Kuningatar Elisabetin valtakauden platinajuhlaa suunnitellaan jo

Koronapandemia jatkuu yhä, mutta Britanniassa on varovaisesti käännetty katseita jo vuoteen 2022. Tänään ilmoitettiin, että kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlavuotta eli platinajuhlaa juhlitaan valtakunnassa nelipäiväisen viikonlopun voimin. Luvassa on siis ylimääräistä vapaata kansalaisille ja epäilemättä suuria juhlallisuuksia sekä Britanniassa että Kansainyhteisössä.

Tämänhetkisessä maailmantilanteessa totisesti tarvitaan positiivisia asioita horisonttiin odottamaan, ja siihen rakastetun hallitsijan historiallisen merkkipylvään suunnitteleminen sopii mainiosti. Ilmoitus jätti kuitenkin vähän mietteliään olon juhlakalun iän huomioiden. Itse mietin myös, että onko tässä nyt stoppi niille huhuille kuningattaren eläköitymisestä ja prinssi Charlesin sijaishallitsijakaudesta?

Kuningatar Elisabet vuonna 2020.
Kuva: Victoria Jones – WPA Pool/Getty Images

Kuningatar Elisabetin valtakausi on jo rikkonut suunnilleen kaikki mahdolliset ennätykset, joten erityisasema historiankirjoissa on jo taattu. Platinavuoteen pääseminen olisi kuitenkin arvokas loppusilaus kuningattaren elämäntyölle ja väistämättä loppuaan lähenevälle ajalle. Nykymaailmassa vaikuttaa myös edelleen olevan tilausta iloiselle ja kansallistunnetta kohottavalle juhlinnalle.

Platinajuhlasta saa niin paljon positiivista pr:ää, että mikään monarkia tai hallitus ei halua tuhlata sellaista tilaisuutta – varsinkin, kun Elisabetin valtakauden jälkeiset tapahtumat ja vallanvaihto prinssi Charlesille huolestuttavat monia erinäisistä syistä. On vaikea ennustaa, miten monarkia selviää siirtymävaiheesta. Vaikuttaa myös siltä, että mitään vastaavaa suurta juhlaa ei ole pitkiin aikoihin luvassa, joten ymmärrettävästi tästä varmasti halutaan ottaa kaikki irti.

Itse platinajuhlapäivä on 6. helmikuuta 2022, eli noin vuoden ja kolmen kuukauden päästä. Nelipäiväinen juhlaviikonloppu puolestaan ajoittuu kesäkuuhun 2022. Ajankohta kuulostaa kaukaiselta, mutta kyse ei lopulta ole niin hirveän pitkästä ajasta. Elisabet on toki 94-vuotias, joten mitä vain voi vielä tapahtua, mutta kuningattaren terveydentila ei vaikuta olevan akuutti huoli.

Embed from Getty Images

Näin aikaisin annettu ilmoitus tuntuu ehkä vähän riskaabelilta, mutta toisaalta mikä on pahinta mitä voi sattua? Pahimmassa tapauksessa juhlat joudutaan perumaan tai teema muutetaan kuningattaren muistoa kunnioittavaksi. Viimeistään korona on opettanut, että peruuntumisriski on aina olemassa muutenkin. Ylimääräinen kansallinen vapaapäivä vaatinee valmisteluja, ja esimerkiksi virastot, koulut ynnä muut laitokset tarvitsevat tiedon asiasta hyvissä ajoin.

Enemmän olen huolissani siitä, että onko prinssi Philip mukana puolisonsa platinajuhlassa. Rakastetun hallitsijapuolison poismeno juhlan alla luonnollisesti latistaisi tunnelmaa, mutta toisaalta prinsessa Margaretin ja kuningataräiti Elisabetin peräkkäiset hautajaiset eivät pysäyttäneet kuningattaren valtakauden 50-vuotisjuhlintaa vuonna 2002.

Lähes 100-vuotiaiden kanssa ei oikein voi muuta, kuin ottaa päivän kerrallaan. Pidämme peukut pystyssä, että tällä kertaa juhlavuoteen ei liittyisi samalla suruaikaa kuten 20 vuotta sitten. Paljon voi kuitenkin tapahtua seuraavan noin 1,5 vuoden aikana.

Embed from Getty Images

Aloin kuitenkin pohtia tämän ilmoituksen merkitystä niiden pitkäaikaisten sijaishallitsija-huhujen kannalta. Hovi on varmasti kiistänyt puheet jokusen kerran, mutta aika sitkeästi pinnan alla on silti elänyt huhu, että kuningatar Elisabet vetäytyisi ansaitulle eläkkeelle tekemällä prinssi Charlesista sijaishallitsijan täyttäessään 95 vuotta.

Yleinen käsitys on, että kuningatar ei tule koskaan luopumaan kruunustaan. Sijaishallitsijan avulla hän voisi kuitenkin jättää monarkin päivittäiset tehtävät ja toivon mukaan nauttia vielä muutamasta leppoisasta vuodesta. Järjestelyn käytännöllisyyden lisäksi moni vilpittömästi toivoo, että kuningattarelle tällainen rauha vielä suotaisiin elämänmittaisen työn päätökseksi.

Britanniassa viimeisin esimerkki sijaishallitsijasta on 1800-luvun alusta, jolloin silloinen Walesin prinssi toimi yhdeksän vuotta sijaishallitsijana ennen isänsä kuolemaa. Eikä järjestely ole nykypäivänäkään vieras, sillä onhan joka valtiolla suunnitelma tilanteeseen, jossa valtionpää ei kykene tilapäisesti tai pidempiaikaisesti hoitamaan tehtäväänsä. Esimerkiksi Norjan kruununprinssi Haakon on toiminut useita lyhyitä pätkiä sijaishallitsijana isänsä sairastellessa.

Kuningatar Elisabetin 95-vuotispäivä on ensi keväänä, eli jo hyvin pian. Tarkoittaako isojen platinajuhlien julkistaminen sitä, että sijaishallitsijajärjestely on pois pöydältä tällä erää? Elisabet olisi tietysti edelleen virallinen hallitsija, mutta vesittyisikö juhlan idea, jos hän olisikin ollut platinajuhlan aikaan pois julkisuudesta jo pidemmän aikaa? Ehkä se ei vaikuttaisi juhlaan niin paljoa. Onhan kuningatar nytkin esiintynyt julkisuudessa pandemian takia hyvin rajoitetusti.

Laskeskellaanko hovissa, että kuningatar jaksaa vielä platinajuhlan ja jäisi sen jälkeen eläkkeelle, vai onko koko eläköityminen ikinä ollutkaan todellinen vaihtoehto? Sitkeästi siitä on ainakin huhuttu, joten en ole pitänyt sitä ihan tuulesta temmattuna, mutta en kyllä millään tavalla varmanakaan.

Embed from Getty Images

Tällainen järjestely saattaa kuitenkin hyvin olla edessä muutenkin. Elisabet vaikuttaa hyväkuntoiselta, mutta työkyky voi mennä monesta syystä, vaikka keho muuten jaksaisi sinne 100 vuoden rajapyykkiin asti. Henkilökohtaisesti toivoisin Elisabetin pääsevän eläkkeelle. Prinssi Charles on enemmän kuin valmis hallitsijan rooliin, ja koronapandemia on jo pitänyt kuningatarta pois julkisuudesta hyvän tovin. Voisi olla luonteva aika vetäytyä.

Ps. Myös Tanskan kuningatar Margareetaa juhlitaan vuonna 2022! Kuningattaren omat 80-vuotisjuhlathan jouduttiin keväällä perumaan, joten toivottavasti vuoteen 2022 osuvaan valtakauden 50-vuotisjuhlaan laitetaan paukkuja sitten senkin edestä!

4 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Elisabetin valtakauden platinajuhlaa suunnitellaan jo

 1. Itse en jaksa uskoa, että Elisabet vallasta luopuisi ellei tule joku ihan pakottava syy, vakava sairastuminen tms. ettei tehtävän hoitaminen enää yksinkertaisesti onnistu. Hän on tehnyt selväksi, että aikoo olla monarkkina niin kauan kuin elää, joten vaikea uskoa että periaate enää horjuisi. Itse pitäisin ihan hyvänä sitä, että Charles nousisi jo valtaan, joko sijaishallitsijana tai kokonaan ja Elisabet ja Philip saisivat ottaa rauhassa viimeiset vuotensa. Paljon on myös spekuloitu sitä, miten käy brittimonarkian kannatuksen, kun Elisabetista aika jättää. Itse pohdin, että tasoittaisiko se tilannetta, jos Charles nousisi valtaan jo nyt äitinsä elossa ollessa? Se olisi ikään kuin Elisabetilta viesti kansan suuntaan, että luotan poikani kykyihin hallitsijana ja luottakaa tekin. Mutta oli miten oli, toivottavasti vuonna 2022 tämä pandemia on jo selätetty ja molemmat rautaiset rouvat Elisabet ja Margareeta saavat arvoisensa juhlat ja me paljon tiaroita ja säihkettä!

  • Mä mietin myös, että olisiko vallanvaihto sujuvampi jos Charles olisi jonkin aikaa ensin sijaishallitsija? Hänen kannatuksensa on käsittääkseni parantunut viime vuosina, mutta ei se tietenkään ihannetilanne ole kruununperilliselle. Muutos olisi pehmeämpi tällä sijaishallitsijajärjestelyllä. Minäkään en usko, että Elisabet varsinaisesti luopuisi kruunusta, mutta sijaishallitsija olisi monella tapaa hyvä juttu mun mielestä.

   Toivottavasti joo saadaan komeita juhlia Tanskassa ja Briteissä sitten!

 2. Totta kai kuningattaren juhlaa on suunniteltava, ilman hyvää suunnitelmaa sitä ei saa vietyä läpi. Koko kuningattaren julkinen elämä on suunniteltu etukäteen, aikataulutettu ja päätetty mahdollisimman pitkälle. Jopa kuolema on ollut suunniteltu vuosikymmeniä.
  Charlesista tulee kuningas jonakin päivänä, ei tosin kovin pitkäksi aikaa moneksi vuosikymmeneksi kuten äidistään. Vasta hänen jälkeensä kuningashuone voi karistaa vanhat rasitteensa. Onneksi tai epäonneksi, kuinka milloinkin, todelllinen valta on ihan muualla kuin Buckinghamin palatsissa.

  • Suunnitelmia on tietysti tehtävä, tottakai. Monelle taisi vaan tulla sellainen fiilis, että erikoista ilmoittaa nyt jo yli vuosi ennakkoon, kun tuon ikäisen ihmisen kanssa on hyvin mahdollista ettei juhlia tulekaan. Mutta kuten mainitsin tekstissä, niin monet eri tahot tietysti tarvitsevat tietoa hyvissä ajoin etukäteen. Ja kyllähän suuria tapahtumia väistämättä suunnitellaan jo vuosia etukäteen. Toivottavasti platinajuhlan tilaisuudet ovat sitten jotenkin “muokattavissa”, jos kävisi niin että suru-uutisia tulisi ihan juhlan alla.

   Toivottavasti näin ei käy, vaan kaikki menisi suunnitellusti!

Jätä kommentti