Joulukalenterin 23. luukku

Joulukalenteri_logo

Luukku 23 – Teckin suvun vehnäntähkätiara

Monet tiarat on valmistettu monikäyttöisiksi, mutta sen lisäksi niillä on ihan oma evoluutionsa, kun omistajat vuorollaan muokkaavat aarteitaan ajan trendien ja oman maun mukaisiksi. Mitä vanhempi tiara, sitä enemmän se on todennäköisesti ehtinyt muuttua vuosisatojen aikana. Toisinaan tiaraa ei kuitenkaan tarvitse edes muokata, sillä usein suunnittelussa huomioitu monikäyttöisyys mahdollistaa sen, että tiaraa voi pitää hiukan eri tavoin joko osia lisäten tai poistaen tai esimerkiksi osien asettelua muuttaen.

Päivän tiaralla, joka on samalla koko kalenterin toiseksi viimeinen, on juuret brittihovissa, mutta sukupolvien myötä se on päätynyt jo kauas kuninkaallisen perheen päälinjasta. Tiara on sinänsä ihan kaunis, mutta tässä on hyvä esimerkki siitä, miten iso merkitys näillä eri asetteluilla voikaan olla.

Princess_Mary_Adelaide,_Duchess_of_Teck_(1833-97)

Teckin herttuatar Mary Adelaide (syntyjään Cambridgen prinsessa) kuvattuna vehnätiarassa vuonna 1882. Taiteilijana Hermann Schmiechen. Kuva: Wikimedia Commons

Cambridgen herttuatar Augusta (1797–1889) oli kuningas Yrjö III:n pojan Cambridgen herttua prinssi Adolfin vaimo. Augusta sai mahdollisesti häälahjaksi timanttiset vehnäntähkäkorut, joiden raportoitiin aikanaan olleen myös hänen tyttärensä prinsessa Mary Adelaiden käytössä. Valokuvia ei noilta ajoilta valitettavasti ole, joten emme voi olla 100% varmoja siitä, onko kyseessä samat korut. Mary Adelaidesta tuli avioliittonsa myötä Teckin herttuatar, ja myöhemmin 1880-luvulla herttuattaresta tehtiin muotokuva, jossa hänellä on päässään timanttinen vehnäntähkätiara (yllä oleva kuva). Herttuatar Mary Adelaide oli brittikuningatar Maryn äiti, ja Maryhan oli syntyjään Teckin prinsessa. Kuten kuvasta näkee, tiara koostui tuolloin päälaen molemmille puolille symmetrisesti asetelluista eripituisista vehnäntähkistä.

Tähkätiaran peri ilmeisesti Mary Adelaiden nuorin poika prinssi Alexander, sillä tiara oli herttuattaren jälkeen Alexanderin vaimon Albanyn prinsessa Alicen käytössä vuodesta 1904 alkaen. Alice, joka oli kuningatar Viktorian lapsenlapsi, käytti tiaraa hääpäivänsä lisäksi mm. kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn vuoden 1911 kruunajaisissa, eräässä postikorttikuvassa sekä myöhemmin myös kuningas Yrjö VI:n ja kuningataräiti Elisabetin kruunajaisissa vuonna 1937. Alice oli Yrjö V:n serkku ja Alexander puolestaan kuningatar Maryn veli, joten pari oli läheistä sukua kuningasperheelle.

princess-alice-countess-of-4

Prinsessa Alice vuonna 1911 serkkunsa Yrjö V:n kruunajaisten yhteydessä. Kuva: Grand Ladies

Prinsessa Alicen käytössä tähkätiarasta nähtiin hiukan erilainen versio. Hääkuvissa sitä on vaikea huomata, sillä prinsessalla oli tiaran seurana myös kukkia, mutta Yrjö V:n kruunajaisissa Alice piti tiaraa kapeammassa ja korkeammassa muodossa, joka sopi hyvin sen ajan kampaukseen. Tähkiä on selvästi vähemmän, sillä niitä voi kaiketi lisätä tai ottaa pois tarpeen mukaan. Alicesta otetuissa kuvissa tiara ei lepää enää kantajansa päätä myöten, kuten Mary Adelaiden muotokuvassa. Itse tykkään molemmista versioista, mutta tiara on kyllä todella kaunis tuossa yllä olevassa kuvassa vuodelta 1911. Vehnäntähkät toimivat kauniisti tiarana – kunnes tiaraevoluutio alkaa mennä väärään suuntaan!

princess-alexander-of-teck_med

Prinsessa Alice muotokuvassa, tittelin perusteella ennen vuotta 1917. Kuva: Grand Ladies -sivusto

Tuossa toisessa kuvassa näkee, että tiaran muotoa on taas muokattu, ja nyt tähkät pilkistävät hiusten joukosta erillään seisovina. Tässä kohtaa alkaa mun mielestä mennä pieleen, koska mieleeni tulee hiukan kulkiluut tai sitten kampauksen seasta pilkottavat sormet. 😀 Tähkiä on tullut muutama lisää edelliseen kuvaan verrattuna.

Alicen ja Alexanderin kolmesta lapsesta kaksi kuoli nuorena, joten vain heidän tyttärensä lady May Abel Smith sai lapsia. Prinsessa Alice lainasi tiaraa tyttärentyttärelleen Anne Abel Smithille tämän häihin, ja sen jälkeen tiarasta on tullut suvun epävirallinen häätiara, jota useat lady Mayn jälkeläiset ovat käyttäneet. Prinsessa Alice kuoli vuonna 1981 ja lady May vuonna 1994, ja tiara on luultavasti kulkeutunut perintönä jollekin Mayn lapsista tai lapsenlapsista, mutta tästä ei ole varmaa julkista tietoa. Mayn lasten häistä ei pikaisella googlauksella löytynyt ollenkaan kuvia edes tavallisella google kuvahaulla.

Alla on kuva ja gif-pätkä lady Anne Abel Smithin häistä vuodelta 1957. Tiaran kummallinen pystyasento on viety oikein äärimmäisyyksiin, ja en tykkää tästä tyylistä sitten ollenkaan. Tähkät tekevät päähän kummallisen kehikon, tulee edelleen vaan mieleen kylkiluut ja samalla hiukan myös Pienen Merenneidon kuningas Tritonin ja Arielin vanhimman siskon Attinan “piikkukruunut”. Tähkätiaran tarina alkoi niin lupaavasti, kenen idea oli tehdä siitä tällainen?? 😀 Sopii vain toivoa, että nuorempi sukupolvi olisi palauttanut sitä takaisin kohti alkuperäisempää mallia!

Embed from Getty Images

 

5 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenterin 23. luukku

  1. Nyt ollaan niin pellolla tämä tiara päässä! Minun silmissäni ylimmässä kuvassa olisi kuin metallipiuhaa kierretty pään ympäri, sitten sojottavat tähkät minne sojottavatkin ja lady Anne Mabel Smith on kuin köyhän maan Lucia kynttilöitä, joita ei kuitenkaan ole saatu sytytettyä, päässään. Tähkä on yleensä kaunis kuvio, pidän siitä melkein missä asetelmassa vaan, mutta nyt näiden leidien ja prinsessojen kalleuksissa saa tähkä hävetä.

    • Lucia on kyllä myös hyvä vertaus 😄 Tässä on niin paljon potentiaalia, että harmi kun on pilattu laittamalla tollaseen muotoon. Toivottavasti sen saa vielä palautettua!

  2. Tuo Mary Adelaiden versio on kyllä kaunis ja Alicellakin 1911 muoto on vielä ihan ok, mutta nuo loput tosiaan kamalia.

  3. Hauska nähdä, miten voikaan tiaraa muokata. Tuo prinsessa Alicen v. 1911 versio on aivan lumoava. Tykkään tosi paljon tuon ajanjakson kampauksista, ja tiara tuollaisena korkeana versiona on mahtava piste iin päälle. Nuo myöhemmät versiot sen sijaan… Eh.

Jätä kommentti