Kuningatar Camilla: 7 syytä, miksi Camillan pitäisi olla sinunkin suosikkikuninkaallisiasi

Britannian uusi kuningatar Camilla on yksi kuninkaallisen perheen kiistellyimmistä jäsenistä. Henkilökohtaisesti arvostan häntä monesta syystä, ja Camilla onkin viime vuosina saanut paikan henkilökohtaisten suosikkikuninkaallisteni joukossa.

Vallanvaihdon myötä tuli ajankohtaiseksi päivittää tätä alun perin vuonna 2018 julkaisemaani postausta uusilla tiedoilla. Lopussa vielä puhutaan Camillan uudesta arvonimestä, sillä sitä on nyt ihmetelty somessa jonkin verran.

Kuningatar Camilla 75-vuotispäivänsä kunniaksi otetussa kuvassa koiransa kanssa.
Kuningatar Camilla täytti 75 vuotta 17.7.2022. Kuva: Chris Jackson/Getty Images

1. Camilla on rohkea

Charlesin, Dianan ja Camillan tarina ei kertausta kaipaa, sillä maailman kuuluisin kolmiodraamaa on varmasti tuttu kaikille. Camilla Parker Bowles (o.s. Shand) avioitui silloisen Walesin prinssi Charlesin kanssa vuonna 2005, lähes kahdeksan vuotta prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Parin suhde oli tunnetusti alkanut ensimmäisen kerran jo 70-luvun alussa.

Camilla oli tuttu näky Charlesin rinnalla erilaisissa edustustehtävissä ja toisinaan myös muun kuninkaallisen perheen seurassa jo kauan ennen parin kihlausta. Avioliittouutinen ei siis ollut yllätys, mutta se aiheutti silti voimakkaita reaktioita. Kruununperijän puolisoksi ryhtyminen “Britannian vihatuimman naisen” asemasta ei ollut helppoa.

Embed from Getty Images

Tilanteestaan huolimatta kuningatar Camilla on täyttänyt kuninkaallisen roolin vaatimukset valittamatta, ja hänen työnsä kuningasperheen jäsenenä on ollut moitteetonta.

Kesällä 2022 Camilla kommentoi Vogue-lehdelle antamassaan 75-vuotishaastattelussa kokemuksiaan. “Minua seurattiin silmä kovana niin kauan, että sen kanssa piti oppia elämään. Kukaan ei pidä siitä, että koko ajan katsotaan, kritisoidaan… mutta loppujen lopuksi nousen sen kaiken yläpuolelle ja jatkan eteenpäin. Elämän täytyy jatkua”, Camilla totesi (sitaatin käännös lainattu Ylen artikkelista).

2. Camilla tekee hyvää työtä

Kuningatar Camilla tekee hyvää työtä, niin määrällisesti kuin laadullisesti. Ensin kruununperijän ja nyt hallitsijan puolisona Camilla osallistuu paljon erilaisiin virallisiin ja seremoniallisiin tilaisuuksiin, mutta hänellä on myös oma agenda hyväntekeväisyystyön parissa.

Työtehtävien painopisteen voi odottaa muuttuvan Charlesin valtaannousun myötä, kun luvassa on aiempaa enemmän virallisia velvollisuuksia, ja vastaavasti aikaa hyväntekeväisyydelle jää vähemmän. Voguen haastattelussa Camilla kuitenkin sanoi jatkavansa hyväntekeväisyystyötään niin paljon kuin mahdollista myös vallanvaihdon jälkeen.

Camillan asialistalla ovat mm. kotiväkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhrit, lukutaito, osteoporoosi sekä kodittomuus. Erityisesti väkivallan uhrien tukemisesta Camilla on saanut kiitosta. Kuningatar on ideoinut raiskauskriisikeskuksiin kylpyhuonetarvikkeita sisältäviä “pesulaukkuja”, joiden avulla uhrit voivat siistiytyä ja peseytyä kunnolla tutkimusten jälkeen, ja saada näin edes pientä helpotusta oloonsa traumaattisen kokemuksen, poliisiasioinnin ja lääkärintarkastuksen jälkeen. Ajatus syntyi uhrien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Embed from Getty Images

Camillan tammikuussa 2021 perustama Reading Room on hyvä esimerkki toisesta hyvin onnistuneesta aloitteesta. Reading Room on online-kirjakerho, joka jakaa kirjasuosituksia ja mm. kirjailijoiden haastatteluja ja yhdistää näin ihmisiä kaikkialta maailmasta. Kirjakerhon Instagram-tilillä on tällä hetkellä jo 145 000 seuraajaa.

Ainakin Cornwallin herttuattarena Camillalla oli myös tapana vastata osaan yleisöltä saamiinsa kirjeisiin henkilökohtaisesti. Allekirjoittanut sai aiemmin tänä vuonna henkilökohtaisen vastauksen silloiselta herttuattarelta. Saa nähdä, jatkuuko tapa myös kuningattaren roolissa.

3. Camilla on oikeanlainen tuki kuningas Charlesille

Hallitsijan tai kruununperillisen puolisona ei ole helppoa. Monista asioista joutuu luopumaan ja joustamaan, perhe-elämä on suurennuslasin alla ja itse työ on luonteeltaan omalla tavallaan hyvin raskasta ja kuluttavaa.

Puoliso on kuninkaallisille myös työkaveri, minkä lisäksi töitä tehdään myös appivanhempien ja muiden puolison sukulaisten kanssa. Kuninkaallinen elämä pyörii oman puolison tai tämän sukulaisten ympärillä. Sellainen elämä vaatii oikeanlaista luonnetta.

Embed from Getty Images

Kuningatar Camilla on osoittautunut hyväksi tueksi miehelleen, ja pariskunnalla vaikuttaa olevan hauskaa yhdessä. Camilla kertoi Voguelle, että he yrittävät viettää joka päivä edes pienen yhteisen hetken, jolloin he keskustelevat päivän tapahtumista teekupin äärellä. Toisinaan he Camillan mukaan vain istuvat saman huoneen eri nurkissa keskittyneinä omiin kirjoihinsa. “Se on hyvin rentouttavaa, kun tiedät ettei tarvitse jutustella. Voi vaan istua ja olla yhdessä”, Camilla kuvaili.

Tuore kuningaspari vaikuttaa tasapainoiselta kaksikolta, ja Camilla edustaa mallikkaasti myös yksin ja tekee itsenäisiä projekteja. Camillan oma elämä ja perhe jo ajalta ennen Charlesin kanssa avioitumista on epäilemättä ollut hyödyksi. Yksityiskodissaan Wiltshiressä kuningatar voi olla tavallinen äiti ja isoäiti lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

4. Kuningatar Camilla on itsevarma roolissaan

Onpa kyse sitten olemuksesta tai pukeutumisesta, kuningatar Camilla ymmärtää paikkansa kruununperijän ja nykyisin hallitsijan puolisona. Moni Camillan lähtökohdista kuninkaalliseksi ryhtynyt olisi varmasti helposti valinnut liiankin aran ja anteeksipyytelevän linjan.

Camilla kuitenkin on julkisuudessa ja muun kuningasperheen seurassa hyvin luontevasti, eikä arkaile ottaa paikkaansa. Walesin prinsessan arvonimen käyttämättä jättäminen oli ymmärrettävä veto 2000-luvun alun ilmapiirissä, mutta sen enempää Camillan ei minusta kuulunutkaan tehdä myönnytyksiä miehensä edesmennyttä ex-puolisoa tai tämän faneja kohtaan.

Lisäksi Camillalla jos kellä olisi erinomaiset syyt huonoihin mediasuhteisiin. Kuningatar vaikuttaa kuitenkin olevan sujut roolinsa tuoman julkisuuden kanssa, ja lehdistöstä kuuluu, että kaikista kuninkaallisen perheen jäsenistä juuri Camillan kanssa on mukavinta työskennellä.

5. Kuningatar Elisabet arvosti Camillaa

Camillan välejä erityisesti kuningatar Elisabetiin arvuuteltiin toistuvasti. Elisabet ei harrastanut suureellisia tunteiden osoituksia, mutta hän osoitti siltä julkista hyväksyntää miniälleen moneen otteeseen.

Elisabet myönsi vuosien aikana Camillalle perhekunniamerkin ja teki tästä sekä Royal Victorian Orderin että Sukkanauharitarikunnan jäsenen. Kuningatar Elisabet oli tunnetusti kitsas kunniamerkkien kanssa, ja omat lapsetkin pääsivät Sukkanauharitarikunnan jäseniksi vasta kypsemmällä iällä. Elisabet myös lainasi miniälleen merkittäviä ja omaan äitiinsä kuningataräiti Elisabetiin kytkeytyviä koruja.

Embed from Getty Images

Vuonna 2016 kuningatar Elisabet teki Camillasta monarkin virallisen neuvonantoelimen eli Privy Councilin jäsenen. Jäseninä on mm. poliitikoita, Kansainyhteisön ja Englannin kirkon edustajia sekä muutama harva kuninkaallisen perheen jäsen. Camilla oli ensimmäinen kuninkaalliseen perheeseen avioitunut nainen, jolle tämä kunnia annettiin.

6. Camilla on rento ja osaa pitää hauskaa

Kuningatar Camilla osaa pitää hauskaa ja olla rento. Kuten mainitsin aiemmin, lehdistöstä kiitellään Camillaa hyvästä yhteistyöstä. Muutenkin Camilla vaikuttaa hyvin välittömältä ja huumorintajuiselta persoonalta.

Camilla on nähty edustustehtävissä mm. syömässä jäätelöä dame Judi Denchin kanssa sekä yllätysvierailulla Australian Master Chef -ohjelmassa. Kuningatar on kertonut viettävänsä paljon aikaa puutarhassaan, ja Voguen kuvauksissa Camilla kertoi menettäneensä tekokyntensä edellispäivänä puutarhatöissä.

Embed from Getty Images

7. Kuningatar Camilla on tyylikäs

Kuningatar Camilla on myös tyylikäs! Kuningatar pukeutuu ensisilmäyksellä yksinkertaisesti, ja suosii monen muun brittikuninkaallisen tapaan takkimekkoja, mutta hän taitaa hyvin myös hieman rennomman pukeutumisen. Camilla myös kierrättää asujaan, mistä saa aina lisäpisteitä.

Voguelle Camilla kertoo pitävänsä muodista tiettyyn pisteeseen asti, ja tietävänsä mikä hänelle sopii. Kuningattaren stylisti Jacqui Meakin työskenteli aiemmin kuningataräiti Elisabetin kanssa. Camillan tunnusmerkkeihin kuuluvat esimerkiksi näyttävät päähineet, oli kyse tiaroista tai hatuista, ja hänelle jos kenelle ne sopivat.

Embed from Getty Images

Yllättävinä yksityiskohtina mainittakoon, että Camillalla ei ole korvareikiä (mikä ei tosin ole estänyt häntä käyttämästä korvakoruja) ja että tuore kuningatar inhoaa malvan väriä, eli vaaleaa syreeninväristä violettia.

Mikä on Camillan nykyinen arvonimi?

Camillan arvonimi miehensä valtaannousun jälkeen on herättänyt jonkin verran ihmetystä. Normaalisti kuninkaan puoliso ont ietysti kuningatar, mutta Charlesin ja Camillan häiden aikaanhan ilmoitettiin, että Camillasta tulisi aikanaan hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessapuoliso (eng. Princess Consort).

Tämä tieto poistettiin parin nettisivuilta vuonna 2018, mutta Clarence House vahvisti myöhemmin suunnitelman olevan vielä voimassa. Helmikuussa 2022 kuningatar Elisabet kuitenkin ilmaisi valtakautensa 70-vuotispäivän yhteydessä toivovansa, että Camillasta tulisi tulevaisuudessa kuningatar.

Oma teoriani on, että terävimmän Camilla-kritiikin hävittyä ajan myötä hovissa muutettiin mieltä titteliasiasta, ja Elisabetin lausunnolla paikattiin tilannetta. Prinsessapuoliso olisi ollut minusta typerä veto, jolle ei olisi ollut juuri mitään järkevää perustaa, ja joka olisi pahimmassa tapauksessa luonut ennakkotapauksen myös seuraaville sukupolville.

Embed from Getty Images

Kuninkaan puolisona Camilla on nyt hänen majesteettinsa kuningatar. Soppaa on kuitenkin sekoittanut brittihovin käyttämä Queen Consort, eli kuningatarpuoliso, jota Elisabetkin tarkkaan ottaen helmikuun kirjeessään käytti.

Kuninkaiden puolisot ovat luonnollisesti asemaltaan kuningatarpuolisoita, kuten esimerkiksi Britannian kuningatar Mary. Kuningatar Elisabet puolestaan oli hallitseva kuningatar (eng. Queen Regnant). Näitä ei kuitenkaan ole ollut tapana erotella käytännössä. Mary oli miehensä valtakauden aikana Her Majesty The Queen, aivan kuten Elisabet myöhemmin oman valtakautensa aikana.

Embed from Getty Images
Myös kuningatar Mary oli asemaltaan kuningatarpuoliso

On pieni mahdollisuus, että hovi käyttää Camillasta Queen Consort -muotoa nyt alkuun välttääkseen hämmennyksen, kun Elisabet on hautajaisten alla edelleen paljon esillä. Consort-osan saisi sen jälkeen minusta tiputtaa pois. En kuitenkaan ylläty, jos hovi jatkaa sen käyttämistä. Tarkoitus lienee korostaa, että Camilla ei ole eikä hänestä yritetä tehdä uutta Elisabetia.

Täällä blogissa Camilla tulee olemaan ihan vain kuningatar Camilla, niin kuin edeltäjänsä ja eurooppalaiset kollegansa.

Ps. Seuraathan jo Seura.fi:n nettisivuilla ilmestyvää Kuninkaallista elämää -blogiani, joka ilmestyy joka viikko? Postaukset ovat luettavissa maksutta ja ilman rekisteröitymistä. Lue myös Seuran artikkelini kuningatar Elisabetin nuoruudesta.

Artikkeli julkaistu alun perin lokakuussa 2018. Päivitetty syyskuussa 2022.

11 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Camilla: 7 syytä, miksi Camillan pitäisi olla sinunkin suosikkikuninkaallisiasi

 1. Camilla on kyllä loistava kuningatar Charlesin rinnalle.
  Iloinen ja huumorintajuinen ja arvosti kovin anoppiaan.
  Osaa käyttäytyä arvokkaasti.
  Ihana että sai kuningatar puolison tittelin 🌹

  • Camilla on varmasti erinomainen kuningatar. Aivan uskomatonta, millaisella sitkeydellä hän on työtään tehnyt valittamatta, vaikka lähtökohdat olivat mitä olivat.

 2. Kiitos kiinnostavasta postauksesta.
  Minunkin silmissäni Camillan pisteet ovat kovassa nousussa. Eikä vähiten siksi kun sain hovista kivan kiitoskortin hänen syntymäpäiväonnitteluistaan. Kuvassa hän näyttää niin iloiselta. Kortti tuli synttäreiden jälkeen ennätysajassa.

  • Heh, olin just tulossa kommentoimaan, että Camillan syntymäpäivävastaus nosti hänen pisteitä ennestään. Erityisesti vastauksen nopeus! Toivotaan, että Camilla saa pitää postityöntekijänsä uudessa asemassaankin. 😀

 3. Minäkin tykkään Camillasta! Olipa hänen menneisyydestä mitä mieltä tahansa (itse olen sitä mieltä että menneet on menneitä, eiköhän Charles ja Camilla ole niistä kärsineet jo ihan riittävästi), niin kenelläkään ei pitäisi olla moitteen sijaa siinä, miten Camilla on hoitanut työnsä. Varsinkin tuo väkivallan ja raiskauksen uhrien eteen tehty työ on valtavan kunnioitettavaa ja tärkeää.

  Camillalla tuntuu olevan sopivasti pilkettä silmäkulmassa, eikä hän ota itseään liian vakavasti. Odotan innolla, että toivottavasti hän ottaisi nyt uudessa roolissa vihdoin sen Delhi Durbar-tiaran taas käyttöön!! Ja minustakin Camilla voisi olla ihan vaan kuningatar. Ehkä kun aikaa kuluu eikä queen sanana assosioidu niin vahvasti Elisabetiin, niin consort jätetään lopusta vaivihkaa pois?

  • Mä toivon, että brittihovi tekisi vaikka jonkun taulukon kaikista titteleistä medialle. 😀 Ja toivon erityisesti, että Archien ja Lilin titteleistä tulee joku virallinen lausunto. Nyt niitä on vähän arvuuteltu, kun ihmiset ovat kuitenkin epävarmoja siitä, onko heillä oikeus kuninkaallisiin arvonimiin nyt retroaktiivisesti, kun he eivät syntyneet tittelin edellyttämään asemaan eli hallitsijan lapsenlapsiksi.

   Toivon, että Consort tippuu ajan myötä pois mutta brittihovista ei koskaan tiedä…

 4. Camilla on ansainnut kuningattaruutensa , consort tai ilman, ihan omana itsenään ja omilla ansioillaan. Hän käsittääkseni tulee toimeen kaikkien sukulaistensa kanssa ja Charlesin kanssa heillä vaikuttaisi olevan mukavaa yhdessä.
  Toivon heille kaikkea hyvää , terveyttä ja jaksamista, edesmenneen kuningattaren jälkeen tuskin kenelläkään on helppoa.

 5. Kiitos blogista, jota käyn säännöllisesti lukemassa, mutta kommentoinut en ole juurikaan.

  Tämä postaus on täyttä asiaa. Camilla on ollut suosikkini jo vuosia ja pitkälti johtuen noista hänen hyväntekeväisyyskohteistaan. Erityisesti kotiväkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhrien tukeminen on valtavan hyvä kohde. Lisäksi hän vaikuttaa henkilönä sellaiselta räväkältä tapaukselta, mistä myös pisteitä!

  • Juuri tuo seksuaalinen ja kotiväkivalta tuntuu niin hienolta, kun se on muuten sellainen aihe, johon liittyy paljon stigmaa eikä se ole sellainen perinteinen suosittu hyväntekeväisyysaihe kuin vaikka lapset, nuoret ja eläimet.

   Kiitos itsellesi, kun luet blogia! Keskustelu on aina tervetullutta, joten tänne vain mukaan vaihtamaan ajatuksia. 🙂

Jätä kommentti