Joulukalenterin 6. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 6 – Tanskan kruununprinsessa Maryn Midnight-tiara

Kruununprinsessa Marylla oli käytössään aluksi vain kaksi tiaraa: yksinkertainen häätiaransa sekä supernäyttävä ja historiallisesti erittäin arvokas rubiinisetti. Kaksi tiaraa ei ole kovin paljon kruununprinsessalle, mutta onneksi Mary melko nopeastikin laajensi kokoelmaansa. Ensimmäinen ja ehkäpä myös se erityisempi Maryn kahdesta uudemmasta tiarasta on tämä modernia korusuunnittelua edustava Midnight-tiara.

Embed from Getty Images

Midnight-tiara on tanskalaisella Ole Lynggaardilla vaikuttavan Charlotte Lynggaardin käsialaa. Vuonna 2009 valmistettu tiara on modernia tyyliä, ja se on itse asiassa hyvin mielenkiintoinen, muttei kuitenkaan liian erikoinen. Tiara on edelleen valmistajansa omaisuutta, mutta kruununprinsessa Marylla on yksinoikeus lainata sitä. Järjestely hyödyttää epäilemättä molempia osapuolia; Mary sai lisäystä kokoelmaansa, mutta välttyi satojen tuhansien eurojen laskulta, ja valmistaja on varmasti tyytyväinen kruununprinsessan mainosarvoon. Tiara on luonnollisesti myös oiva mainos tanskalaiselle muotoilulle yleisemmin.

Midnight koostuu valkokullasta, ruusukullasta ja hapetetusta hopeasta tehdyistä lehdistä, jotka muistuttavat kovasti Maryn kotimaan Australian tunnuskasvia akaasiaa. Tiaran kukkanuput/marjat ovat timanteista ja kuukivistä tehtyjä. Moderni ulkonäkö tulee jo lähes yksistään materiaalivalinnoista. Näemme tiaroissa yleensä vaaleita metalleja, kuten platinaa ja valkokultaa. Näinkin tummanharmaa hopea ja ruusukulta ovat selvästi poikkeuksellisia valintoja, eikä kuukiviäkään löydy kovin monesta kuninkaallisesta korusta. Tiaran timanttiosuus on melko vaatimaton, sillä timanttiset nuput on tehty pienen pienistä kivistä pavé-istutuksella. Settiin kuuluu myös korvakorut ja rintaneule, jotka näkyvät alemmassa kuvassa. Design on melko väljä ja skandinaavisen simppeli.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa on käyttänyt tiaraa esimerkiksi kuningatar Margareetan 70-vuotisjuhlallisuuksissa vuonna 2010 (kuva yläpuolella) sekä prinsessa Madeleinen häissä vuonna 2013. Tiara tuntuu ehkä vähän yksinkertaiselta suuriin valtiollisiin tapahtumiin täysien kunniamerkkien kanssa, mutta Maryn neljän tiaran kokoelmassa se antaa vaihtelun mahdollisuutta erityisesti epävirallisempien tilaisuuksien kanssa. Tanskassa on kuitenkin tiaratilaisuuksia kohtuullisesti, ja kuningatar Margareeta järjestää lähes aina tiarakekkerit, kun on vähänkin syytä – en muuten valita ollenkaan! 😉

Midnight-tiara ei siis ole kalenterin tähänastisista tiaroista poiketen missään nimessä kauhea tai epäonnistunut, mutta sen moderni design on sen verran erikoinen, että halusin nostaa sen esille. Mitä mieltä te olette tiarasta?

17 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 6. luukku

 1. Minusta tiara on ihan kaunis ja kun on mukava aina nähdä vaihtelua, niin toivoisin, että Midnight-tiara nähtäisiin pian taas Marylla.

  • Mä toivon ihan samaa! Tykkään myös siitä prinsessa Marien samalla tavalla lainaamasta modernista kukkatiarasta, sitäkin saisi hyödyntää useammin!

   • Täysin samaa mieltä tästä! En ymmärrä miksi Marie ei käytä enemmän kahta muuta hänen käytössään olevaa tiaraa. Molempia käytetty tietääkseni vain kerran Hänen vakituisessa käytössään oleva Prinsessa Dagmarin tiara on toki tosi kaunis, mutta kyllästyttää jo se sama aina ja ikuisesti. 😀

 2. Tämä on kyllä kaunis!
  Kävin viime kesänä Kensingtonin palatsissa katsomassa Victoria Revealed -näyttelyn ja tästä midnight tiarasta tuli mieleen siellä esillä ollut Victorian Albertilta lahjaksi saama korusetti, johon kuului kukkaseppele, korvakorut ja varmaankin rintaneulat. Korusetistä minulla on kuva (mutten osaa liittää sitä iPadilllä tähän kommenttikentään) mutten harmikseni ottanut kuvaa ”selityslapusta”, joten en googlaamallakaan osaa hakea kuvaa. Ilmeisesti tämän tyylisiä ”kukkaseppele” pääkoristeita (sitä Victorian korua ei kutsuttu tiaraksi) on tehty aikaisemminkin. Olisivatko antiikkiset niin hauraita, ettei niitä enää uskalleta käyttää?

    • Alithea ehtikin jo vastata, hyvä että oikea löytyi! 🙂 Tuolla Order of Splendorin blogissa lukeekin, että kukkaseppele ei ollut tarkoitettu kenenkään muun käyttöön, joten se jäi sitten museoesineeksi. Kaunis se kyllä on!

     Vanhimmat yhä käytössä olevat tiarat ovat aivan 1800-luvun alusta, näin näppituntumalta sanottuna. Toki paljon riippuu varmaan siitä, miten koru on tehty, miten paljon sitä on käytetty, onko säilytetty hyvin ja huollettu säännöllisesti jne.

     • Maalauksissa tiaroita ei näy ennen 1800-luvun vaihdetta, joten silloin ovat ylipäätään tulleet laajempaan käyttöön. Sitä ennen ilmeisesti ollut käytössä lähinnä hallitsijoiden kruunut.

     • Kiitos tarkennuksesta! Mulla on sellanen mielikuva, että tiarojen kultakausi olisi ehkä noin 1880-1920? Tuntuu, että silloin niitä annettiin vähän joka tilanteessa lahjaksi ja siirtomaiden kautta monarkioilla oli loputon jalokivilähde. Sitten maailmansodan myötä monarkioita alettiin tarkastella entistä kriittisemmin ja monet lakkautettiin.

      Tää on vain mun pohdintaa, tuskin mitään tarkkoja aikakausia edes löytyy. 😄

     • Joo, mullakaan ei varmaan tietoa ole, mutta uskoisin myös että nuo vuosikymmenet ovat olleet tiarojen kultaikaa. Hallitsijaperheillä ja kaikkein rikkaimmilla aristokraateilla toki on aiemminkin ollut varaa, mutta myös muiden varallisuus nousi vuosisadan loppua kohti esim juuri siirtomaiden myötä ja esimerkiksi Briteissähän aateliset naivat rikkaiden amerikkalaissukujen tyttäriä ja sitä myöten oli varaa koristaa vaimot tiaroilla.

 3. Tämä on erilainen ja ehkä juuri siksi kaunis. En tiedä johtuuko Maryn pään muodosta vai tiarasta itsestään, mutta ajattelisin tämän sopivan paremmin kampaukseen jossa hiukset ovat auki.

  • Mary saisi käyttää tätä vähän useammin ja kokeilla eri kampauksia! Maryn hiuslaatu kestää mun mielestä hyvin olla hiukset auki. Toisilla on sitten niin lättänät, että parempi laittaa hiukset nätisti kampaukselle tiaratilaisuuksissa.

 4. Tykkään, oikein hyvä lisä Maryn tiarakokoelmaan! Kovin monelle noin moderni tiara ei ehkä istuisi, mutta Mary osaa kantaa hyvin haastavammankin tiaran. Tosin asuvalinta täytyy miettiä tarkkaan, minusta tuo pinkki puku ei kauhean hyvin sovi tämän tiaran pariksi.

  • Pinkki asu Madden häissä ei ole kyllä paras mahdollinen, mutta tuo tummempi vihreä sen sijaan toimii tosi hyvin mun mielestä. Erikoinen tiara vaatii oikeanlaisen puvun!

   Kommentoin tuossa ylempänä, että myös se prinsessa Marien yksinoikeudella lainaama moderni kukkatiara on tosi kaunis, mutta harmi ettei sitäkään ole nähty kuin kerran (muistaakseni?). Hyvät naiset, hyödyntäkää niitä tiarojanne! 😀

   • Nimenomaan! Mariellakin on nähty jo kyllästymiseen asti sitä “omaa” tiaraa, että kyllä sais enemmän käyttää niitä kahta lainatiaraansa.

 5. Tämä on hieno, ja sopii minusta kivasti myös tuon pinkihtävän puvun kanssa 🙂 Melkein tykästyn tiaraan sitä enemmän, mitä enemmän sitä katselen.

Jätä kommentti