevansa Archie? Myöhemmin tietysti kun serkku syntyi ja nimi kerrottiin julkisuuteen niin muistaakseni jossain mietittiin, oliko Georgelle kerrottu siitä ja hän sitten vahingossa “lipsautti” sen julkisuuteen 😄 Mutta joo, lapsesta asti varmasti näitä täytyy opettaa. Varsinkin nykyisin, kun kaikki on digitaalista ja nuoret kuninkaallisiet ehkä haluavat someen myös.

 7. Kiitos upeasta blogista ⚘
  Tässähän tuntee itsensä prinsessaksi 👸🏼

 8. Olen viìme aikoina lukenut ja katsellut juttuja upeista kaulakoruista, niitäkin on, jos ei holvit pullollaan, niin ainakin kunnolliset kokoelmat kuningattarilla. Aikojen saatossa on vaan harventuneet mahdollisuudet käyttää niitä. Enää ei kukaan kuningatar Maryn tapaan kuorruta itseään helmillä ja tilanteilla. Ja tämä kommenttisihan ei liity otsikkoon millään lailla, sorry.

  • Mua niin harmittaa, että jalokiviä käytetään niin paljon vähemmän nykyään! Ei tiaroja nykysin ihan joka paikkaan toki tarvita, mutta siis vähän sitä entisaikojen tuntua voisi palauttaa. 😄

 9. Nopea kyssäri, ehkä vähän aihetta sivuttaen. Bhutanin kuninkaan sisko on mennyt naimisiin kuningattaren veljen kanssa. Onko Jetsun Pema ja veljensä ”hyvästä suvusta” tai muuta vastaavaa? En haluaisi olla kyynikko, mutta mietin, että onko kyseessä järjestetty liitto.
  Vaikka tokihan näitäkin liittoja näkee, että isosiskon miehen siskon kanssa menty naimisiin tms, mutta aika paljon harvinaisempaa😁

  • En osaa valitettavasti sanoa, en löytänyt äkkiseltään Jetsun Pemasta ihan hirveesti tietoa. Täytyy perehtyä paremmin kunhan ehdin kunnolla tietokoneen ääreen joku päivä. Juuri nyt on vähän hetkinen viikonloppu.

   Kieltämättä kyllä erikoinen tilanne, toivottavasti ei ollut järjestetty liitto. Tai jos oli, niin ei ainakaa täysin onneton sellainen.

  • Muistaakseni Bhutanin kuningaspari kihlattiin toisilleen jo varhain ja onnellisesti sattuivat ilmeisesti tykkäämään toisistaan oikeastikin. Bhutanissa sallittaisiin moniavioisuus mutta kuningas on sanonut ettei aio ottaa muita puolisoita (toisin kuin isänsä jolla taisi olla 4 vaimoa?).

   • Totta, nyt muistan itsekin tuon kuninkaan kommentin! Uskaltaa varmaan siis olettaa että ainakin kuningasparin liitto on onnellinen..?😍

   • Kiitos tarkennuksesta! Mä muistan myös kuninkaan kommentin vaimojen määrästä, mutta ei osunut silmiin että heidät olisi kihlattu jo nuorina/lapsina. Täytyy paneutua asiaan tarkemmin 🤔

Jätä kommentti