Nobel-juhlat 2017 – upeita asuja ja tiarayllätyksiä

Tukholma ja Oslo ovat joka joulukuu hetken aikaa kansainvälisen huomion keskipisteenä, kun arvostettuja Nobel-palkintoja juhlitaan näyttävin menoin. Rauhanpalkinto jaetaan päivällä Oslossa kaupungintalolla, ja Norjan kuningaspari sekä kruununprinssipari ovat perinteiseen tapaan paikalla vieraina. Muut palkinnot jaetaan aina illemmalla Tukholman Konserttitalolla, missä kuningas Kaarle Kustaa luovuttaa ne voittajille. Seremonian jälkeen siirrytään illalliselle Tukholman kaupungintalon kuuluisaan Siniseen saliin. Kuningasperheestä Nobel-juhliin osallistuvat yleensä kaikki kynnelle kykenevät aikuiset, tänä vuonna kuningaspari ja kaikki heidän lapsensa puolisoineen sekä prinsessa Christina miehensä Tord Magnusonin kanssa. Prinsessa Madeleine oli tällä kertaa paikalla vain palkintojenjaon ja jätti pitkän illallisen väliin raskausvaivojen takia. Osassa kuvista on muuten taas monta kuvaa upotettuna samaan, huomatkaa siis selata nuolipainikkeista.
Nobel-palkinnot ovat globaalisti tunnettuja ja arvostettuja, joten niiden historiaa tuskin tarvitsee sen suuremmin selvittää. Palkinto sisältää tuttuun tapaan mitalin, diplomin ja noin 944 000 euron rahasumman. Tänä vuonna palkittiin seuraavat henkilöt:
  • Fysiikan palkinto meni Rainer Weissille, Barry C. Barishille ja Kip S. Thornelle LIGO-detektorista ja gravitaatioaaltojen havainnoinnista.
  • Kemian palkinnon saivat Jacques Dubochet, Joachim Frank sekä Richard Henderson biomolekyylien rakenteen tutkimisesta korkean resoluution kryoelektronimikroskopian avulla.
  • Lääketieteessä palkittiin Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ja Michael W. Young vuorokausirytmiä säätelevien molekyylimekanismien löydöksistä.
  • Kirjallisuuspalkinto myönnettiin pitkän kirjailijanuran tehneelle Kazuo Ishigurolle.
  • Taloustieteen palkinnon sai Richard H. Thaler tutkimuksestaan käyttäytymistaloustieteessä.
  • Rauhanpalkinto meni ydinaseita vastustavalle ICAN-kampanjalle (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). Kampanja on nostanut esiin ydinaseiden käytön katastrofaalisia humanitaarisia seurauksia ja ajanut ydinaseiden kieltoa kansainvälisellä sopimuksella.
Embed from Getty Images
Norjassa juhla on vähän erilainen, kun siellä jaetaan vain rauhanpalkinto. Palkinnon vastaanottivat ICAN-kampanjan johtaja Beatrice Fihn ja Hiroshiman ydinpommista selviytynyt Setsuko Thurlow. Fihnin kiitospuhe käsitteli odotetusti teemaa ja vetosi ydinasevaltoihin.
Kuningatar Sonja oli pukeutunut tummanpunaiseen samettijakkuun, joka oli koristeltu mustilla yksityiskohdilla, sekä mustaan hameeseen. Päässä oli musta pillerihattu. Kruununprinsessa Mette-Marit oli valinnut jälleen tyylilleen uskollisesti hatun sijaan hiuspannan, tällä kertaa mustan. Kruununprinsessalla oli kaunis kuviollinen takki, jonka alla oli mustavalkoraidallinen hame.
Embed from Getty Images
Tukholman juhlat alkoivat klo 17:30 Suomen aikaa. Palkintoseremoniassa kuultiin musiikkiesityksiä, pidettiin esittelypuheet ja jaettiin palkinnot. Kuninkaallinen perhe on  kasvanut paljon ja kuninkaallisten ei ole tarkoitus viedä huomiota palkituilta, joten muutama vuosi sitten siirryttiin tällaiseen järjestelyyn, että kuningaspari ja kruununprinsessapari seuraavat palkintojenjakoa lavalta, kun taas prinssi Carl Philip, prinsessa Madeleine ja prinsessa Christina puolisoineen istuvat katsomon eturivissä.
Hieman kahdeksan jälkeen kuningasperhe, palkitut ja muut kunniavieraat saapuivat kulkueessa kaupungintalon Siniseen saliin. Kuninkaalla oli käsipuolessaan fysiikanpalkinnon voittajan vaimo Samoan Barish, kuningattarella Nobel-säätiön puheenjohtaja Carl-Henrik Heldin ja kruununprinsessalla fysiikanpalkinnon voittaja Kip S. Thorne. Prinssi Daniel saattoi saliin kemianpalkinnon voittajan vaimon Christine Dubochet-Wiemkenin, prinssi Carl Philip puolestaan professori Evi Heldinin ja prinsessa Sofia fysiikanvoittaja Barry C. Barishin. Chris O’Neill sai käsipuoleensa professori Carolee Winsteinin. Illallisen alkupuolella kuultiin revontulien ja pohjoisen luonnon inspiroima musiikkiesitys, jossa käytettiin mm. jääsoittimia ja kuultiin suomalaista saamelaislaulaja Ulla Pirttijärveä.
Embed from Getty Images
Sitten asut ja tiarat! Kuningatar Silvialla oli violetti, vartalonmyötäinen iltapuku laajenevilla hihoilla. Kyseessä on itse asiassa kierrätyspuku, todella hienoa, että pukujen uudelleenkäyttö on selkeästi lisääntymässä. Puku näytti todella kevyeltä ja sopii hyvin hyvässä kunnossa olevalle Silvialle. Tiaroissa kuningattarella on jo monta vuotta ollut tapana vuorotella Nobeleissa kahta kestosuosikkiaan. Viime vuonna oli Leuchtenbergin safiiritiaran vuoro, joten tänä vuonna näimme odotetusti yhdenksänsakaraisen timanttitiaran (Nine Prong Tiara). Tiaran seurana oli timanttikaulakoru ja valtava timanttirintaneula. Tyylikäs ja varma suoritus Silvialta, pidin tästä asusta enemmän kuin parista viime vuosina nähdyistä.
Embed from Getty Images
Kruununprinsessa Victorialla on nähty Nobeleissa useita eri tiaroja. Toivoin Victorialta jotain yllättävää tai harvemmin nähtyä, ja kruununprinsessa selkeästi kuuli tämän ja ilmestyi palkintojenjakoon akvamariinitiarassa! Kuninkaan vanhimman sisaren, prinsessa Margarethan omistuksessa oleva uskomattoman kaunis tiara nähtiin muutama vuosi sitten Madeleinella, ja pitkään vähän unohduksissa ollut tiara herätti paljon huomiota. Nyt näimme sen ensimmäistä kertaa Victorialla, joka yhdisti sen vaaleansiniseen, hihattomaan iltapukuun, jonka juju oli korkeassa kauluksessa. Victoria tunnetusti suosii usein kotimaista, ja puku on ruotsalaisen Jennifer Blomin käsialaa. Kruununprinsessa näytti upealta ja asu pääsee ehdottomasti suosikkilistalleni. Ei mitään liian pikkusievää, vaan jotenkin ylväs, majesteetillinen kokonaisuus. Äitinsä tavoin Victorialla oli timanttirintaneula pitämässä kunniamerkkinauhaa paikoillaan.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Prinsessa Sofia järjesti reilu viikkon sitten yllätyksen pukeutumalla Taalainmaan kansallispukuun prinssi Gabrielin ristiäisiin, joten sinänsä en varmaan enää ylläty mistään Sofian asuvalinnoista – hän on rohkea ja omannäköisensä pukeutuja. Yllätys oli tällä kertaa puvun hillitty tyyli. Ruotsalaisen Ida Lanton suunnittelema nudenvärinen pitkähihainen puku on todella kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaa. Kangas on kuvioitu, mutta muuten puku on hyvin simppeli. Oikein onnistunut valinta ja pisteet myös kotimaisuudesta.
Odotin mielenkiinnolla, minkä tiaran prinsessa valitsee. Sofian smaragdeista ja timanteista koostuva häätiarahan ei oikein vakuuttanut asettelullaan ja muodollaan häissä tai niiden jälkeenkään, mutta marraskuussa Sofia osallistui kuninkaanlinnassa illalliselle ja hihkaisin riemusta, kun näin, että häätiarasta saa smaragdit pois ja  sen saa aseteltua päähän vähän nätimmin. Sen kuvan nähtyäni melkein toivoin, että Sofia valitsee häätiaran tänä vuonna Nobeleihin juuri tuossa muokatussa muodossa. Ja näin tapahtui, lisäksi tiaraan oli lisätty smaragdien tilalle helmiä yläriviin! Sofian rintaneulassakin oli jalokivien lisäksi helmi sointumassa tiaraan. Mukava yllätys, että tiara on (tai siitä on tehty) näinkin muokattava, sillä ensimmäiset esiintymiset eivät olleen kovin onnistuneita. Asettelu ja kampauskin kunnossa tällä kertaa, olemme selvästi pääsemässä eroon Sofian keskijakauksesta. Kaunis kokonaisuus, suosikkini Sofian neljästä tähänastisesta Nobel-esiintymisestä.
Embed from Getty Images
Prinsessa Madeleine edusti ruskean ja violetin sävyisessä Seraphinen puvussa, joka kimalteli kauniisti. Madeleinesta emme valitettavasti siis saaneet kuvia illalliselta, sillä raskausvaivat estivät osallistumisen pitkään juhlaan. Madde kuitenkin ehti vakuuttaa jo palkintojenjaossa. Puvun seurana prinsessalla oli ametistitiara, jonka liilat kivet sointuivat kauniisti pukuun. Madeleinella on sellaiset hiukset, joihin tuntuu sopivan mikä tahansa tiara, niin myös hieman vaikeana pidetty ametistitiara. Tiara on hankala malliltaan ja väärin aseteltuna näyttää helposti sädekehältä. Madeleine kuitenkin onnistui jälleen ja löysä nuttura ja tiara pukivat kauniisti prinsessaa. Tiaran seurana oli ametistiparuurista rintaneula, korvakorut sekä kaulakoru.
Embed from Getty Images
Kuninkaan nuorin sisar prinsessa Christina edustaa edelleen säännöllisesti, vaikka muita siskoja näemmekin lähinnä häissä ja kastajaisissa. Viime vuosina leukemian kanssa kamppaillut prinsessa oli iloksemme jälleen mukana Nobeleissa ja edusti lila-mustassa iltapuvussa. Hiuksissaan Christinalla oli pieni terästiara, jonka viime vuonna näimme Sofialla. Prinsessa näytti ilahduttavan hyvinvoivalta sairaudestaan huolimatta!(Päivitetty 11.12. 20:15 Lisätty kuvia prinsessa Christinasta. Terästiara sopii kauniisti melkein valkoisten hiusten kanssa.)
Kuningasperheen naisilla oli tuttuun tapaan Ruotsin Serafiimiritarikunnan vaaleansininset nauhat sekä perhekunniamerkki kiinnitettyinä pukuihinsa. Perheen miehet olivat pukeutuneet frakkeihin. Myös kuninkaalla, prinssi Danielilla ja prinssi Carl Philipillä oli Serafiiminauhat, Christopher O’Neill kantoi kaulassaan Pohjantähden ritarikunnan ja prinsessa Christinan puoliso Tord Magnuson Vasa-ritarikunnan merkkiä.
Embed from Getty Images

Juhlien ruokalista oli seuraavanlainen:

Kuivattua maa-artisokkaa inkiväärillä maustetuilla kyssäkaalin kukilla sekä kaalilientä

Lampaanselkää ja perunaterriiniä Svedjan-juustokermalla, lisäksi keltajuurta, suolattua selleriä, omenasalaattia ja rosmariinilla maustettua lammaskastiketta

Jäinen mustikkakermavanukas ja mustikkajäätelöä sitruunatimjamilla sekä limehyytelöä, limetahnaa ja limemarenkia

Juhlat siis jatkuvat huomenna, kun kuningas isännöi kuninkaanlinnassa päivällistä palkituille. Silloinkin on luvassa tiaroja, toivottavasti jotain yllätyksiä taas! Kuka kuninkaallisista onnistui mielestäsi parhaiten tänään?

 

Jätä kommentti