Norjan prinsessa Ingrid Alexandra konfirmoitiin juhlallisin menoin Oslossa

Ihanaa syksyä kaikille! Eilen täällä Göteborgissa oli vielä lämmin ja kaunis elokuun ilta, todella kesän viimeinen päivä, sillä tänään herättiin harmaaseen sateisuuteen, jota on luvassa yllin kyllin seuraaviksi päiviksi. Blogi on ollut kesällä taas hiljaisempi, kun hoveissakin on lomailtu ja mitään isompaa ei ole sattunut. Kesäkauden päätöksen (tai syyskauden avauksen) meille kuitenkin tarjosivat eilen norjalaiset, sillä Oslossa juhlittiin prinsessa Ingrid Alexandran konfirmaatiota!

Ingrid Alexandra_konfirmaatio_LisaÅserud_NBT scanpix

Prinsessa Ingrid Alexandra kansallispuvussaan. Kuva: Lise Åserud/NBT scanpix

15-vuotias prinsessa on Norjan kruununprinssi Haakonin esikoinen ja täten isänsä jälkeen toisena kruununperimysjärjestyksessä. Perheeseen kuuluvat myös kruununprinsessa Mette-Marit, pikkuveli prinssi Sverre Magnus sekä isoveli Marius Mette-Maritin aikaisemmasta suhteesta. Ingrid Alexandralla on jo runsaasti kokemusta erilaisista edustustehtävistä, mutta kuninkaallisen arvonimen takana on tietysti myös aivan tavallinen teinityttö, joka on ikäluokkansa tapaan kiinnostunut ympäristöasioista ja harrastaa esimerkiksi hiihtämistä ja potkunyrkkeilyä. Viime vuodet Ingrid (kuten perhe häntä kutsuu) on opiskellut Oslon kansainvälisessä koulussa, mutta tänä syksynä hän siirtyi uuteen kouluun Oslon Uranienborgiin, jossa hänen on tarkoitus käydä lukio loppuun. Merkkipäivän kunniaksi kruununprinssipari on jakanut hovin sivuille oman kotialbuminsa kuvia prinsessasta vuosien varrella. Albumiin pääset tästä linkistä.

Konfirmaatio oli näyttävästi esillä hovin puolelta viikonloppuna, sillä onhan ripille pääsy edelleen merkittävä virstanpylväs nuoren elämässä, mutta taustalla on myös epäilemättä Norjan kuninkaallisen perheen tiiviit välit Norjan valtionkirkkoon. Vielä vuoteen 2012 asti hallitsija oli samalla myös valtionkirkon päämies. Tuolloin perustuslakia muutettiin, ja tämä rooli otettiin pois hallitsijalta, mutta hallitsijan täytyy edelleen kuulua valtionkirkkoon. Konfirmaatiolla on edellisten sukupolvien kohdalla ollut erityinen merkitys kruununperijöiden kohdalla, sillä samalla on konfirmoitu koko kirkon tulevaa johtajaa. Tietysti pohjoismaisiin monarkioihin tunnetusti kuuluu verrattain avoin toiminta muutenkin, ja hovi julkaisi iloksemme konfirmaatiopäivästä paljon yksityiskohtia ja potretteja samaan tapaan kuin esimerkiksi kuninkaallisista häistä.

Ingrid Alexandra_perhe_LisaÅserud

Prinsessa Ingrid lähisukunsa kanssa: takarivissä vasemmalta alkaen Marit Tjessem, kruununprinsessa Mette-Marit, kruununprinssi Haakon, Marius Borg ja prinssi Sverre Magnus. Eturivissä kuningas Harald, prinsessa Ingrid ja kuningatar Sonja. Kuva: Lise Åserud/NBT scanpix

Konfirmaatiojumalanpalvelus järjestettiin Oslon kuninkaanlinnan kappelissa, aivan kuten kruununprinssi Haakonin ja kuningas Haraldinkin aikoinaan. Paikalla oli tietysti Norjan kuninkaallinen perhe, eli kuningas Harald ja kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, Marius Borg ja prinssi Sverre Magnus, prinsessa Märtha Louise tyttärineen sekä kuninkaan sisko prinsessa Astrid. Kunniavieraisiin lukeutuivat luonnollisesti prinsessan kummit; kuningas Haraldin ja prinsessa Märtha Louisen lisäksi Espanjan kuningas Felipe, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Tanskan kruununprinssi Frederik sekä kruununprinsessa Mette-Maritin äiti Marit Tjessem. Kruununprinssi Frederikin mukana olivat myös kruununprinsessa Mary ja heidän vanhin poikansa prinssi Christian, joka puolestaan on Haakonin ja Mette-Maritin kummilapsi, ja vain reilun vuoden Ingridiä nuorempi. Muu vierasjoukko koostui perheen muista läheisistä sekä virallisista vieraista, jotka edustivat valtion eri tasoja, kirkkokuntia, diplomaatteja ja joitakin organisaatioita. Paikalla oli paljon Mette-Maritin sukulaisia ja esimerkiksi Mariuksen tyttöystävä norjalainen malli Juliane Snekkestad.

Ingrid Alexandra_kummit_LisaÅserud

Juhlakalu kummivanhempiensa kanssa: ylärivissä Espanjan kuningas Felipe, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Norjan prinsessa Märtha Louise sekä Tanska kruununprinssi Frederik. Eturivissä kuningas Harald, prinsessa Ingrid ja Marit Tjessem. Kuva: Lise Åserud/NBT scanpix

Jumalanpalveluksen toimittivat Norjan kirkon johtava piispa Helga Haugland Byfuglien sekä Oslon piispa Kari Veiteberg. Toimituksessa kuultiin useita tekstikappaleita ja musiikkia. Prinsessa Märtha Louise ja prinsessa Ingrid itsekin lukivat pienet pätkät kirkossa, ja erikoisuutena mainittakoon, että kirkossa kuultiin myös saamenkielinen psalmi. Kummit sytyttivät kukin kynttilän tilaisuuden aikana. Piispa Veiteberg kertoi puheessaan esimerkiksi Ingridin aiemmin mainitusta kiinnostuksesta ympäristöön, ja toisena yksityiskohtana kerrottakoon, että kaikki vieraat saivat kirkko-ohjelman mukana pienen tervehdyksen prinsessalta; siemenpussin, josta kasvaa aikanaan värikkäistä kesäkukkia. Pahoittelut parin seuraavan kuvan huonolaatuisuudesta!

FB_IMG_1567339513372.jpg

Kuva: Sven Gj. Gjeruldsen/Det kongelige hoff

FB_IMG_1567339477309.jpg

Tanskan kruununprinssipari ja prinssi Christian. Kuva: Sven Gj. Gjeruldsen/Det kongelige hoff

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja antoivat pojantyttärelleen rippilahjaksi bunadin eli kansallispuvun, jonka Ingrid valitsi itse konfirmaatiopäivän asukseen. Samaa pukukoodia seurasivat myös muut perheen naiset – tietääkö joku, onko Norjassa yleisestikin tapana pukeutua kansallispukuihin esimerkiksi juuri rippijuhlissa? Ingridin puvun malli tulee Itä-Telemarkin alueelta, ja prinsessa on itse valinnut osan puvun elementeistä. Hovi kertoo kuningatar Sonjan osallistuneen aktiivisesti pukuprojektiin. Sonjalla oli juhlassa päällään oma kansallispukunsa, joka on samalta alueelta kuin Ingridin puku, kun taas kruununprinsessa Mette-Maritin puku on Hardangerista Lounais-Norjasta. Prinsessa Märtha Louisen tai Mette-Maritin äidin Marit Tjessemin pukujen alkuperää ei valitettavasti mainittu hovin tiedotteessa.

Ingrid Alexandra_kansallispuku

Prinsessa Ingridin kansallispuku koko komeudessaan. Kuva: Lise Åserud/NBT scanpix

Kruununprinsessa Victoria oli pukeutunut ruotsalaisen Jennifer Blomin suunnittelemaan laventelinsiniseen leninkiin, jonka seurana oli samansävyinen hiuskoriste. Mekko oli mielestäni kaunis ja ihanan kevyen näköinen, mutta hiuskoriste oli vähän kummallinen. Onko siinä hapsuja, kukkia vai merisiilejä? 😀 Tyylikäs oli myös kruununprinsessa Mary, jonka kukikas mekko tuli Zimmermannilta. Marynkaan hiuspanta ei ollut mielestäni ihan napakymppi, mutta toisaalta mukavaa vaihtelua tavallisille lautashatuille. Kuninkaalliset miehet edustivat uniformuissa ja puvuissa.

Seremonian jälkeen prinsessa Ingrid ja kruununprinssi Haakon tervehtivät linnan edustalle kertynyttä kansaa parvekkeelta, ja kaikki 159 vierasta nauttivat linnassa juhlalounaan. Ruokalistalla oli (vapaasti käännettynä) lohitartaria avokadolla, inkiväärillä ja maa-artisokkasipseillä sekä ruijanpallasta syyskasviksilla. Jälkiruuaksi tarjoiltiin yuzu-mangomoussea, kääretorttua ja mangosorbettia. Lounaalla kuultiin useita puheita, jotka löytyvät videoina Youtubesta ja tekstiversiona hovin sivuilta. Kruununprinsessa Mette-Maritin ja kuningatar Sonjan puheista näkyi, että lapsen suuri päivä oli liikuttava hetki niin äidille kuin isoäidillekin. Ingridin oma kiitospuhe oli pieni yllätys. Tiesin, että prinsessa ei ole julkisuuden kanssa tekemisissä ensimmäistä kertaa, mutta silti yllätyin siitä, miten itsevarmasti ja sujuvasti hän puhui. Mieleeni jäi myös tietty pätkä kuningas Haraldin puheesta, jonka suomensin vapaasti tuohon alapuolelle. Mainio neuvo aivan kaikille!

 “Jos minulla on yksi neuvo annettavana sinulle niin kuninkaana, kummina kuin isoisänä, niin se on tämä: Ole oma itsesi. Löydä oma tiesi.” – Kuningas Harald puheessaan prinsessa Ingrid Alexandran konfirmaatiolounaalla.

Illalla oli vielä luvassa juhlapäivällinen lähipiirin kesken kruununprinssiperheen kotona Skaugumissa. Hovi julkaisi instagramissaan vielä yhden perhepotretin. Tällöin oli juhlakalukin saanut vähän kevyemmän vaatetuksen – kansallispuku oli upea, mutta mahtoi olla kuumat oltavat raskaassa puvussa täydessä kirkossa!

7 kommenttia artikkeliin ”Norjan prinsessa Ingrid Alexandra konfirmoitiin juhlallisin menoin Oslossa

  1. Joo, Norjassa on tapana että tytöt saavat rippilahjaksi oman kansallispuvun! Vaikka ei olisi edes varakas perhe, niin siellä yritetään silti saada hommattua puku tyttärelle! Ja se päällä ollaan sitten rippipäivänä. Ja siellä kansallispukua käytetään sitten ahkerasti kansallispäivänä, rippijuhlissa, ristiäisissä jne 🙂 Toki siellä on myös todella upeat ja koristeelliset puvut, joita kelpaakin käyttää! Myös monilla miehillä on kansallispuku!

  2. Kauniita kuvia on hovi julkaissut! Mutta vau, minkä puheen Ingrid piti! Esiintyminen vaikutti niin luonnolliselta ja helpolta (tällaiselle ujolle tyypille joka ei paljon puhu muiden seurassa😅), että ihan kateeksi käy. Harjoitteluakin on varmasti takana, mutta kyllä tämä prinsessa jättää jo nyt melko monta vanhempaa kollegaa taakseen, omasta mielestäni siis!😄

  3. Kauniita kuvia on hovi julkaissut! Mutta vau, minkä puheen Ingrid piti! Esiintyminen vaikutti niin luonnolliselta ja helpolta (tällaiselle ujolle tyypille joka ei paljon puhu muiden seurassa😅), että ihan kateeksi käy. Harjoitteluakin on varmasti takana, mutta kyllä tämä prinsessa jättää jo nyt melko monta vanhempaa kollegaa taakseen, omasta mielestäni siis!😄

    • Kasvatus ainakin selvästi mennyt oikeaan suuntaan, Ingrid vaikuttaa olevan ihan kuningatarainesta! 😊Mä oon pitänyt jonkin verran puheita erilaisissa juhlissa ja tietty koulu- ja opiskeluaikoina, mutta aina se esiintyminen vaan yhä edelleen jännittää. Hyvin on yleensä mennyt, mutta en koskaan ole päässyt noin huolettoman sujuvaan esiintymiseen kuin tämä Ingridin puhe. Ihan uskomatonta, kun miettii että yleisössä on kuitenkin arvovieraita aina kuninkaista ja pääministeristä lähtien ja puhe vielä kuvattiin. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!

  4. Olen iloinen, että Norjan kuningashuone päästi yleisönkin mukaan juhlintaan ja kuvia konfirmaatiosta julkaistiin niin avokätisesti. Haraldin puhe oli koskettava ja siitä välittyi ylpeys pojantyttärestä. Ingrid Alexandrasta on kasvamassa älykäs ja kaunis nuori nainen, odotan innolla näkeväni hänet lähivuosina edustustehtävissä entistä enemmän! Mukavaa oli myös se, että Tanskan Christian oli otettu mukaan, ystävyyssuhteen luominen muihin nuoriin kuninkaallisiin ehdottomasti kannattaa.

    • Jep, tosi kivaa, että Christian oli mukana. Luonnollinen tilaisuus tavata ja luoda suhteita. En tunne Tanskan kirkkoa, mutta varmaankin Christianilla on konfirmaatio edessä ensi vuonna? 🤔

Jätä kommentti