Kuninkaallinen perhe tukee Sussexien vetäytymispäätöstä

Kuningatar Elisabet on juuri julkaissut lausunnon Sussexin herttuaparin viime viikkoisen ilmoituksen jälkimainingeissa. Kuningatar asuu tähän aikaan vuodesta Sandringhamin kartanossa, jonne prinssi Charles, prinssi William ja prinssi Harry kokoontuivat tänään keskustelemaan hänen kanssaan tilanteesta. Herttuatar Meghan matkusti viime viikolla jo takaisin Kanadaan heidän poikansa Archien luokse, ja osallistui neuvotteluun sieltä käsin.

Kuningattaren lausunto on poikkeuksellisen henkilökohtaisen kuuloinen, ja sanavalinnat herättivät välittömästi paljon kysymyksiä. Kovin konkreettisia ratkaisuja ei näin lyhyessä ajassa ole vielä ehditty tehdä, mutta lausunnon perusteella saatamme kuulla lisää vielä tällä viikolla. Minä tulkitsen tiedotteen ennenkaikkea rauhanviestinä, mutta muita johtopäätöksiä on vieläkin syytä varoa, koska olennaisiin kysymyksiin ei ole edelleenkään vastausta.

wp-1578936457252.jpg

Buckinghamin palatsin lausunto

Lyhykäisyydessään kuningatar Elisabet ja muu perhe tukee prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin toivetta astua alas kokopäiväisen työkuninkaallisen roolista ja elää vapaampaa ja yksityisempää elämää. Viestissä korostuu nyt henkilökohtaisuus: kuningatar puhuu minä muodossa, viittaa Harryn pojanpoikanaan, ja virallisten tittelien sijaan puhutaan ihan vain “Harrysta ja Meghanista” ja “Sussexeista”.

Viestin mukaan muu kuninkaallinen perhe olisi toivonut herttuaparin pysyvän työkuninkaallisina, mutta perhe ymmärtää ja kunnioittaa Sussexien halua itsenäisempään ja yksityisempään elämään. Sussexit eivät halua olla jatkossa riippuvaisia julkisista varoista, ja heidän kanssaan sovelletaan nyt eräänlaista siirtymäaikaa, jolloin Sussexit viettävät aikaa sekä Britanniassa että Kanadassa. Loppuun kuningatar alleviivaa, että asia on mutkikas perheelle ja edessä on paljon työtä, mutta tulkitsen viimeisen lauseen niin, että ainakin joitain lopullisia päätöksiä voidaan odottaa ehkä jo tällä viikolla. Usein brittilähteiden mukaan tarkoitus on etsiä sellaisia ratkaisuja, joita voi jatkossa soveltaa myös Cambridgen herttuaparin nuorempiin lapsiin.

Koko tilanne on minusta edelleen todella surullinen kaikille perheen osapuolille ja koko yhteiskunnalle. Tuntuu siltä, että on väärin syyttää ketään yksittäistä ihmistä. Kaikilla on ollut osansa tilanteen kehittymisessä: hovin työntekijöillä, lehdistöllä, kansalla, kuninkaallisella perheellä sekä tietysti Harrylla ja Meghanilla itsellään. Hovi menetti hyvän ja merkityksellisen parivaljakon. Kuka tietää, ovatko perheen sisäiset välit enää koskaan samanlaiset. Harry ja Meghan maksavat päätöksestään kovan hinnan, minkä takia en oikein voi käsittää niitä puheita, että tämä on kaikki pelkkää kiukuttelua tai manipuloivaa juonittelua. Miten kamala tilanne on heille ollut, jos ainoana ratkaisuna nähdään osittainen muutto toiselle mantereelle?

Tiedote ei vastaa suoraan kysymyksiin herttuapari titteleistä, rahoituksesta, turvallisuudesta ja tulevan työn laadusta tai luonteesta. Jotkut tulkitsevat viestin sanavalintoja niin, että Harry ja samalla Meghan menettää lähipäivinä prinssin tittelinsä ja tietysti hänen kuninkaallisen korkeutensa. Sen sijaan herttuakunta ei ole kuningattaren päätettävissä, vaikka hän sen on myöntänyt. Herttuan arvo on päärinarvo, ja siihen pätee brittiaateliston säännöt, joiden muuttaminen vaatisi parlamentin päätöstä. Eli kysymyksiä on yhtä paljon kuin aiemminkin. Mutta nyt tiedämme, että kuningatar ja muu perhe tukee Sussexien päätöstä ja on suostunut siihen. Viestistä välittyy minusta perherauha, mikä olisi pitänyt saada aikaan jo kauan sitten. Too little too late, valitettavasti. Rauhanehtoja odotellessa. 🙁

Vieläkö jaksatte lukea brittihovista blogista? Seuraan tilanteen kehittymistä edelleen, ja lisäksi ajattelin postata lähipäivinä pienen faktakokoelman, jossa käyn läpi mitä me tiedämme varmasti ja mitä Twitterin viisaat asiantuntijat arvelevat. Lisäksi ajattelin, että voisin käsitellä hieman niitä keskiviikon jälkeen ilmitulleitta seikkoja, joista Meghaniin vihamielisesti suhtautuvat tahot luonnollisesti vaikenevat (koskee myös niitä suomalaisia lehtiä, jotka kopioivat juttunsa suoraan brittitabloideista).

24 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen perhe tukee Sussexien vetäytymispäätöstä

 1. Kiitos koosteesta ja ajanhermolla pysymisestä! Mielellään luen jatkossakin brittien tilanteen kehittymisestä.

  Toivotaan, että aika antaa anteeksi ja rauha on todellinen.

 2. Kuningattaren tiedotteesta tuli mieleen sellainen, että nyt rauha maahan ja pulinat pois, näin edetään ja katsotaan, mitä tuleman pitää.
  Much adoo about nothing , niin paljon tätä on väännelty ja suurenneltu ja milloin on kukakin suuttunut ja paiskonut ovia ja milloin kukakin mitäkin.
  Kiitos, oikein mieluusti tämän puintia edelleen, jännempää tämä on kuin brexit!

 3. Hyvä, että saadaan näitä virallisia lausuntoja kaiken maailman huhupuheiden sijastakin välillä. Tosin parempihan se olis ollut, jos nämä perheenjäsenten lausunnot ois julkaistu samaan aikaan kun Sussexien ilmoituskin… Mutta varmasti kaikkien kannalta sen parempi, mitä nopeammin tähän tilanteeseen saadaan selvyyttä ja spekulointia vähemmälle.

  Tätä uutisointia seuratessa on tullut mieleen, että tästä sais kyllä niin hyvän tutkimuksen aikaan, harmi kun oma ala on vähän väärä 😀 Toivottavasti joku viestinnän tms. tutkija ottais kopin tästä casesta, ois oikeesti aika kiinnostavaa lukea ammattilaisen näkökulmasta mikä kaikki menikään vikaan.

  • Toivottavasti Harry tai Meghan pitää päiväkirjaa, niin saadaan totuus heidän näkökulmastaan joskus kun Archielta sitten 😃

   Brittihovin iso ongelma on tuo eri toimistojen välinen kilpailu ja kommunikaation puute. Charlesin Williamin toimistot vuotaa kuin seula, mikä vaikuttaa sysänneen Sussexit julkaisemaan tiedotteen ennen aikojaan.

 4. Ymmärrän toisaalta, että on haluttu ottaa persoonallinen ote käyttämällä etunimiä, mutta tarpeetonta spekulaatiota aiheuttaa, että tiedotteessa ei käytetty titteleitä. Tai olisin todella yllättynyt, jos jatkossa he eivät enää olisi Sussexin herttuapari.

  Pakko kai tätä soppaa on jaksaa, kun kolme ihmisparkaa elää tämän keskellä.

  • Tulisipa niitä konkreettisia päätöksiä nopeasti. Epäselvyys antaa tilaa liikaa tilaa huhuilla.

   Samalla mua jotenkin pelottaa nähdä, että mitä tästä taloudellisesta itsenäisyydestä saadaan aikaan. Ennakkotapaukset eivät ole täysin vertailukelpoisia, ja en pidä itsekään ihan kauheen hyvänä ajatuksena tehdä sellasia “julkkisdiilejä” joita mediassa on nyt maalailtu. Mutta mitään ei ole vahvistettu, joten toivoa on. 😬

   • Joo, rahoituspuoli on kyllä haastava kysymys. Euroopan kuninkaallisissa monet nuoremmat sisarukset työskentelevät, mutta eivät he ole sellaisia superstaroja kuin H&M, joten heille tuskin sataa sellaisia kyseenalaisia diilejä kuin mitä H&M:lle tullaan varmasti tarjoamaan. Ja saavat varmaan ylipäätään suhteellisen rauhassa hoitaa arkensa. Tarkkana täytyy olla!

    Williamin ja Harryn eilinen “yhteinen” lausunto oli kyllä älytöntä kukkua. Williamin kannattaisi nyt hetken aikaa olla hiljaa, ettei kaiva enempää maata jalkojensa alta, mutta ei kyllä elä yhtään samassa todellisuudessa kuin muut eikä kukaan uskalla sanoa vissiin sille vastaan.

    • Älytön on juuri oikea sana Williamin (ja Harryn) eiliselle lausunnolle… Paras mahdollinen tapa todistaa, että Harryn ja Meghanin “tukijoiden” puheissa on perää.

 5. Jaksaa vielä seurata ja tän kautta saakin paremman kuvan koko jutusta kun ei keskitytä Meghanin vihaamiseen. Tai parempi ilmaus olisi puolueettoman kuvan.

  • Täysin puolueeton blogi tämä ei ole, kyllä mun tulkinnat ja siten mielipiteet kuultaa läpi aina jotenkin. 😄 Blogipostaus ei ole sama asia kuin uutinen, mutta pyrin kuitenkin pysymään asioissa ja antamaan juuri tällaisissa kohuissa monipuolista näkökulmaa ja neutraalin suhtautumisen. Timanttisalongissa lähtökohta ei ole koskaan vihata ja haukkua ketään. 😊

   • Puolueettomalla viittasinkin juuri neutraaliin suhtautumiseen, en vain keksinyt parempaa termiä siinä hetkessä. Olen toki huomannut omat mielipiteesi 🙂 Tätä kautta on kivempi seurata tilanteen etenemistä, kun mediat uutisoi niin negatiivisesti ettei enää viitsi lukea.

 6. Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa ja koosteistasi, etenkin tuota kun mainitsit jotain keskiviikon jälkeen ilmitulleista seikoista joita Meghania inhoavat tahot eivät ole tuoneet esiin. Positiviset jutut olisivat tervetulleita.
  Myönnän suoraan että inhoan Meghania ja yhtä paljon Harryakin ja minun on vaikea uskoa että kaikki tapahtunut on tapahtunut heille täysin syyttä tai edes liki syyttä. Ei savua ilman tulta. Mutta koska aikoinaan pidin molemmista kovastikin ja innostuneena seurasin heidän seurusteluaan ja odotin kovasti että Meghan, afroamerikkalainen eronnut tukevasti omin jaloin seisova ja oman uran luonut nainen otetaan osaksi kuningasperhettä, niin haluaisin tämän tarinan muuttuvan vielä kaikilta osin hyväksi. Mutta kyyninen puoli minussa ei usko että enää on paluuta mihinkään positiiviseen kompromissiin. Kun nykyään näen kuvan parista tuntuu että toisen otsassa lukee “I want” ja toisen “I won’t”.
  En halua loukata ketään enkä missään nimessä haastaa riitaa, mutta ajattelin että ehkä en kuitenkaan ole ainut joka ei joko tykkää Sussex’eista tai vihaa heitä, olen siellä jossain välimaastossa 🙂

  • Katsotaan, saisinko postauksen jo tänään aikaiseksi. Ensijärkytykseen julistettiin tätä että he yllättivät kuninkaallisen perheen täysin, mutta sen jälkeen kokonaiskuva on muuttunut. Brittimediassa on muutamia asiallisia toimittajia, jotka eivät ole inhon ja negatiivisen agendan sumentamia.

 7. En ymmärrä tätä Mechanin vihaamista. Viha on voimakas tunne ja miksi kohdistaa se ihmiseen, joka ei ole millään teollaan aiheuttanut vihaajalle mitään vahinkoa, korkeintaan mielipahaa tai käyttäytynyt odotusten vastaisesti.
  Mihin on kadonnut ihmisten keskinäinen kunnioitus.

  • Tämäpä juuri. Näin jonkun klipin brittilähetyksestä, jossa haastateltava/toimittaja ihan reippaasti sanoi, että ei ole koskaan tavannut Meghania mutta hän vain näyttää tosi ärsyttävältä. Ja se on ilmeisesti sitten se oikeutus kohdella häntä tällä tavoin.

  • Samaa mieltä, ihan järkyttävää tämä vihapuhe, mihin varsinkin somessa törmää tämän tästä… Eikä pelkästään koskien Meghania, vaan ihan yleisestikin. Hirveää kielenkäyttöä ja haukkumista ja pahinta on juuri se, että osa porukasta oikein ylpeilee näillä törkeyksillään 🙁 Kaikista ei tarvitse pitää, eikä kaikkea toimintaa hyväksyä, mutta asiallinen (ja perusteltu!) kritiikki on eri asia kuin vihakommentit. Kohtuuttomalta tuntuu myös se, että Meghan saa tämmöistä ryöpytystä osakseen, kun taas monet oikeasti pahat ja hirveitä asioita tehneet ihmiset pääsee kuin koira veräjästä…

   • En ole mihinkään puolueeseen sitoutunut, mutta mua oikeasti järkytti se perussuomalaisten Maria Ohisalosta leikkaama valevideo ja heidän tapansa suhtautua siihen. Samoin tässä Meghanin kohtelussa tiivistyy kaikki se, mikä meidän auvoisessa digiajassamme on pielessä.

 8. Mä tein tänään virheen ja klikkasin heidän instagram-sivunsa kommentit auki. Voi jessus mitä myrkkyä. Ihan hirvittävän ilkeitä ihmiset ovat.

  Ja loppujen lopuksi, jos lehtijutuista poistaa “nimettömien lähteiden” ja katkerien sukulaisten lausunnot, niin paljon mitään ei jää jäljelle.

  Ja itse myös lähempänä 40:tä esikoiseni saaneena, voin kertoa, että se, että raskausaikana ja synnytyksen jälkeen välttelee julkisuutta on täysin normaalia. Itse kielsin ketään tulemasta sairaalan lähellekään ja annoin 2 viikon porttikiellon kaikille vieraille, myös omalle äidille. Ei olisi minusta ollut päivä synnytyksen jälkeen edustamaan vauvan kanssa sairaalan ovella kuten Kate.

  • Nimenomaan, naiset ja raskaudet ovat erilaisia. Meghan pyysi pari lisäpäivää, joiden jälkeen he suostuivat esittelemään vauvan kansalle kommenttien kera. Reaktiot olivat kohtuuttomia.

   Ja juuri tuo, että jos katkerat sukulaiset ja muut nimettömät tai rahan motivoimat lähteet sekä myöhemmin virheelliseksi todetut väitteet etikestä jättää pois, niin eipä jää paljoa jäljelle. Mutta kun otsikot kerran julkaistaan, niin vahinko on jo tehty eikä pari oikeudenmukaista soraääntä juuri auta. :/

 9. Tämä koko soppa on kyllä surullista seurattavaa… Toivoin, että lehdistö rauhoittuisi parin päivän jälkeen, mutta vielä viikko eroilmoituksen jälkeenkin media rummuttaa taukoamatta. Artikkelien ja ”näkökulmien” laatu on aivan kammottavaa ja julkaisujen tarkoitusperä ei ole millään tasolla journalistinen (uuden tiedon esiinsaattaminen) vaan pelkästään haukkuva ja kiusaava. Esimerkiksi Iltalehden ’Meghan on aplodinsa ansainnut’ artikkeli on aivan karsea – toimittaja on täysin sensaatiohakuisesti ja ilman minkäänlaista faktaperustaa todennut ’Meghanin vievän Harrya kun litran mittaa’, ’vähät välittänyt 93-vuotiaasta monarkista’ ja ’nauttii salamavalojen räiskeessä paistattelusta’. Niin ja Catherine ei kuulemma olisi vahingossakaan lentänyt hovin yksityiskoneella ökyjuhliinsa…😒 Miten tämä voi olla edes mahdollista? Toimittajilla on kuitenkin tietyt ammattistandardit joita heidän tulisi seurata. Heidän tulisi ymmärtää että nämä julkkispsykologit, ’mitä Diana ajattelisi’ -pohdinnat ja Meghanin ala-aste aikaisten ystävien äitien (?!) kommentit tulisi jättää omaan arvoonsa. Suoraan sanottuna tällainen saa ihan raivon partaalle!
  Kiitos kun pidät tätä blogia ja mahdollistat alustan jolla voidaan käydä järkevämpää keskustelua. Pahoittelut vuodatuksesta, puoliso nukahti sohvalle kun hänelle yritin referoida aihetta niin siirryin mielipiteideni kanssa tänne. 😉

  • Saa vuodattaa! Mäkin vuodatan tänne, kun ei lähipiirissä oikeen kukaan muu ole kiinnostunut. 😀 Just julkaisin vielä yhden pitkän artikkelin, ja nyt toivon ettei tarvii pariin päivään kirjoittaa mitään ennen kuin konkreettisia päätöksiä alkaa kuulua.

   En oikein ymmärrä, että miksei noissa isoissa lehdissä oikeasti ymmärretä, että kuninkaallinenkin on ihminen. Mikä tässä on päämääränä? Jos haluaisi vain promota Katea tai Williamia, niin vähempikin älämölö riittäisi. Tää tuntuu siltä, että tarkoitus on oikeesti saada pari eroamaan ja lähtemään. No nythän se lähtö onnistui jo.

 10. Mä kiitän suuresti sua näistä postauksista! Oon ollut vannoutunut lukija jo pitkään mutta kommentoimaan en ole aiemmin uskaltautunut. 🙂
  Tämä koko Meghan ja Harry -tilanne on mennyt kyllä niin järkyttäväksi, että ei sitä voi oikein sanoin kuvailla. Hienoa, että tällaista asiallista pohdintaa ja keskustelua löytyy, se kun tuntuu olevan esimerkiksi IS:n sivuilla aivan hakusessa. Uusimpaan postaukseesi viitaten, myös Suomen iltapäivämediassa on viime aikoina ollut näitä Catherinea ylistäviä kommentteja ja samalla Meghanista julkaistaan vaikka ja mitä. Aika uskomatonta, vuonna 2020! Toivon sussexeille rauhaa ja mahdollisuuden toteuttaa rooliaan uudella tavalla ilman että se tuomitaan jo etukäteen.

  • Tervetuloa kommenttipalstalle, kiva kun uskaltauduit keskustelemaan! 🙂 Ikävä aihe tosin, mutta mun mielestä on ollut tosi kiva nähdä, miten moni täälläkin kuitenkin on nyt kommentoinut olevansa pariskunnan puolella. Joskus tuntuu, että maltilliset ihmiset ovat täysin kadonneet, kun somessa eniten tilaa saa ne ääripäät. 😀

   Varsinkin Suomen iltapäivälehdissä vaan käännetään brittitabloidien jutut. Surullista, että Suomi ei kuitenkaan ole samalla tavalla luokkayhteiskunta kuin Britannia, mutta silti vaan suomalainenkin media on valinnut käyttää tätä tarinaa että Meghan on kaiken pahan alku ja juuri.

Jätä kommentti