Archie Mountbatten-Windsor kastettiin eilen Windsorissa

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin Archie-poika kastettiin eilen Windsorin linnan yksityiskappelissa pienessä yksityistilaisuudessa! Valitettavasti alkaa näyttää siltä, että Sussexien kanssa ei taida tulla päivääkään ilman jonkinlaisia kohuotsikoita, ja myös ristiäisjärjestelyt kuumensivat kansalaisten tunteita. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan tuntuvat ajautuneen entistä tiukemmin umpikujaan, jossa mikään heidän tekemisensä ei kelpaa lehdistölle ja yleisölle. Toisaalta välillä vaikuttaa myös siltä, että herttuapari ja heidän tiiminsä eivät aina näytä tajuavan, mitkä taistelut kannattaa käydä, ja missä kannattaa joustaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on päätös pitää Archien kummit salassa. Puhutaan kuitenkin ensin kastejuhlasta yleisesti.

Embed from Getty Images

Archie syntyi 6. toukokuuta, joten hän täytti eilen kastepäivänään tasan kaksi kuukautta. Sussexit asuvat Windsorissa Frogmore Cottagessa, ja pari myös vihittiin viime vuonna Windsorin linnan kappelissa, joten Windsor oli odotettu valinta myös heidän esikoisensa kastejuhlalle. Intiimi tilaisuus pidettiin linnan yksityiskappelissa, joka on huomattavasti pienempi kuin parin hääkirkkona toiminut Pyhän Yrjön kappeli. Kastepappina toimi Canterburyn arkkipiispa Justin Welby.

Juhlakalu puettiin serkkujensa tapaan kuninkaalliseen kastemekkoon, joka on tarkka kopio kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin omalle esikoiselleen prinsessa Victorialle hankkimasta mekosta. Alkuperäinen oli 2000-luvun alkupuolella jo sen verran heikossa kunnossa, että kuningatar Elisabet teetti siitä kopion, jota kaikki kuninkaalliset lapset ovat sen jälkeen käyttäneet. Brittihovin perinteiseen kuuluu myös niin ikään kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin hankkima Lily Font -kastemalja, sekä Jordan-joesta haettu kastevesi.

Embed from Getty Images

Vieraslistaa ei julkaistu, mutta saimme jotain tietoa osallistujista yhteiskuvan sekä hovin kommenttien perusteella. Perhepotretissa ovat Harryn ja Meghanin lisäksi tietysti vauvan isovanhemmat eli Walesin prinssi Charles ja herttuatar Camilla sekä Meghanin äiti Doria Ragland, joka edusti jälleen yksin tyttärensä lapsuudenperhettä. Paikalla olivat tietysti myös prinssi William ja herttuatar Catherine, ilmeisesti ilman lapsiaan. Lisäksi Harry on läheisissä väleissä äitinsä suvun kanssa, joten paikalla olivat myös prinsessa Dianan sisaret lady Jane Fellowes ja lady Sarah McCorquodale. Loppu vierasjoukko muodostui kummeista ja mahdollisesti joistain Meghanin tai Harryn läheisimmistä ystävistä.

Kuningatar Elisabet ei osallistunut muiden sitoumusten vuoksi, eikä kuvassa näy myöskään prinssi Philipiä. Elisabet ja Philip eivät osallistuneet viime vuonna myöskään Cambridgen herttuaparin kuopuksen prinssi Louisin kastejuhlaan.

Brittihovissa kastejuhlat ovat perinteisesti yksityisiä, joten juhlasta ei ole tähän hätään sen enempää kirjoitettavaa. Myös prinssi Harry ja prinssi William kastettiin aikoinaan samalla tavalla ilman kameroiden läsnäoloa, ja sama on pätenyt myös Cambridgen herttuaparin lapsiin. Harry ja Meghan venyttivät yksityisyyttä vielä kaksi askelta tavallista pidemmälle: yhtäkään mediaa ei päästetty seuraamaan vieraiden saapumista kappeliin, minkä lisäksi herttuapari ilmoitti pitävänsä Archien kummien nimet salassa kummien omasta toiveesta. Juuri nämä kaksi asiaa ovat olleet syinä viime päivien otsikoille.

Embed from Getty Images

Meghan ystäviensä kanssa seuraamassa tennisottelua aiemmin tällä viikolla

Herttuapari siis julkaisi jo eilen virallisen ristiäiskuvan eli yllä olevan perhepotretin, sekä postauksen alussa näkyvän kauniin ja herkän otoksen heistä kolmistaan Archien kanssa. Yleisö ja media ei siis jäänyt tyhjin käsin, mutta Archien kasvatus ja julkisuuden määrä on kuuma peruna, jossa törmäävät täysin uudenlainen tilanne, vanhempien toiveet, kuninkaalliset perinteet sekä modernin yleisön odotukset.

Harryn ja Meghanin puolustukseksi on sanottava, että he ovat äärimmäisen hankalassa tilanteessa. Hyvä vs. paha -asettelu on tehnyt Sussexeista kuninkaallisen perheen pahiksia. Tätä samaa on nähtävissä monissa sukupolvissa; kuningatar Elisabet ja prinsessa Margaret, prinsessa Diana ja Yorkin herttuatar Sarah, Ruotsissa Victoria ja Madeleine… Jonkun täytyy olla se vastuullinen ja mallikelpoinen, mikä tarkoittaa sitä, että se toinen ei sitten koskaan tunnu tekevän yhtä oikein, ja arvostelua tulee milloin mistäkin. Nykyajan maailmassa kaikki vielä tapahtuu nopeasti, ja draamaa täytyy olla koko ajan. Niinpä aivan kaikki Meghanissa aina käyttäytymisestä kampaukseen ja oman synnytyksen suunnitteluun on ollut alusta asti väärin. Samaan aikaan Katen sädekehää on kiillotettu lehdissä kertomalla Meghan-kohujen välissä siitä, miten Kate noudattaa säntillisesti etikettiä ja perinteitä. Asetelma ei ole reilu kummallekaan naiselle. Meghanille se on yksinkertaisesti kamala, mutta ihannekuninkaallisen rooli on varmasti raskas ja rajoittava Katelle.

Modernin parin omat toiveet ja halu suojella poikaansa ovat täysin ymmärrettäviä, mutta Archien voidaan sanoa olevan ennakkotapaus, johon kenelläkään ei taida olla valmista vastausta. Archiella ei ole titteliä, eikä tulevaisuudessa myöskään työkuninkaallisen roolia, mutta hän on syntynyt kuninkaallisen perheen ytimeen etuoikeuksien ja vallan keskelle. Valtavan kiinnostuksen ja realiteettien myötä on mahdotonta teeskennellä, että Archie olisi vain yksityinen kansalainen. Mutta missä asioissa voi joustaa, missä taas pidetään kiinni perinteistä tai yksityisyydestä? Archien kohdalla ei voi soveltaa täysin samoja periaatteita kuin Cambridgen lasten kanssa, koska Archie ei periaatteessa ole kuninkaallinen. Poika ei ole myöskään verrannollinen kuningatar Elisabetin muiden tittelittömien jälkeläisten (eli prinsessa Annen lasten perheiden) kanssa. Tarvitaan siis uudet pelisäännöt, ja niiden kehittyminen tulee epäilemättä luomaan vielä paljon draamaa Sussexien ympärille tulevina vuosina.

Minulla ei ollut suurta ongelmaa sen kanssa, että mediaa ei päästetty seuraamaan kuninkaallisen perheen ja muiden vieraiden saapumista. Ehkä vähän ikävä päätös seuraajien kannalta, mutta lapsi ei ole varsinaisesti kuninkaallinen, eikä edes kruununperijän lapsi. Sen sijaan kummien salassapitoa ihmettelen, samoin kuin Meghanin synnytyssairaalan salaamista aiemmin keväällä. Sairaalasta ymmärrän, ettei sitä kerrottu etukäteen, mutta miksi tieto piti salata, kun se kuitenkin lopulta selvisi syntymätodistuksesta, joka on Britanniassa julkista tietoa? Hiukan samanlainen keskustelu on nyt käyty kummeista. Britanniassa myös kastetiedot ovat julkisia, eli kuka tahansa voi periaatteessa käydä hakemassa kastetodistuksen parinkymmenen punnan maksua vastaan. Tosin saattaa olla, että yksityinen kappeli on omien kuninkaallisten sääntöjensä alainen, eikä kummilista täten välttämättä tulekaan julkiseksi myöhemminkään. Ja jos kummit haluttiin salata, niin silloin tietysti mediaa ei voi päästää seuraamaan vieraiden saapumista, koska siitähän nimet selviäisivät heti.

Herttuaparin tiedotteessa todettiin, että kummit itse ovat toivoneet asian jäävän yksityisasiaksi, mutta uskon järjestelyn sopineen mainiosti myös herttuaparille. Tässä on kuitenkin hyvä esimerkki sellaisesta “taistelusta”, joka olisi ehkä kannattanut jättää väliin. Kuninkaallisten lasten kummeista ehkä kirjoitellaan muutama lehtijuttu kastejuhlien yhteydessä, mutta ei lehdistö ole heistä aktiivisesti kiinnostunut. Käsi ylös, kuka meistä edes muistaa vaikkapa kaikkien Cambridgen lapsien kummien nimet? En minä ainakaan 😀 Ja vaikka asialla ei sinänsä ole kovin suurta merkitystä, niin tässä kohtaa avoimuus olisi ollut paikoillaan. Tottahan toki yleisöä kiinnostaa, ketkä ovat Sussexin herttuaparin pojan elämässä läheisiä ja mahdollisesti vaikutusvaltaisia aikuisia – varsinkin jos Archie vaikuttaa aikuisena liike-elämässä tai vaikkapa julkisissa viroissa. Jos nimet olisi vain julkaistu, mediassa ja yleisössä olisi ihmetelty asiaa hetki ja siirrytty sitten eteenpäin. Nyt kummijupakasta jäi ikävä tahra, ja salauspäätös varmasti muistetaan ja nostetaan esiin jatkossakin erityisesti kritiikin yhteydessä.

Mitä ajatuksia Archien ristiäiset herättävät teissä? Oliko päätös salata kummit teistä perusteltu?

14 kommenttia artikkeliin ”Archie Mountbatten-Windsor kastettiin eilen Windsorissa

 1. Inhottaa tuo hyvä/paha – väärin/oikein – asettelu ja ajattelu veljesten perheiden välillä. Toisaalta kunnioitettavaa, että Harry ja Meghan noudattavat valitsemaansa hiljaista ja yksityistä linjaa. Kastetilaisuus on yleensä pienimuotoinen ja yksityinen, intiimi juhla, mitä nyt Ruotsissa on televisioitu kaikkien lasten kasteet viime vuosina.
  Jos kummit, keitä he ikinä ovatkaan, ovat toivoneet ettei heistä mainittaisi mitään, on mielestäni heitä kunnioittavaa olla mainitsematta. Mikäli heidän henkilöllisyytensä tulevat ilmi, niin sitten tulevat, saivathan olla rauhassa edes hetken.
  Ainakaan minä en muista kenenkään kummeja, joitakin Ruotsin prinssien ja prinsessojen ehkä. Keitähän omanikaan olivat?

  • Vastakkainasettelu ei tosiaan tee hyvää kenellekään, ja mua ärsyttää erityisesti se, miten perättömiä ja tekemällä tehtyjä iso osa jutuista on. Esimerkiksi juuri tänään taas iltapäivälehdessä uutisoitiin, miten Archie on nähty julkisuudessa vain kaksi kertaa kahden elinkuukautensa aikana. Eipä niitä muitakaan kuninkaallisia pikkuvauvoja tai edes isompia lapsia mitenkään koko ajan ole tuotu yleisön eteen.

   Tämä kummiasia on tavallaan niin pieni juttu, mutta kuitenkin suunnannäyttäjä. Olen samoilla linjoilla kuin RoosaMundi tuossa alempana, että kakkua ei voi sekä syödä että säästää. Kummit ovat perinteisesti julkista tietoa kuninkaallisten lasten kohdalla, varsinkin kun Britanniassa vielä hallitsijan ja siten myös muun kuninkaallisen perheen rooli on kiinteästi sidoksissa myös Englannin kirkkoon.

 2. Ikävä kyllä en enää edes yllättynyt siitä, että nämä ristiäisetkin onnistuttiin kääntämään negatiiviksi otsikoiksi, jopa ihan naurettavuuteen asti on analysoitu kaikki Katen ja Williamin ilmeistä lähtien… Tilanne on todella inhottava sekä H&M sekä W&K kannalta, tästä vastakkainasettelusta ja jatkuvasta mediamylläkästä ei hyödy kukaan. Ymmärrän kyllä että oman lapsen yksityisyyttä haluaa suojella, mutta ehkä ne kummien nimet olisi kuitenkin voinut julkaista. Vai olisiko heistäkin jo joku keksinyt pahaa sanottavaa? Oli miten oli, minusta kastejuhlasta julkaistut kuvat oli kauniita, tuoreet vanhemmat näyttivät onnellisilta ja pikku Archie suloiselta. Upein ilmestys oli isoäiti Doria, niin tyylikäs ja elegantti nainen!

  • En jaksa enää edes yrittää aktiivisesti oikoa kaikkea, mitä suomalainen lehdistö kuninkaallisista kirjoittaa, mutta ärsyttää tietää, että viesti uppoaa suureen yleisöön kuin kuuma veitsi voihin. Kaikkia saa minusta kritisoida aiheesta, mutta tämä tilanne on niin epäreilu kaikin puolin, erityisesti Meghanin puolesta olen vain todella pahoillani. Positiivista kuitenkin, että kuvat tosiaan olivat kauniit ja kaikki esiintyivät edukseen. Meghan, Doria ja Kate olivat erityisen tyylikkäitä.

   RoosaMundi tuossa alempana mainitsi, että kakkua ei voi sekä syödä että säästää. Hallitsijalla ja kuninkaallisella perheellä on Englannin kirkkoon erityinen side, ja kummit ovat perinteisesti julkista tietoa. Salauspäätös herätti paljon enemmän huomiota kuin nimilistan julkaiseminen normaaliin tapaan olisi herättänyt.

 3. Ajattelen niin, että aina, kun perinteistä tai odotuksista poiketaan ”tarpeettomasti”, se herättää enemmän huomiota kuin se, että kiltisti nieltäisiin soppa, johon on satuttu syntymään (Harry ja Archie, Meghan toki on osansa valinnut). Olisi ehkä pienempi paha olla hieman avoimempi ja sen jälkeen ns. siirtyä eteenpäin. Nyt tuntuu, että moniin asioihin liittyy tarpeeton salamyhkäisyyden verho. Ei ikään kuin hyväksytä, että Sussexit ja Archie kiinnostavat ihmisiä, ja tarpeeton salailu on enemmänkin “teaser”, ikään kuin kehotus arvailla – ja myöskin arvostella.

  Asiaa ei voi täysin kiertää sillä, ettei Archie ole tittelikuninkaallinen eikä tulevaisuudessa ilmeisesti työkuninkaallinen, koska hän on osa kruununperimystä. Ja tulee siinä nousemaan isoisänsä ja setänsä hallitsijakausilla, ennen kuin Williamin mahdollisten lastenlasten myötä sijaluku alkaa pudota. Archie siis nauttii hyvin etuoikeutetusta asemasta. Siksi olisi ehkä perustellumpaa antaa myös ns. ”lystin kustantajille” eli kansalaisille hieman enemmän.

  Mitä tulee kummeihin, suostuessaan Archien kummeiksi he tietävät suostuvansa siihen mahdollisuuteen, että asia tulee kuitenkin julki (erityisesti, jos se Britannian lain mukaan on kenen tahansa selvitettävissä). Siksi nyt valittu tapa on jopa huomiota herättävämpi kuin lyhyt tiedote nopeasti unohtuvine nimilistoineen olisi ollut. Jos nimet tulevat julki, syntyy epäilemättä spekulointeja, ketkä heistä erityisesti ovat salaamista halunneet. Toisaalta arvailut jatkuvat varmasti niin kauan kuin nimet eivät ole tiedossa, ja saattavat rasittaa sekä kummeja että yleisön sellaiseksi arvailemia henkilöitä ihan tarpeettomasti.

  Kakkua ei voi sekä syödä että säästää, ja näyttäisi siltä, että Sussexit sitä kuitenkin itsepäisesti yrittävät. Kun se ei kovin hyvin luonnollisesti onnistu, niin ikävät arvostelut kohdistuvat sellaisiinkin heidän tekemisiinsä, joissa ei niin paljon arvosteltavaa ehkä olisikaan.

  • Olen ihan samoilla linjoilla, erityisesti tuo viimeinen kappaleesi. Mielenkiintoista on myös se, että Harry ja Meghan ovat olleet monella tapaa hyvin avokätisiä julkisuuden suhteen ja he myös huomioivat valtavaa fanijoukkoaan. Pari on julkaissut kuvia hyvin avokätisesti, esimerkiksi hääpäivänä ja isänpäivänä, ja esim. raskausaikanahan he huomioivat fanien aloittaman kampanjan lahjoittaa rahaa heidän lapsensa nimissä hyväntekeväisyyteen. Ymmärrän täysin halun suojella lapsen yksityisyyttä, mutta samalla tuossa perheessä vain on omat realiteettinsa – unohtamatta myöskään yleisöä. On aina hankalaa olla ensimmäinen tienraivaaja, varsinkin näin uudenlaisen tilanteen kohdalla. Toivottavasti tasapaino löytyy.

   Kummeista mietin vähän samaa, että onko ihan oikea henkilö yhden maailman kuuluisimman lapsen kummiksi (joka on osa julkista valtion instituutiota), jos asia täytyy salata? Olisivatko kummit suostuneet tehtävään, jos hovi olisi vaatinut tiedon julkistamista? 😀

 4. Harry oli minun yksi suosikkibrittikuninkaallinen aiemmin ja ennen kihlajaisia pidin Meghanistakin. Kihlajaisten jälkeen ja etenkin häiden jälkeen tuntuu että ovat sössineet lähestulkoon kaikki heille annetut mahdollisuudet toimia ns kunnon kuninkaallisina. Se kertoo jo jostain jos “Lazy Katya” kehutaan joka käänteessä vaikka hän rimaa hipoen ja joskus ei edes siihen yltäenkään selviä velvollisuuksistaan. Ja nämä ristiäiset ovat vain jatkoa H&M sössäilyille. Tuntuu kuin he sanoisivat että meidän armosta saatte alamaiset nyt pari kuvaa. Se ei voi tulla heille yllätyksenä että ihmiset ovat kiinnostuneita, joten salamyhkäinen ylimielinen asennoituminen ei ole se oikea tapa hoitaa välejään “alamaisiinsa”.

  Jos heillä on niin suuri huoli Archiesta ja hänen tulevaisuudestaan ja kieltäytyivät siksi hänen titteleistään, niin luopuisivat omista titteleistään myös ja aloittaisivat vähemmän esilläolevan elämän. Toki Harry tulee aina olemaan Harry mutta aivan varmasti he saisivat enemmän yksityisyyttä luopumalla titteleistä ja suuntamalla elämää kuninkaallisten piirien ulkopuolelle. Mutta sehän tarkottaisin vähemmän glamouria ja varmaan vähemmän rahaakin, siihen tuskin Meghan suostuu eikä varmaan Harrykään. Mistä sitten revitään rahat miljoonan dollarin vaate-vuosibudjettiin.

  Tuntuu siis että heidän jalanpolkeminen ja kiukuttelu yksityisyyden puolesta ei ole vilpitöntä, kun kaikki muu mitä he tekevät tuntuu huutavan “katsokaa Meitä, Me teemme niin kuin Me haluamme, niin kuin Meitä huvittaa ja Meitä ei kiinnosta teidän mielipiteet, teillä ei ole sananvaltaa mutta Me päätämme miten Te saatte toimia”.
  Niin kuin nämä kummit, he päättivät että se on salaista tietoa vaikka ihan varmasti tiesivät että se vaan tuo heille entistä enemmän palstatilaa. Sama sen synnytyssairaalan suhteen, sekin oli pakko pitää salassa vaikka se vain johti siihen että asioita puitiin entistä enemmän. En usko että he vilpittömästi haluavat yksityisyyttä vaan pikemminkin pelata median kanssa, niin kuin Dianakin teki. Ja se ilmeisesti koitui hänen tuhokseen. Harrykin voi vielä kompastua tähän peliinsä.

  • Olen aika paljon samaa mieltä kanssasi. Tuntuu että Meghanin ja Harryn päätöksillä he nimenomaan saavat paljon enemmän julkisuutta, vaikka ilmeisesti pyrkivät muuhun. Vielä kun samaan aikaan julkisuuteen tuli heidän kotinsa remontin hinta. Se valitettavasti antaa kuvan siitä,että asemasta halutaan vaan napsia rusinat pullasta. Tosi ikävää, koska pidin Meghania täydellisenä lisänä kuninkaallisten joukkoon.

   Mainitsit kommenttisi alussa Lazy Katien. Minusta vaikuttaa että Kate on alkanut työskentelemään jo enemmän, tuntuu että somessa jatkuvasti törmään uusiin kuviin Katesta työtehtävien ääressä. Tämä ehkä alleviivaa entisestään M&H:n huonoa julkisuuden hoitoa. Vaikka ei minulla ollut valittamista Meghanin työnsä hoitamisesta ennen äitiyslomaa.

   • Olen jossain määrin samaa mieltä!
    Harrystä olen aina pitänyt, ja Meghanista olen oppinut pitämään vasta raskauden viime metreillä. Vaikka olen päässyt irti siitä iltalehtien kylvämästä pyrkyri-ajattelutavasta Meghania kohtaan, en siltikään oikein ymmärrä tätä touhua. Harryn yksityisyydenkaipuun ymmärrän kyllä, mutta Meghanin yksityisyydenkaipuuta minun on vaikeampi niellä. Onhan hän näyttelijä, joka on käynyt jos jonkinmoisissa kissanristiäisissä uransa aikana ja tottunut valokuvaamiseen ja julkisuuteen, niin luulisi hänen olevan asian kanssa sinut. Toki voihan olla, että Harry on tässä asiassa se joka sanoo painavemman sanan, ken tietää. Joka tapauksessa, ymmärrän kuninkaallisten seuraajien pettymyksen tästä koko touhusta. Välillä tuntuu, että alamaisten täytyy ansaita tiedot ja kuvat heistä, ja ”pelkkien ulkomaalaisfanien” ei niitä tarvitse saada ollenkaan. Eikä kyse ole vain H&M, W&K osaavat myös välillä piilottelun jalon taidon!

    Olen itsekin huomioinut Zein kanssa saman, että Katen työmäärä olisi noussut. Hänestä löytyy mm. Instagramissa harva se päivä uusia kuvia tilaisuuksista, joihin hän on osallistunut. Ymmärtääkseni myös William on ryhdistäytynyt, tai sitten olen vain selaillut kuvia vain niihin aikoihin kun molemmat ovat olleet töissä!😄

    • Mielenkiintoisia pointteja! Erityisesti olen samaa mieltä siitä, että monessa tapauksessa pääsisi niin paljon vähemmällä, jos tieto vain julkaistaisiin. Joissain asioissa, kuten synnytyssairaalassa, ymmärrän että lehdistölle ei kerrottu ennakkoon, mutta tietojen pimittäminen aiheuttaa aina enemmän otsikoita.

     Anskun huomioon tuosta yksityisyydenkaipuusta täytyy sanoa, että minä olen ajatellut Meghanin vaikuttaneen nimenomaan positiivisesti Harryn kamppailuun julkisuuden kanssa. Olen ajatellut, että Meghanin aiempi kokemus on taustalla tässä, että olemme saaneet kuitenkin suhteellisesti aika paljon mm. yksityisempiä ja epävirallisempia kuvia sekä kommentteja heiltä. Tiedä sitten, miten asia on, mutta ainakin minulle on tullut sellainen vaikutelma, että Meghan on hiukan höllännyt Harryn suhtautumista julkisuuteen.Tuosta kuvien ja tietojen ansaitsemisesta olen nähnyt twitterissäkin puhuttavan enemmän nimenomaan Williamin ja Katen kohdalla, en oikeastaan Harryn ja Meghanin.

     Harmittaa todella Sussexien puolesta, koska onhan tilanne lähtökohtaisesti aivan kamala. Meghan ei televisioroolistaan huolimatta kuitenkaan ollut A-luokan julkkis, ja nykyinen huomiomäärä on varmasti potenssiin sata, mutta rasismin, seksismin ja muiden ikävien asenteiden kauttaaltaan värittämää. Pitkään on näyttänyt siltä, että ihan sama mitä he tekevät, tai miten paljon he antavat myöten – lehdistölle ja yleisölle ei silti kelpaa. Esim. Archien esittely medialle pari päivää synnytyksen jälkeen oli minusta tosi hyvin järjestetty, mutta sen otsikoinnissa keskityttiin paljon siihen, miten pari poikkeaa Williamista ja Katesta ja rikkoo perinteitä.

     Onko yleisöstä ja mediasta tullut liian vaativaa? Tämä kohdistuu myös itseeni. Nykyisin kaikki tieto pitää saada nopeasti, ja nimenomaan se, että tietoa on pakko saada. Monarkia on valtiollinen instituutio, mutta pitääkö yksittäisten kuninkaallisten sitten jatkuvasti “ansaita” asemansa ja suosio tanssimalla yleisön ja median pillin mukaan? Kuninkaallisillakin on oikeus yksityisyyteen, mutta missä ne rajat menevät? Ikuisuuskysymyksiä. Harrya ja Meghania kyllä kaikesta huolimatta sympatiseeraan, koska heillä ei tunnu olevan edes mahdollisuutta. Vaikka pari on tehnyt ja tekee jatkossakin itse joitakin virheitä julkisuuden kanssa, niin se on ihan tosi asia, että heistä on olemassa nyt se tietty negatiivinen narratiivi, jossa pysytään. Heillä on myös paljon faneja, mutta kyllä esimerkiksi suomalaislehtien kommenttejakin lukemalla näkee, että se viesti hankalasta pyrkyri-Meghanista on uponnut suureen yleisöön, kun sitä on toistettu niin voimakkaasti alusta asti.

     • Ehkä muotoilin asian väärin, mutta tarkoitin lähestulkoon samaa kuin sinä, että tiukka suhtautuminen mediaan on ennemminkin Harryn aikaansaamaa, en usko että Meghan olisi ihan yhtä tarkka. Paljon kärkkäämmin muotoilin asian kuin sinä! Mutta näitähän ei voi tietää, arvuutella vain.
      Ja tuntuu, että arvuuttelu saattaa olla joskus jopa vähän vaarallista siinä mielessä, kuinka isoiksi joidenkin ihmisten arvuuttelut saattavat kasvaa julkisuudessa. Tai voisin kuvitella että paljon on tehty juttuja Meghanista (miksei myös Harrystä) vain ja ainoastaan arvuuttelujen ja olettamusten perusteella. Mutta nykypäivänä tuntuu, että ihmiset uskovat mitä tahansa media ulos suoltaa, niin siksi Meghanista on ollut helppo tehdä kaiken pahan alku ja juuri.
      Vaikka itse olisin tiedonnälkäisenä ihmisenä toivonut avoimempaa kastejuhlaa (samalla tavalla kuin W&K), ymmärrän silti että ovat halunneet pitää yksityisemmän tilaisuuden. Ja jos asiaa oikein kaivelee, olisin loppujen lopuksi varmaan itsekin heidän saappaissaan tehnyt saman ratkaisun. Kun kerran ihmiset ovat näyttäneet päättävän, että mikään mitä H&M tekevät ei kelpaa, en jaksaisi itse enää edes yrittää😅 Kaiken sen Meghaniin liittyvän uutisoinnin jälkeen ihmettelen, kuinka Meghan pystyy niin iloisena edustamaan. Olen itse kokenut ulkomailla asuessani rasismin valtavan voiman, enkä siksi pysty sietää rasismia missään muodossa. Pääsen nykyään helpommalla kun en lue juttuja Harrystä ja Meghanista, kun kaikki käännetään aina rahaan, ihonväriin ja maineeseen.
      Kansan puolesta tiedonjanoa ja tietynlaista uteliaisuutta saa ja ehkä pitääkin olla, mutta tuli mieleen, että onko kuninkaallisperheestä tullut liiankin lähestyttävä kansan suhteen? Kun jäsenet ovat jo niin ”tuttuja” ja tavallisia, onko odotukset (kuvat, yksityisyys, jne) hovin suhteen kasvaneet?
      Vaikka en Harryn ja Meghanin Archien syntymänjälkeiseen touhuun ole kaikessa määrin tyytyväinen, olen edelleen tässä touhussa heidän puolella. Lapsi on heidän ja saavat itse päättää mitä hänestä kertovat/antavat julkisuuteen. Minusta tekivät myös selkeää pesäeroa Williamiin ja Catherineen muuttamalla Windsoriin. Kansan odotukset tulisi ennemminkin olla Kensingtonin suuntaan, kun sitä perhettä tullaan tulevaisuudessa enemmän näkemään.

     • Luin tuossa samalla kolme viimeisintä kommenttia, niin ehkä katkesi ajatus tässä päässäkin 😅 Harryn ja Williamin mediasuhde on valitettavan negatiivinen, mutta toisaalta heillä on syynsä. Mukavaa, että Meghan tuo jonkinlaista tasapainoa. Ruotsissakin saamme lopulta aika paljon tietoa kuninkaallisista lapsista, mutta aina vanhempien ehdoilla. Mietin myös, että miten esim. Meghan oikeasti jaksaa. Vähemmästäkin menisi mielenterveys monella, kun vastaanotto on niin negatiivista.

      Olet ihan oikeassa, että liiallinen arvuuttelu on kyllä vaarallista. Pitää aina välillä muistuttaa itseään, että lopulta kyse on meille tuntemattomista henkilöistä.

      Minäkään en oikein jaksa lukea tai oikoa jatkuvia Meghan-artikkeleita. Erinomainen pointti, että odotuksia tulisi nyt kohdistaa nimenomaan Kensingtoniin tulevan Walesin prinssiparin suuntaan. On käynyt selväksi, että kansa ei halua maksaa liian suuren kuninkaallisen perheen elatusta. Sitten kun hovissa yritetään tietoisesti huomioida tämä uuden sukupolven kohdalla, niin sitten valitetaan liiasta yksityisyydestä 😄 Kaikesta en ole Sussexien kanssa samaa mieltä, mutta pitkässä juoksussa on varmasti oikea päätös, ettei Archiesta tullut prinssiä.

 5. Vähän offtopic mutta huomasin nyt että sekä Katella että Meghanilla on ollut lastensa kastejuhlissa aina valkoista/kermanväristä päällä. Onks tää joku juttu sielläpäin?

  • Yritin googlata, mutta en löytänyt mitään erikoista. Myös Victorialla ja Sofialla oli molemmilla valkoista vuoden 2016 ristiäisissä. Olisiko valkoinen sitten vaan hyvä match kastemekolle? Symboliikaltaan häihin liitetyt arvot varmasti sopivat myös kastejuhlaan.
   Ehkä Katen tapauksessa samanvärinen asu myös pitää huomion enemmän vauvassa?

Jätä kommentti