Kuninkaallinen asukooste keisari Naruhiton kruunajaisista

Japanissa juhlittiin muutama viikko sitten keisari Naruhiton valtaannousua. Kruunajaiset on vähän huono käännös, mutta “valtaannousujuhlat” kuulostaa niin tönköltä ilmaisulta, että käytän tässä tekstissä mieluummin kruunajaisia. Tiedätte kuitenkin, mistä on kysymys.

Japanin keisarillista hovia pidetään jopa kuninkaallisella mittapuulla hyvin perinteikkäänä ja tiukkana instituutiona, ja kruunajaisissa nähtyjen ikiaikaisten seremonioiden juuret ovat kaukana kaukana historiassa. Japanihan on maailman vanhin yhtäjaksoinen monarkia ja samalla nykymaailman ainut keisarikunta.

Tässä on ehtinyt jo vierähtää muutama viikko, mutta sain lukijatoiveen asukoosteesta, joten lupasin palata asiaan vaikka sitten vähän jälkijunassa. Muuttokiireiden takia julkaisu hiukan venyi, pahoittelut siitä! Juhlallisuuksiin kuului kuitenkin useampia eri tapahtumia, ja itse pääpäivänä nähtiin päiväasujen lisäksi myös iltalookit tiaroilla – eihän sellaista voi jättää väliin blogissa! 😉 Monisatapäiseen vierasjoukkoon lukeutui kuninkaallisia ja valtiojohtajia ympäri maailmaa. Harmillisen monet eurooppalaiset kuninkaalliset saapuivat valitettavasti ilman vaimojaan, mutta illallisella oli silti ihan kiitettävästi tiaroja. Suomea edustivat presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Japanin keisaripari_Sauli ja Jenni

Presidenttiparimme tervehtimässä keisari Naruhitoa ja keisarinna Masakoa. Kuva: Secretariat for the Ceremonies of Imperial Succession/ Tasavallan presidentin kanslia

Keisari Naruhito ja keisarinna Masako pukeutuivat päiväseremoniassa perinneasuihin, joilla on epäilemättä yhtä pitkä historia kuin itse seremonialla. Minusta tämä oli hyvin mielenkiintoista. Eurooppalaisista maista löytyy myös kansallispukuja ja perinneasuja, mutta onko niillä yhtä vahva merkitys täällä kuin Japanissa? Voisiko joku eurooppalainen kuninkaallinen pukeutua kansallispukuun omissa valtaannousujuhlallisuuksissaan?

Iltajuhlaa varten keisarinna vaihtoi kauniiseen kermanvalkoiseen iltapukuun, jossa oli ruusukemainen kaulus. Puvun seurana Masakolla oli keisariperheen Meiji-tiara. Kyseinen tiara on varattu vain keisarinnojen käyttöön, ja myös ex-keisarinna Michiko kantoi samaa tiaraa lähes 30 vuotta sitten oman miehensä kruunajaisissa. Timanttitiaran lisäksi Masakolla oli kaulakoru, joka koostui huomattavan suurista timanteista. Masakosta oli ihmeellisen vähän luvallisia kuvia, kun ottaa huomioon, että keisarinna oli kuitenkin illan toinen päätähti! Alla on kuvia päiväseremonian perinneasusta, ja tuosta yläpuolelta näkee hyvin kokonaiskuvan Masakon iltalookista. Kaunis ja elegantti kokonaisuus, yksi illan parhaista.

Embed from Getty Images

Harrastusbloggaajana olen aika pitkälti hovien, Getty Imagesin ja repost-toiminnon varassa. Kruunajaisista oli yleisestikin tosi heikosti materiaalia Gettyssä. Harmittelin ensin pitkään tätä kirjoittaessa, että Japanin muusta keisariperheestä ei tuntunut löytyvän mitään. Sitten lopuksi, kun etsin Tasavallan presidentin kansliasta kuvaa Jennistä, löysin sattumalta myös mainion kuvan Japanin kruununprinsessa Kikosta. Kikon puoliso kruununprinssi Akishino on siis uuden keisarin nuorempi veli. Keisariparillahan on yksi tytär, mutta naiset eivät ole ollenkaan mukana Japanin perimysjärjestyksessä.

Kikolla oli yksinkertainen, hiukan beigeen taittava iltapuku. Vallanvaihdoksen myötä Kiko on saanut käyttöönsä Japanin kruununprinsessalle varatun jalokivisetin, johon kuuluu tiara ja kaulakoru, molemmat kookkaita ja näyttäviä, sekä korvakorut ja mahdollisesti myös rintaneula.

Japani kruununprinssipari

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tervehtivät kruununprinssiparia, joka vieraili aiemmin tänä vuonna Suomessa. Huomatkaa kruununprinsessa Kikon jalokivet!

Perinneasuja suosi keisariparin lisäksi myös Bhutanin kuningaspari. Vain 29-vuotias kuningatar Jetsun Pema saapui paikalle miehensä kuningas Jigme Khesarin kanssa. Illalla kuningattarella oli kaunis violetti asu, sekin itämaista tyyliä. Bhutanin kuningasperheellä ei taida olla samanlaista tiarakokoelmaa kuin länsimaisilla kollegoillaan, mutta illaksi kuningattaren hiuksille oli ilmestynyt pieni ja siro kultainen hiuspanta. Kaunis kokonaisuus tässäkin.

Embed from Getty Images

Belgiaa edustivat kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde. Kuningaspari joutui tosin jättämään seuraavan päivän teeseremonian väliin ja suuntaamaan takaisin kotiin, sillä heidän tyttärensä Elisabethin 18-vuotispäivä osui samalle viikolle kuin kruunajaiset. Mathildella oli päiväseremoniassa tyylikäs hennon vaaleanpunainen asu, jota täydensi samansävyinen pillerihattu. Pelkistetyssä puvussa ja viitassa oli samaa henkeä kuin Alankomaiden Maximan kruunajaispuvussa vuonna 2013.

Iltajuhlaan Mathilde saapui shampanjanvärisessä kimaltelevassa iltapuvussa. Hiuksilla kimalteli tällä kertaa monikäyttöisen Nine Provinces -tiaran pelkistetyin muoto, eli tiaran kreikkalaiskuvioinen alaosa. Tiaran seurana oli timanttikorvakorut sekä rannekoru.

Embed from Getty Images

Myös Espanjan kuningaspari oli paikalla. Kuningatar Letizian asuvalinnat eivät tällä kertaa osuneet minusta ihan nappiin. Päiväjuhlan puku oli sinänsä ihan kaunis, mutta jotenkin kuviointi, päähine, vyö ja keltapunainen kunnianauha latistivat kokonaisuuden minun silmissäni. Letiziasta tuli myös vähän alipukeutunut fiilis, kun vertasi kukkamekkoa muiden kuninkaallisten naisten asuihin.

Iltajuhlan pinkki puku taas oli tavallaan nätti, mutta tuntui minun makuuni liian pinkiltä ja tyttömäiseltä aikuiselle naiselle. Annan Letizialle kuitenkin lisäpisteitä siitä, että mukaan reissuun oli otettu kuningasperheen jättimäinen Fleu de Lys -tiara. Tiara ei vain minusta sopinut yhteen tämän puvun kanssa.

Embed from Getty Images

Alankomaiden kuningatar Maximan päiväasu oli yksi suosikeistani. Harmaa kokonaisuus oli ensisilmäyksellä elegantin hillitty, mutta samansävyinen ruusumainen hattu lienee ollut todellinen päänkääntäjä! Pukukin oli todella kaunis.

Illalla Maximalla oli tummanpunainen venekauluksinen iltapuku. Hiukset oli jätetty auki, mistä annan ihan pienen miinuksen. Aukinaiset hiukset näyttävät tiarojen kanssa helposti viimeistelemättömiltä. Päässään Maximalla oli Mellerion rubiinitiara ja samaan korusettiin kuuluvat korvakorut, kaulakoru sekä rintaneula, joka oli sijoitettu mielenkiintoisesti vatsalle olkapään sijaan.

Embed from Getty Images

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan seurana oli tällä kertaa poikkeuksellisesti kuningatar Silvian sijaan kruununprinsessa Victoria. Kruununprinsessa on hovin mukaan hyvissä väleissä uuden keisariparin kanssa, ja näin edistetään hyvien suhteiden jatkumista seuraavilla sukupolvilla. Varmasti myös mielenkiintoista seurata kruunajaisia “sillä silmällä” omaa tulevaisuuttaan ajatellen, vaikka ruotsalainen seremonia onkin varmasti täysin erilainen.

Victorialla oli päivällä kokosininen pitkä puku ja samansävyinen näyttävä hattu. Mekko oli minusta tyylikäs, ja “royal blue” sopii hyvin Victorialle. Sen sijaan hatusta en oikein välittänyt. Tuntuu, että viime aikoina on nähnyt vähän liikaa tuollaista hyvin jyrkkää hattumallia.

Illalla kruununprinsessalla nähtiin vaaleanpunainen/puuterinen kuvioitu iltapuku sekä prinsessa Lilianilta peritty laakeriseppeletiara. Tästä kokonaisuudesta en oikein pitänyt. Mekko teki jotenkin tasapaksun fiiliksen, ja kuviointi on liian levoton. Laakeriseppeletiara on kaunis, mutta odotan edelleen näkeväni sen joskus vielä mehiläispesänutturan kanssa.

Embed from Getty Images

Tanskaa edustamassa olivat kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary. Kruununprinsessan tyylitaju ei taaskaan pettänyt – Maryn harmaa ja pelkistetty päiväasu oli elegantti. Viittateema jatkui myös iltapuvussa, ja täytyy sanoa, että myös Maryn iltalook oli illan parhaiden joukossa. Hennon lilassa iltapuvussa oli venepääntie, josta aukesi kimalteleva viitta. Kokonaisuuden kruunasi Maryn muutama vuosi sitten yksityisesti hankkima timantti-rubiinitiara. Pidän tästä tiarasta erityisen paljon, malli on klassinen ja tasapainoinen.

Embed from Getty Images

Edellä mainittujen lisäksi yksin ilman puolisoitaan saapuivat Walesin prinssi Charles, Norjan kruununprinssi Haakon, Luxemburgin suurherttua Henri, Monacon ruhtinas Albert sekä Liechtensteinin perintöruhtinas Alois. Eurooppalaisten kuninkaallisten lisäksi myös Aasian ja Afrikan monarkiat olivat hyvin edustettuina.

Ja täytyyhän tähän ottaa mukaan vielä oma ykkösrouvamme eli Jenni! Näyttää siltä, että Jennillä oli illalla sama asu kuin päivällä. Tyylikäs kaksiosainen puku näytti minusta vihertävältä kuvien perusteella, mutta jossain lehdessä sitä kuvailtiin hopeiseksi. Simppelin alaosan vastapainona yläosassa oli kukkakuvioista kirjailua, mahdollisesti helmiä tai paljetteja. Mikään kuva Jennistä illalla ei ole suoraan edestä, joten vaikea sanoa 100 % varmuudella, mutta näyttää siltä, että kaulassa oli Suomen kulloisenkin presidenttipuolison/presidentin käyttöön tarkoitettu “perintökaulakoru”. Jennihän sai kunnian vastaanottaa korun kaksi vuotta sitten itsenäisyyden juhlavuonna, ja näin ollen hän on myös toistaiseksi ainut sitä käyttänyt ensimmäinen nainen.

Embed from Getty Images

Olen nähnyt somessa jonkin verran ihmettelyä siitä, miten kuninkaallisilla oli ihan erilaisia kunnianauhoja kruunajaisissa, joten ajattelin mainita siitä erikseen. Vierailevat kuninkaalliset kantavat isäntämaan eli Japanin kunniamerkkiä, jos heiltä sellainen löytyy. Esimerkiksi kruununprinsessa Victorian käyttämä punasininen nauha edustaa Japanin korkeinta ritarikuntaa eli Krysanteemiritarikuntaa. Osalla kuninkaallisista naisista, kuten vaikkapa kuningatar Letizialla, oli keltapunainen japanilainen kunnianauha, joka on alemmasta Order of the Precious Crown -ritarikunnasta.

Jos vieraalla ei ole ollenkaan japanilaista kunniamerkkiä, laittaa hän oman maansa korkeimman. Esimerkiksi Marylla oli tanskalainen Elefanttiritarikunnan nauha. Monille kuningatarpuolisoille on myönnetty tuo Precious Crownin merkki, mutta arvelen Victorian saaneen korkeamman merkin, siksi, että hän on tuleva hallitsija.

Kuka oli teistä kruunajaisten parhaiten pukeutunut? Päiväasuissa voiton veivät minusta Maxima, Mary ja Mathilde. Iltapuvuissa yksi parhaista oli tietysti keisarinna Masako, mutta myös Mary ja Maxima olivat upeita. Myös kruununprinsessa Kikon jalokivet saivat silmät muuttumaan sydämiksi. 😀

10 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen asukooste keisari Naruhiton kruunajaisista

 1. Minä pidin molemmista keisarinnan puvuista. Perinneasu oli erityisen komea. Iltapuku taas oli keisarinnalle vaatimaton, mutta samalla hänen oman tyylinsä mukainen.
  Onnistuujiin kuuluvat niin kruununprinsessa Maryn iltapuku, kuningatar Mathilden puvut ja Maximan iltapuku. Pidin myös Letician iltapuvusta, YouTubessa oli hyviä kuvia siitä ja tuo tilata oli juuri arvoisessaan tilaisuudessa. Mutta minä pidänkin pinkistä.
  Victorian sininen puku toi esiin prinsessan notkoselän. Iltapuku oli minusta floppi, pari vuotta sitten se olisi ollut muodikas, mutta ei enää. Victorian vaatekaapista olisi varmasti löytynyt parempaakin päälle pantavaa.
  Jenni Haukio oli myös tyylikäs.

  • Masakon iltapuku oli yllättävän vaatimaton, mutta toisaalta vähemmän on usein enemmän, niin myös tällä kertaa. Ehkä reilu viisikymppisenä aikuisena ei tuntunut luontevalta heittäytyä kovin villiksi. 😀

   Letizialla oli oiva tiaravalinta, ja mäkin kyllä yleisesti tykkään pinkistä, mutta joku tässä vaan tökki mua pahasti. Joskus palat ei vaan loksahda, vaikka makuasioitahan nämä ovat.

   Victorian kaapista olisi ehdottomasti löytynyt paljon parempiakin vaihtoehtoja! Katsotaan kuukauden päästä, millainen stailaus nähdään Nobeleissa.

 2. Letizialla oli hyvä yritys mutta päiväpuvun vyö oli out of place ja iltapuku taas näytti siltä kuin olisi olkaimettomaan pukuun kiireesti ommeltu t-paita peittämään. Pidän pinkistä kovasti mutta eiei. Ja se upea tiarakin näytti sitten siltä ettei sopinut pukuun joka oli arkinen malliltaan eikä oikein Letizian päähänkään.
  Noh, nyt olen purnannut XD Maryn iltapuku oli kyllä todella kaunis ja Máxima oli myös näyttävä. Voiton ehkä vie kuitenkin huonoista kuvista huolimatta Jenni Haukio! En ollut ennen nähnyt näitä kuvia. Ja jos kaulassa on se juhlakoru, niin vielä parempi. Haukio on käyttänyt sitä harmillisen vähän ja säälittää tekijöiden ja lahjoittajien puolesta.

  • Jennin puku oli kyllä tyylikäs. On se juhlakoru tainnut kaulassa olla ainakin muutaman kerran, mutta eipä presidentin puolisolla taida olla sellaisia gaalatilaisuuksia yhtä paljon kuin esim. Ruotsissa. Ajattelen myös, että korun symbolinen arvo pysyy korkeana, kun sitä käytetään vain valituissa tilaisuuksissa. 😊 Mielenkiintoista kyllä nähdä millainen korun tarinasta tulee vuosikymmenten saatossa! Tällaiset “perintökorut” eivät taida olla ihan tavallisia tasavalloissa.

   Marya ja Maximaa kaikki kehuvat, he olivat kyllä illan tyylikkäimpiä. Myös Masakon iltalook oli kaunis.

 3. Victorian iltapuku oli kuin olikin kierrätyksessä. Se oli käytössä kolme vuotta sitten kuninkaan syntymäpäivänä. Puku on Elie Saabin suunnittelema.

 4. Mary ja Maxima onnistuu oikeastaan aina, joten heidän kohdallaan en kokenut varisnaista yllätysmomenttia. Puvut olivat kauniita, ei liikaa mitään krumeluureja eikä silti liian yksinkertaisia. Letizian hiuksista tykkäsin sen pannan kanssa, itse mekosta en sitten yhtään. Molemmat mekot oli omaan makuun ehkä vähän liian levottomia.
  Tykkäsin jotenkin hirveän paljon Jetsun Peman vaatteista, oli kiva nähdä perinteisiä asuja! Mathilden ensimmäisestä puvusta tykkäsin myös, sopi tosi hyvin hänelle!
  Mathildesta ja Philippestä (ja koko heidän perheestään) on tullut mulle jotenkin aivan lempparikuninkaalliset, niin katon heitä varmaan vähän vaaleanpunaisten lasien läpi😅
  Tämä ei kuuluu vaatetukseen, mutta tykkään myös Willem-Alexanderin parrasta! Heti kun näin sen ekaa kertaa niin ajattelin että jes, pidä toi!😄
  Osaatko sanoa, mitä Espanjassa on ”meneillään”? Oon nähnyt paljon kuvia Leonoresta ja Sofiasta vanhempiensa mukana eri edustustilaisuuksissa ja mietin että onkohan siellä jotain juhlallisuuksia vai aletaanko tyttöjä vaan ottamaan enemmän mukaan edustamiseen. Leonor selvisi minusta hyvin siitä puheesta, kun ajattelee minkä ikäinen hän on ja kuinka vähän häntä on julkisuudessa nähty!

  • Jetsun Peman asut oli kyllä kauniita. Tuli mieleen, että olenkohan koskaan nähnyt häntä länsimaisissa vaatteissa?

   Belgian kuninkaallisilla ei käsittääkseni ole ihan helppo tilanne, sillä monarkian kannatus ei ole yhtä vakaa kuin monissa muissa maissa. Lisäksi ex-kuninkaan ja Philippen veljen “skandaalit” eivät ainakaan ole auttaneet tilannetta. Philippe, Mathilde ja prinsessa Elisabeth ovat varmaan parasta mahdollista lääkettä tilanteeseen. Kuningaspari hoitas velvollisuutensa matalalla profiililla, ja nuori naispuolinen kruununperijä on raikas tuulahdus tulevaisuutta.

   En usko, että Espanjassa on mitään erityistä meneillään. Kansallispäivä on syksyllä, ja sen lisäksi on ollut ainakin kaksi eri palkintotilaisuutta, joihin Leonor ja Sofia ovat osallistuneet. Toki varmasti iän myötä tyttöjä tullaan näkemään enemmän. Se puhe oli kyllä loistava. Miltähän tuntuisi olla 14-vuotias ja tietää, että jonain päivänä on oikeasti kuningatar ja hallitsija.

Jätä kommentti