Norjan prinsessa Märtha Louise lakkaa käyttämästä titteliään kaupallisissa yhteyksissä

Norjan prinsessa Märtha Louise ilmoitti eilen yhdessä hovin kanssa kuninkaallisen arvonimensä käyttöä koskevista muutoksista. Märtha Louise ei jatkossa käytä prinsessa-arvonimeään kaupallisen toiminnan yhteydessä. Hän ei ole kuitenkaan luopumassa tittelistään, vaan prinsessa on edelleen prinsessa ja käyttää arvonimeään jatkossakin yksityisesti sekä edustaessaan kuningashuonetta Norjassa ja ulkomailla.

Märtha Louisen liiketoimia on arvosteltu vaihtelevasti jo vuosien ajan, mutta aiemmin tänä vuonna kritiikki voimistui Märtha Louisen ja tämän uuden miesystävän Shaman Durekin Prinsessa ja shamaani -nimisen luentokiertueen myötä. Kyseessä oli selvä virheliike, johon media ja yleisö reagoivat välittömästi. Tapauksen taustoja voi lukea aiemmasta postauksestani täältä. Poikkeuksellisen voimakas yleisöreaktio ei tietenkään johtunut vain yhdestä erehdyksestä, vaan kyseessä on rajanveto jo vuosia jatkuneeseen keskusteluun. Prinsessan tuoreimmissa yhteistyökuvioissa Shaman Durekin kanssa on kyse myös entistä selkeämmin liiketoiminnan laadusta, sillä parantajakyvyillä varustettu shamaani kuuluu sille harmaalle alueelle, josta kuninkaallisten kannattaisi pysytellä poissa, jos minulta kysytään.

Aiemmasta postauksestani kävi varmasti selväksi, että suhtaudun kriittisesti prinsessa-tittelin kaupalliseen hyödyntämiseen sekä itse Shaman Durekiin. On hienoa, että Märtha Louise saa toteuttaa itseään vapaasti, ja hän on jo vuosia vuosia sitten vapaaehtoisesti luopunut kuninkaallisesta määrärahastaan ja tittelinsä HKK-etuosasta voidakseen keskittyä omaan liiketoimintaansa. Nyrkkisääntö on silti, että kuninkaallista arvonimeä ei kuulu käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ja henkilökohtaisen hyödyn tavoitteluun, ja juuri sitä Märtha Louise teki markkinoimalla kiertuettaan sillä, että toinen pääpuhujista on prinsessa.

Nykypäivän länsimaisiin monarkioihin kuuluu oleellisesti puolueettomuus, mikä tarkoittaa poliittisuuden lisäksi myös kaupallisuutta. Tittelin hyödyntäminen omien liiketoimien edistämiseen ei vain ole hyväksyttävää. Tässä kohtaa haluan huomauttaa, että kuninkaalliset tietysti hyötyvät arvonimistään monin epäsuorin tavoin, ja olisi naiivia olettaa, ettei minkäänlaista hyötymistä koskaan harrastettaisi missään. Monarkia ja kuninkaallisen perheen jäsenet edustavat kuitenkin perittyä valtaa, ja minun nähdäkseni länsimaisissa nykymonarkioissa tämä vanhanaikainen perityn vallan systeemi on tavallaan hyväksytty pidettäväksi niillä ehdoilla, että kuninkaalliset työskentelevät yleishyödyllisesti maansa eteen, ja pidättäytyvät käyttämästä syntymässä saatua asemaa henkilökohtaisen hyödyn tavoitteluun. Nykyisin hovit ovat täysin oikeutetusti tarkkailun alaisia, ja vallan vahtikoiralla eli medialla ja tietysti lystin maksavalla kansalla kuuluukin olla mahdollisuus reagoida, kun rajoja ylitetään.

Osa kauempana kruunusta olevista kuninkaallisista joutuu nykyisin kehittämään (vai saa kehittää?) itselleen työuran hovin ulkopuolella, sillä aktiivisia “kokopäiväkuninkaallisia” ei loppujen lopuksi tarvita kovin montaa. Kuninkaallisia siis ajautuu jatkossa varmasti yhä enemmän normaaleihin töihin hovien ulkopuolelle. Tämä aihe on jo herättänyt kysymyksiä siitä, mikä on sopivaa ja mikä lasketaan kaupalliseksi hyödyntämiseksi. Märtha Louisen tilanne oli kuitenkin aivan selvä. Minusta on ihan eri asia työskennellä palkollisena esimerkiksi armeijassa, yrityksessä tai organisaatioissa, kuin promota yrittäjänä omaa luentokiertuettaan sillä, että sattuu olemaan prinsessa.

Märtha Louisen ja Shaman Durekin tapauksessa kyse on tietysti myös bisneksen luonteesta. En ole täysin vaihtoehtohoitoja vastaan, mutta aihepiiri on sen verran kyseenalainen, että kenen tahansa kuninkaallisen ja sillä tavalla “julkista vastuuta” kantavan ihmisen kannattaisi pysyä erossa. Märtha Louisen Rosen-terapiat ja erityisherkkyys ovat ehkä harmittomia, mutta Shaman Durekin väitetyt kyvyt parantaa sairauksia saavat hälytyskellot soimaan. Vaikka tällä nimenomaisella luentokiertueella ei tehty ihmehoitoja, niin vaihtoehtohoidot ovat yleisesti kiistanalainen aihealue, ja niiden turvallisuudesta ei ole takuita. Jos minulta kysytään, niin kuningasperhettä ei tulisi yhdistää Shaman Durekin toimintaan millään lailla.

Märtha Louise kirjoittaa instagram-tilillään, että tittelin käyttäminen kiertueen yhteydessä oli virhe, ja että hän ymmärtää toimintansa aiheuttaman reaktion. Prinsessa kertoo ottavansa aiheen hyvin vakavasti, ja yhdessä muun kuninkaallisen perheen kanssa on tultu siihen tulokseen, että titteliä ei käytetä jatkossa kaupallisissa yhteyksissä. Tästä lähtien hän esiintyy liiketoimissaan yksinkertaisesti nimellä Märtha Louise. Hän avasi myös uuden instagram-tilin, joka toimii tästä lähtien hänen kaupallisen toimintansa somealustana. Ratkaisu on mielenkiintoinen, ja itse olen ihan tyytyväinen siihen. Hovin ei kuulu reagoida jokaiseen poikkipuoliseen sanaan ja tehdä hätiköityjä muutoksia käytäntöihin, mutta ongelma on kytenyt jo pitkään. Prinsessa Märtha Louise selvästi haluaa jatkaa valitsemallaan tiellä, joten selkeä systeemi on kaikille helpompaa. Vastaavia tilanteita ei näin ollen pitäisi enää syntyä. Näin suojellaan myös muun kuningasperheen ja koko monarkian mainetta.

Annan Märtha Louiselle ja Norjan hoville pisteitä siitä, että kansan reaktioita on todella kuunneltu, ja olemassa oleva ongelma on tunnustettu ja koitettu ratkaista. Arvostan sitä, että prinsessa tunnusti itsekin virheensä. Kuninkaalliset eivät ole enää sokean ihailun kohteita, ja tällaisiin tapauksiin reagoidaan. Asiallinen kritiikki tuntuu usein peittyvän nykymaailman loputtomiin tekemällä tehtyihin kohuihin ja klikkiuutisiin, mutta tällä kertaa älähdettiin ihan aiheesta. Hienoa, että Märtha Louise ja hovi tunnustivat virheen ja korjasivat käytäntöä tulevaisuuden varalta.

Jätä kommentti