Delphine Boëlista tuli HKK Belgian prinsessa Delphine

Belgia sai eilen kolme uutta kuninkaallista, kun Brysselin valitustuomioistuin antoi päätöksen ex-kuningas Albert II:n, 86, ja tämän salasuhteesta syntyneen tyttären Delphine Boëlin, 52, vuosikausia kestäneeseen oikeustaisteluun. Oikeus päätti, että kuninkaan jälkeläisenä myös Delphine on tästä lähtien hänen kuninkaallinen korkeutensa Belgian prinsessa Delphine. Päätös koskee myös Delphinen lapsia Joséphinea ja Oscaria. Delphine aikoo vaihtaa sukunimensä kuninkaallisen perheen Saksi-Coburgiin.

Aikamoinen uutispommi, suorastaan isku vasten kuningas Albertin kasvoja. En oikein tiedä, mitä ajatella. Albert on ihan itse kuoppansa kaivanut, joten ex-kuningasta on vaikea sääliä. Sympatisoin kuitenkin kuningas Philippeä, sillä isänsä sotkuihin syytön poika kärsii monarkiaa horjuttavan skandaalin seuraukset. Ymmärrän Delphinea, mutta samalla mietin hänen motiivejaan.

Embed from Getty Images

Pikainen kertaus: tuore prinsessa Delphine on siis kuningas Albertin ja paronitar Sybille de Sélys-Longchampsin lähemmäs 20 vuotta kestäneen salasuhteen hedelmä. Hovissa tiedettiin suhteesta, vaikka Albert olikin (ja on edelleen) naimisissa kuningatar Paolan kanssa. Tapauksen taustoista voit lukea tammikuisesta postauksestani.

Tiivistetysti sanottuna Albert oli ensin läsna tyttärensä elämässä, mutta välit katkesivat jossain vaiheessa Delphinen aikuistuttua. Kuningas on sittemmin torjunut tyttärensä kylmästi ja kiistänyt isyytensä, kunnes alkuvuodesta 2020 kuninkaan oli pakko tunnustaa asia julkisesti vuosikausien oikeustaistelun päätteeksi.

Tuolloin vaikutti kuitenkin siltä, että Delphinellä ei biologisen lapsen asemasta huolimatta olisi mahdollisuuksia titteliin tai kuninkaalliseen asemaan. Tämä eilinen päätös kuitenkin muuttaa tämän, ja nyt Delphine on oikeutettu isänsä perinnön lisäksi myös kuninkaalliseen arvonimeen puolsisarustensa tavoin.

Embed from Getty Images

Kuningas Albert ja kuningatar Paola kuvattuna kesäkuussa.

Oikeuden päätös perustuu laissa olevaan porsaanreikään, jonka mukaan titteleitä ei ole erikseen rajattu pelkästään hallitsijan aviolapsille. Monista muista monarkioista tällainen ehto löytyy, ja tämä aukko varmasti tilkitään Belgiassa lähitulevaisuudessa. Oikeudella ei siis ollut perusteita jättää Delphinea eriarvoiseen asemaan ex-kuninkaan muihin lapsiin nähden. Sen sijaan kruununperimysjärjestykseen Delphine lapsineen ei pääse, eikä se ollut edes hänen vaatimuksissaan.

Titteli ei myöskään tuo työkuninkaallisen asemaa tai valtiollista rahoitusta. Perintöön liittyen on hyvä mainita, että Twitter-huhujen mukaan Albert olisi jo siirtänyt jonkin verran omaisuuttaan kuningatar Paolan nimiin rajatakseen Delphinen perintöosuutta.

Tämä on kuitenkin joka tapauksessa varmasti merkittävä moraalinen ennakkotapaus kuninkaallisiin piireihin. Delphine ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kuninkaallinen avioton lapsi, ja nykyaikana edes kuningas ei voi vältellä vastuuta ja kylmän viileästi lakaista skandaalia maton alle kieltämällä. Ja ovathan Delphinen kokemukset raskaita: isän hylkäämäksi tuleminen, julkisten huhupuheiden kohteena oleminen, mainehaitat, tyly kohtelu ja vuosien taistelu olisi uuvuttavaa kenelle tahansa.

Delphinehan ei alun perin halunnut titteleitä tai muita “etuja”, vaan totuuden ja nimenpuhdistuksen. Yleinen tulkinta vaikuttaa olevan, että ehkä hän ei aluksi todella ollut kiinnostunut arvonimestä, mutta kuningas Albertin jatkunut tyly suhtautuminen mahdollisesti kasvatti jonkinlaista “kostonhimoa”. Täysin ymmärrettävää, ja haluan kovasti olla Delphinen puolella tässä. Mutta tuoko titteli lopulta oikeasti hänen kaipaamansa rauhaa ja lopetusta taistelulle? Onko Delphinellä mahdollisuuksia luoda välejä sisaruksiinsa ja isäänsä, ja haluaako hän edes?

Embed from Getty Images

Kärsijänä on nyt ensisijaisesti monarkia. Kuten alussa kirjoitin, kuningas Philippe on se, jonka harteille tämä laskeutuu. Kuninkaalliselle perheelle Delphine on uhka, ja onhan tämä päätös nöyryytys kuningas Albertille ja monarkialle. Delphinen kuva kuningasperheestä on tuskin yhtään sen positiivisempi. En jotenkin osaa kuvitella, että Delphine saisi jatkossa kutsuja tilaisuuksiin. Tuleekohan hänestä edes mainintaa hovin sivuille?

Missään ei ole viitteitä siitä, että Albertin ja Delphinen välit olisivat parantuneet tammikuun päätöksen myötä. Jos väliin jää katkeruutta, vihamielisyyttä ja virallisesta isyystunnustuksesta huolimatta isä suhtautuu kylmästi ja välinpitämättömästi tyttäreensä, niin tuoko arvonimi todella sisäistä rauhaa ja oikeudenmukaisuuden tunnetta? Jos Delphine kaipaa perheen hyväksyntää, niin tittelin hakeminen oikeuden kautta ei luultavasti ollut paras keino.

Kuningas Albert voi tietysti syyttää vain itseään. Ajatelkaapa, miten erilainen tilanne olisi, jos hän olisi myöntänyt virheensä, tunnustanut tyttärensä ja pyytänyt julkisesti anteeksi. Hän olisi voinut esimerkiksi myöntää Delphinelle aatelisarvon (kuten entisaikoina monille avioliiton ulkopuolisille lapsille myönnetiin), ja säilyttää jonkinlaisen yhteyden tyttäreensä, jonka elämässä hän kuitenkin oli mukana tämän lapsuudessa. Tilanne olisi silloin aivan toisenlainen. Sen sijaan Albert valitsi sulkea lapsensa elämästään ja julkisesti nöyryyttää tätä välinpitämättömyydellään. Se valinta tuli hänen perheelleen ja monarkialle monella tapaa kalliiksi.

14 kommenttia artikkeliin ”Delphine Boëlista tuli HKK Belgian prinsessa Delphine

 1. Tämä päätös tuli kyllä minullekin yllätyksenä – ehkä erityisesti siitä näkökulmasta, miten nopeasti se annettiin sen jälkeen kun isyydentunnustamisprosessi oli kestänyt niin pitkään. En myöskään ajatellut, että Dephinestä tulisi HKK:ta, mutta tietysti, jos laissa on porsaanreikä, niin ehkä päätöstä tekevätkin tunsivat sympatiaa hänen puolestaan. Todella ikävää on tosiaan ex-kuninkaan käytös ollut.

  Kuten sinä, epäilen myös, että päätös titteleistä ei varsinaisesti varmaan tule auttamaan lähentymistä kuninkaallisen perheen kanssa, mutta en tiedä oliko se välttämättä hänellä tähtäimessäkään? Ehkä hän on ajatellut, ettei niin tule käymään kuitenkaan ja ei ole mitään hävittävää. Mietin myös päätöksen ja titteleiden vaikutusta hänen lapsiinsa. En tiedä yhtään minkä ikäisiä he ovat, mutta ehkä tämä tuo negatiivisia vaikutuksia heidän elämään, kun titteleiden myötä tahtoo julkisuus olla väistämätöntä – halusi sitä tai ei. Mutta ehkä julkisuutta on ollut jo tämän isyydentunnistusasian myötä eikä lopullisella päätöksellä ole enää niin isoa merkitystä?

  • Vaikuttaa siltä, että laki on ollut niin yksiselitteisesti tulkittavissa, että asiassa ei ollut sen enempää mitään ratkaistavaa. Englanninkielisissä medioissa on siteerattu pätkää kyseisestä Royal Decreesta, ja siinä sanotaan tittelien kuuluvan tyliin “kaikille kuninkaan lapsille”. Itse mietin, että ehkä Delphinestä tulee esim. Saksi-Coburgin prinsessa, mutta en kyllä ajatellut että hänestä tulisi HKK Belgian prinsessa.

   Delphinen lapset ovat 16- ja 12-vuotiaita, eli ikätovereita kyllä löytyisi kuninkaallisista serkuista, mutta vaikea tosiaan sanoa, onko lähentyminen mahdollista ja oliko se edes toiveissa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Keski-Euroopassa titteleillä on enemmän merkitystä kuin Pohjoismaissa, joten ehkä Delphine kokee tämän avaavan ovia lapsille jatkossa? Vaikka aika vaikeaa heitä on mieltää osaksi kuninkaallista perhettä.

   • Okei, jos se on noin kirjoitettu niin sitten ei ole ollut hirveästi syitä olla myöntämättä.

    Mietin vielä noita titteleitä, että Delphine on alunperinkin ollut osa aatelistoa, joten titteleillä on varmasti enemmän hyötyä kun on jo suhteita oikeissa piireissä. Itse tulee ajateltua että hirveä hässäkkä olisi vain ja en haluaisi kenenkään tunkevan nokkaansa minun asioihin. 🙈

    • Eikös se Jonkvrouw ole aika alhainen titteli? Mulla on sellainen mielikuva, että se olisi vähän samantyylinen kuin lordi tai lady Britanniassa.

     En millään haluaisi ajatella, että Delphinelle olisi vain iskenyt ahneus. Hyvä syyhän hänellä on ns. vaatia omansa, mutta jotenkin mietityttää silti. Arvonimi voi tuntua oikeudenmukaiselta nyt, mutta en usko sen tuovan sellaista päätöstä ja rauhaa asialle kuin hän alun perin kaipasi.

     Sitäkin mietin, että kuinka kiinnostava Delphinen tapaus lopulta on julkisuudessa? Jos nyt ikävän rehellisiä ollaan, niin hän on kuitenkin viisikymppinen nainen, eikä Albertkaan eläkeläisenä ole enää esillä päivittäisellä tasolla. Koko isyysjupakka on myös varmaan jo vähän kulunut, kun sitä on vatvottu vuosikausia ja ennen oikeuskäsittelyäkin siitä oli paljon huhuja. Moni varmasti uskoi Delphinen olevan kuninkaan lapsi jo ennen tammikuusta tunnustusta. Nähtäväksi jää, millainen huomioarvo Delphinella lapsineen tulee olemaan. 🤔

 2. Tähän(kin) keissiin sopii niin kovin kliseinen sanonta: Sitä saa, mitä tilaa! Ex- kuningas Albert on käyttäytynyt hyvin tökerösti tavallaan kaikkia läheisiään kohtaan!Sisällytän läheisiin Paolan, Philippen perheineen ja tämän nyt pakkotunnustetun lapsen äiteineen!

  Olenhan toki joistakin lehdistä lukenut, että suhde kesti vuosikausia. Kuningatar Paolan mietteet olisi mukava tietää. Jos on pystynyt antamaan anteeksi, on laajasydäminen ihminen.

  • Olen siinä käsityksessä, että pahimmillaan Albertin ja Paolan avioliitto oli sellainen, että he näkivät toisiaan suunnilleen kerran vuodessa vuotuisissa kesäkuvauksissa. Jossain vaiheessa tietty kävi selväksi, ettö heistä tulisi hallitsijapari Albertin veljen jälkeen, joten eroa ei varmaan sitten pidetty kuitenkaan mahdollisena. Olen ymmärtänyt, että Albert on ollut etäinen isä kaikille lapsilleen. Jotkut ovat sitä mieltä, että Delphine sai lapsuudessaan ehkä jopa enemmän huomiota isältään kuin sisaruksensa.

 3. Aika lailla yllätyin, kun tästä kuulin. Ajattelen samalla tavalla kuin sinäkin, että Albert on käyttäytynyt todella tökerösti ja se nyt kostautui hänelle. Olisi kiinnostavaa tietää, millaiset välit Delphinellä on sisaruspuoliinsa vai ovatko edes olleet missään tekemisissä. Kuitenkin toivon, ettei tätä asiaa käännetä mitenkään Philippeä ja hänen perhettään vastaan, itse ainakin koen Albertin lapsia kohtaan vaan sympatiaa kun ajattelee isän sotkuja.

  • Mua kiinnostaa myös, mitä Philippe, Astrid ja Laurent tästä miettivät. Vaaranpaikka on juuri siinä, että perhe näyttäytyy kylmänä ja välinpitämättömänä, jos Delphinea kohdellaan liian tylysti. Tulee vähän Diana-tunnelmat mieleen.

   Jos lapset ovat yleisesti läheisempiä kuningatar Paolan kanssa, niin sisarpuoli isän salasuhteesta ei varmaan ole ollut aikoinaan iloinen uutinen (heidän on ollut pakko tietää asiasta jo pidempään). Lisäksi Delphinen päätös viedä asia julkisuuteen tekee hänestä automaattisesti uhan, mutta syyhän on lopulta Albertissa.

   Ollapa kärpäsenä katossa kun tätä asiaa on puitu palatsissa! 😃

 4. Tässä olisi nyt Philippellä tuhannen taalan paikka osoittaa hänen kuningashuoneensa olevan täysin erilainen kuin edeltäjänsä ja toivottaa uusi prinsessa perheineen tervetulleeksi. Kyse on hänen sisarestaan joka on yhtä vähän voinut valita isänsä kuin Philippekään.
  Toivottavasti Philippe osaa nähdä kuinka loukkaavaa Albertin käytös on ollut ja ymmärtää sen kautta Delphinen toimet, sen sijaan että vain keskittyy niihin toimenpiteisiin joihin Delphine ryhtyi ja jotka siyten tietysti vaikuttivat monen elämään.

  • Tämä on kyllä ainutlaatuinen tapaus, onkohan kuninkaallisissa perheissä ollut mitään vastaavaa viimeisen parin sadan vuoden aikana… Jännittävää kyllä, että miten asia käsitellään hovissa. Riski on juuri siinä, että hovi näyttää kylmältä ja välinpitämättömältä, jos Delphinelle ollaan liian tylyjä.

 5. Just ku kysyin että eihän Delphinestä oikeasti voi tulla prinsessaa! Oon ehkä vähän jopa järkyttynyt, vaikka Delphinellä on kaikkeen tuohon oikeus.
  Silti hieman kyynisesti ajattelen, että tässä on kyse jonkin sortin kostonhimosta, kun kohtelu on ollut melko hirveää. Toivottavasti tämä ei vaikuta huonolla tavalla hoviin suhtautumiseen Belgiassa!

  • Tää on tosi kaksijakoinen juttu, on mahdotonta sanoa, missä menee kohtuus. Mitähän Delphine meinaa kuninkaallisuudellaan tehdä? Hän ei ole hovin kasvatti, joten pystyykö hovi millään tavalla vaikuttamaan hänen tekemisiinsä jatkossa? Jos käy niin, että titteli ei jonkin ajan päästä tunnukaan enää tarpeeksi tyydyttävältä ratkaisulta (kuten pelkään käyvän), niin mitä hän sitten tekee? Albertia ei tietenkään voi pakottaa ottamaan Delphineä osaksi perhettä, ja vähän pelkään tämän oikeusjutun myös tuhonneen mahdollisuuden luoda suhteita sisaruksiin.

   Paljon kysymyksiä 😃

 6. Minäkin yllätyin, että Delphine ja hänen lapsensa saivat kuninkaalliset arvonimet. Nykyistä kuningasta ja hänen perhettään käy vähän sääliksi tämän kaiken keskellä. En tunne Belgian lakeja, mutta hämmästyin huhuista, että Albert olisi siirtänyt omaisuuttaan vaimolleen, joka on jo suhteellisen iäkäs. Kieltääkö Belgian lait siirtämistä omaisuutta sitten suoraan lapsille/ lapsenlapsille, niin kuin olisi ehkä järkevää Suomessa tehdä? Vai pitäisikö Belgiassa olla tasa-arvoinen kaikille lapsille tms. Ehkä hän on tiennyt tällä kertaa, miten asiat on hoidettava oikein.

  • Eikö Suomessa ole niin, että jos joku lapsista saa eläessään merkittävästi lahjoja tai taloudellista apua vanhemmalta, niin tämä voidaan huomioida perinnönjaossa ja tasata silloin suhteessa muiden lasten osuuksiin? Vai olenko käsittänyt väärin? Ehkä se on turvallisempaa siirtää Paolan nimiin, kun hänen omaisuuteensa Delphinellä ei ole oikeuksia.

   Tällaisiin väitteisin olen törmämmyt twitterissä, mutta en toki tiedä kuinka totta ne ovat ja kuinka mittavista siirroista siinä tapauksessa puhutaan.

Jätä kommentti