Prinssi Gabrielin kastejuhla (päivitetty viralliset potretit)

Ruotsin kuningasperheen uusin jäsen, 31. elokuuta syntynyt prinssi Gabriel Carl Walther kastettiin tänään Drottningholmin linnankirkossa. Pikkuprinssi on perimysjärjestyksessä kuudentena isänsä ja veljensä jälkeen, ja kastejuhla oli tuttuun tapaan hieman pienimuotoisempi  tilaisuus, kuten Alexander-veljen ja prinsessa Madeleinen lasten kohdalla on nähty.
Ruotsin hovin kastejuhlaperinteet ovat käyneet hyvin tutuiksi viime vuosina, joten en kertaa niitä kovin tarkkaan. Kastevesi haettiin tuttuun tapaan öölantilaisesta lähteestä. Kuningasperheen kastemekko on vuodelta 1906, jolloin siinä kastettiin kuninkaan isä, prinssi Kustaa Aadolf. Mekossa on kastettu sen jälkeen prinssi Kustaa Aadolfin sisarukset, kuningas Kaarle Kustaa sisarineen, kuningasparin lapset lapset ja nyt myös kaikki lapsenlapset. Kasteen yhteydessä kuningas antoi pojanpojalleen Serafiimiritarikunnan jäsenyyttä merkitsevän tutun vaaleansinisen nauhan. Drottningholmin linnankirkon valitsi kastekäyttöön prinsessa Madeleine esikoisensa Leonoren ristiäisiin, ja sen jälkeen siellä on kastettu prinssit Nicolas, Alexander ja nyt Gabriel. Kruununprinsessa Victorian lapset kastettiin hieman suuremmin menoin Tukholman linnankirkossa. Drottningholm on kuningasparin koti, ja paikkana vähän intiimimpi kuin Tukholman linna.
Paikalla oli luonnollisesti koko kuningasperhe ja prinsessa Sofian perhe. Prinsessa Leonorea ja prinssi Nicolasta ei näkynyt tänään julkaistuun vieraslistassa, vaikka voisin vannoa, että hovin kalenterissa heidät oli aiemmin merkitty osallistuviksi. Kirkossa ei sitten kumpaakaan näkynyt, mikä oli harmi. Kuningasperheen lisäksi kuningasparin sukulaisista paikalla olivat prinsessat Margaretha ja Christina perheineen, kreivitär Marianne Bernadotte ja Silvian veli Ralf Sommerlath perheineen. Ulkomaisia kuninkaallisia oli paikalla kaksi: Carl Philipin kummisetä Baijerin prinssi Leopold vaimonsa prinsessa Ursulan kanssa.
Sofian puolelta paikalla olivat hänen vanhempansa Erik ja Marie Hellqvist, sisarukset Lina ja Sara, isoäiti Britt Rotman sekä vanhempien sisaruksia puolisoineen. Muuten vierasjoukko koostui parin ystävistä, virallisen Ruotsin edustajista, suurlähettiläistä (Suomesta Matti Anttonen) ja hovin työntekijöistä. Synnytyksessä avustaneet kätilöt ja lääkärit oli myös kutsuttu. Koko vieraslistan voi katsoa täältä.
Kasteen toimittivat arkkipiispa Anders Wejryd, piispa Johan Dalman sekä hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen, kaikki tuttuja nimiä edellisiltä vuosilta. Kummit julkistettiin eilen torstaina, ja valinnoissa ei ollut suurempia yllätyksiä. Kunnian saivat odotetusti juhlakalun nuoremmat tädit molempien vanhempien puolelta eli prinsessa Madeleine ja Sofian nuorempi sisko Sara Hellqvist. Prinssi Carl Philipin serkuista oli tällä kertaa valittu kuningattaren veljenpoika Thomas de Toledo Sommerlath. Muut kaksi kummia, Oscar Kylberg ja Carolina Pihl, ovat Carl Philipin ja Sofian ystäviä ja liikekumppaneita. Oscar Kylberg on näistä kahdesta ehkä tunnetumpi Carl Philipin Bernadotte&Kylberg -designyrityksen toisena osapuolena. Kummius ei monien toiveista huolimatta osunut prinssi Danielille, mutta pidämme peukkuja, että Madeleinen kolmannen lapsen kohdalla sympaattinen Daniel saa viimein kunnian!
WEB_INRIKES

Prinssiperhe Gabrielin kummien kanssa. Vasemmalta oikealle: Carolina Pihl, Sara Hellqvist, Thomas de Toledo Sommerlath, prinsessa Sofia, prinssi Carl Philip, prinsessa Madeleine ja Oscar Kylberg. Kuva: Fredrik Sandberg/Kungahuset

WEB_INRIKES

Sukupotretti, kuva Jonas Ekströmer/Kungahuset

Myöhäissyksyinen ajankohta näkyi ennen kaikkea vieraiden pukeutumisessa. Ainaisten hempeilysävyjen sijaan toivoin sellaista pikkujoulumaista väriskaalaa: vahvempia tummia sävyjä. Osa vieraista vastasi toiveeseeni, osa ei, mutta kaikista suurimman yllätyksen aiheutti prinsessa Sofia, joka saapui kirkkoon Taalainmaan kansallispuvussa! Ensimmäinen ajatukseni oli pieni järkytys, mutta toivuttuani mietin, että ajatuksena todella kaunis ele, kertoo kotiseuturakkaudesta ja muutenkin hieno kunnianosoitus prinssi Gabrielin herttuakunnalle. Harmi, ettei tätä ole toteutettu aiemmissa ristiäisissä. Jälleen kerran rohkea ja omaperäinen valinta Sofialta, joka nähtävästi tykkää ottaa riskejä pukeutumisessaan. Saa nähdä, millaisen asun näemme reilun viikon päästä Nobeleissa!
Kuningatar Silvia oli tyylilleen uskollisesti tyylikäs vaaleansinisessä silkkisessä takkimekossa. Silvian päähine oli kaunis, vähän erilainen kuin yleensä nähtävät pillerihatut. Kruununprinsessa Victoria loisti punaisessa asussaan, tummalle prinsessalle väri sopii kuin nakutettu ja vaikutelma oli majesteetillinen. Hiuksissa oli hatun sijaan punainen rusetti. Todella onnistunut kokonaisuus! Prinsessa Estelle oli ihanan jouluisen oloinen punaisessa neuletakissaan, hiuksissa oli äidin tapaan punainen rusetti. Prinsessa Madeleine sen sijaan aiheutti aikamoisen pettymyksen. Madeleine oli pukeutunut Valentinoon ja asu koostui vaaleanpunainen mekko, jonka päällä vielä vaaleanpunainen takki. Toivon, että itse pelkkä mekko paljastuu virallisissa potreteissa ensivaikutelmaa paremmaksi, mutta takki oli aivan hirveä suoraan sanottuna ja kokonaisuus hiuskoristetta myöten jotenkin sekava. Pienehkö pettymys Madeleinelta, mutta parhaatkin epäonnistuvat joskus. Ja makuasioitahan nämä ovat. Osassa kuvia on muuten taas useampi kuva upotettuna, joten muistakaa selata nuolia painamalla.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Itse juhlakalu ei pitänyt kasteesta ja itku pääsi, mutta suurimmaksi osaksi pikkuinen oli ihan rauhallinen Sofian sylissä. Alexander sen sijaan lähti penkistään juhlan alkuvaiheilla. Juuri ennen kirkosta lähtöä Alexander kierteli kirkossa kirja kädessä ja kävi tervehtimässä pääministeri Stefan Löfveniä. Kirkosta tullessa pikkuprinssi vilkutteli reippaasti ulos kerääntyneelle yleisölle. Alexander taitaa muistuttaa luonteeltaan serkkujaan Leonorea ja Nicolasta! Prinsessa Estellelle, joka on Carl Philipin kummityttö, oli varattu ihan oma rooli seremoniassa: arkkipiispa kutsui hänet kaatamaan kasteveden kannusta kastemaljaan. Pikkuveli Oscar on edelleen hyvin rauhallinen lapsi, joka istui nätisti äitinsä sylissä koko ajan ja katseli valppaana ympäristöä.
Kirkon jälkeen vieraat siirtyivät Drottningholmin linnaan kuninkaan isännöimälle vastaanotolle, ja sen jälkeen vieraat nauttivat lounaan. Kastejuhlasta löytyy muuten omat teemasivut Ruotsin hovin nettisivuilta. Siellä voi ruotsiksi tai englanniksi tutustua juhlaan ja hovin kasteperinteisiin tarkemmin. Tätä postausta kirjoittaessa hovin virallisia kuvia juhlasta ei ole vielä julkaistu, päivitän ne tänne myöhemmin!
Päivitys 4.12. klo 16.45: lisätty viralliset perhepotretit. Hovi julkaisi maanantaina kastejuhlan viralliset kuvat, jotka on ottanut jälleen Erika Gerdemark, joka on noussut Ruotsin kuningasperheestä otettujen kuvien myötä yhdeksi suosikkivalokuvaajakseni. Tällä kertaa kuvissa on jopa hieman jouluinen tunnelma, kun punaista löytyy prinsessa Sofian päältä ja taustan tauluista. Kuvia on otettu prinssiperheestä ihan vain keskenään sekä vanhempien, kummien ja sisarusten kanssa.
Prinsessa Madeleinen asu herätti huomiota perjantaina, ja vaikka kuvissa näkyvä mekko onkin paljon kivempi ilman sitä kamalaa takkia, niin kyllä tämä asu menee silti huti-kategoriaan. Itse takista syntyi myös jonkunlainen kohu, kun hinta tuli suuren yleisön tietoon. Kyseinen Valentinon takki maksaa noin 14 000 euroa (joidenkin lähteiden mukaan Maddelle “vain” 9000 euroa). Lisäksi materiaali, karitsannahka, on herättänyt arvostelua. Onhan tuo ihan älytön hinta takista, mutta tuskin se on pois veronmaksajien rahoista, sillä perhehän elää pääsääntöisesti Chrisin tuloilla. Mutta on ihan totta, että kuninkaallisten täytyy miettiä erikoisen tarkasti tekemisiään, ja se koskee myös vaatetusta, mutta en itse lähtisi vaatimaan päitä vadeille tämän takia. Silti, Madde olisi kyllä voinut arvata, että pelkkä hinta tuo asulle huomiota, jolloin myös kiistanalainen materiaali nousee välttämättä puheeksi.
H.K.H. Prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka 1 december 2017 / HRH Prince Gabriel’s christening at Drottningholm Palace Chapel, December 1, 2017

Prinssiperhe. Kuva: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

H.K.H. Prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka 1 december 2017 / HRH Prince Gabriel’s christening at Drottningholm Palace Chapel, December 1, 2017

Isovanhempien kanssa: vasemalla takana Marie ja Erik Hellqvist, oikealla kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa. Kuva: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

H.K.H. Prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka 1 december 2017 / HRH Prince Gabriel’s christening at Drottningholm Palace Chapel, December 1, 2017

Sisarukset: vasemmalla Lina Frejd ja Sara Hellqvist, oikealla prinsessa Madeleine ja kruununprinsessa Victoria. Kuva: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

H.K.H. Prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka 1 december 2017 / HRH Prince Gabriel’s christening at Drottningholm Palace Chapel, December 1, 2017

Kummit: vasemmalta Carolina Pihl, Thomas de Toledo Sommerlath, Sara Hellqvist, Oscar Kylberg ja prinsessa Madeleine. Kuva: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

 

Jätä kommentti