Jopa herttuatar Meghanin synnytyssairaalasta nousee myrsky

Tuntuu taas, että taistelen tuulimyllyjä vastaan, mutta silläkin uhalla kirjoitan nyt viimeisimpiä tietoja Sussexin herttuatar Meghanin lähestyvästä synnytyksestä. Kuten kaikki muukin Meghaniin liittyvä, myös synnytyssairaala on puhuttanut lehdistöä ja sosiaalista mediaa.

Embed from Getty Images

Cambridgen herttuatar Catherine synnytti kaikki kolme lastaan Lontoossa St. Maryn sairaalan Lindo-siivessä, jossa myös edesmennyt Walesin prinsessa Diana synnytti prinssi Williamin ja prinssi Harryn. Entisaikoina kuninkaalliset synnytykset hoidettiin vielä kotona palatseissa, mutta 70-luvulla kuningasperhekin siirtyi sairaaloihin. Lindo-siivessä on syntynyt Walesin perheen lisäksi myös monia muita kuninkaallisen perheen sukulaisia; prinsessa Annen lapset, osa kuningatar Elisabetin serkkujen lapsista sekä ulkomaisista kuninkaallisista Kreikan prinsessa Theodora. St. Mary on siis Windsorien suosiossa, mutta missään ei kuitenkaan sanota, että Meghanin olisi pakko synnyttää juuri siellä. Yorkin prinsessat Beatrice ja Eugenie esimerkiksi syntyivät Portlandin sairaalassa Lontoossa, ja saman sairaalan valitsivat omille synnytyksilleen myös edesmenneen prinsessa Margaretin tytär, lady Sarah Chatto, ja miniä, Snowdonin kreivitär Serena. Wessexin jaarli prinssi Edward ja kreivitär Sophie asuvat Surreyssa ja, Sophie synnytti parin molemmat lapset läheisessä Frimley Parkin sairaalassa Lontoon sijaan.

Meghanin ja Harryn synnytyssairaalaa ei ole ilmoitettu, mutta viime viikolla uutsioitiin parin muuttaneen uuteen kotiinsa Frogmore Cottageen Windsoriin. On siis hyvin mahdollista, että hetken koittaessa kuninkaallinen saattue ei suuntaakaan Lontooseen asti. Matkaan menee kuitenkin helposti noin tunti, poliisisaattueesta ja vuorokaudenajasta riippuen mahdollisesti pidempäänkin. Vahvana ehdokkaana pidetäänkin siksi prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien käyttämää Frimley Parkin sairaalaa, jonne on puolet lyhyempi matka Windsorista.

Meghan ja Harry epäilemättä haluavat pitää niin matalaa profiilia kuin mahdollista, ja heillä on siihen mahdollisuus, kun syntyvä lapsi ei ole suorassa kruununperimyslinjassa. Kiinnostus on silti suurta. Sussexien oma instagram-tili avattiin vajaa viikko sitten, ja tili rikkoi instagramin ennätyksiä keräämällä maailman nopeiten miljoona seuraajaa. Tätä kirjoittaessa seuraajia on 4,3 miljoonaa, ja todella vain vajaan viikon jälkeen. Mielenkiintoa siis löytyy, mutta Lontoossa se menee helposti aivan älyttömiin mittasuhteisiin. Viime keväänä kun prinssi Louis syntyi, St. Maryn edustalla oli muutaman viikon ajan massiivinen mediasirkus, kun toimittajat ja kuvaajat halusivat varmistaa olevansa paikalla oikeaan aikaan. Tämä päivystäminen edellytti hieman erikoisjärjestelyjä sairaalan edustalla, ja tilanne on varmasti ollut stressaava myös työntekijöille. Lisäksi voihan myös olla, että Meghan ei yksinkertaisesti halua olla muutama tunti synnytyksen jälkeen valmiina esittelemään pienokaistaan kameroille. Katen synnytyshärdelli tuntui menevän jo hiukan överiksi (vikaa oli hovissa ja mediassa) ja tuohan se kuvaussessio hirveästi paineita tuoreelle äidille, joka on varmasti aivan sekaisin vielä hormoneista ja itse synnytyksestä. Esimerkiksi siellä Frimley Parkissa kaikki on mahdollista hoitaa huomattavasti pienemmällä julkisuudella.

Minulle ainakin riittäisi hyvin, että hovi ilmoittaisi sitten, kun vauva on syntynyt. Ruotsissahan hovi myös antaa päivän ja kellonajan konseljille, jossa kuningas ilmoittaa hallitukselle lapsen nimen ja arvonimen. Näin median, harrastajien ja muun yleisön ei tarvitse odotella turhaan ja päivittää twitteriä 10 minuutin välein monta päivää. Yleensä saamme Ruotsin kuninkaallisilta myös jonkinlaisen ensikuvan vauvasta aika nopeasti. Meghanin synnytys tulee luultavasti olemaan jossain välimaastossa: ainakin toivon mukaan vähän pienemmällä hässäkällä kuin Cambridgen herttuaparin kohdalla. Pitää myös muistaa, että Meghan on 37-vuotias ja ensisynnyttäjänä hiukan vanhemmasta päästä, joten emme myöskään tiedä ollenkaan, miten raskaus on mennyt ja onko odotettavissa komplikaatioita. Lisäksi Meghan herättää niin paljon negatiivisia tunteita, että myös kaikkien turvallisuuden puolesta voi olla fiksumpaa, että sairaalaa ei kerrota etukäteen julkisuuteen.

Lehdet kirjoittavat lähes mitä vain myydäkseen, mutta on todella ikävää lukea usein vieläpä toisten naisten kirjoittamia juttuja siitä, miten Meghan taas katkaisee perinteet tai ei “kelpuuta” Katen ja muiden kuninkaallisten käyttämää sairaalaa tai henkilökuntaa. Eikö nainen saa edes itse valita omaa synnytyssairaalaansa ja -lääkäreitänsä? Meghanin tapauksessa hänellä on mahdollisuus valita, ja hänellä on täysi oikeus synnyttää lapsensa siellä, missä itse kokee mukavimmaksi ja turvallisimmaksi. Se ei ole snobiutta, se ei ole perinteiden rikkomista tai mitään erikoisuuden tavoittelua. Vaikka pieni baby-Sussex syntyisikin yllättäen Lontoossa St. Maryssa, olisi sekin täysin hyväksyttävä päätös. Synnytyssairaala ei kuitenkaan ole tässä kontekstissa sellainen perinne, josta poikkeaminen osoittaisi kapinahenkeä, tai josta tarvitsisi muuten vain kehitellä draamaa. Lapsen tulevaisuuden tai aseman kannaltakaan sillä ei ole yhtään mitään väliä. Olisi eri asia, jos lehdet vain kirjoittaisivat Meghanin käyttävän jotain muuta sairaalaa, mutta uutisointi on taas paikoin sellaista selvästi negatiivissävytteistä, että oli pakko kirjoittaa aiheesta ja yrittää vähän katkoa siipiä väärinkäsityksiltä.

Vauvauutisia saadaan varmasti muutaman viikon sisällä! Pitkästä aikaa alan olla oikein innostunut taas jostain, nyt on ollut muuten tosi hiljaista! 😀

Embed from Getty Images

 

4 kommenttia artikkeliin ”Jopa herttuatar Meghanin synnytyssairaalasta nousee myrsky

 1. Juuri näin. Voi hyvät hyssykät sentään, mitä showta ja härdelliä tästäkin tekemällä tehdään!
  Jostain muistan lukeneeni, että herätti närkästystä, kun Meghan ei kelpuuttanut kuningattaren gynekologeja vaan halusi valita omansa ja taas meni perinteissä epäkunnioituksen puolelle.
  Pisara tai parikin uutta ja modernia verta pinttyneisiin hovitapoihin ei tekisi yhtään pahaa. Uskon ja luotan Sussexeihin tässä asiassa.

  • Juuri näin. Monarkiassa perinteillä on aikansa ja paikkansa, ja ymmärtäisin närkästyksen, jos jotain oikeasti tärkeää juttua oltaisiin muuttamassa. Mutta tämä on taas tätä väittelyä aivan merkityksettömistä yksityiskohdista, joissa nimenomaan on liikkumavaraa hovissa eläville kuninkaallisillekin.

 2. Vaikka yleisesti ottaen olen (ja tulen todennäköisesti aina olemaan) enemmän Kate-fani ja olen ehkä hieman kyynisesti ”ottanut Meghanin vastaan”, nämä kaikenmaailman uutisoinnit siitä, kuinka Meghan yrittämällä yrittää rikkoa perinteitä jnejne, saa minutkin ärtymään. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että ei savua ilman tulta, mutta varsinkin viimeisimmän dokumentin (Meghan Markle: perhe sodassa) jälkeen tuli sellainen olo, että onko pakko kaikki kääntää negatiiviseksi huomioksi, varsinkaan yhteen henkilöön joka on kaikenlisäksi raskaana. Tekisi niiiiin kovasti mieli lähettää Meghanille ja Harrylle tsemppiviestit, tuntuu vähän ehkä yllättävänkin pahalta vieraiden ihmisten puolesta tuommoinen höykkyytys. Sen takia toivon, että Meghan synnyttäisi kotona tai lähempänä Windsoria kuin että lähtisi Lontooseen, olisi yksi hulabaloo vähemmän ja saisivat keskittyä siihen oleelliseen; rakkaaseen pikkuiseen❤️

  • Olen itsekin yllättynyt siitä, miten “tunteisiin” tämä on mennyt. Oikeasti tuntuu tosi kurjalta Meghanin ja Harryn puolesta. Sensaatiohakuisuudesta ei ikinä pääse lehdistössä eroon, mutta kun jättää kaikki tyhjänpäiväiset väitteet omaan arvoonsa, niin näen naisen, joka on tehnyt ja tekee jatkuvasti parhaansa uudessa elämässään. Naisen, joka luopui hyvin paljosta rakkauden vuoksi, ja joka on ihan ilman mitää kapinahenkeä omaksunut uuden elämänsä realiteetit. Tuntuu tosi ikävältä, että osa kritiikistä johtuu puhtaasti ihonväristä ja ammatista. Vielä ikävämpää on se, oma perhe on niin hanakasta myynyt hänet lehdille.

   Mitään enkelikruunua en halua kenenkään päähän asetella, mutta tässä nimenomaisessa hullunmyllyssä on niin paljon pielessä, että tuntuu vain kurjalta ja todella epäreilulta. Toivottavasti Meghanin raskaus on sujunut hyvin kaikesta henkisestä kuormituksesta huolimatta.

Jätä kommentti