Norjan kuningasperheessä on taisteltu rakkauden vuoksi – kuningaspari juhlii pian kultahääpäiväänsä, kruununprinssiparille 17 vuotta täyteen

Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja juhlivat keskiviikkona 29. elokuuta kulta- eli 50-vuotishääpäiväänsä. Hovi ilmoitti kihlauksesta maaliskuussa 1968, ja pari vihittiin samana vuonna Oslon Tuomiokirkossa. Suuret onnittelut kuningasparille kultahääpäivästä!
Eilen 25. elokuuta kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit puolestaan juhlivat 17-vuotishääpäiväänsä. Parin kihlauksesta tiedotettiin joulukuussa 2000, ja häät olivat elokuussa 2001 samaisessa Tuomiokirkossa. Onnittelut myös kruununprinssiparille!
Embed from Getty Images
Kruununprinssi Haraldin ja tuoreen kruununprinsessa Sonjan hääseuruetta
Sonja Haraldsen oli taustaltaan kauppiaantytär. Hän tapasi Norjan silloisen kruununprinssin Haraldin jo vuonna 1959, mutta aateliton porvarisneiti sai odottaa prinssiään pitkään. Kihlaus julkistettiin lopulta yhdeksän vuoden salaisen seurustelun jälkeen keväällä 1968. Avioliittoa kauhisteltiin ja vastusteltiin, mutta kruununprinssi Harald piti päänsä, ja hänen sanotaan esittäneen isälleen kuningas Olaville uhkavaatimuksen olla avioitumatta ollenkaan, jos ei saisi Sonjaansa. Haraldilla oli kaksi siskoa, mutta naiset eivät tuolloin voineet periä kruunua, joten Harald oli ainoa kruununperillinen. Suku ja ehkä jopa koko monarkia olisi sammunut siihen. Kovilla pelaaminen kuitenkin kannatti, ja liitto sallittiin. Loppu on historiaa, ja nyt takana on 50 vuotta yhteistä taivalta.
Norja oli silloin nuori monarkia, sillä maa oli itsenäistynyt Ruotsista vasta vuonna 1905. Itsenäisen Norjan ensimmäiseksi kuninkaaksi pyydettiin tanskalainen prinssi Carl, jonka valintaa puolsi merkittävästi se, että tämä oli naimisissa brittiprinsessa Maudin kanssa. Uuden monarkian aseman lujittaminen oli tärkeää, ja sukusiteitä Britanniaan ja Tanskaan pidettiin merkittävinä etuina. Prinssi Carlilla eli kuningas Haakon VII:lla ja kuningatar Maudilla oli yksi poika, kruununprinssi Olavi (myöhemmin kuningas Olavi V), joka nai serkkunsa Ruotsin prinsessa Märthan. Tätä taustaa vasten Olavin pojalta kruununprinssi Haraldilta odotettiin myös sopivaa kuninkaallista avioliittoa.
Epäsäätyisiä avioliittoja löytyy luultavasti kaikkien kuningashuoneiden historiasta, mutta Sonja oli oman aikansa pioneeri ja ensimmäisiä tuiki tavallisia kuninkaalliseen perheeseen avioituneita naisia, jotka hyväksyttiin osaksi kuningasperhettä ja jopa tulevan hallitsijan puolisoksi. Sonjan jälkeen tulivat Silviat, Maria Teresat, Marie-Chantallit, Maximat ja Letiziat. Kruununprinsessa Sonjasta tuli heti hyvin suosittu norjalaisten keskuudessa, ja kansalla ei näyttänyt olevan ongelmaa uuden kruununprinsessan tavallisen taustan kanssa. Haraldin äiti oli kuollut jo ennen miehensä valtaannousua, joten maa kaipasikin uutta kruununprinsessaa täyttämään ykkösnaisen roolin. Harald ja Sonja saivat kaksi lasta, ja hallitsijapari heistä tuli vuonna 1991 kuningas Olavin kuoltua.
Embed from Getty Images
Kuningas Harald ja kuningatar Sonja viimevuotisilla 80-vuotispäivillään perheensä ympäröimänä
Yleensä seuraavilla sukupolvilla on aina hieman edeltäjiään helpompaa, mutta kruununprinssi Haakon rakastui isänsä tavoin “väärään” naiseen, ja isänsä tavoin myös kieltäytyi luopumasta rakkaudestaan. 1990-luvun loppupuolella kruununprinssi iski silmänsä Oslon villeissä bileporukoissa liikkuneeseen Mette-Marit Tjessem Høibyyn. Biletyksen voisikin laittaa vielä nuoruuden piikkiin, mutta huumekokeilut ja avioton lapsi huumerikoksesta tuomitun miehen kanssa eivät henkineet perinteistä kuningatarainesta. Haakonin kerrotaan uhanneen luopua kruunusta, jos avioliitto ei saisi hyväksyntää – tällä kertaa omien vanhempien sijaan vastassa oli muu Norja. Mette-Marit oli kuitenkin alusta asti avoin taustastaan ja puhui menneisyydestään lyhyesti julkisesti juuri ennen häitä, mikä alkoi hiljalleen kääntää julkista mielipidettä hänestä parempaan suuntaan. Nuorella parilla oli kuningasparin tuki alusta asti, mutta Ruotsin Victorian ja Danielin kaltaista kansallista hurmostilaa ei Norjan kruununprinssiparin kihlauksen ja häiden aikaan ollut. Mette-Maritin pelättiin kaatavan koko monarkia vielä enemmän kuin Sonjan, ja on toki myönnettävä, että vielä vuosituhannen vaihteen ilmapiirissä Mette-Marit ei olisi mennyt läpi monessakaan muussa kuningashuoneessa. Kansansuosio kuitenkin nousi ajan myötä, ja Norja on minusta onnistunut hienosti kääntämään monarkiansa nuoren iän edukseen ja brändäämään itsensä moderniksi ja maanläheiseksi kuningashuoneeksi.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Kruununprinssipari ja heidän yhteiset lapsensa prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus. 21-vuotias Marius Borg on yksityishenkilö eikä esiinny nykyisin julkisuudessa lähes ollenkaan.
Isot onnittelut sekä kuningasparille että kruununprinssiparille merkkipäivien johdosta!

Jätä kommentti