Herttuatar Catherinen kolmas lapsi on poika! (päivittyvä artikkeli)

Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi William ovat saaneet pojan! Lapsi syntyi tänään maanantaina 23. huhtikuuta klo 11:01 paikallista aikaa. Lapsi painoi 3827 grammaa. Hovin tiedotteen mukaan synnytys sujui turvallisesti ja sekä vauva että äiti voivat hyvin. Herttuatar synnytti lontoolaisen St. Maryn sairaalan Lindo-siivessä, jossa myös parin vanhemmat lapset prinssi George ja prinsessa Charlotte syntyivät. Prinssi William oli mukana synnytyksessä edelliskertojen tapaan. Kuningatarta, prinssi Charlesia ja prinssi Harrya puolisoineen sekä Catherinen perhettä on informoitu ja kaikki ovat ilahtuneita uuden perheenjäsenen saapumisesta.
Mediakiinnostus ei kolmannen lapsen kohdalla ja kaiken häähuuman keskellä ole ollut ihan edelliskertojen kaltaista, mutta sairaalan edustalla on silti ollut viikkojen hässäkkä ja omat liikennejärjestelyt, kun toimittajat ja kansalaiset ovat päivystäneet ollakseen varmasti paikalla, kun alkaa tapahtua. Kensingtonin palatsi ilmoitti hieman viiveellä herttuattaren kirjautuneen sairaalaan, mutta kuninkaallistoimittajat kertovat Twitterissä herttuattaren saapuneen St. Maryyn noin kuuden aikaan aamulla paikallista aikaa. Prinsessa Charlotte syntyi myös aamusta, ja silloin perhe pääsi lähtemään sairaalasta jo samana päivänä, joten on hyvin mahdollista, että näemme ensimmäiset kuvat jo tänään. Tuoreiden isosisarusten vierailua on odotettu kovasti ja toivottu, että nähtäisiin koko perhe, mutta Cambridgejen kohdalla ei voi koskaan olla varma.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Lapsi on tosiaan parin kolmas ja pikkuveli tänä vuonna viisi ja kolme vuotta täyttäville prinssi Georgelle ja prinsessa Charlottelle. Kruununperimyksessä vauva on sijalla viisi isoisänsä, isänsä ja sisarustensa jälkeen. Britanniassa kuninkaalliset lapset saavat prinssin/prinsessan tittelin yhdistettynä etunimeen ja isän herttuakuntaan, eli vauva on sisarustensa tapaan hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinssi XXX. Vauvan saapuminen merkitsee historiallista tilannetta, sillä prinsessa Charlotte on ensimmäinen nainen Britannian kuninkaallisessa perheessä koskaan, jonka asema kruununperimyksessä ei muutu nuoremman veljen syntymän myötä. Kruununperimys on nykyään sukupuolineutraali, ja Charlotte pysyy nyt sijalla neljä, ja pikkuveli tulee hänen jälkeensä.
Lapsen nimi ilmoitetaan muutaman päivän sisällä. William ja Catherine ovat antaneet lapsilleen hyvin perinteisiä nimiä, ja vedonlyöntien kärjessä ovatkin pyörineet perinteiset kuninkaalliset nimet kuten Alice, Mary ja Victoria tytölle ja Arthur, Albert ja James pojalle. Mitään Ruotsin Estellen, Gabrielin tai Adriennen kaltaisia yllätyksiä ei ole edes odotettu. Parin vanhemmat lapsethan ovat kokonimiltään George Alexander Louis ja Charlotte Elizabeth Diana.
Prinssi George sai nimensä monilta brittikuninkailta, joista viimeisin oli kuningatar Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI (engl. George). Alexander-nimeä on esiintynyt jonkin verran brittikuninkaallisilla, mutta mitään ilmeistä viittausta lähisukuun ei löydy. Louis puolestaan on yksi prinssi Williamin nimistä, ja hyvin perinteinen kuninkaallinen nimi englannin lisäksi myös ranskan- ja saksankielisillä alueilla. Prinssi Georgen syntymän aikaan lehdissä oli puhetta, että prinsessa Dianalla on veljenpojat nimeltä George, Alexander ja Louis, mutta viittaus vaikuttaa vähän kaukaa haetulta. Muilla kuninkaallisilla ei ole havaittu vastaavanlaista nimeämiskäytäntöä. Pojalle odottaisin nyt jonkinlaista selkeää viittausta isovanhempiin, eli prinssi Charlesiin tai Michael Middletoniin. Jamesiin en usko ensimmäisenä nimenä; se on prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien pojan nimi, ja vaikka sekaantumisvaaraa Wessexin perheeseen ei ehkä olisi, myös Catherinen veli on James.
Prinsessa Charlotte sai nimensä monen sukulaisensa mukaan. Charlotteja on kuningashuoneen historiassa useita, mutta nimi ei ole ollut käytössä kuningasperheen ytimessä aikoihin. Se on kuitenkin prinsessan tädin, Philippa “Pippa” Matthewsin toinen nimi. Elizabeth viittaa kuningattaren lisäksi myös herttuatar Catherinen sukuun, sillä se on sekä herttuattaren että hänen äitinsä Carole Middletonin toinen nimi. Diana on tietysti prinssi Williamin edesmenneen äidin nimi.
Eli siis tavallaan helppoa, mutta tavallaan vaikeaa! Oma villi veikkaukseni on Arthur Philip Victor tai Albert James Michael. Mikä on sinun veikkauksesi? PS. Päivitän postaukseen kuvia, kunhan niitä saadaan!
Päivitys: Buckinghamin palatsin eteen ilmestyi iltapäivällä perinteinen ilmoitus uuden kuninkaallisen syntymästä (alla oleva kuva).

Embed from Getty Images
Prinssi William lähti sairaalalta noin klo 18:10 Suomen aikaa Kensingtonin palatsiin katsomaan vanhempia lapsia. Hymyilevä prinssi totesi palaavansa pian. Toivottavasti Georgen ja Charlotten kanssa! Cambridgen perheen lapsia nähdään julkisuudessa todella harvoin, joten toivottavasti nyt näkisimme pitkästä aikaa myös vanhemmat lapset.
william_poistumassa

Prinssi William poistumassa sairaalasta. Kuva: The Royal Family Channelin livelähetys

Päivitys: Prinssi William palasi sairaalalle lasten kanssa! Charlotte on niin suloinen, pikkuprinsessa vilkutti väkijoukolle heti autosta päästyään ja melkein koko lyhyen kävelymatkan. Kääntyi vielä ovella vilkuttamaan kerran! Hurmaava lapsi 😀 George ja Charlotte valitettavasti lähtivät eri aikaan sairaalan sivuovesta, joten koko perheen esiintymistä ei nähty. Toivottavasti lähipäivinä nähtäisiin tuore yhteiskuva!
Embed from Getty Images
Hieman ennen kahdeksaa Suomen aikaa odotus palkittiin ja William, Kate ja vauva astuivat ulos Lindo-siiven portaille poseeraamaan kameroille. Herttuatar Catherine näytti niin hyvinvoivalta, kun ammattilaisten voimin puunattu samana aamupäivänä synnyttänyt nainen voi näyttää. Pirteä punainen mekko valkoisella kauluksilla toi monille varmasti mieleen prinsessa Dianan vuonna 1984 Harryn syntymän jälkeen samaisen sairaalan portailla. Cambridget ovat kuitenkin nyt siis kotiutuneet, ja tänään ei ole odotettavissa enempää tietoa. Huomenna on luvassa kunnialaukauksia, ja nimen kuulemme luultavasti keskiviikkona. Timanttisalonki seuraa tilannetta!
will_kate_vauva

Kuva: The Royal Family Channelin livestream.

will_kate_vauva2

Kuva: The Royal Family Channelin livestream

Embed from Getty Images

 

2 kommenttia artikkeliin ”Herttuatar Catherinen kolmas lapsi on poika! (päivittyvä artikkeli)

Jätä kommentti