Kuninkaallinen palkintogaala eli vuosikooste 2019

Tämä postaus lykkääntyi kaksi kertaa, ensin Ari Behnin hautajaisten ja sitten Sussexien yllätysuutisten vuoksi, mutta jospa nyt päästäisiin asiaan! 😀 On siis aika katsoa taaksepäin päättynyttä vuotta kuninkaallisen palkintogaalan muodossa. Vuosi sitten päätin tehdä jotain erilaista tavallisen vuosikoosteen sijaan, joten perustin oman palkintogaalan, jossa jaetaan tunnustusta viime vuoden kohokohdille. Kategorioita on jälleen neljä: tapahtumathenkilökohtaiset palkinnottyyli sekä draama. Tekstistä löytyy linkit aihetta käsitteleviin postauksiin, jos haluaa käydä virkistämässä muistiaan vuoden 2019 tapahtumista ja teemoista. Let the games begin!

Tapahtumat

Vuoden kuninkaallinen kastejuhla: Archie Mountbatten-Windsor

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoinen Archie Mountbatten-Windsor on selvä voittaja, kun kilpailijoita ei ole. 😀 Cambridgen herttuaparin ja Ruotsin kuningasperheen vauvabuumi näyttää hiljentyneen, joten Archie oli vuoden ainut korkean profiilin kuninkaallinen vauva. Kastejuhlasta ei ole paljon sanottavaa, sillä ristiäiset ovat brittihovissa perinteisesti yksityiset, mutta kirjoitin kuitenkin kastejuhlasta ja samalla herttuaparin päätöksestä pitää poikansa kummit salassa. Ps. Tein tätä postausta jo ennen kuin Sussexit tiedottivat vetäytyvänsä roolistaan. Tuntuupa hassulta nyt lukea nyt tuo ristiäispostaus: tilanne oli silloin jo paha ja paheni vain syksyllä.

Vuoden (melkein) kuninkaalliset häät: Lady Gabriella Windsor ja Thomas Kingston

Embed from Getty Images

Isoja kuninkaallisia häitä ei vuonna 2019 nähty, mutta häähumua riitti melkein kuninkaallisten parissa. Tämän kategorian voitto kuuluu mielestäni selvästi Britanniaan Lady Gabriella Windsorille! Lady Ella on Kentin prinssi Michaelin tytär, eli ei Windsorin klaanin ydinporukkaa, mutta hovi julkaisi silti ihan mukavasti tietoa häistä. Seurapiirihäät kuninkaallisilla vierailla houkuttelivat tietysti paikalle valokuvaajia, toimittajia ja yleisöä. Vierasjoukossa oli kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lisäksi mm. kuningattaren lapsia, prinssi Harry, prinsessa Beatrice, Gloucesterit sekä tietysti Kentin sukuhaara.

Myös Monacossa nähtiin melkein kuninkaalliset häät, kun prinsessa Carolinen tytär Charlotte Casiraghi meni naimisiin. Häät olivat täysin yksityiset, ja niistä saatiin tieto vasta myöhemmin hovin julkaistua muutamia kuvia.

Ranskassa pidettiin lokakuussa häät, jotka ansaitsevat maininnan, vaikka hääpari ei ole entuudestaan tuttu täällä blogissa. Sulhanen oli Jean-Christophe Bonaparte (titteliltään prinssi Napoleon) eli Ranskan entisen keisarisuvun nykyinen päämies. Morsian oli puolestaan Arco-Zinnerbergin kreivitär Olympia, jonka sukupuu on täynnä saksalaisia, itävaltalaisia ja italialaisia kuninkaallisia ja aatelisia. Mikä tässä on niin merkittävää? Jos yksinkertaistetaan hiukan, niin tämä rakkausliitto yhdistää Ranskan Bonapartet ja Itävallan Habsburgit ensimmäistä kertaa yli kahteen sataan vuoteen! Nykyään kahden dynastian väliset liitot ovat harvinaisia, joten tämä pari ja heidän kuninkaalliset sukuyhteytensä ovat kyllä ihan omaa luokkaansa nykypäivän Euroopassa.

Kreivitär Olympia on sekä Itävalta-Unkarin viimeisen keisariparin ja että Baijerin viimeisen kuningasparin lapsenlapsenlapsi. Jean-Christophen suvusta löytyy Bonapartejen lisäksi mm. Belgian kuningas Leopold II. Vierasjoukossa oli kuninkaallisia mm. Luxemburgista, Britanniasta, Belgiasta, Liechtensteinista, Kreikasta, Itävallasta, Italiasta ja Portugalista. The Court Jewellerin postauksesta saa yksityiskohtaisemman kuvauksen hääparista ja vieraslistasta.

Vuoden kuninkaalliset syntymäpäivät: Belgian prinsessa Elisabethin 18-vuotisjuhlat

Embed from Getty Images

Belgiassa juhlittiin lokakuussa maan kruununperijän täysi-ikäistymistä. Prinsessa Elisabethilla on vielä koulut kesken, joten täysipäiväinen kuninkaallinen ura saa luultavasti vielä odottaa, mutta toivon edelleenkin näkeväni prinsessan tiarassa mahdollisimman pian!

Viime vuonna ei tainnut muita merkittäviä syntymäpäiväjuhlia edes olla. Ruotsin prinssi Carl Philip täytti toukokuussa 40 vuotta, mutta juhlat vietettiin yksityisesti vain lähipiirin kesken. Tälle vuodelle on luvassa isot syntymäpäivät taatusti ainakin Tanskaan – kuningatar Margareeta täyttää huhtikuussa 80 vuotta, ja Margareetalla ei ole tapana arastella juhlien järjestämisessä. Ehkä syntymäpäivät tarjoavat ensimmäisen tiaratilaisuuden prinsessa Elisabethille? 😉

Vuoden merkkitapahtuma: Japanin keisari Naruhiton kruunajaiset

Embed from Getty Images

Keisari Naruhiton valtaannousujuhlat kokosivat kuninkaallisia kaksipäiväisiin juhliin, jotka sisälsivät luonnollisesti myös tiaroja. Tähän kategoriaan kuuluu ehdottomasti myös Luxemburgin suurherttua Jeanin hautajaiset, joissa nähtiin myös iso joukko kuninkaallisia, asiantuntijoiden mukaan jopa 100 kuninkaallista vierasta. Pienempänä merkkihetkenä mainittakoon Norjan prinsessa Ingrid Alexandran konfirmaatio, johon osallistuivat myös Ingridin kuninkaalliset kummit Ruotsista, Tanskasta ja Espanjasta.

Henkilökohtaiset palkinnot

Vuoden debyytti: Asturian ruhtinatar Leonor

Vuosi 2019 jäi mieleen erityisesti Euroopan tulevien kuningattarien merkkihetkistä. Espanjan kuningasparin tyttäret Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia ovat toki tuttuja julkisuudessa, mutta hiljattain heitä on nähty useammin edustustilaisuuksissa vanhempiensa kanssa. Vuoden debyytin palkinto meneekin 14-vuotiaalle ruhtinatar Leonorille, joka piti syksyllä ensimmäisen ison julkisen puheensa Princess of Asturias Awards -seremoniassa. Nuori ruhtinatar veti puheen todella hienosti! Muistan katsoneeni tätä Youtubesta miettien samalla, että millaistakohan on olla teini-ikäinen ja tietää hallitsevansa jonain päivänä kokonaista valtiota. Aika hurjaa.

Vuoden morsian: Arco-Zinnerbergin kreivitär Olympia

Embed from Getty Images

Tähän olisi voinut valita myös Lady Gabriellan tai Charlotte Casiraghin, mutta päädyin aiemmin mainittuun kreivitär Olympiaan. Jotain kiehtovaa siinä vain on, että kahden Euroopan historiaan merkittävästi vaikuttaneen suvun jälkeläiset rakastuvat 2010-luvulla. 32-vuotias kreivitär oli sitä paitsi upea erikoisen kauniissa Oscar de la Rentan puvussaan ja suvun perintötiarassa!

Vuoden puhe: Norjan prinsessa Ingrid Alexandran kiitospuhe konfirmaatiojuhlassaan

Espanjan Leonorin ja Belgian Elisabethin lisäksi myös yksi kolmas tuleva kuningatar teki näyttävän esiinmarssin. Norjan prinsessa Ingrid Alexandra konfirmoitiin elokuun lopussa ja prinsessan pitämä kiitospuhe teki vaikutuksen. Puheesta näki Ingridin olevan huumorintajuinen ja eläväinen luonne, ja käsitys Norjan kuninkaallisen perheen lämpimän välittävästä tunnelmasta vahvistui.

Vuoden syntymäpäiväkuva: Cambridgen prinssi Georgen 6-vuotiskuva

Virallisen pönötyksen sijaan kuninkaallisten lasten syntymäpäiväkuvat ovat nykyään usein rennompaa tyyliä. Hoveissa hyödynnetään myös kameran kanssa kätevät vanhemmat, ja kuvaajaan rooliin ovat päässeet hiljattain ainakin herttuatar Catherine, kruununprinsessa Mary, kruununprinsessa Victoria sekä kuningas Willem-Alexander. Vuonna 2019 nähtiin monia ihania kuvia, mutta tämä prinssi Georgen 6-vuotiskuva on kyllä ihan paras! <3 Kate on mainio kameran kanssa, varsinkin omia lapsiaan kuvatessaan. Ihanaa nähdä yleensä varautuneen ujolta vaikuttava George noin vapautuneena!

Vuoden kuninkaallinen kuva: kuningatar Elisabet, prinssi Philip ja Doria Ragland tervehtimässä Archieta

Vuoden parhaisiin kuninkaallisiin kuviin kuuluu ehdottomasti tämä otos Sussexin herttuaparista vastasyntyneen poikansa Archien, kuningatar Elisabetin, prinssi Philipin ja Meghanin äidin Doria Raglandin kanssa. Kuva on historiallinen: kuningatar Elisabet ja afroamerikkalainen Doria tervehtimässä yhteistä pientä perheenjäsentään.

Draama

Vuoden 2019 yllätyskäänne: Muutokset Ruotsin hovissa

Embed from Getty Images

Vuoden yllätyskäänne ei oikeasti ollut valtava shokki, sillä jotain vastaavaa oli edessä ennemmin tai myöhemmin. Ruotsin hovin lokakuinen ilmoitus synnytti kuitenkin runsaasti keskustelua. Nykyisin siis prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset eivät kuulu enää kuningashuoneeseen, ja ilmoituksen myötä he eivät ole enää hänen kuninkaallisia korkeuksiaan. Päätöksen taustalla oli tarve selventää kuninkaallisen perheen työnjakoa ja tulevaisuutta. Ratkaisu syntyi yhteisymmäryksessä, ja sekä Carl Philip ja Sofia että Madeleine ovat tukeneet sitä julkisesti. Vuoden 2019 aikana meitä yllätti myös Sussexin herttuaparin pojan Archien nimi ja titteli (oikeastaan tittelittömyys).

Vuoden draama: Yorkin herttua prinssi Andrew’n Epstein-skandaali

Embed from Getty Images

Prinssi Andrew’n kytkökset seksuaalirikolliseen Jeffrey Epsteiniin ovat olleet kiusallinen kysymys brittihoville koko 2010-luvun. Huomio on ollut välillä suurempaa ja välillä pitkiä aikoja vähäisempää, mutta Epsteinin tehtyä kesällä itsemurhan alkoivat ihmiset vaatia kunnollisia vastauksia prinssi Andrew’lta. Skandaali kärjistyi marraskuussa Andrew’n surullisenkuuluisaan tv-haastatteluun ja pari päivää myöhemmin tulleeseen päätökseen vetäytyä kuninkaallisesta roolista toistaiseksi. Epstein-skandaalin takia myös kuningatar Elisabet henkilökohtaisesti on saanut arvostelua Andrew’n suojelemisesta ja tukemisesta, vaikka kyseessä on iso rikosvyyhti, johon liittyy alaikäisten tyttöjen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Ei ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että Andrew’n skandaali on häpeällinen koko brittimonarkian kannalta. Vuosi 2019 oli muutenkin brittihovin uusi “annus horribilis” eli hirveä vuosi, sillä myös prinssi Philipin tammikuinen autokolari jälkipuinteineen sekä Cambridgen ja Sussexin herttuaparien välit ovat huolehtineet, että palatseissa on oltu kädet täynnä työtä. Norjassa puolestaan puhutti prinsessa Märtha Louisen uusi miesystävä eli amerikkalainen Shaman Durek ja parin yhteiset liiketoimet. Elokuussa prinsessa ilmoitti, ettei jatkossa käytä prinsessa-titteliään kaupallisen toiminnan yhteydessä.

Vuoden julkinen kunnianosoitus: Tanskan kruununprinsessa Mary sai oikeuden sijaistaa kuningatar Margareetaa

StatsrŒd

Kua: Keld Navntoft/Kongehuset

Kruununprinsessa Mary on voinut lokakuusta asti toimia Tanskan valtionhoitajana kuningatar Margareetan ja kruununprinssi Frederikin ollessa estyneitä. Tavallisesti kruununprinssi Frederik sijaistaa äitiään tämän ollessa ulkomailla vierailulla tai yksityisellä lomalla. Jos myös Frederik on samanaikaisesti poissa, tulee Maryn vuoro, sitten prinssi Joachimin ja sitten prinsessa Benedikten vuoro. Mary on päässyt puikkoihin jo ainakin kerran ilmoituksen jälkeen.

Toinen huomattava julkinen kunnianosoitus nähtiin brittihovissa, kun kuningatar Elisabet myönsi herttuatar Catherinelle Royal Victorian Orderin ritarikunnan jäsenyyden huhtikuussa 8-vuotishääpäivän kunniaksi. Kyseessä oli Catherinen ensimmäinen kunniamerkki.

Tyyli

Vuoden häälook: Lady Gabriella Windsor

Embed from Getty Images

Sekä lady Ella että Charlotte Casiraghi valitsivat hääpukuihinsa huomattavasti romanttisempaa ja hempeämpää tyyliä kuin vuotta aiemmin avioituneet herttuatar Meghan ja prinsessa Eugenie. Charlotten varsinainen hääpuku (hänellä oli myös kaksi eri pukua siviilivihkimisen yhteydessä) oli upea, mutta pisimmän korren veti kuitenkin lady Ella, jonka häälookiin kuului myös kunnon tiara! 😀 Luisa Beccarian suunnittelemaa pitsistä pukua täydensi kauniisti perheen Kent City of London -tiara, jota myös Ellan äiti ja täti prinsessa Alexandra käyttivät omissa häissään.

Vuoden hattuikoni: Alankomaiden kuningatar Maxima

Embed from Getty Images

“Hillitty” ei kuulu kuningatar Maximan sanavarastoon, kun kyse on vaatteista. 😀 Vuoden 2019 hattuikonin titteli sopiikin erinomaisesti Maximalle, jonka värikäs tyyli on ilahduttanut meitä myös lennokkaiden hattujen muodossa. Valitsin tuohon kuvakollaasiin esimerkeiksi Maximan isoja (vai sanoisinko maksimaalisia, hehheh) hattuja. Musta tuntuu, että ainut toinen noin isoja hattuja noin paljon käyttävä kuninkaallinen on Cornwallin herttuatar Camilla.

Vuoden arkilook: Sussexin herttuatar Meghanin Smart Works -look

Embed from Getty Images

Tämä tyylikategoria on hirmu vaikea, kun ehdokkaita on niin monia! Määrittelen arkiasun päähineettömänä päiväasuna, ja kollaasista näkeekin että painotin housuasuja. Olen itse melko klassisen tyylin ystävä, joten en voi vastustaa tuota herttuatar Meghanin simppeliä ja niin toimivaa asukokonaisuutta. Housulookit näyttävät tosi skarpeilta, ja erilaisilla väreillä, leikkauksilla ja materiaaleilla saa kiinnostavia kokonaisuuksia. Asu on muuten osa Meghanin ja hänen hyväntekeväisyyskohteensa Smart Worksin yhteistä projektia. Smart Works auttaa vähäosaisia naisia työelämään tarjoamalla vaateapua fiksun työhaastatteluasun kanssa ja tarvittaessa myös työsuhteen alussa. Sen lisäksi Smart Works valmentaa naisia haastatteluihin.

Kunniamaininnan saavat tänä vuonna kollaasissa olevat kuningatar Letizia, herttuatar Catherine ja prinsessa Sofia. Varsinkin Letizialla on mun mielestä usein upeita arkiasuja, tsekatkaa vaikka Queen Letizia Style -blogista!

Vuoden päiväasu: Cambridgen herttuatar Catherine Ascotin laukkakilpailuissa

Embed from Getty Images

Jos pitäisi spontaanisti valita vuoden 2019 paras kuninkaallinen asu, niin se olisi tämä. Mikään vuoden tiarakokonaisuuskaan ei jäänyt meikäläiselle niin hyvin mieleen kuin Katen upea vaaleansininen Elie Saab Royal Ascotissa. Harvoin ihastun johonkin vaatteeseen näin kovasti, mutta tämä kolahti ja kovaa! Philip Treacyn mätsäävä hattu on upea, ja kokonaisuuden kruunaa kaunis kampaus ja hillityt asusteet.

Alla muutama huomionarvoinen päiväasu muilta kuninkaallisilta naisilta. Mukana prinsessa Beatrice, kreivitär Sophie, kuningatar Letizia, kuningatar Margareeta ja kruununprinsessa Mary. Eikä lista loppuisi tähän, mutta Gettyn gallerioihin saa valitettavasti vain viisi kuvaa kerrallaan.

Embed from Getty Images

Vuoden iltalook ilman tiaraa: Ruotsin kruununprinsessa Victoria Polar Music Prize -gaalassa

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victorian tylliunelma onnistuu jollain ihmeen kaupalla olemaan jotenkin tosi elegantti, vaikka se saakin ensin kulmat kohoamaan silkasta hämmästyksestä. Kruununprinsessa Victoria tykkää ottaa riskejä asuvalinnoissaan, ja tämän asun kanssa se kannatti! Kunniamaininnan saavat herttuatar Catherine Bafta-gaalassa, kuningatar Letizia Argentiinan valtiovierailulla, kuningatar Mathilde Japanin keisarin kruunajaisissa sekä herttuatar Catherine Pakistanin-vierailulla.

Vuoden iltalook tiaralla: Ruotsin prinsessa Sofia Etelä-Korean valtiovierailulla

Sofia_Sara Friberg

Kuva: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Tämä kategoria oli vaikea! 2019 oli hiljainen aikakausi verrattuna edeltävän vuoden moniin tiarayllätyksiin. Suoraan sanottuna vuoden 2019 tiaralookit olivat näin jälkeenpäin katsottuna yleisesti aika njääh. Joukossa oli muutama tosi hyvä, mutta esim. Nobelit olivat kokonaisuutena hiukan pettymys, samoin Japanin kruunajaiset ja parit valtiovierailut. Monet leidit tuntuvat jämähtäneen niihin vakiotiaroihinsa.

Timanttisalongin oma suosikki oli tämä prinsessa Sofian valkoinen iltalook kesäkuiselta valtiovierailuillalliselta. Puku tulee Self Portraitilta, ja se on nähty Sofian lisäksi myös herttuatar Catherinella ja Norjan prinsessa Ingrid Alexandralla! Sofian häätiara on jo niin nähty, mutta helmiversio erittäin onnistuneella kampauksella ja kauniin puvun kanssa ansaitsee kehut!

Oman kunniamainintansa ansaitsee Tanskan kruununprinsessa Mary Japanin kruunajaisissa nähdystä lookistaan. Kaunis kokonaisuus, ehdottomasti illan parhaita!

Embed from Getty Images

Kunniamaininnat saavat myös prinsessa Madeleine Nobeleista, kuningatar Maxima asuistaan Irlannin ja Intian valtiovierailuilla sekä herttuatar Catherine Yhdysvaltojen valtiovierailun illalliselta.

Embed from Getty Images

Ja lopuksi vuoden miehinen tyylinäyte: Prinssi William Pakistanin perinteisessä sherwani-asussa

Embed from Getty Images

Kuninkaallisten miesten pukeutumista ei noteerata samalla tavalla kuin naisten, mutta prinssi William synnytti kyllä isot otsikot ilmestymällä Pakistanissa iltatilaisuuteen paikallisten miesten perinteisessä sherwani-asussa. Hienoa, William!


Siinä olikin vuosi aikalailla paketissa! 🙂 Näiden kategorioiden ulkopuolelle jäi vielä Yorkin prinsessa Beatricen kihlaus. Häistä ei ole kuulunut alkuperäisen kihlausuutisen jälkeen mitään, sillä prinssi Andrew’n sotkujen takia myös Beatrice ja Eugenie viettävät matalaa profiilia. Tytär joutuu tässä nyt valitettavasti sijaiskärsijäksi, sillä sekä BBC että ITV ovat kieltäytyneet häälähetyksen järjestämisestä, ja jo pelkkä syvä hiljaisuus häitä koskien ei lupaa hyvää. Todella sääli, sillä Beatricen prinsessa Eugenie kuitenkin sai “täydet” kuninkaalliset häät vain reilu vuosi sitten.

Nyt muutaman vuoden bloggaamisen jälkeen en enää edes odota hiljaisia vuosia kuninkaallisten parissa. 😀 Aina tapahtuu jotain, ja onhan 20-lukukin nähnyt jo vajaan kahden viikon aikana erittäin tunteelliset hautajaiset Norjassa ja vuosisadan draaman brittihovissa. Timanttisalonki seurailee hovimaailmaa jatkossa kuten ennenkin, niin aktiivisesti kuin mahdollista muun elämän rinnalla!

7 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen palkintogaala eli vuosikooste 2019

 1. Kattava ja kylläiseksi tekeväs annos kuninkaallisia. Osaat kyllä innostavasti tuoda esille näitä aiheita ja pohdintoja, olen nimittäin osittain uudestisyntynyt tai laimeammin uudelleen innostunut aiheesta kuninkaalliset.
  Turhuutta, mutta ah, niin virkistävää!

  • Välillä mullakin on sellaisia kausia tai viikkoja, ettei oikein jaksa. Yleensä juuri näiden suurien draamojen jälkeen. Sen jälkeen taas tapahtuu jotain kivaa, tiaroja tai muuta hauskaa ja sitten taas innostuu. Hovien maailma on kummallinen mutta koukuttava! 😀

 2. Kiitos näistä bloggailuista. Kun Hovikirjeenvaihtaja vaikeni olin vähän hukassa. Mä niin tykkään näistä kuninkaallisista uutisista/pohdinnoista/kuvista/tiaroista(:D).

  • Kiitos itsellesi kun luet näitä, on paljon hauskempaa jos on edes vähän keskusteluseuraa!

   Vastasin juuri Kikalle, että hovimaailma on samalla niin kummallista mutta koukuttavaa. Päihittää monet tv-sarjat! 😀

 3. Olipa mukava tämmöinen vähän kevyempi postaus kaiken draaman keskellä 😀 Lady Gabriellalle voisi antaa erikoismaininnan kaikkien aikojen kauneimmista kuninkaallisista hääkuvista! Aivan ihanat kun taustalla oli luontoa, ainaisten sisällä otettujen kuvien sijaan. Ompa muuten erikoinen tuo kreivitär Olympian hääpuku, mutta sopii hienosti hänelle. Tästä parista en ollut aiemmin edes kuullutkaan!

  • Totta, noi Gabriellan kuvat on tosi kauniit kyllä! Muistuttaa jo meidän tavallisten ihmisten kuvia.

   Olympian hääpuku on kyllä erikoinen, mutta jotenki näyttää sopivan hänelle. Olivat ihan vieras pari mullekin, kunnes häiden yhteydessä monet englanninkieliset blogit ja lehdet huomioivat häät.

 4. Tulevien kuningatarten esiinmarssia on kyllä ollut ilo seurata! Haastava tilanne tulla kameroiden ja arvovaltaisten vieraiden esiin puhumaan, mutta kaikki selviytyivät hienosti. Toivottavasti nähdään Elisabeth tiarassa jo tänä vuonna!

Jätä kommentti