Euroopan nuoret tulevat kuninkaat ja ruhtinaat

Viime viikolla kävimme Norjan prinsessa Ingrid Alexandran syntymäpäivän kunniaksi läpi Euroopan tulevaisuuden kuningattaret, joten tänään katsotaan kuninkaita ja ruhtinaita! Myös nämä tulevat hallitsijat kasvavat naispuolisten kollegojensa tavoin hyvin yksityisesti ja viettävät mahdollisimman tavallista lapsuutta. Kuninkaallinen ura kuitenkin alkaa jo syntymästä, joten nuoret hallitsijanalut ovat jo kokeneita edustajia.

Suurelle yleisölle tutuin lienee Cambridgen prinssi George, joka on Britannian kruununperimysjärjestyksessä tällä hetkellä kolmantena isoisänsä Walesin prinssi Charlesin ja isänsä Cambridgen herttuan prinssi Williamin jälkeen. Valtavan mediahuomion ympäröimänä vuonna 2013 syntynyt George on yksi maailman seuratuimpia lapsia, ja nuoresta iästään huolimatta pikkuprinssi on ehtinyt jo vaikka mitä. Hän on mm. tavannut presidentti Obaman, käynyt vanhempiensa kanssa useilla virallisilla edustusmatkoilla ja toiminut sulhaspoikana kuninkaallisissa häissä. Prinssi George käy yksityistä Thomas’s Battersean koulua Lontoossa, ja koulussa hänet tunnetaan yksinkertaisemmin nimellä George Cambridge. Julkisissa tilaisuuksissa prinssi vaikuttaa usein isänsä tavoin ujolta ja varautuneelta, ja toivoisin herttuaparin ottavan lapset joskus mukaan myös pienempiin ja rennompiin edustustilaisuuksiin, eikä aina niihin kaikista suurimpiin ja potentiaalisesti stressaavimpiin, kuten lentokenttäsaapumisiin ja esimerkiksi synnytyssairaalan edustalle satojen salamavalojen eteen.

Embed from Getty Images

Tanskan kruunun perii jonain päivänä nyt 13-vuotias prinssi Christian, kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn esikoinen. Tanskan kuninkaallisten Suomessa saama mediahuomio on vaatimatonta, joten Christiania sisaruksineen ei kovin usein iltapäivälehdistä bongaa, vaikka he ihan säännöllisesti julkisissa tilaisuuksissa käyvätkin. Eilen perhe oli seuraamassa miesten käsipallojoukkueen finaaliottelua, ja kesällä kruununprinssiperhe vieraili Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla. Prinssi Christian on muuten Tanskan kuninkaallisen perheen ensimmäinen julkisessa valtionkoulussa opiskellut jäsen. Valtaannoustessaan hän olisi myös ensimmäinen australialaiset juuret omaava monarkki koskaan.

prinssichristian_13vuotta

Prinssi Christianin 13-vuotiskuva. Kuva: Franne Voigt / Kongehuset.dk

Monacon ruhtinaskunnassa perimyslaki suosii poikia, joten ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen kaksosista muutaman minuutin vanhempi prinsessa Gabriella jää perimysjärjestyksessä pikkuveljensä perintöruhtinas Jacquesin taakse. Joulukuussa 4 vuotta täyttäneillä kaksosilla on joitakin julkisia esiintymisiä vuosittain, ja ruhtinatar Charlene julkaisee usein instagramissa kuvia lapsistaan.

View this post on Instagram

Back to School 2019

A post shared by HSH Princess Charlene (@hshprincesscharlene) on

Liechtensteinin perintöruhtinas Aloisin ja perintöruhtinatar Sophien esikoinen prinssi Joseph Wenzel on melko tuntematon jopa kuninkaallisia aktiivisesti seuraaville harrastajille. 23-vuotias prinssi kävi toisen asteen koulun Lontoossa, ja aloitti välivuoden jälkeen yliopisto-opinnot, jotka ilmeisesti jatkuvat edelleen. Pienen ja tuntemattoman maan kruununperijä saa pääosin viettää aika rauhallista ja anonyymiä elämää. Prinssin rakkauselämästä on ollut joitain huhuja viime vuosina, mutta toistaiseksi naimaton Joseph Wenzel on vakiokasvo Euroopan tavoitelluimpien poikamiesten listalla – ruhtinasperhe on Euroopan rikkaimpia kuninkaallisia sukuja, eikä elämä ruhtinattarena välttämättä olisi Liechtensteinissa niin kamalaa, sillä asema on aivan erilainen kuin suuremmissa maissa. Liechtensteinin ruhtinaskunnasta ja -perheestä voi lukea lisää aiemmin syksyllä kirjoittamastani postauksesta täältä.

Tällaisia nuoria miehiä hoveissa varttuu tällä hetkellä! Kuninkaat eivät ole katoamassa mihinkään, vaikka perimyslakeja onkin monissa maissa muutettu. Onhan meillä esimerkiksi Britanniassa peräti kolme tulevaa kuningasta peräkkäin valmiina, samoin Tanskassa kaksi, ja Norjassakin Ingrid Alexandraa edeltää hänen isänsä kruununprinssi Haakon. Henkilökohtaisesti pidän sukupuolineutraalia kruununperimysjärjestystä tärkeänä askeleena kohti tasa-arvoisempaa maailmaa, ja toivoisin ainakin Espanjan ja Monacon ottavan sen käyttöön viimeistään seuraavan sukupolven aikana. Liechtenstein taitaa olla niin konservatiivinen maa, että turha toivo ainakin minun elinaikanani.

Jätä kommentti