Joulukalenterin 5. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 5 – Kuningatar Maximan tutti frutti -korut

Embed from Getty Images

Kymmenisen vuotta sitten Alankomaiden prinsessa Maxima (nykyisin kuningatar) saapui miehensä Oranian prinssi Willem-Alexanderin (nykyisin kuningas) syntymäpäiville tässä näyttävässä kaulakorussa, joka oli hieman aiemmin myyty Christie’sin huutokaupassa yhteensopivan rannekorun kanssa yhteensä noin 50 000 eurolla. Korujen on arveltu olleen lahja Willem-Alexanderilta Maximalle. Tutti frutit eivät kuulu suosikkeihini, mutta ne ovat sen verran erikoisia kapistuksia kuninkaallisissa kokoelmissa, että ne ansaitsevat kyllä paikan joulukalenterissa.

Embed from Getty Images

Tutti frutti -nimi tulee italian kielestä, ja se tarkoittaa “kaikkia hedelmiä”. Tyyli tuli suosituksi alun perin Cartierin valmistamien ja esimerkiksi Intiasta inspiraatiota hakeneiden korujen myötä 1920-30-luvuilla. Tutti frutti -korut ovat värikkäitä, ja ne poikkeavat reippaasti totutusta tyylistä. Nykykuninkaalliset käyttävät toki modernimpiakin koruja, mutta kuninkaallisista koruista puhuttaessa mieleen tulee yleensä se klassisempi tyyli, jota esimerkiksi tiarojen seurana nähdään.

Tutti frutit eivät ole mitään halpoja, tosin joidenkin arvioiden mukaan tämä setti oli hieman ylihintainen. Maximan korujen valmistajaa ei tunneta julkisuudessa, mutta asiantuntijoiden mukaan on selvää, etteivät ne kuitenkaan ole Cartierin alkuperäisiä. Korut sisältävät timantteja, smaragdeja, safiireja ja rubiineja. Molemmissa koruissa on timanttirivi ankkuroimassa värillisiä kiviä. Kaulakorussa on mutkitteleva timanttinauha, josta muut, lehtien ja kukkien malliseksi “kaiverretut” kivet riippuvat. Rannekorussa puolestaan timanttipohja on kuin oksa, josta kukiksi ja silmuiksi kaiverretut värilliset kivet jakaantuvat molemmille puolille. Pyöröhiotut kivet eivät kimaltele samalla tavalla kuin tavallisesti, mutta näyttävyydessä nämä korut pärjäävät kyllä kuninkaallisen holvin muulle sisällölle. Tällaisia statement-koruja on vaikea kuvitella kovin monelle muulle kuninkaalliselle kuin Maximalle. Värikkäälle ja kuplivan iloiselle kuningattarelle ne sopivatkin täydellisesti! Monivärisyytensä ansiosta ne taipuvat erivärisiin asuihin, ja rannerengas on ollut Maximalla myös hieman arkisemmissakin asuissa mukana. Alla olevasta kuvasta näkee rannekorun kivien yksityiskohtia.

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 5. luukku

  1. Tutti frutti-setti vaikuttaa ensinäkemältä melko tyylittömältä, mutta jotenkin kuvia katseltuani muutin mieltäni. Se on ihan kiva! Ja nimenomaan käyttäjästä riippuu se sopivuus. Koruja ei voisi käyttää muut kuin Maxima, ehkä Tanskan Margareettakin (tai Margrethe) yleensä iloisen ja uljaan olemuksensa takia. Piristävä se on, värittömiin timantteihin verrattuna.

    • Vähän samanlainen fiilis täällä, en aluksi lämmennyt yhtään, mutta jotenkin Maximalle vaan sopii. 😀 Näin monivärisen korun on myös ehkä vähän pakkokin olla tuollainen kimaltamaton pyöröhiottu, koska eri väriset jalokivet normityylissä näyttäisivät varmaan ihan liian sekametelisopalta.

Jätä kommentti