Uutiskatsaus, huhtikuu 2018

Kuninkaallisten parissa tapahtuu nyt niin nopeaa tahtia, että alkaa tosissaan olla haastavaa pysyä kärryillä kaikesta! Hääspekulaatiot kiihtyvät, on vauvoja, syntymäpäiviä, dokumentteja ja vaikka mitä. Tässä jälleen Timanttisalongin uutiskatsaus eli kiinnostavia poimintoja huhtikuun varrelta. Valitettavasti viimeinen arvonimipostaus viivästyy hieman. Tämän viikon vauvauutiset sotkivat postaussuunnitelmaa, kun prinssi Louisin nimi paljastettiinkin odotettua myöhemmin. Postaus tulee siis ensi viikolla, pahoittelut viiveestä!
Siirrytään itse asiaan ja aloitetaan suosikkiaiheestani eli tiaroista! Kirjoitin aiemmin Espanjan kuningatarten välikohtauksesta. Juttu paisui niin isoksi, että hovi joutui turvautumaan kriisinhallintaan. Pääsiäisen jälkeen kuningattaret Letizia ja Sofia ovat esiintyneet korostetun hyvässä hengessä julkisuudessa. Yritykset paikata kohua ovat olleet aika läpinäkyviä, mutta en valita, sillä jupakan seurauksena näimme kuningatar Letizialla tiaradebyytin! Cartierin helmitimanttitiara on yksi Espanjan kuningasperheen kokoelman upeimpia, ja se nähtiin Letizialla nyt ensimmäistä kertaa Portugalin presidentin valtiovierailun yhteydessä muutama viikko sitten.
Kuningatar Sofia on lainannut tiaraa kerran nuoremmalle tyttärelleen, mutta muuten se on ollut vain Sofian käytössä. Letizia on ollut kuningatar kohta neljä vuotta, joten miksi tiara nähtiin hänellä juuri nyt? Monien mielestä kyse oli kömpelöstä yrityksestä vakuuttaa yleisölle, että Sofian ja Letizian välit ovat täysin kunnossa. Illalliselta otetuista kuvista näkee, että tiaran runko oli edelleen Sofian hiuksiin sointuvasti harmaaseen samettiin kääritty. Tämä kielii vähän sellaista, että tiara olisi lainattu Letizialle niin nopealla aikataululla hyvän PR:n vuoksi, että kangastakaan ei ehditty vaihdattaa. 😀 Tiara on kuitenkin upea ja Letizian helmimekko on kaunis, vaikkakin hieman epäkäytännöllisen näköinen. Eikö noiden helmien kanssa ole vaikea istua? Puvun leikkaukset hihoissa ovat myös kummalliset, ja kuvista näkee myös niskan kiinnityslenkin auenneen kesken illallisen. Sattuu sitä kuningattarillekin!
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Seuraavaksi Tanskaan, josta onkin tällä kertaa useampi uutinen. Kuningatar Margareeta täytti 16. huhtikuuta 78 vuotta, ja merkkipäivän kunniaksi Grönlanti julkaisi sarjan postimerkkejä, jotka Margareeta on itse maalannut. Tunnetusti taiteellinen kuningatar on ikuistanut Grönlannin maisemia vesiväreillä. Merkit ovat todella kauniita!
Screenshot_20180425-152125.jpg

Kuva: Screenshot/Kongehuset.dk

Toisena uutispalana kerrottakoon, että kuningattaren hautamuistomerkki, jonka alle hänet aikanaan lasketaan viimeisen lepoon, on nyt Roskilden tuomiokirkossa. Roskilde on Tanskan kuninkaallisten perinteinen hautapaikka, ja Margareetan rinnalla lepää sitten 40 häntä edeltänyttä kuningasta ja kuningatarta.
Prinssi Henrik oli tarkoitus haudata Roskildeen kuningattaren kanssa, mutta prinssin suunnitelmat muuttuivat ja hänethän tuhkattiin helmikuussa. Henrikin päätös ei kuitenkaan vaikuttanut muistomerkin toteutukseen. Sarkofagia on suunniteltu 2000-luvun alkupuolelta asti,  ja siinä näkyy sekä Margareetan että Henrikin kädenjälki. Tyyli on hyvin moderni ja materiaalit tietysti huolella valittuja; perusta on kaiverrettu ranskalaiseen hiekkakiveen ja tukipilarit ovat tanskalaista graniittia, färsaarilaista basalttia ja grönlantilaista marmoria. Pilarien elefantit on valettu hopeaan. Sarkofagi itsessään on valettua lasia, jonka ontossa tilassa on kaksi hiekkapuhallettua hahmoa, Margareeta ja Henrik. Päällä on kullattua pronssia, johon on muotoiltu symboliikkaa ja heraldiikkaa. Kuningatar haudataan monumentin alla olevaan kryptaan. Monumentti on vielä peitetty yleisöltä, ja se tulee varsinaisesti nähtäville vasta kuningattaren kuollessa.
Tanskan hovi tiedotti eilen lauantaina, että kruununprinssi Frederik vierailee Suomessa ensi syksynä! Vierailu juhlistaa Suomen ja Tanskan diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaa, ja teemoina ovat laivateollisuus, kaupunkikehitys ja pohjoismainen ruoka. Vierailu alkaa Helsingistä, mutta toisena päivänä tie vie Turkuun ja kruununprinssin ohjelmassa on tutustuminen Meyerin telakkaan. Tarkempi ohjelma ja muut tiedot julkaistaan lähempänä vierailua, mutta jos livebongaus kiinnostaa, kalenteriin voi jo merkitä 13.-14. syyskuuta. Hovin tiedotteen voi lukea kokonaisuudessaan täältä. Frederik on nyt kevään aika muutenkin esillä, sillä kruununprinssi täyttää toukokuun loppupuolella 50 vuotta, ja merkkipäivää juhlistetaan koreasti viikon pituisilla juhlallisuuksilla. Palataan aiheeseen sitten juhlien aikaan.
Brittihovista kuului viikonlopun aikana pientä skandaalinpoikasta, mutta kyseessä ei ollut kukaan kuninkaallisen perheen ytimestä. Kuningatar Elisabetin serkun, Kentin prinssi Michaelin, perhe joutui viikonlopun alla ikävän huomion kohteeksi, kun perheen tyttären entinen poikaystävä vuosi villejä väitteitä lehdistölle. Prinssin Michaelin tytär, lady Gabriella ”Ella” Windsor seurusteli 2000-luvun alkupuolella kolme vuotta Aatish Taseer -nimisen journalistin kanssa, joka on nyt yli 10 vuoden jälkeen avannut sanaisen arkkunsa. Herran motiiveja voi tietysti miettiä… Taseerin mukaan hän ja Gabriella ovat käyneet naku-uinneilla Buckinghamin palatsissa, mikä on vielä aika kesy ja harmiton väite. Taaser kertoo myös pariskunnan käyttäneen ekstaasia Windsorin linnassa, kuningattaren virallisessa residenssissä ja viikonloppukodissa, mikä on jo vakavampi väite. Taaser kirjoitti artikkelissaan myös ex-tyttöystävänsä äidistä prinsessa Michaelista. Taaserin mukaan prinsessalla oli perheen maaseutukodissa aiemmin kaksi mustaa lammasta, jotka prinsessa oli nimennyt Venukseksi ja Serenaksi urheilijasiskosten mukaan. Nimissä ei sinänsä olisi varmasti mitään ihmeellistä, mutta prinsessa Michael on joutunut ennenkin vastaamaan rasismisyytöksiin, ja tämä tieto ei taatusti ainakaan vähennä syytöksiä.
Lady Gabriella tuskin on ainut ja ensimmäinen Windsor, joka on kokeillut/käyttänyt huumeita, mutta harkintakyky on kyllä pettänyt, jos kokeilut on päätetty tehdä hallitsijan kotona ja virallisessa residenssissä. Prinsessa Michael pääsi edellisen kerran vasta viime jouluna otsikoihin rasismistaan valittuaan yleisesti loukkaavaksi koetun blackamoor-rintaneulan kuningattaren joululounaalle, jossa myös Meghan Markle osallistui ensimmäistä kertaa. Lampaat eivät luultavasti ole siis saaneet nimeään siksi, että prinsessa olisi Williamsin naisten ihailija. Prinsessan isä oli SS-upseeri ja natsipuolueen jäsen, eli kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä prinsessan mahdollisesta arvomaailmasta. Lammasjupakka on kiusallinen myös siksi, että Kentin prinssiperhe epäilemättä osallistuu Harryn ja Meghanin häihin, joihin myös Serena Williamsin oletetaan saaneen kutsun Meghanin hyvänä ystävänä. Ikäviä väitteitä ja ikävää käytöstä! Ei mitään monarkiaa kaatavaa, mutta ehdottomasti sellaista julkisuutta, jota kuningasperhe ei kaipaa.
Embed from Getty Images
Lady Gabriella Windsor, Kentin prinssi ja prinsessa Michael
Viimeiseksi vielä pari dokumenttivinkkiä! Brittiläinen ITV on julkaissut hiljattain parikin mielenkiintoista dokumenttia, mutta valitettavasti näyttää siltä, että kumpikaan ei ole enää katsottavissa Youtubessa. The Real Camilla -dokumentti Cornwallin herttuatar Camillasta seurasi herttuattaren työtä vuoden ajan ja haastatteli hänen lähipiiriään. Kuningatar Elisabet puolestaan tähdittää The Queen’s Green Planet -nimistä dokumenttia, joka käsittelee kuningattaren työtä esim. metsänsuojelun puolesta. Dokumentit ovat saaneet paljon huomiota, mutta toistaiseksi näyttää siltä, ettei kumpaakaan ohjelmaa voi katsoa Britannian ulkopuolella. Vinkatkaa, jos joku tietää asiasta enemmän!
Sen sijaan ruotsalaisiin voi aina luottaa. Jos missasit viime vuotisen Kungliga Brudklänningar -hääpukunäyttelyn Tukholmassa, niin ei huolta, sillä Ruotsin SVT julkaisee Kungliga Brudklänningar -dokkarin 13. toukokuuta. Ohjelmaa varten on haastateltu kuningasperheen naisia, ja Svensk Damtidningin mukaan luvassa on paljon hauskoja yksityiskohtia. Tiesittekö, että prinsessa Madeleinen mekkoa ommeltiin ihan viime hetkellä kirkonkellojen jo soidessa?
Tulipa paljon asiaa! Ensi viikolla luvassa on postaus Alankomaista ja se luvattu arvonimipostauksen viimeinen osa. Kuun vaihteessa alkaa myös virallinen HÄÄKUUKAUSI (jee!), jolloin Timanttisalonkikin kääntää katseen kohti Windsorin linnaa ja Pyhän Yrjön kappelia, jossa prinssi Harry ja Meghan Markle saavat toisensa lauantaina 19. toukokuuta.

Jätä kommentti