Joulukalenterin 22. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 22 – Espanjan simpukkatiara

Nykyisin kuningatar Sofian omistama simpukkatiara herättää mielipiteitä, mutta ainakin se on ainutlaatuinen, ja kieltämättä sopii hyvin Espanjan välimerellisiin tunnelmiin.

Embed from Getty Images

Tiaran design kuvaa siis simpukankuoria, jotka on kuorrutettu timanteilla ja koristeltu isommilla riippuvilla helmillä. Muoto on hyvin erikoinen, sillä tiara on oikean simpukan tavoin kaareva, eikä siinä näytä olevan tasaista pintaa laisinkaan. Keskelle eteen on mahdollista kiinnittää pisaranmallinen timanttiriipus. Kyseessä on myös yksi kuninkaallisen perheen vanhimpia tiaroja (elle jopa vanhin), mikä on taannut sille arvostetun paikan myös ykkösluokan tilaisuuksiin.

Espanjan kuningatar Isabella II osti vuonna 1868 Oscar Massinin suunnitteleman ja Mellerion edellisvuonna valmistaman tiaran häälahjaksi tyttärelleen infanta Isabellalle, joka käytti tiaraa säännöllisesti koko elämänsä. Infanta kuoli lapsettomana, ja testamenttasi tiaran veljenpojalleen kuningas Alfonso XIII:lle. Kuninkaan vaimo, brittiläissyntyinen kuningatar Viktoria Eugenie eli “Ena”, poseerasi tiarassa joitakin kertoja potreteissa, mutta muuten simpukat jäivät Enalla vähäiselle käytölle. Kuningatar lainasi tiaraa myös miniälleen Barcelonan kreivitär Maria de las Mercedesille.

Vuonna 1962 tiara sai uuden elämän, kun Enan pojanpoika Juan Carlos meni naimisiin Kreikan prinsessa Sofian kanssa. Sofian lukuisten häälahjojen joukossa oli myös uusien sukulaisten antama simpukkatiara. Pariskunnasta tuli kuningaspari vuonna 1975 kenraali Francon kuoltua, jolloin Sofialla alkoi kuningatarpuolisona olla enemmän tiaratilaisuuksia. Simpukkatiara on ollut runsaasti käytössä viimeiset vuosikymmenet, ja Sofia on lainannut sitä silloin tällöin myös tyttärilleen sekä miniälleen kuningatar Letizialle (alla).

Embed from Getty Images

Tässä on taas sellainen koru, josta en osaa päättää, että tykkäänkö vai en. Tiara on omalla tavallaan kaunis, ja onhan se ainutlaatuinen, mutta en vaan syty sille kunnolla. Simpukat ovat ajatuksena ihana teema, mutta toteutus ei tällä kertaa ole osunut ihan nappiin, vaikka en täystyrmäystä voikaan antaa. Kaareva muoto yhdistettynä timanttien loisteeseen ja epätarkkaan reunalinjaan tekee siitä minusta vähän sellaisen foliotiaran. 😀 Monien mielestä tämä taas on kaikkien aikojen upeimpia Mellerion tekeleitä. Toisaalta olen nähnyt myös kommentteja, joiden mukaan tiara on kaunis, mutta parhaimmillaan näytteillä vitriinissä eikä käytössä hiuksilla. En siis ole ainakaan yksin ristiriitaisten ajatusteni kanssa. Jeij vai nej?

View this post on Instagram

The Mellerio Shell Tiara: Happy Monday! It seems it is upon us once more. But do not fear, it can only get better from here on out because Friday is only four days away 😁😊 Seeing as it is Queen Sofia of Spain’s 77th birthday today, let’s wish her a happy one by looking at one of the rarest, most intriguing and most loved tiaras worn by the Queen. The Mellerio Shell Tiara!😃🎉 The Mellerio Shell tiara dates back to 1868 when Isabella, the Princess of Asturias received it as a wedding present from her mother, Isabella II when she married Prince Gaetan of Bourbon-Two Sicilies. 👰🏼 So this thing has been hanging around for a while. The lovely piece ended up in Queen Eugenia’s collection as the childless Isabel left it to her nephew Alfonso XIII. Next up to wear it was Alfonso and Ena’s daughter in law, the Countess of Barcelona (King Juan Carlos’s mother). Princess Sofia of Greece received it as a wedding present when she married Juan Carlos 👰🏼 and thankfully it got more use out of her than all those previous royal ladies combined. We thank you Sof for dusting this thing off and letting it shine once more! 👑 Queen Sofia continues to wear this tiara but has loaned it out to other royal ladies such as her daughters Elena and Cristina, and even Queen Letizia. But Queen Sof has kept this one for herself and I can see why! The Mellerio Shell is made of platinum and resembles a shell with an ocean wave movement cradling 7 drop pearls all varying in sizes with the center being the biggest and broilette cut diamonds dripping between the pearls. There is also a removable diamond drop, maybe resembling a water drop?suspended beneath the center. Mellerio you have done it again! What a most lovely and intriguing piece of art. Happy birthday Queen Sofia, may you be blessed with many more. 💗☺️💎🎉👑👸🏼🎂🎁🎈#antique #atiaraaday #crown #diamonds #greece #history #jewelry #jewelrynerd #kingdom #mellerio #oneofakind #platinum #queensofiaofspain #royal #royalty #royaljewels #spain #espana #spanishroyalfamily #tiara #mellerioshelltiara #pearls #princesscristina #princesselena #queenletizia #happybirthday #wedding

A post shared by A Tiara A Day (@a.tiara.a.day) on

Jätä kommentti