Joulukalenterin 6. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 6 – Tanskan kruununprinsessa Maryn rubiinisetti
Tanskan kuninkaallisen perheen jalokivikokoelma ei ole naapurimaa Ruotsin tavoin päätä huimaavan suuri, mutta yhdellä maailman vanhimmista monarkioista on kuitenkin hallussaan muutamia erityisen merkittäviä kappaleita. Yksi niistä on nykyisin kruununprinsessa Maryn käytössä nähtävä rubiiniparure. Tämä setti on paitsi erittäin kaunis, myös historiallisesti merkittävä, ja sen tarina alkoi niinkin kaukaa kuin aivan 1800-luvun alun Ranskasta.
Embed from Getty Images
Vuonna 1804 Napoleon Bonaparte kruunattiin Ranskan keisariksi. Napoleon halusi historian komeimmat kruunajaiset, ja antoi siksi lähipiirinsä marsalkoille rahaa, jotta nämä voisivat hankkia vaimoilleen kruunajaisten arvokkuuteen sopivia koruja. Marsalkka Jean Baptiste Bernadotte osti vaimolleen Désirée Clarylle timanteista ja rubiineista koostuvan paruren, joka sisälsi kaulakorun, korvakorut, rintaneulan sekä hiuskoruja. Bernadotte valittiin vuonna 1810 Ruotsin kruununperijäksi, ja kahdeksan vuotta myöhemmin hänestä tuli kuningas Kaarle XIV Juhana, Désiréestä puolestaan kuningatar Desideria. Rubiinikorut matkasivat uuden kuningattaren myötä Ruotsiin, ja Desideria jätti korut myöhemmin miniälleen kuningatar Josefinalle. Desideria oli itse ollut nuorempana kihloissa Napoleonin kanssa ennen avioliittoaan Jean Baptiste Bernadotten kanssa. Josefina taas oli Napoleonin ensimmäisen vaimon keisarinna Josefinen pojantytär keisarinnan ensimmäisestä avioliitosta. Pohjoismaiden kuningasperheissä on paljon koruja, jotka ovat tulleet alun alkaen Ruotsiin nimenomaan kuningatar Josefinan kautta.
Rubiinisetti vaihtoi jälleen omistajaa, kun kuningatar Josefinan pojantytär, prinsessa Louise avioitui Tanskan tulevan kuninkaan Frederik VIII:n kanssa vuonna 1869. Rubiinikorut valikoituivat isoäidin häälahjaksi pojantyttärelleen, sillä timantit ja rubiinit toistivat sopivasti Tanskan lipun värejä. Louisen jälkeen korut ovat pysyneet Tanskassa; Louise jätti ne miniälleen kuningatar Alexandrinelle, jolta ne siirtyivät tämän miniälle kuningatar Ingridille. Ingrid oli syntyjään ruotsalaisprinsessa ja kuningatar Desiderian pojanpojan pojanpojan tytär.
Embed from Getty Images
Rubiinisetti kuningatar Ingridillä vuonna 1950
Kuningatar Ingrid kuoli vuonna 2000, ja hänen perintönsä jakautui pääosin kolmen tyttären kesken. Kaukonäköinen Ingrid kuitenkin jätti rubiinisetin suoraan tyttärenpojalleen kruununprinssi Frederikille varmistaakseen, että kun Frederik joskus avioituu, Tanskan uudella kruununprinsessalla on käytössään arvoisensa korut. Näin ollen rubiinejä käyttää nykyisin kruununprinsessa Mary, joka esiintyi setissä ensimmäistä kertaa hääpäiväänsä edeltäneissä juhlallisuuksissa.
Alkuperäiseen settiin ei kuulunut tiaraa, mutta matkan varrella hiuskoristeista oli muodostettu sellainen, tyyliltään pieni ja simppeli. Kuningattareksi noustuaan Ingrid aloitti muutostyöt, ja muutama settiin kuulunut rintaneula siirrettiin osaksi tiaraa, joka alkoi tässä vaiheessa näyttää sellaiselta, jona me sen nykypäivänä tunnemme. Ingrid piti rubiinisetin omassa käytössään, joten sitä ei ole koskaan nähty esimerkiksi kuningatar Margareetalla. Kruununprinsessa Mary teetti settiin kymmenisen vuotta sitten vielä suurempia muokkauksia, joiden ansiosta setti on nyt erittäin monipuolinen ja Maryn moderniin tyyliin mukautuva, kuitenkin alkuperäistä mallia kunnioittaen. Kaksisataa vuotta vanhat korut olivat kunnostuksen tarpeessa muutenkin.
Embed from Getty Images
Neiti Mary Donaldson rubiinisetissä häidensä aattona, ennen muokkauksia
Tiara ei muuttunut huomattavasti, mutta timanttiset lehdet istutettiin hieman tasaisemmin ja runkoa muokattiin paremmin kruununprinsessan päähän sopivaksi. Aiemmin lehdet ylettyivät käytännössä pään ympäri korvasta korvaan. Setin kaulakoru puolestaan on alkuperäisessä muodossaan todella mahtipontinen lukuisine riipuksineen. Muokkauksien jälkeen riipukset on mahdollista irrottaa niin, että jäljelle jää vain yksi pisaranmallinen riipus keskelle korua tai vaihtoehtoisesti pelkkä runko.
Setin korvakorut ovat upeat, mutta kieltämättä vähän too much kolmella isolla riipuksella. Muutosten myötä yhdestä korvakoruparista tuli käytännössä kuusi paria; alkuperäinen versio, riisuttu versio vain yhdellä riipuksella, pelkkä nappiosa ilman riipuksia, tai nappiosa helmillä, joita löytyy kolmet erilaiset. Myös rintaneulaan on nykyisin mahdollista lisätä helmiä, minkä lisäksi Mary on käyttänyt sitä myös choker-koruna samettinauhan kanssa. Settiin kuuluu myös hieman muita osia vaatimattomampi rannekoru, sekä Maryn aloitteesta tehty kokonaan uusi rubiinisormus. Sokerina pohjalla on vielä hiusneulat, jotka tehtiin muutosten myötä ylimääräisiksi jääneistä osista.
Embed from Getty Images
Muokkausten jälkeen tiara ei jatku sivuilta enää niin pitkälle kohti korvia, ja lehdet on aseteltu tasaisemmin. Korvissaan Marylla on yksinkertaistettu versio yhdellä riipuksella, hiuksista löytyy ylijäämämateriaalista tehdyt hiusneulat.
Embed from Getty Images
Ensimmäisessä kuvassa korvakorujen pelkät nappiosat, toisessa kuvassa tummanharmailla helmillä. Kolmannessa kuvassa (huonosti näkyvä) yksinkertaisempi versio kaulakorusta yhden riipuksen kanssa, neljännessä kuvassa rintaneula chokerina. Viimeisessä kuvassa rintakoru miehustan koristeena riipuksen kanssa.
Nyt settiin kuuluu kokonaisuudessaan tiaran lisäksi useampia variaatioita kaula-, rinta- ja korvakoruista sekä rannekoru, sormus ja hiusneulat. Setti on siis aika lailla täydellinen kokonaisuus, jossa riittää pelivaraa ja kombinaatioita erilaisiin asuihin ja tilaisuuksiin. Kuningatar Ingrid käytti usein koko parurea kerrallaan, mutta minusta Maryn teettämät muutostyöt olivat järkeviä ja perusteltuja. Alkuperäinen tyyli ei kärsinyt, ja huoltotöissä ei tehty mitään ylimääräisiä muutoksia, vaikka luonnollisesti noin vanhojen korujen osia on ollut varmasti pakko paikoitellen poistaa ja vaihtaa.
On mielenkiintoista nähdä, jatkaako Mary rubiineiden käyttöä enää myöhemmin Frederikin valtaannoustua. Setti sopii hänelle mainiosti ja on hänen miehensä omaisuutta, mutta kuningattarena hänellä tulee olemaan pääsy käytännössä lähes kaikkiin kuningatar Margareetan nykyisiin tiaroihin. Tulevaisuudessa perheessä voi olla tiaroista pulaa entistä enemmän, sillä Frederikillä ja Marylla on kaksi tytärtä ja todennäköisesti myös jossain vaiheessa kaksi miniää. Samoin prinssi Joachimin ja prinsessa Marien perheen neljä lasta tulevaisuuden puolisoineen tulevat ehkä toisinaan tarvitsemaan tiaroja, vaikkei työkuninkaallisen roolia olekaan luvassa. Joten sinänsä olisi ihan fiksua jatkaa tätä tapaa, että rubiinisetti varataan aina kulloisenkin kruununprinsessan käyttöön. Jos näin on, niin niiden seuraava käyttäjä on sitten nykyisin 13-vuotiaan prinssi Christianin tulevaisuuden puoliso.
Alla setin muutostöistä vastanneen Dulongin julkaisema lyhyt videopätkä prosessista. Valitettavasti youtuben luomat automaattiset tekstitykset eivät oikein pelaa, mutta videosta näkee ainakin hyvää lähikuvaa koruista.

Jätä kommentti