Joulukalenterin 5. luukku

Luukku 5 – Luxemburgin Art Deco -smaragditiara

Tämän päivän tiaraan minulla on ristiriitainen suhtautuminen. En välitä sen nykyisestä olomuodosta kokonaisuutena, mutta jotenkin pidän silti sen art deco -tyylistä. Uskoisin, että pienillä muokkauksilla siitä voisi saada upean, mutta suurherttuaperhe ei valitettavasti kysy minun mielipidettäni. 😀

Embed from Getty Images

Tästäkin tiarasta liikkuu erilaisia näkemyksiä, mutta yleisimmän käsityksen mukaan tiara oli Bourbon-Parman prinssi Felixin lahja vaimolleen Luxemburgin suurherttuatar Charlottelle vuonna 1926. Prinssi Felix lähetti ranskalaiselle Chaumet’lle kasan sekalaisia jalokiviä perheen kokoelmasta, ja Chaumet taikoi paloista kokonaan uuden tiaran.

Tiara on suorastaan malliesimerkki art decosta. Kauempaa se näyttää yhtenäiseltä timanttipinnalta, mutta lähikuvista näkee sen geometrisen kuvioinnin. Tiaran tunnusomaisimmat piirteet ovat kuitenkin sen teräväkärkinen huippu, keskellä oleva valtava pyöröhiottu smaragdi ja sen alta löytyvä suuri timantti, joka meinaa tosin hukkua ympäristöönsä. Tätä kappaletta on tituleerattu Wonder Womanin tiaraksi, ja smaragdi tuo siihen myös kyklooppi-henkeä.

Embed from Getty Images

Tiarassa on jotain omalla tavallaan vastustamatonta, ja esimerkiksi kuviointi on minusta todella kaunis. Smaragdi sen sijaan on ihan liian suuri ja yksinäinen, ja mun silmää häiritsee pyöreän kiven yläpuolella oleva terävä kulma. Tiaran terävä kärki ja tiivis rakenne vaativat minusta oikeanlaisen kampauksen. Esimerkiksi suurherttuatar Maria Teresan avonaiset hiukset äskeisessä kuvassa ovat totisesti liian Wonder Woman. Valitettavasti tästä tiarasta oli huonosti kuvia tarjolla, ja oli kovan työn takana löytää edes nämä.

Jos minä saisin päättää, ottaisin ehkä ylimmän rivin kokonaan pois, sillä se pehmentäisi huippua. Lisäksi tasapainottaisin kokonaisuutta korvaamalla kuvioiden keskellä olevat yksittäiset pyöreät timantit smaragdeilla. Tiara on joka tapauksessa hyvin kiinnostava ja erottuu selvästi joukosta kuninkaallisissa piireissä!

 

4 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 5. luukku

  1. Jättäisin koko ison timantin pois. Toimisi mielestäni tuolla kuvioinnilla ja mallilla ilman sitäkin.

    • Kuviointi on kyllä kaunis! Smaragdi sinänsä ei olisi mikään ongelma, mutta toteutus noin isolla kivellä ei todellakaan ole paras mahdollinen.

  2. Kyllä saisivat ottaa sinut Luxembourgiin konsultoimaan, miten tuo tiara muunnettaisiin wonder womanin asusteesta oikeaksi unelmaksi!
    Siis ei todellakaan kuulu suosikkeihini vaikka art deco, timantit ja smaragdit kaikki kuulostavat hyvältä.

  3. Tämä on niitä tiaroita, jotka näyttävät kauempaa paremmilta kuin lähikuvissa. Tuo terävä hyppyri pyöreän smaragdin päällä ottaa omaankin silmään.

Jätä kommentti