Kuningatar Elisabet haudataan tänään – liveseuranta ja keskustelu

Torstaina 8. syyskuuta kuollut Britannian kuningatar Elisabet II haudataan tänään. Westminster Abbeyn tilaisuus alkaa klo 13 Suomen aikaa. Seremonian jälkeen arkku matkaa kulkueessa Lontoon poikki Wellingtonin riemukaarelle, josta se jatkaa autosaattueessa Windsorin linnaan. Windsorissa on luvassa pienempi seremonia sekä myöhemmin illalla varsinainen hautaaminen yksityisesti kuninkaallisen perheen kesken.

Suomessa hautajaisia voi seurata Ylen kautta joko TV1:ssä, Areenassa tai Ylen verkkosivuilla. Lähetys alkaa klo 12:30 ja sen juontaa Marjukka Havumäki. Timanttisalonki seuraa hautajaisia, joten keskusteluseura on tervetullutta tämän postauksen kommentteihin!

Hovi julkaisi tämän potretin hautajaisten aattona. Kuva otettiin aiemmin tänä vuonna kuningattaren valtakauden 70-vuotisjuhlien yhteydessä. Kuva: The Royal Family

Hautajaispäivän kulku (Suomen aikaa)

 • 8:30 – kuningattaren lying-in-state suljetaan, ja tämän jälkeen arkkua ei pääse enää katsomaan Westminsterin palatsissa
 • 12:44 – arkku lähtee laivaston tykkilavetin päällä kulkueessa kohti Westminster Abbeyä. Kuningasperheen jäseniä ja hovin työntekijöitä kävelee arkun perässä kuningas Charlesin johdolla. Suvun lapsista prinssi George ja prinsessa Charlotte osallistuvat kulkueeseen, ja kirkossa oletettavasti nähdään myös muita kuningattaren lapsenlapsenlapsia.
 • 13:00 – Siunaustilaisuus alkaa. Vieraita on noin 2000. Kuninkaallisen perheen lisäksi paikalla on runsaasti virallisia vieraita Britanniasta, kuningattaren merentakaisista valtakunnista, Kansainyhteisöstä ja lähes kaikkialta muualta maailmasta.
 • 13:55 – Seremonian lopussa pidetään kahden minuutin kansallinen hiljaisuus, jonka jälkeen kansallislaulu päättää tilaisuuden noin klo 14. Kuningattaren arkku kannetaan tämän jälkeen kirkosta ja kuljetetaan kulkueessa Wellingtonin riemukaarelle. Kulkueen aikana soitetaan Big Benin kelloa ja ammutaan tykinlaukauksia minuutin välein.

Embed from Getty Images

 • 15:00 – Arkku saapuu Wellingtonin riemukaarelle ja siirretään ruumisautoon. Matka jatkuu kohti Windsorin linnaa. Myös Windsorin päässä on luvassa saattue.
 • 18:00 – Hautajaisten toinen osa, Committal Service, alkaa Pyhän Yrjön kappelissa. Tässä seremoniassa nähdään ymmärtääkseni paljon samoja elementtejä kuin prinssi Philipin hautajaisissa 1,5 vuotta sitten. Vieraita on noin 800.
 • 18:45 – Tilaisuus päättyy. Seremonian lopussa kruununjalokivet otetaan pois arkun päältä ja siirretään alttarille. Lord Chamberlain, hovin ylin virkamies, rikkoo ”virkasauvansa” ja asettaa sen arkun päälle. Kuningatar Elisabetin arkku lasketaan lopuksi kuninkaalliseen hautaholviin samoin kuin prinssi Philipin hautajaisissa.
 • 21:30 – Lopullinen hautaaminen tapahtuu myöhemmin illalla vain kuninkaallisen perheen kesken. Kuningatar ja prinssi Philip haudataan yhdessä kuningattaren vanhempien ja sisaren viereen Pyhän Yrjön kappelin sisällä sijaitsevaan muistokappeliin.

Westminster Abbeyn siunaustilaisuuden ohjelma löytyy täältä ja Pyhän Yrjön ohjelma puolestaan täältä. Eilen postasin muuten Seuran puolelle brittikuninkaallisten muuttuneista titteleistä.

Tässä on nyt niin harvinaislaatuinen tilaisuus käsillä, että allekirjoittanut on kuulkaas järjestänyt oikein majesteetillisen kotikatsomon, vaikka yksin kotona olenkin. Pikkupullo skumppaa, hyvää evästä ja parhaat koruni yllä on hyvä kunnioittaa Elisabetin muistoa. Nenäliinapakettia unohtamatta. Tervetuloa vaan kommenttipalstalle, toivottavasti joku muukin on linjoilla!

70 kommenttia artikkeliin ”Kuningatar Elisabet haudataan tänään – liveseuranta ja keskustelu

 1. Kyllä linjoilla ollaan, onneksi pystyy pitämään etäpäivän, koska ei näin historiallista hetkeä halua väliin jättää. Philipin hautajaiset oli jo niin koskettavat että varmasti tänäänkään ei kyyneliltä säästy. Onhan nämä hautajaiset yksi isoimpia kuninkaallisia tapahtumia 2000-luvulla, ellei jopa se isoin…. Hieman yllätyin, että George ja Charlotte osallistuvat myös, hienoa toki että pääsevät saattelemaan isomummia viimeiselle matkalle.

  • Hiukan yllätti joo, varsinkin kun Harry ja William ovat kertoneet, että Dianan arkun takana käveleminen oli kova paikka. Mutta tässä on kyllä ihan eri tunnelma. 96-vuotiaan luonnollinen kuolema ei tietenkään ole sama asia kuin 36-vuotiaan traaginen onnettomuus. Kiva kyllä nähdä varsinkin George mukana! William ja Kate vaikuttavat hyviltä vanhemmilta, enkä usko että he suostuisivat tähän jos eivät uskoisi lasten pärjäävän.

 2. Kiitos tästä mahdollisuudesta. Aikamoinen organisoiminen tässä tapahtumassa, vaikka suunnitelmat toki ovat olleet vuosia valmiina. Pelkkien turvajärjestelyiden organisoimisessa on ollut varmasti jäätävä työ. Katselen tässä juuri, kun presidentti Biden puolisoineen saapuu paikalle..

  • Tämä on kyllä valtava ponnistus järjestää, varsinkin näin lyhyessä ajassa, vaikka suunnitelmat ovat toki olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Niin paljon valtiojohtajia samassa paikassa.

 3. Täällä ollaan myös television äärellä, töitä pitää tässä samalla kuitenkin yrittää tehdä 😅

 4. Siinä ne Camilla, Kate ja lapset meni… Ihanaa että voivat olla toistensa tukena tässä hetkessä. Ja voi ei tuo Charlotten hattu, tulee kyllä tippa linssiin

    • Varmaan, tai Charlesin luvalla. Yllätyin vähän että istuu noin edessä, Katen ja Williamin takana Eugenien ja Jackin vieressä. Katsoin kun tulivat sisään että Eugenie viittoi Fergielle että kävelisi tyttäriensä knsss kirkkoon, mutta ihan fiksusti tämä jäi Louisen ja Jamesin perään antaen serkusjonon mennä ennen häntä sisään.

     • Sarah oli ymmärtääkseni vielä eron jälkeenkin hyvissä väleissä kuningattaren kanssa ja asuihan hän Windsorissa Andrew’n kanssa. Musta oli kiva, että hän sai nyt tulla paikalle suvun kanssa.

 5. Ei voi kun ihailla näitä sotilaita, että miten sujuvasti ja tyylikkäästi sujuu kaikki, varmasti hirveät paineet että ei saa mokata mitään

 6. En ehtinyt kaikkia juttuja lukea, mutta onko tuossa saattueessa myös kuningattaren serkku, prinssi Richard? Vai kenties joku hyvin samannäköinen…

 7. Katella näyttää olevan samat korvakorut ja kaulakoru kuin Philipin hautajaisissa. Molemmat muistaakseni lainattu kuningattarelta.

  Charlotten hattu on upea ja samalla jotenkin sydäntäsärkevä! Oisko valittu silleen, että antaa vähän suojaa kasvoille?

  • Mietin samaa Charlotten hatusta, on kyllä niin liikuttava näky. Williamkin näkyi pitävän Georgea kädestä, että onneksi on vanhemmat pienillä turvana.

    • Peterin lapset ainakin sen ikäisiä, että periaatteessa olisivat voineet tulla, en tosin ole bongannut Autumniakaan. Zaran lapset ei ole tainneet olla kertaakaan esim. Buckinghamin palatsin parvekkeella Troopingissa, Savannah ainakin on ollut. Varmasti kyllä menevät Windsoriin kun se on yksityisempi tilaisuus.

     • Mä odotin, että Autumn olisi kutsuttu. Voi olla, että kamerat eivät vain ole osuneet. Katsotaan, tuleeko vastaan Twitterissä.

 8. Tää säkkipillin soitto on kyllä vaikuttavaa, myös siinä alussa kun saattue toi arkkua kirkkoon

 9. Westminster Abbeyn seremonia on nyt päättynyt ja arkkua kannetaan juuri ulos kirkosta.
  Tilaisuus oli arvokas ja mahtipontinen, kuten valtionpään kohdalla voi odottaa. Heijasteli kuningattaren roolia Britannian, Englannin kirkon, puolustusvoimien ja Kansainyhteisön johdossa.

  Odotan, että Windsorin seremonia tulee olemaan intiimimmän tuntuinen ja ehkä vielä enemmän kyynelkanavat avaava. Mä olen toistaiseksi selvinnyt kuivin silmin.

 10. Kiitos tästä päivästä kaikille.
  Muistamme Elisabetia suurella lämmöllä ja kunnioituksella 🥀

  • Kiitos itsellesi seurasta! Päivähän sitten jatkuu vielä. En ole varma, paljonko Yle näyttää, mutta minusta myös Windsorin seremonia näytetään tv:ssä

 11. Vähän haikealta tuntuu ajatella, että tulevina vuosina näitä hautajaisia tullaan varmaan näkemään lisää. Vanhin kuninkaallisten polvi alkaa olla jo iäkästä. Mutta sitähän se elämän kiertokulku on kaikissa suvuissa, välillä häitä ja ristiäisiä, sitten välillä hautajaisia.

  • Kreikan Pavlos sanoi juuri haastattelussa, että isänsä ei pystynyt matkustamaan Lontooseen. Sama Norjan Haraldilla alkaa selkeästi ikä painaa.

 12. Mun piti seurata livenä hautajaisia ja kommentointia täällä, mutta lapsilla oli muita suunnitelmia 🙄 oletettavasti yle areenasta voi myöhemmin katsoa koko jutun.

  Ehdin pätkän katsoa kulkuetta. On kyllä vaikuttavaa, ja kaiken keskellä Elisabetin arkku näyttää niin pieneltä.

  • Päivä jatkuu vielä, joten vielä ehdit mukaan! En tiedä näyttääkö Yle koko päivän, mutta Windsorin seremonia kyllä televisioidaan. Näkee varman Youtubesta ainakin.

 13. Tätä tunteiden sinfoniaa! Jännitin, kun arkkua kannettiin autolle. Liikutuin, kun ihmiset heittivät tielle kukkia viimeisenä tervehdyksenä. Ja sitten lapsiani (joista vanhin on 3 v) palvellessa tulin ajatelleeksi, että heille Elisabet tulee olemaan samanlainen kauan sitten kuollut historiallinen hahmo kuin vaikka Diana minulle (olin 5v, kun Diana kuoli). Outo maailma.

  • Toi on kyllä totta. Mua on usein harmittanut myös, että en elänyt Dianan aikakautta. Olin alle 2v hänen kuollessaan. Nyt pitää muistaa olla extrakiitollinen, että on saanut todistaa tätä vallanvaihtoa ja Elisabetin hautajaisia.

 14. Minä jouduin töihin lähtemään (mietin kyllä puolivakavissani vapaapäivää ja lentoja Lontooseen mutta ehkäpä kruunajaisiin 😅 jos vielä asuisin Briteissä, olisin varmaan lähtenytkin) mutta lähdin ajoissa seuraamaan kotiin, hienoa että koko päivä televisioidaan ja Areenasta näkee takautuvastikin! 😊 Hienoa nähdä niin laajalti valtiopäämiehiä, esimerkiksi ruhtinatar Charlene niin pitkän ajan jälkeen. Näkikö kukaan presidentti Niinistöä?

  • Ihan kiva kyllä toimittajille ja bloggaajille, että tässä on nyt pieni tauko ennen seuraavaa seremoniaa. 😄 Kiva että pääsit lähtemään ajoissa kotiin! Mäkin mietin vakavissani lentoja, mutta en olisi saanut töiden kautta onnistumaan. Ja tästä saa varmasti enemmän irti tv:n kautta. Mutta ehkä ne kruunajaiset sitten 😃

   Niinistöä en nähnyt missään. Ei ole tullut Twitterissä vastaan kuviakaan.

 15. Elisabetin arkku on nyt Windsorin Long Walkilla. Tv:ssä näkyi ulkomaisten kuninkaallisten saapumista kappeliiin. Pyhän Yrjön seremonia alkaa noin 35 minuutin päästä.

 16. Kontrasti viimevuotisiin Philipin hautajaisiin on kyllä valtaisa, toki hän ei ollut monarkki vaan prinssipuoliso, mutta kun ajatellaan että koronarajoitusten takia vieraitakin oli minimaalisesti.

  • Mä luulen, että tässä Windsorin seremoniassa tulee enemmän Philipin hautajaiset mieleen. Olihan toi Abbeyn tilaisuus toki vaikuttava, mutta se oli se virallinen osuus. Mulla ei vielä kyynelkanavat auenneet. Mutta näin jo kuvia kuningattaren corgeista Windsorissa odottamassa ja siinä kohtaa tuli tippa linssiin!

   • Eikä 😭 Missä nämä kuvat olivat? Pikkuiset varmaan miettivät, minne mamma on kadonnut 😭 eikös corgit saaneet uuden kodin Sarahin luota?

 17. Windsorin tilaisuus alkoi hiukan myöhässä. Arkku saapuu juuri nyt kirkon kuoriosaan, kun ohjelman mukaan seremonian piti alkaa klo 18 Suomen aikaa.

  • Mia Tindall sekä Savannah ja Isla Phillips ovat Windsorissa. Peter Phillips on kulkueessa, joten Savannah ja Isla saapuivat Zaran ja Miken kanssa.

   Kreivitär Sophien nähtiin laittavan kätensä prinssi Georgen olalle lohduttavasti. Suru on Windsorissa jo ihan alkumetreillä käsinkosketeltavaa tv-ruudun läpikin.

   • Ei tainnut olla. Jossain vaiheessa autokulkuetta oli vielä mutta ei enää loppupäässä. Itsekin vaihdoin toiseen striimiin.

 18. Arkku on laskettu kuninkaalliseen hautaholviin. Seremonia päättyy pian kansallislauluun. Varsinainen hautaaminen tapahtuu myöhemmin illalla vain perheen kesken.

   • Tuo oli minusta jännästi toteutettu. Arkun laskun olisi minusta voinut näyttää ilman, että kuvataan ihmisiä. Toisaalta musiikki ja soittajan näyttäminen oli myös kaunis toteutus. Huomasin, että tämän jälkeen arkun paikkaa ei enää kuvattu ollenkaan loppulähetyksessä.

    • Usein tunnen itse, että toivoisin kuvan olevan enemmän kuninkaallisissa (sekä isännissä että vieraissa) mutta toki on hienoa, että kuoron, papiston ja muiden osallisten panosta arvostetaan ja näytetään.

     Olikohan niin, että myös Philipin hautajaisissa sitä arkun lopullista laskeutumista ei näytetty?

     • Tosiaan toisaalta luin, että tuota ei ole aikaisemminkaan näytetty. Ehkä se ei ole niin kuvauksellista. Näkyy vaikka jotain tekniikkaa, mitä ei haluta näyttää.

 19. Hautajaisten julkinen osuus on nyt päättynyt, kiitos kaikille kommentoijille seurasta!

  Blogiin tulee kooste huomenna tai keskiviikkona. Täällä saa toki vielä keskustella ja kysellä, jos tulee jotain mieleen!

 20. En ihan kunnolla pystynyt syventymääb kaikkiin yksityiskohtiin, kiitos lasten, mutta pari ajatusta:
  -Briteillä on kyllä tajua siitä, miten järjestetään kunnon seremonia. Se sauvan rikkominen varsinkin! Ihan meni kylmät väreet.
  -Raamatussa on varsin upeita kohtia.
  -Voi Charles!
  -Säkkipilli on aliarvostettu soitin.

  • Monarkia on vähän sellaista smoke and mirrors. Brittimonarkian eduksi sanottava, että todella taitavat nämä seremoniat. 😄 Ja juuri nämä pienet ja isot perinteet ja yksityiskohdat ovat niin kiehtovia! Enpä olen ihan varma, onko muissa hoveissa vastaavia juttuja samassa mittakaavassa.

 21. Katsoin juuri Windsorin. Koskettavaa! Sain palan kurkkuuni, kun poni sekä corgit olivat saattamassa. Ja tietysti läheiset. Nyt oli keveämpi tunnelma, kuin Abbeyssä ja tietysti, koska ei ollut virallisia vieraita.
  Mietin näitä sotilaita, merisotilaita, kaartilaisia ja soittokuntaa, miten ovat ensin tietysti harjoitelleet ja nyt kaikki tämä marssi , kyllä heillä on ollut raskaat päivät!
  Ihailen Charlesia ja Annea eritoten, miten ovat jaksaneet marssia ja taas marssia, olla monessa osuudessa mukana, koska vaikka kuntoa heillä tietysti on, mutta on ikääkin! Ja ne kuningattaren vanhat serkkumiehet! Suuri kunnioitus molemmille!
  Muuten, prinssi Philipin siunaustilaisuudessa ei näytetty arkun laskeutumista, näytettiin säkkipillin soittajaa, jonka soiton aikana arkku oli poistunut näkyvistä ja ihmettelinkin, että minne se yks kaks hävisi! No, myöhemmin se kerrottiin.
  Tämä päivä oli tunteikas, en ole muuta tehnyt, kuin katsonut televisiota tai tietokoneelta kuvaa.

  • Joo tuossa ylempänä muisteltiin kommenteissa, että ei taidettu Philipinkään hautajaisissa nähdä sitä arkun laskeutumista.

   Oli kyllä pitkä ja tunteikas päivä. Nyt on tyhjä ja haikea olo. Elisabet oli Euroopan grand old lady.

 22. Varmasti raskas päivä omaisille. Itseäni koskettivat prinssi Philipin hautajaiset, niissä oli jotain karun kaunista, pelkistettyä. Myös Dianan hautajaiset muistan, ihmiset tv-kuvissa olivat aika järkyttyneitä nuoren ja kauniin prinsessan poismenosta.

  • Dianan hautajaiset ovat varmasti olleet tunnelmaltaan ihan erilaiset. Elisabetin kohdalla on tätä haikeutta, kun hän on ollut täällä niin pitkään. Dianan kohdalla päällimmäisenä on varmaan ollut juurikin tuo mainitsemasi järkytys joko tragediasta.

   Philipin hautajaiset olivat koskettavat. Hänenkään kuolema ei ollut yllätys, mutta erityisesti se, että koronan vuoksi ei voitu järjestää sellaista kiitosta hänelle, kun oltiin alun perin suunniteltu. Tosin silti ne lopulta tuntuivat olleen juuri Philipille sopivat menot 😊

 23. Verkkokalvolleni jäi kuva pienestä, hauraasta vanhuksesta, joka istui kirkossa ihan yksin ja katsoi miehensä arkkua. Nyt tänään kuningaskunta ja koko maailma saattelee häntä, kuningatar Elisabetia hänen viimeisellä matkallaan.

  Viimeinen matka on ollut pitkä. Ensin Skotlannissa ja sitten lentokoneessa Lontooseen. Kansalaiset ovat saaneet jättää hänelle jäähyväiset. Tänään ajatuksissani on ollut erityisesti prinsessa Anne. Hän seurasi monen päivän ajan äitinsä arkkua. Hautajaispäivä oli varmasi kaikille lapsille ja lastenlapsille raskas.

  • Olo on tyhjä ja haikea. Elävästä legendasta tuli hetkessä pala historiaa. Joku tuolla kommenteissa sanoi tänään tajunneensa, että hänen pienille lapsilleen Elisabet tulee olemaan joku joskus elänyt historian hahmo.

   Mäkin olen niin nuori, että Elisabet on koko mun elinikäni ollut jo seniorikansalainen. Ymmärrettävästi olen aloittanut seuraamaan häntä aktiivisesti vasta aikuisiällä, viimeisen 10 vuoden aikana. Täälläkin blogiporukassa on monia, jotka kertovat seuranneensa kuningattaren elämää vuosikymmeniä jo, mikä tuntuu hullulta. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että muistan selvästi nämä viimeiset vuodet ja nyt seurasin aktiivisesti hautajaisia. Mauno Koiviston kanssa kävi nimittäin niin, että minä ja monet ikäiseni kaverit tajusimme vasta hänen jo kuoltuaan, miten tärkeä hahmo hän oli Suomen historiassa. 😅

 24. Katsoin lähes koko Lontoon osuuden, mutta sitten oli ruuanlaiton vuoro. Hautajaiset ovat aina omaisille raskaita, olipa kyseessä sitten taviskansalainen tai kuningatar.
  Eikä Elisabet ollut omaisille kuningatar vaan äiti tai mummu.
  En pitänyt Georgea ja Charlottea liian nuorina osallistumaan hautajaisiin, itse olin 9-vuotiaana ensimmäisen kerran ja laskin että nyt on kertynyt yli kolmetkymmenet hautajaiset jo. Eipä noista lapsena käydyistä ole mitään traumoja jäänyt, vanhempien mukana mentiin.

  Charlotten hattu oli minusta kiva, yksinkertainen mutta pikkutytölle sopiva.
  Minulla on talvihautajaisiin huopahattu, pitänee hankkia kesää varten ohuempi huopahattu.

 25. Musta oli kiva, että George ja Charlotte olivat mukana. Vaikka he ovat nuoria, Elisabet oli heillekin läheinen. Tällainen näin ainutkertainen tilaisuus on myös tärkeä oppitunti. En usko, että William ja Kate olisivat heitä ottaneet mukaan, jos olisivat epäilleet heidän pärjäämistään.

Jätä kommentti