Kuningatar Elisabetin arkku on parhaillaan Westminsterin palatsissa – hautajaiset maanantaina

Britannian kuningatar Elisabet II kuoli torstaina 8. syyskuuta, ja kuluneen reilun viikon aikana kuningatar on tehnyt pitkää ja monivaiheista matkaansa pitkin valtakuntaa ennen hautajaisia ja viimeistä lepopaikkaansa Windsorissa Pyhän Yrjön kappelissa.

Blogi on ollut nyt poikkeuksellisen hiljainen näin suuren uutisviikon keskellä. Olin juuri lomareissulla kuningattaren kuollessa, joten mahdollisuudet päivittää Salonkia olivat hyvin rajalliset. Britannian tapahtumia on kuitenkin seurattu suomalaisessa mediassa kattavasti, joten päätin suosiolla keskittyä raportoimaan hautajaisista nyt kotiin palattuani.

Kuningatar Elisabetin valtiolliset hautajaiset pidetään maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyn kirkossa. Siunaustilaisuus alkaa klo 13 Suomen aikaa. Tässä postauksessa on tietoa lähipäivien tapahtumista sekä hautajaisten kulusta ja seuraamisesta.

kuningatar elisabetin arkku Westminster Hallissa
Kuningatar Elisabetin arkku Westminster Hallissa, jossa yleisöllä on mahdollisuus käydä osoittamassa kunnioitustaan edesmenneelle hallitsijalle. Kuva: Chip Somodevilla/Getty Images

Missä kuningatar Elisabetin arkku on nyt?

Kuningatar Elisabet kuoli Balmoralin linnassa Skotlannissa kuninkaallisen perheen yksityisessä kesäpaikassa. Arkku matkasi sunnuntaina 11.9. autosaattueessa Balmoralista Edinburghiin, jossa se lepäsi yhden yön Holyroodin palatsissa eli monarkin virallisessa Skotlannin-residenssissä. Maanantaina 12.9. arkku vietiin vuorokaudeksi St. Gilesin katedraaliin, jossa kansalaisilla oli mahdollisuus käydä hyvästelemässä kuningatar. BBC:n mukaan arkun äärellä kävi vuorokauden aikana 33 000 ihmistä.

Tiistaina 13.9. kuningattaren arkku matkasi Skotlannista lentäen Lontooseen. Prinsessa Anne saattoi puolisonsa sir Timothy Laurencen kanssa äitinsä arkkua ensin sunnuntaina kuuden tunnin automatkan Balmoralista Edinburghiin, ja tiistaina vielä lentomatkan Lontooseen.

Lontoossa arkku saapui Buckinghamin palatsiin, jossa kuningattaren lapset ja lapsenlapset puolisoineen sekä prinsessa Margaretin lapset kokoontuivat yhteen arkun äärelle.

Embed from Getty Images
Kuningatar Elisabetin arkku Edinburghissa matkalla Holyroodin palatsiin. Oikealla St. Gilesin katedraali, jossa arkku myöhemmin lepäsi vuorokauden ajan.

Keskiviikkona 14.9. arkku matkasi sotilaskulkueessa Buckinghamin palatsista Westminsterin palatsiin, tarkemmin sanottuna 900 vuotta vanhaan Westminster Hall -saliin, joka on parlamenttitalon vanhin osa. Siellä kuningattaren lying in state on nyt käynnissä hautajaispäivän aamuun saakka. Arkku on katafalkin päällä Royal Standard -lippuun käärittynä, ja sen päällä lepää Britannian kruununjalokivet: Imperial State -kruunu, hallitsijan valtikka ja valtakunnanomena. Livelähetystä voi seurata täällä.

Westminster Hall on auki ympäri vuorokauden, ja sinne aikovilta vaaditaan sisua ja kärsivällisyyttä. Kilometrien pituinen jono kiemurtelee Lontoon poikki, ja arvioitu odotusaika on ollut pahimmillaan jopa vuorokauden verran. Tätä kirjoittaessa jonotusaika on “vain” 14 tuntia.

Sosiaaliseksi ilmiöksi muodostunut jono jouduttiin jo sulkemaan perjantaina kapasiteetin ylittyessä, minkä jälkeen paikalle muodostui toinen jono odottamaan varsinaisen jonon uudelleenavautumista.

Embed from Getty Images
Jonosta on tullut Britanniassa ilmiö, jopa sukupolvikokemus. Liikkuvassa jonossa ei ole mahdollisuutta juuri istua, ja paikalle saapuneet ovat tarvittaessa hereillä koko yön jonottaessaan. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt hashtag #QueueForTheQueen.

Somessa on paheksuttu joitakin jonon ohittaneita brittijulkkiksia, kun taas esimerkiksi muun kansan parissa yli 12h jonottanut David Beckham sai kiitosta. Tänään lauantaina kuningas Charles ja Walesin prinssi William kävivät tervehtimässä jonottajia.

Kuningattaren arkkua luonnollisesti vartioidaan koko ajan, ja vartio vaihtuu 20 minuutin välein. Eilen perjantaina kuningattaren neljä lasta tekivät “prinssien vartion” äitinsä arkulle. Sama nähtiin myös Skotlannissa St. Gilesin katedraalissa. Prinsessa Anne oli kummallakin kerralla mukana veljiensä rinnalla, ollen näin ensimmäinen perinteeseen osallistunut nainen. Yorkin herttua prinssi Andrew sai poikkeuksellisesti edustaa sotilasunivormussa noin 15 minuuttia kestäneen vartion ajan.

Embed from Getty Images
Kuningas Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward saapuivat vartioimaan äitinsä arkkua.

Tänään lauantaina kuningattaren kaikki kahdeksan lastenlasta Peter Phillipisistä Severnin varakreivi Jamesiin muodostavat samanlaisen vartion isoäidilleen. Prinssi William ja poikkeuksellisesti myös prinssi Harry edustavat sotilasunivormuissaan.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset

Kuningatar Elisabetin hautajaiset pidetään maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssä alkaen klo 13 Suomen aikaa. Tämän kokoluokan tilaisuutta ei ole Britanniassa järjestetty sitten Winston Churchillin hautajaisten jälkeen – Lontooseen saapuu valtava määrä ulkomaisia valtionjohtajia: kuninkaallisia, presidenttejä, pääministereitä sekä esimerkiksi EU:n, Naton ja YK:n edustajia. Kaduille odotetaan luonnollisesti myös valtavaa yleisötungosta.

Vieraslistalle on avattu oma Wikipedia-sivunsa. Muutoksia varmasti ehtii vielä tapahtua, mutta sivulta saa hyvän yleiskattauksen kansainvälisistä vieraista. Suomea edustavat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio.

Embed from Getty Images
Lontoo ja kuninkaalliset residenssit ympäri Britanniaa ovat täyttyneet eri puolille jätetyistä kukista, korteista ja muista tervehdyksistä.

Arkku kuljetetaan Westminster Abbeyyn kulkueessa, ja sen perässä kävelevät kuningas Charles sekä muita kuninkaallisen perheen jäseniä sekä hovin henkilökuntaa. Siunaustilaisuus pidetään Lontoossa Westminster Abbeyssä, johon mahtuu maksimissaan 2200 vierasta. Tilaisuus kestää tunnin.

Siunaustilaisuuden jälkeen arkku viedään jälleen kulkueessa Wellingtonin riemukaarelle. Sieltä arkku kuljetetaan ruumisautossa Windsoriin, jonne myös kuninkaallinen perhe suuntaa. Myös Windsorin päässä muodostetaan kulkue. Pyhän Yrjön kappelin länsirappusten alapäässä kulkue seisahtuu, kun rappusille muodostetaan kunniavartio, ennen kuin arkku kannetaan kappeliin.

Windsorin seremonia alkaa Suomen aikaa klo 18, ja sinne osallistuu noin 800 vierasta. Kuninkaallisen perheen lisäksi paikalle tulee kuningattaren hovin entistä ja nykyistä henkilökuntaa, myös tämän yksityisistä residensseistä. Myös kuningattaren merentakaisten valtakuntien kenraalikuvernöörit ja pääministerit on kutsuttu.

Embed from Getty Images
Prinssi Philipin hautajaiset järjestettiin huomattavasti pienimuotoisemmin keskellä pandemiaa huhtikuussa 2021. Philipin hautajaiset olivat tasoltaan seremonialliset hautajaiset, mutta kuningatar Elisabet monarkkina saa valtiolliset hautajaiset.

Seremonian lopussa kruununjalokivet otetaan pois arkun päältä ja siirretään alttarille. Lord Chamberlain, hovin ylin virkamies, rikkoo “virkasauvansa” ja asettaa sen arkun päälle. Kuningatar Elisabetin arkku lasketaan lopuksi kuninkaalliseen hautaholviin samoin kuin prinssi Philipin hautajaisissa. Seremonian lopussa luetaan samalla ääneen kuningattaren arvonimet.

Lopullinen hautaus tapahtuu vain lähisuvun ja Windsorin dekaanin läsnä ollessa myöhemmin samana iltana. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip haudataan yhdessä kappelin sivulaivassa sijaitsevaan kuningas Yrjö VI:n muistokappeliin Elisabetin vanhempien ja sisaren prinsessa Margaretin viereen.

Miten seurata kuningatar Elisabetin hautajaisia Suomessa?

Yle on ilmoittanut lähettävänsä hautajaiset suorina. Lähetys alkaa maanantaina klo 12:30 Suomen aikaa. Selostajana toimii Marjukka Havumäki ja asiantuntijana Euroopan historian professori Laura Kolbe.

Timanttisalonki seuraa hautajaispäivää aamusta iltaan. Laitan blogiin maanantaiaamuna uuden postauksen kommentointia varten, joten tervetuloa keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia päivän tapahtumista! Toivottavasti joku muukin on linjoilla, niin ei tarvitse yksin katsoa.

Blogiin tulee myöhemmin myös kooste hautajaispäivästä.

3 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Elisabetin arkku on parhaillaan Westminsterin palatsissa – hautajaiset maanantaina

 1. Olen seurannut montaa tapahtumaa ja uutisointia ihan kuningattaren kuolemasta asti. Hän on ollut kuningattarena melkein koko elämäni ajan, jo pienenä muista nähneeni kuvia ja kertomuksia brittihovista. Yksi aikakausi päättyy ja mieleen hiipii monta asiaa, niin paljon on tullut, ollut ja mennyt hänen vuosikymmentensä aikana.
  Kunnioitan kuningattaren muistoa seuraamalla siunaustilaisuutta ja kulkuetta. Tällaista tuskin tulen enää näkemään, nämä kaikki perinteet ovat niin ainutlaatuisia.
  Virallisissa kuvauksissa kuningatar usein oli jämtti ja kireäilmeinen, nyt hänestä tuotiin julki henkilökohtaisempia kuvia, hänhän oli huumorintajuinen ja hauska, sydämellinenkin ja kuten hänen lapsensa mainitsivat, hän oli äiti.

  • Kuningattaren pukija ja henkilökohtainen avustaja Angela Kellyhän kertoi, että vanhemmalla iällä kuningatar halusi yllättäen poseerata kameralle rennosti kädet taskussa tai lanteilla kuin mallit konsanaan. Niitä kuvia julkaistiin Kellyn muutama vuosi sitten ilmestyneessä kirjassa (Elisabetin siunauksella toki).

   Mun mielestä se oli jotenkin hauska anekdootti ja osoitus siitä, millainen ihminen siellä kruunun taustalla on. Satojen tai tuhansien virallisten kuvien jälkeen tuollainen tuntui varmasti vapauttavalta!

   Julkaisin juuri uuden postauksen, johon tulee liveseurantaa tänään. Jos olet linjoilla, niin keskustelu on tervetullutta!

Jätä kommentti