Herttuatar Meghan ja prinssi Harry odottavat lasta!

Brittihovista kuuluu jymyuutisia heti hääviikonlopun jälkeen: Sussexin herttuapari prinssi Harry ja herttuatar Meghan odottavat esikoislastaan! Vauvaa odotetaan hovin mukaan ensi keväälle. Julkistus on luultavasti tehty perinteiseen tapaan noin kolmen kuukauden jälkeen, eli laskettu aika lienee huhtikuussa. Ilmoitusta on saatettu hieman lykätä prinsessa Eugenien häiden vuoksi, eli vaikea arvata tarkempaa aikaa. Joka tapauksessa, suuret onnittelut Harrylle ja Meghanille! Kuningatar, prinssi Charles ja prinssi William perheineen ovat hovin mukaan ilahtuneita uutisista ja onnittelivat paria henkilökohtaisesti jo perjantaina häissä. Myös Meghanin äitiä Doria Raglandia infottiin uutisesta, ja tuleva isoäiti on innoissaan uutisista.
Embed from Getty Images
Tuleva vauva sijoittuu kruununperimysjärjestyksessä sijalle seitsemän. Hän on prinssi Charlesin neljäs lapsenlapsi ja kuningattaren ja prinssi Philipin seitsemäs lapsenlapsenlapsi. Kuninkaallista titteliä ei kuitenkaan ole automaattisesti luvassa. Jos vauva syntyy vielä kuningatar Elisabetin valtakaudella, niin tämänhetkisten “sääntöjen” mukaan hallitsijan pojanpoikien lapset käyttävät herttuan lasten titteleitä. Hänen kuninkaallinen korkeutensa -puhuttelu ja prinssin ja prinsessan arvonimi koskee pääsääntöisesti hallitsijan lapsia sekä mieslinjan lapsenlapsia. Poikkeuksena on Walesin prinssin vanhimman pojan vanhin lapsi, tässä tapauksessa prinssi George. Kuningatar Elisabet kuitenkin takasi Williamin ja Katen kaikille lapsille sukupuolesta riippumatta tittelit vuonna 2012 Letters Patent -asetuksella, joten myös parin nuoremmilla lapsilla on kuninkaalliset arvonimet, kuten tiedämme. Mutta jos kuningatar ei tällä kertaa anna Letters Patent -asetusta, niin Harryn ja Meghanin lapsista käytetään herttuan lasten titteleitä. Poika käyttäisi siis isänsä kakkostitteliä, Dumbartonin jaarlia, ja tyttö olisi lady X.
Kuningattaren nuorimman pojan prinssi Edwardin lapsethan käyttävät vastaavia titteleitä. Prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien avioituessa hovi ilmoitti, että parin tulevia lapsia puhuteltaisiin prinssin ja prinsessan sijaan kuten tavallisen jaarlin lapsia. Parin poika James käyttää siis isänsä kakkostitteliä (Severnin varakreivi) ja tytär on lady Louise Mountbatten-Windsor. Harryn ja Meghanin kihlauksesta asti on pohdittu, päätyykö pari samanlaiseen ratkaisuun. Harry ja lapset ovat kruununperimysjärjestyksessä lähempänä kuin prinssi Edwardin lapset, mutta kasvaessaan he ovat samankaltaisessa asemassa eli tulevaisuuden hallitsijan serkkuja. Brittihovin ongelmana on jo pitkään ollut kuningashuoneen koko, ja vaikka luonnollinen poistuma (valitettavasti) helpottaa tilannetta, samoin prinssi Charlesin väistämättä pian koittava valtaannousu, niin alemmat tittelit voisivat olla ihan hyvä ratkaisu Harryn ja Meghanin perheelle. Muuten Harryn lapset ovat helposti aikuisina samanlaisessa limbossa kuin prinsessa Eugenie ja prinsessa Beatrice ovat nyt kuninkaallisten titteleiden mutta olemattoman virallisen roolin kanssa.
Embed from Getty Images
Toisaalta joidenkin kuninkaallisseuraajien mukaan hovi olisi ilmoittanut jo aiemmin häiden yhteydessä, kuten prinssi Edwardin ja Sophien kohdalla. Odotettavissa voi siis sittenkin olla Letters Patent ennen lapsen syntymää. Jos lapsi sattuisi syntymään niin, että prinssi Charles olisi jo kuningas, lapsi saisi hallitsijan pojan lapsena automaattisesti prinssin tai prinsessan arvonimen. Siitäkään ei ole vielä tietoa, että jos lapsi nyt saa herttuan lapsen arvonimen, niin tuleeko hänestä automaattisesti prinssi tai prinsessa sitten, kun Charles nousee valtaan ja lapsen asema muuttuu hallitsijan lapsenlapseksi. Mikään ei ole siis varmaa, joten jäämme odottamaan, tuleeko hovilta lisätieto aiheesta.
Joka tapauksessa, luvassa on siis jälleen kuninkaallista vauvakuumetta. Prinssi Harry ja Meghan ovat parhaillaan toisella puolella maapalloa aloittelemassa ensimmäistä royal touriaan, joka vie heidät Australiaan, Fidžille, Tongalle ja Uuteen-Seelantiin. Yli kaksiviikkoinen kiertue on tiivistahtista työtä, ja jälleen eräänlainen kuninkaallinen tulikoe herttuatar Meghanille. Raskausuutinen ehkä haluttiin paljastaa ennen kiertuetta, jotta mahdollinen spekulointi, jota ollaan nähty viime aikoina herttuattaren kaikkien julkisten esiintymisten yhteydessä, ei veisi huomiota työtehtäviltä. Itse kiertueeseen raskaus ei liiemmin vaikuta Fidžillä ja Tongassa esiintyvästä zikaviruksesta huolimatta, mutta kuninkaallistoimittajien mukaan Harry tekee muutaman työtehtävän yksin ilman Meghania. Hovin mukaan Meghan voi hyvin, eikä mitään muita edustustehtäviä ole peruutettu. Toivon parille mukavaa odotusta ja onnea ensimmäiselle yhteiselle kiertueelle!

Jätä kommentti