Joulukalenterin 4. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 4 – Norjan ametistisetti

Tänään ihastellaan Norjan kuningasperheen monikäyttöistä ametistisettiä. Setin kerrotaan olleen kuningas Haraldin lahja vaimolleen kuningatar Sonjalle, joten se edustaa kuningasperheen kokoelman uudempaa puolta. Ametisteista ja timanteista koostuva,  malliltaan hieman kukikas setti eli parure sisältää kaulakoruksi muuntuvan tiaran, korvakorut, yksinkertaisemman kahdeksi rannekoruksi muuntuvan kaulakorun sekä rintaneulan, jota voi käyttää myös riipuksena kaulakorussa. Hyvin monikäyttöinen siis, oiva lisä mihin tahansa kokoelmaan. Ametistit voivat värinsä puolesta olla hieman hankala yhdisteltävä, mutta Norjan naiset ovat pitäneet rohkeasti kaikenlaisia värejä ametistien kanssa. Sivumennen sanoen toivon Belgian kuningasperheen hankkivan joskus ametistikoruja, sillä Belgian korkeimman ritarikunnan kunnianauha on liila ja suorastaan huutaa ametisteja rinnalleen. 😀

MetteMarit_ametistit (2)

Kruununprinsessa Mette-Marit yllään paruren tiara, korvakorut ja kaulakoru. Kuva: Kongehuset.no

Tätä tiaraa ja setin muita osia nähtiin alkujaan vain kuningatar Sonjalla. Kruununprinsessa Mette-Marit debytoi tiarassa vuonna 2004, ja siitä asti setti on ollut ensisijaisesti kruununprinsessan käytössä. Mette-Marit alkoi käyttää sitä muutama kuukausi prinsessa Ingrid Alexandran, tulevan kruununperijän syntymän jälkeen, joten korujen on arveltu olleen lahja Mette-Maritille pikkuprinsessan syntymän johdosta. Korut voivat olla myös ihan vain lainassa Sonjalta. Kuningattaren ja kruununprinsessan lisäksi settiä on käyttänyt kerran myös prinsessa Märtha Louise, vuonna 2010 kruununprinsessa Victorian häissä. Alla ensimmäisessä kuvassa tiara kaulakoruna kuningatar Sonjalla, toisessa kuvassa lähikuvaa varsinaisesta kaulakorusta rannekoruna Mette-Maritilla.

Embed from Getty Images

Monien kaulakoruksi muuntuvien tiarojen tapaan tämäkin on vähän hankala, jotenkin piikikäs ja harva. Näin yhdessä blogissa osuvan kommentin, että tämä on enemmänkin tiaraksi muuttuva kaulakoru, kuin kaulakoruksi muuttuva tiara. Se alunperin kaulaan suunniteltu design ei vain aina näytä niin hyvältä ylösalaisin kohti taivasta. Lisäksi timanttien, ametistien ja kullan yhdistelmä vähän pistää silmään. Tiarathan ovat useimmiten vaaleista metalleista, mutta ensimmäisestä kuvasta näkee selvästi, että ametistien istutukset ja tiaran muu runko ovat kultaisia.

Minusta parhaiten tämän kanssa on onnistunut prinsessa Märtha Louise (alla olevat kuvat), jonka korkea kampaus kruununprinsessa Victorian häissä sopi kuin nakutettu tiaran malliin. Ametistit tuntuvat vain vähän hukkuvan ruskeisiin hiuksiin, joten toivon vaaleahiuksisen Mette-Maritin kokeilevan joskus tiaraa samantyylisellä kampauksella. Hieman hankala tapaus, mutta kokonaisuudessaan setti on oikein mainio, ja tiarakin on varsinkin kaulakorumuodossaan todella kaunis!

Embed from Getty Images

Jätä kommentti