Prinssi Philipin auto-onnettomuuden jälkipuinti on JÄLLEEN osoittanut brittihovin PR-osaamisen heikon tason

Kuningatar Elisabetin puoliso Edinburghin herttua prinssi Philip, 97, oli torstaina auto-onnettomuudessa Norfolkissa lähellä Sandringhamin kartanoa, jossa kuningatar ja prinssi perinteisesti viettävät joulun ja alkutalven. Philip sekä toisen osapuolen autossa olleet kaksi naista ja alle vuodenikäinen vauva selvisivät kuin ihmeen kaupalla hengissä ja suhteellisen vähäisin vammoin. Ikäisekseen rautaisessa kunnossa oleva prinssi käveli onnettomuuden jälkeen omin jaloin. Läheltä piti -tilanne on aiheuttanut monenlaisia reaktioita, mutta onnettomuuden jälkipuintia seuratessa ei ole voinut kuin ihmetellä brittihovin aina yhtä surkeaa PR:ää. Philipin ja keväällä 93 vuotta täyttävän kuningatar Elisabetin ajokyvystä (vai enemminkin ajamisen soveliaisuudesta) on syntynyt runsaasti keskustelua, mutta heitä se ei tunnu hetkauttavan. Vain päivä onnettomuuden jälkeen prinssi Philipille toimitettiin uusi Land Rover, jolla prinssi kävi jo liikenteessä ilman turvavyötä. Myös kuningatar bongattiin perjantaina ajamassa julkisilla teillä ilman turvavyötä.

Kelataan ensin lyhyesti onnettomuuden läpi. Tutkinta on kesken, mutta pääpiirteissään prinssi Philip oli liittymässä Land Rover -maasturillaan isommalle tielle, yhdelle alueen pääväylistä, jossa nopeusrajoitus on 90 km/h. T-risteyksestä tullut prinssi törmäsi Kia-henkilöautoon, ja Philipin maasturi pyörähti katon kautta kyljelleen, ja Kia ajautui ojaan. Kummankin kuskin puhallustesti oli puhdas, mutta mahdollisista ylinopeuksista ei ole vielä tietoa. Lehtien mukaan Philip oli kertonut poliisille matalalla paistaneen auringon häikäisseen häntä. Tutkinnan keskeneräisyydestä huolimatta näyttää kovasti siltä, että prinssi Philip, eli pienemmältä tieltä isommalle liittynyt kuski, aiheutti vakavan vaaratilanteen.

Philip ilmeisesti ensin kieltäytyi lääkärintarkastuksesta, ja palatsin tiedotteen mukaan prinssi ei loukkaantunut. Perjantaina Philip saatiin kuitenkin tarkastukseen, ja palatsin antama tieto muuttui muotoon “ei huolestuttavia vammoja”. Prinssin autostaan ulos auttanut sivullinen Roy Warne kertoi saaneensa käsiinsä verta, mutta ihmehän se olisi, jos näin rajusta kolarista selviäisi täysin naarmuitta. Philip oli sivullisten auttajien mukaan tajuissaan, mutta silminnähden järkyttynyt. Jos oletetaan molempien autojen ajaneen nopeusrajoitusten mukaan, on vauhtia silti ollut se 90 km/h.

Embed from Getty Images

Koko onnettomuuteen liittyi paljon kysymyksiä ja pohdintaa, ja viikonlopun aikana brittihovi on valitettavasti jälleen osoittanut kuninkaallisen perheen ja/tai heidän PR-osastonsa osaamisen olevan todella heikkoa erityisesti kriisitilanteissa. Tässäkin tilanteessa on havaittavissa jo aiemmin nähtyjä merkkejä siitä, että PR-osasto tuntuu olevan pulassa itsepäisten ja jopa ylimielisten työnantajiensa kanssa.

Ensinnäkin huomio kiinnittyi tietysti siihen, että mitä 97-vuotias prinssi Philip edes tekee enää auton ratissa? Vanhemmalla iällä kognitiiviset taidot, refleksit ja fyysiset taidot väistämättä hidastuvat ja heikentyvät, mikä vaikuttaa merkittävästi ajokykyyn. Suojattua elämää eläville kuninkaallisille sellainen arkinen asia kuin auton ajaminen itse on varmasti henkisesti tärkeää, mutta siihen on syynsä, miksi vanhemmiten ajokortista jossain vaiheessa yleensä joudutaan luopumaan. Kuvitelkaa someraivoa, jos joku tavallinen seniorikansalainen olisi ajanut herttuatar Catherinen ja takapenkillä olevien lapsien autoa päin. Nyt osa kommentoijista ja mediasta on tuntunut pitävän prinssi Philipiä jonkinlaisena supersankarina, joka voittoisasti selvisi vahingoitta vakavasta onnettomuudesta. Kyseessä on uskomaton tuuri ja luultavasti hyvä auto. Myös kuningatar Elisabet ajaa edelleen aktiivisesti, mutta minusta pariskunnan olisi aika luopua autoilusta, ennen kuin mitään vakavampaa sattuu. Kummallekin järjestyy kuljettaja koska vain ja mihin vain sormia napsauttamalla, joten todellista tarvetta ajaa itse ei ole. Jos autoilua on ihan pakko jatkaa, niin korkeintaan omilla mailla – ei julkisilla teillä.

Toiseksi mietittiin, missä prinssin henkilökunta oli onnettomuuden aikaan. Kuninkaallisia seuraa käytännössä aina turvamies, mutta silminnäkijä Roy Warnen mukaan sellaista ei prinssi Philipin autosta löytynyt, ja onnettomuuspaikalle pysähtyneet auttajat olivat täysin sivullisia, eli henkilökunta ei myöskään seurannut prinssiä perässä omalla autollaan, kuten tavallisesti. Philipin on aiemmin julkisuuteen tihkuneissa tiedoissa kerrottu karkailevan turvamiehiltään omille teilleen, ja myös prinssi Williamin ja prinssi Harryn on kerrottu harrastaneen samaa ainakin nuorempina. Ymmärrän, että jatkuva vartiointi on ahdistavaa, mutta tällainen karkailu on todella typerää ja vastuutonta, ja laittaa turvahenkilökunnan äärimmäisen epämukavaan asemaan. Ajatelkaa, jos joku osapuolista – prinssi itse tai joku Kian matkustajista – olisi kuollut.

Onnettomuuksia voi sattua kenelle tahansa, mutta kolari ei ollut hoville hyvää julkisuutta hoville. Lähes 100-vuotias vanhus ajelemassa normaalin liikenteen seassa yksin ilman turvamiehiä, ilmeisesti karkuteillä kuin pahainen teini. Brittilehtien kirjoittelussa korostunut kuva uskomattomasti selvinneestä rautaherttuasta on ehkä onnistunut vähentämään tapauksen ongelmien saamaa huomiota, mutta myötätuuli ei jatku ikuisesti. Kuninkaallisen perheen jäsen mokasi isosti ja vaaransi toisten ihmisten hengen, joten mitä tekee hovi? Kun vielä huomioidaan se, että asemansa vuoksi prinssi Philip luultavasti pääsee tilanteesta huomattavasti vähemmillä seurauksilla kuin tavallinen kansalainen pääsisi, niin vaikuttaa yksinkertaisesti käsittämättön tahdittomalta ja ylimieliseltä, että 48 h sisällä onnettomuudesta sekä kuningatar Elisabet että prinssi Philip itse kuvattiin ajamassa liikenteessä ilman turvavöitä. Ylipäätänsä oli todella typerää, että uuden maasturin toimittaminen jo onnettomuutta seuraavana päivänä tallentui kameroille, mikä näyttää yleisölle tietysti siltä, että hovilla ja prinssillä ei ole aikomustakaan luopua ajokortistaan.

Embed from Getty Images

Oman lisänsä asiaan toivat hovin tiedotus sekä kuningatarparin tyttären prinsessa Annen toimittajille antama kommentti aiheesta. Hovi ei luonnollisesti voi kommentoida kolarin toisten osapuolten vointia yksityiskohtaisesti, mutta hovin ensimmäisessä tiedotteessa ei mainittu heitä sanallakaan. Esimerkiksi yleinen lausahdus “kukaan ei loukkaantunut vakavasti” olisi ollut pieni vaiva, jolla olisi osoitettu huolta ja kiinnostusta myös muiden kuin Philipin kohtaloon. Prinssi itse oli kolaripaikalla huolissaan Kian matkustajista, ja hovin perjantaisen tiedotteen mukaan osapuolet olisivat olleet yksityisesti yhteydessä ja toivottaneet toisilleen kaikkea hyvää. Ranteensa murtanut Emma Fairweather (Kian matkustaja) kuitenkin kertoi lauantaina lehdille, että hän ei ole kuullut mitään Buckinghamin palatsista ja että prinssi Philip ei ole pahoitellut tapausta hänelle. Suhtaudun aina hieman varauksella kohutapausten lehtilausuntoihin, mutta kieltämättä hovin toiminta vaikuttaa kylmältä, jos edes puolet Fairweatherin kertomasta pitää paikkaansa.

Perjantaina prinsessa Anne vieraili Lancashiren yliopistolla, ja saapuessa prinsessalta kysyttiin hänen isänsä voinnista. Vaikka Anne on tunnettu “no-nonsense” -tyylistään, niin vastaus hyvää tarkoittavaan kysymykseen oli silti kummallisen tyly. Tottakai yleisöä ja sitä kautta mediaa huolettaa rakastetun ja arvostetun prinssin vointi onnettomuuden jälkeen. Prinsessa olisi voinut julkisuuden ammattilaisena todeta esimerkiksi jotain diplomaattista, että onneksi kaikki voivat hyvin, jos ei halunnut kommentoida yksityiskohtaisesti. Sen sijaan Anne totesi jokseenkin alentuvan oloisesti “I’ve no idea. You know where I am? The same place as you.” Eli että hänellä ei ole aavistustakaan isänsä voinnista, koska hän on paraikaa täällä samassa paikassa kuin toimittajakin. Heitto oli ehkä tarkoitettu vitsiksi, mutta minusta se ei toiminut eikä ollut tilanteeseen sopivaa.

Hovien kanssa yksittäisten faktojen tai lukujen sijaan tärkeää on se, miltä asiat näyttävät yleisölle. Tämä soppa on monen yksittäisen pienen virheen summa, mutta tällainen toiminta ainoastaan vahvistaa kuvaa etuoikeuksien ympäröimästä kuninkaallisesta perheestä, jonka todellisuudentaju on pahasti hämärtynyt. On vaikea uskoa, että PR-ammattilaiset sähläisivät näin paljon, vaan jo aiemmin esimerkiksi prinssi Williamin ja prinssi Harryn kohdalla vedetty johtopäätöksiä siihen suuntaan, että henkilökunta taitaa olla pulassa uppiniskaisten työnantajien ja näiden näkemysten kanssa. Siltä vaikuttaa myös tällä kertaa, ja on todella ikävää joutua seuraamaan tällaista “mielenosoituksellisuutta” ja tahdittomuutta jopa kuningatar Elisabetilta ja prinssi Philipiltä. Kuninkaalliset ovat henkilökuntansa työnantajia, mutta olisi todellakin jo korkea aika kuunnella ammattilaisia, jotka he ovat palkanneet hoitamaan julkikuvaansa. Kun kuninkaallisen perheen jäsentä kritisoidaan, tässä tapauksessa selkeän virheen takia, niin ei ole tätä päivää yrittää kieltää ja vähätellä asiaa ja lopulta hyssytellä se pois.

Olisi ollut suoraselkäistä myöntää, että prinssi Philip (ja kuningatar Elisabet) eivät ehkä korkean ikänsä myötä enää sovellu ratin taakse. Olisi ollut suoraselkäistä olla jälkikäteen reilusti yhteydessä onnettomuuden muihin osapuoliin ihan henkilökohtaisesti ja vähintään edes pahoitella ja kysyä vointia. Hovin olisi vähintäänkin, siis aivan minimissään, pitänyt rauhoittaa tilanne pitämällä tämä vanhuspari pois autoteiltä edes sen aikaa, että pahin pöly laskeutuu. Kuningattaren ja prinssin hyppäämistä autoon heti onnettomuuden jälkeen, ja vielä ilman turvavöitä, on vaikea tulkita oikein miksikään muuksikaan kuin välinpitämättömyydeksi. Eikö siellä oikeasti ikinä opita?


Päivitetty 28.1.2019. Prinssi Philip lähetti Emma Fairweatherille kirjeen, jossa prinssi pyysi anteeksi tapahtunutta ja kirjoitti matalalla paistaneen auringon häikäisseen hänet. Kirje oli päivätty onnettomuuden (to 17.1.) jälkeiseinä maanantaina eli 21. tammikuuta, ja Fairweather sai sen käsiinsä muutama päivä myöhemmin. Itse kirje on hyvä ja vilpittömän oloinen, mutta tässä tapauksessa palatsin reagointi ja prinssi Philipin (sekä kuningatar Elisabetin) käytös heti onnettomuuden jälkeisinä päivinä oli aivan liian hidasta ja välinpitämätöntä. Tilanne kerkesi kärjistymään, ja yleisölle ehti syntyä jo negatiivinen kuva asiasta ennen kuin hovista tehtiin korjaavia toimenpiteitä. Lisäksi tapauksen käsittelyyn ovat vaikuttaneet tietysti hovin “tuttu tyyli” eli kaikki aiemmat pr-möhläykset. Huomatkaa, että prinssi Philip myöntää kirjeessä auringon sokaisseen häntä, joten tutkinnassa lienee selvinnyt, että kolari tosiaan oli prinssin aiheuttama.

Toisaalta toivon myös, ettei Fairweather jää paistattelemaan julkisuuteen tarpeettomasti. Ymmärrän alkuperäisen ulostulon ja myös kirjeen julkaisun, sillä ilmeisesti heitä oli vain kehotettu olemaan hiljaa, mikä olisi tietysti ollut hoville eduksi. Myös toisella osapuolella on oikeus kertoa versionsa tapahtuneesta. Hovi ei olisi ikinä julkaissut kirjettä itse, mutta minusta ainakin on mukavaa kuulla myös miten asiat päättyivät – nyt ainakin tiedämme varmuudella, että prinssi on pyytänyt anteeksi onnettomuutta.

3 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Philipin auto-onnettomuuden jälkipuinti on JÄLLEEN osoittanut brittihovin PR-osaamisen heikon tason

  1. Ihmettelen sitä, että nämä melkein 100-vuotiaat ylimalkaan ajavat autoa! He ovat toki reippaita ja kävelevät omin jaloin, mutta silti, tuossa iässä alkavat refleksit eittämättä olla hitaita ja ehkä prinssi Philip on huomannut, että auto tulee, mutta luullut ehtivänsä kääntyä ensin, mene ja tiedä.
    Hovin puolelta todellä röyhkeää ja törkeää suhtautua ylimielisesti ja olla välittämättä tapahtuneesta. Hehän saivat uuden auton kädenkäänteessä, mutta saiko Kian omistaja oitis uuden auton alleen ? Syvä paheksuntani kuningattarelle ja puolisolleen, näin ei toimita missään, edes hovissa! Ja heidän itsensä kuuluu selvittää onnettomuus ja huolehtia seurauksista , heidän puolestaan sitä ei voi kukaan tehdä. Kunpa vastedes pysyisivät kotipihallaan, poissa teiltä!
    Ettei nyt alkaisi Philipillä olla jotain seniiliyden oireita?

    • Jo pelkkä auringon paiste, hidastuneet refleksit ja fyysiset toiminnot kuten pään ja ratin kääntäminen ovat jo ihan hyvät ainekset onnettomuuteen. Todella ihmettelen sitä, ettei kummallakaan ollut maalaisjärkeä ja tahdikkuutta pysytellä pois ratista edes tämän viikonlopun yli. Kian omistaja ei tosiaan saa uutta autoa hetkessä, ja tuli todella surkea fiilis kun luin Emma Fairweatherin haastattelusta, että hovista ei suoraan ole oltu yhteydessä, vaan jonkinlainen ihmelausunto (ei kunnollinen anteeksipyyntö tai edes hyväntoivotus) on tullut poliisien välityksellä.

  2. Emma Fairweatherin kertomusta siitä, ettei hovi ole ollut yhteydessä voidaan hieman selittää sillä, että vakuutus- ja lakiasioiden puolesta Philipin pahoittelut ja anteeksipyyntö voitaisiin tulkita syyllisyyden myöntämisenä. Silti olen sitä mieltä, että Fairweatherin kohtelu (jos siis pitää paikkaansa) on todella tylyä, ja negatiivinen mielikuva on jo syntynyt yleisön päähän. Hovin kaltaisen organisaation on reagoitava tällaiseen paremmin, heidän on aina mahdollista tehdä jotain.

Jätä kommentti