Prinssi Charles seuraa kuningatar Elisabetia Kansainyhteisön johdossa

Brittihovi on ollut kiireinen tällä viikolla Lontoossa pidetyn Kansainyhteisön johtajien kokouksen (lyhyemmin CHOGM) vuoksi, ja viikon huipuksi kuningatar Elisabet vielä juhlii tänään lauantaina 92-vuotissyntymäpäiviään. CHOGM kokoaa muutaman vuoden välein pidettävään suurtapaamiseen Kansainyhteisön jäsenmaiden hallitusten johtajat, ja kokous koskettaa Britannian kuninkaallista perhettä, sillä kuningatar Elisabet on Kansainyhteisön päämies. Tällä kertaa kokous oli erityisen mielenkiintoinen kuninkaallisten osalta, joten puhutaan hieman siitä, mitä kuluneen viikon aikana oikein tapahtui.
Kansainyhteisö eli Commonwealth of Nations syntyi 1900-luvun puolivälissä brittiläisen imperiumin purkautessa. Jäsenmaita on yli 50 ja ne kattavat noin kolmanneksen koko maailman väkiluvusta. Kansainyhteisö ei kuitenkaan ole verrattavissa EU:n kaltaiseen poliittiseen unioniin, sillä yhteisöllä ei ole perustuslakia, jäsenmailla ei ole oikeutta puuttua toistensa asioihin eivätkä ne harjoita esimerkiksi yhteistä ulkopolitiikkaa. Yhteistyön teemoja ovat olleet mm. demokratian kehittäminen, yhteinen historia ja kulttuuri ja kestävä kehitys. Kansainyhteisö ei ole sama asia kuin Commonwealth realms. Kansainyhteisöön kuuluvat maat ovat kaikki itsenäisiä ja suurin osa jäsenmaista on tasavaltoja. Commonwealth realms -nimellä tunnetaan  ne 16 itsenäistä valtiota, joiden hallitsija kuningatar on (Britannia, Kanada, Australia, Jamaika jne.) Kaikki Commonwealth realm -maat toki kuuluvat Kansainyhteisöön, mutta Elisabetin asema yhteisön johtajana on erillään hänen asemastaan kuningattarena. Alla kuvia kuninkaallisesta perheestä viikon varrelta kokoukseen liittyvistä tilaisuuksista.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Suhteiden ylläpitäminen Commonwealth realmeihin ja muuhun Kansainyhteisöön vaatii paljon työtä ja aikaa, mikä osaltaan selittää Britannian kuninkaallisen perheen nykyisen koon. Brittikuninkaalliset ovat jatkuvasti maailmalla – prinssi Charles ja herttuatar Camilla esimerkiksi palasivat juuri Australiasta, jossa myös prinssi Edward oli samanaikaisesti Kansainyhteisön kisoissa. Näiden vierailujen päälle tulee tietysti kotimaan työt 60 miljoonan asukkaan Britanniassa ja suhteiden hoitaminen kaikkiin muihin Kansainyhteisön ulkopuolisiin maihin.
Tämänvuotisessa CHOGM:ssä käsiteltiin myös suoraan kuninkaallisia koskevia asioita. Kansainyhteisön päämiehen asema ei ole perinnöllinen, joten kuningatar Elisabetin perijä prinssi Charles ei automaattisesti seuraa äitiään Kansainyhteisön johtajana. Seuraajan valitseminen herätti ennakkoon luonnollisesti paljon keskustelua, ja julkisuudessa arveltiin seuraajan voivan olla Charlesin sijaan prinssi William, prinssi Harry tai kenties joku kuninkaallisen perheen ulkopuolelta. Britanniassa tietysti toivottiin ja lobattiin prinssi Charlesin puolesta, ja tukea tuli esimerkiksi myös Kanadan pääministeri Justin Trudeaulta. Perjantaina kokouksen päättymisen yhteydessä ilmoitettiin, että prinssi Charles on valittu Elisabetin toiveiden mukaisesti hänen seuraajakseen.
Embed from Getty Images
Elisabet täyttää tänään jo 92 vuotta, ja kokouksesta välittyi julkisuuteen jonkin verran jäähyväis-tunnelmaa. Tämä oli todennäköisesti viimeinen CHOGM, johon kuningatar osallistuu, sillä Elisabet ei vieraile enää ulkomailla, vaikka olisikin vielä elossa seuraavien kokousten aikaan. On siis luonnollista kääntää katse seuraajaan, joka on tosin itsekin jo reippaasti yli eläkeiän. En osaa sanoa, kuinka iso työ kulisseissa on ollut saada Kansainyhteisö Charlesin puolelle tai olisiko yhteisössä ollut “kapinahenkeä” erottaa yhteisön johtajan rooli brittikuninkaallisista, mutta Charlesin valinta on kuitenkin voitto Britannialle. Kansainyhteisö on jäänne maan suurvalta-ajasta (vaikka Britannialla ei siinä mitään erityisasemaa olekaan) ja voin kuvitella, että yhteisön purkautumisen olisi suuri arvovaltatappio. Myös lähtö EU:sta varmasti nostaa Kansainyhteisön merkitystä Britannialle. Yhteisöllä on kiistämättä ollut merkitystä, sillä se on ajanut demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista monissa jäsenmaissaan, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, että Kansainyhteisö vähän kamppailee roolinsa kanssa, ja soraääniäkin kuuluu jonkun verran. Aika näyttää, mihin suuntaan kehitys lähtee kulkemaan, ja miten yhteisö pitää itsensä relevanttina ja tärkeänä.
Prinssi Charlesin suunnitelma rajata kuninkaallisen perheen kokoa on ollut tiedossa jo pitkään. Charlesin sisarukset tuskin lopettavat kuninkaallista työtänsä heti, mutta fokus tulee jatkossa olemaan entistä enemmän Charlesissa, Williamissa ja Harryssa puolisoineen. Julkisuudessa on yleisesti arveltu, että prinssi William ja herttuatar Catherine tulevana kuningasparina keskittyvät kotimaahan ja virallisempaan osuuteen, jolloin merentakaiset alueet ja Kansainyhteisö olisivat prinssi Harryn ja tulevan herttuatar Meghanin työmaata. Tätä kehitystä tukien maanantaina CHOGM:n alkajaisiksi julkistettiin prinssi Harryn uusi rooli Kansainyhteisön lähettiläänä, erikoisalanaan nuoret (Commonwealth youth ambassador). Rooli on merkittävä, ja koskee myös Meghania, jonka Harry kertoi odottavan työskentelyä innolla.
Embed from Getty Images
Torstai-illan kruunasi valtiolliset illalliset Buckinghamin palatsissa. Kuninkaallinen perhe pani tietysti parastaan, ja paikalla nähtiin kaikki kynnelle kykenevät: kuningatar prinssi Charlesin saattamana, herttuatar Camilla, prinssi William, prinssi Harry, prinssi Andrew, prinsessa Beatrice, prinsessa Eugenie, prinssi Edward, kreivitär Sophie, prinsessa Anne, Gloucesterin herttuapari, Kentin herttua prinssi Edward ja  prinsessa Alexandra. Prinssi Philip toipuu edelleen lonkkaleikkauksesta, herttuatar Catherine synnyttää näinä päivinä ja Meghan Markle ei luultavasti vielä kihlattu-statuksen takia osallistu näin isoon ja merkittävään tapahtumaan, vaikka hänet muuten nähtiin viikon aikana Harryn rinnalla.
Kuningatar Elisabetilla oli tilanteen luonteeseen sopivasti kokoelmansa ehkä ikonisin tiara eli Girls of Great Britain and Ireland -tiara. Brittihovi jakaa valitettavan kitsaasti kuvia illallisilta, joten muista kuningasperheen naisista ei luvallisia kuvia oikein ole. Sen verran nähtiin kuitenkin, että Beatrice ja Eugenie eivät olleet tiaroissa. Kummallakaan ei tule jatkossa tiaraa vaativia edustustehtäviä juuri olemaan, eli ilmeisesti ei katsottu tarpeelliseksi lainata nyt yhtä iltaa varten.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Jätä kommentti