Harry ja Meghan eivät jatkossa käytä kuninkaallisia arvonimiään

Buckinghamin palatsi on julkaissut tänään lisätietoja Sussexin herttuaparin tulevaisuudesta ja heidän toivomansa yksityisen elämän käytännönjärjestelyistä. Kirjoitan tähän postaukseen nyt olennaisimmat uudet tiedot, ja palaan taas asiaan parin päivän sisällä tarkemman pohdinnan kanssa. Naputtelen tätä postausta töissä, mutta toivon saavani huomenna illalla tai viimeistään maanantaina kasaan pidemmän tekstin!

Kuningatar Elisabet korostaa, että Harry, Meghan ja Archie tulevat aina olemaan rakastettuja perheenjäseniä. Kuningatar tunnustaa haasteet, joita Sussexit ovat kokeneet julkisuuden kanssa viimeisen muutaman vuoden aikana, ja tukee heidän toivettaan itsenäisemmästä elämäntyylistä. Elisabet kiittää Sussexeja heidän tähän asti tekemästään hyvästä työstä, ja mainitsee erikseen olevansa ylpeä siitä, miten Meghanista on tullut niin nopeasti osa perhettä. On koko kuninkaallisen perheen toive, että nyt saavutetut sopimukset mahdollistavat Harrylle ja Meghanille onnellisen ja rauhallisen elämän.

wp-1579375066106.jpg

 

Sitten ne käytännön ratkaisut. Tärkein on varmasti se, että Harry ja Meghan eivät jatkossa käytä kuninkaallisia arvonimiään. He eivät ole tästä eteenpäin enää työkuninkaallisia eivätkä siten edusta kuningarta virallisesti. HKK-titteli siis pysyy, mutta jatkossa he ovat ehkäpä vain Sussexin herttuapari tai mahdollisesti arkisemmin jopa Harry ja Meghan (Mountbatten-)Windsor? Aika näyttää. Äkkiseltään tämä muistuttaa aiemmin Norjan hovin mallia, jossa prinsessa Märtha Louise ilmoitti ensin vuosia sitten luopuvansa HKK:staan, ja tänä vuonna julkisen paineen myötä prinsessa lakkasi käyttämättä myös prinsessan arvonimeä kaupallisisssa yhteyksissä.

Sussexit pitävät yksityiset hyväntekeväisyyskohteensa, mutta he eivät jatkossa saa enää rahoitusta kuninkaallisiin tehtäviinsä. Tämä on varmaan samantyyppinen ratkaisu kuin Yorkin prinsessojenkin kohdalla. Sussexit eivät osallistu myöskään esimerkiksi puolustusvoimiin liittyviin työtehtäviin, mikä on hiukan sääli, koska Harry kuitenkin oikeasti palveli rintamalla Afganistanissa ja oli muutenkin 10 vuotta armeijatehtävissä.

Harry ja Meghan maksavat takaisin heidän kotiinsa Frogmore Cottageen käytetyt julkiset varat, ja talo pysyy jatkossakin heidän Britannian-kotinaan. Tätä vaadittiin useissa lehdissä, mikä oli minusta aika älytöntä, kun talon ylläpitäminen kuuluu joka tapauksessa kruunun vastuulle ja se oli jo remonttitarpeessa muutenkin. Toisaalta pidän ratkaisua hyvänä, sillä jatkossa media ja kiukkuinen kansa ei voi vedota siihen enää.

Hovi ei kommentoi heidän turvajärjestelyjään muuten kuin että julkisista varoista maksettavien turvallisuuspalvelujen tarve määritellään erillisillä itsenäisillä prosesseilla. Itse arvioisin, että tässä keskustelussa on mukana myös esim. jokunen ministeriö ja turvajärjestelyt hoitava poliisitaho.

Tämä uusi malli tulee voimaan tämän kevään aikana.

wp-1579375066114.jpg

Kokonaisuudessaan olen edelleen surullinen, että tilanne eteni tähän asti. On käsittämätöntä, miten brittimediassa ei ole vieläkään kunnolla herätty näkemään tilannetta ja Meghaniin kohdistuneen kirjoittelun rasistista ja naisvihaa tihkuvaa sävyä. Samalla olen kuitenkin iloinen parin puolesta, että he saavat näin mahdollisuuden elää rauhassa ja työhönsä keskittyen. Tämäkään lausunto ei vielä kerro vielä kaikkea, ja saamme vain ajan myötä nähdä, millaiseksi parin rooli muotoutuu. Toivon heidän kaikkien, myös muun kuninkaallisen perheen tähden, että järjestely toimii. Sussexeilla on niin paljon annettavaa maailmalle.

Palaan asiaan parin päivän sisällä! Kommentteja kehiin vain, mitä tuntemuksia ilmoitus herättää teissä?

27 kommenttia artikkeliin ”Harry ja Meghan eivät jatkossa käytä kuninkaallisia arvonimiään

 1. European Royal News -facesivut:
  “Mego replaced!
  It’s been decided that by royal court that Prince Edward and his wife will step in place of Harry and Meghan as new senior royal family members and pick up their duties.”

  • En oo lukenu kyseistä artikkelia, mutta Edward ja Sophie kyllä ovat jo senior members. Hallitsijan poika ja tämän vaimo, jotka ovat olleet jo vuosia vuosia kokopäiväisiä työskentelviä kuninkaallisia.

   Toki rooli korostuu nyt entisestään. Kun Andrew’kin on poissa pelistä, niin Wessexit tulevat toivon mukaan pysymään mukana pitkään vielä Charlesin kaudellakin.

 2. Kommentoin myöhemmin ajatuksen kanssa paremmin, mutta toteampa vaan että kyllä olisi ollut oikeus ja kohtuus että myös Andrew olis luopunut titteleistään. Ei ainakaan minun silmiin näytä hyvältä, että Harry ja Meghan luopuu vapaaehtoisesti, mutta Andrew on jatkossakin HKK…

  • Mä yritän seurailla twitteriä töiden lomassa, mutta nyt tosiaan näyttää siltä, että Sussexitkin ovat edelleen HKK, mutta eivät vain käytä sitä. Andrew’n titteli voi vielä kadota, varsinkin jos oikeusprosessissa tulee esiin jotain uutta ja raskauttavaa.

 3. Harmi että tilanne meni tähän, Harrylla ja Meghanilla olis ollut varmasti paljon annettavaa.

  Hyvä että eivät käytä arvonimiään, maksavat remontin hinnan takasin, eivätkä käytä julkisia varoja. Ihan vaan siks ettei media tai vihaajat saa mitään lyömäaseita enää pariskuntaa vastaan.

  Onnellista ja rauhallisempaa elämää heille, toivottavasti nähdään joskus kuninkaallisissa tapahtumissa ja päästään sillon tällöin näkemään Archienkin kasvamista.

  • Samaa mieltä. Nyt on vielä se turvallisuus, joka saattaa mennä julkisista varoista, mutta se ei ole varmaan kuninkaallisten päätettävissä yksin.

   Mielenkiintoista kyllä, että missä yhteyksissä heitä jatkossa nähdään kuninkaallisen perheen kanssa. Odotan varmaan jotain samanlaista kuin Eugenien ja Beatricen kanssa, mutta Kanadasta ei noin vain pyrähdetä jotain yhtä tilaisuutta varten Lontooseen.

 4. Herätti jonkinlaisen helpotuksen huokaisun, vaikken kyllä ole yöuniani enkä päikkäreitänikään tämän kohun takia menettänyt. Vaikuttaa nyt siltä, että toimiva ratkaisu ja kauniisti annettu lausunto kuningattarelta.

  Muuten, muutama päivä sitten oli jommassa kummassa iltapäivälehdessämme otsikko suurin piirtein näin, että Meghan lipitti teetä jossain hyväntekeväisyysporukassa. Mutta missä on Archie? Varmaan hän olikin jättänyt poikansa heitteille siksi aikaa, ainahan kaikki muut kuninkaalliset ovat raahanneet lapsensa tilaisuuksiin. Voi herrajumala sentään!
  Sitten oli , että Meghan säntäsi kahville johonkin tilaisuuteen heti tuon teetilaisuuden jälkeen. Säntäsi? Joko toimittaja ei ymmärrä kielemme sanojen merkitystä tai sitten halusi vain halveksivasti tai alatyylisesti kertoa. Varmaan pikkujuttuja, mutta kyllä minua otti aivoon!

  Näissä kuningattaren kommenteissa tulee melko selvästi ilmi syyt, minkä takia tilanteeseen on jouduttu,eli tuon lehdistön vaino ja mustamaalaus. Hyvä, kuningatar, you did it!

  • Joo, noissa Meghan-otsikoissa on usein niin älyttömiä juttuja. Jos hymyilee, niin uutisoidaan negatiivisesti. Jos ei hymyile, niin uutisoidaan negatiivisesti. Hän on huono vanhempi olipa lapsi sitten mukana tai ei. Juuri noilla sanvalinnoilla näennäisesti neutraalit uutisetkin saadaan vahvistamaan sitä luotua negatiivista mielikuvaa hänestä.

 5. Tämä on se lausunto, joka olisi pitänyt julkaista heti alkuperäisen H&M:n lausunnon jälkeen. Toivottavasti nyt tilanne hieman rauhoittuu, vaikka tulikin vähän myöhässä. Tosin rauhoittumista taitaa olla turha toivoa.

  On kyllä niin raskasta välillä lukea Twitteriä ja näitä kaikkia aiheeseen liittyviä juttuja, että olen ajoittain miettinyt, että pitäisikö lopettaa kaikkien kuninkaallistwiittajien seuraaminen. Lopetin jo muutaman rasistisen Meghan vihaajan seuraamisen. No, täytyy miettiä vielä.

  Bongasitko muuten jutun, että Luxemburgin suurruhtinatar Maria Theresasta on tekeillä jonkin sortin selvitys? Ilmeisesti hän on erittäin vaativa ja henkilökunta on vaihtunut todella tiheään tahtiin.

  • Ehkä tarkoitus oli julkaista samalla kertaa kaikki, mutta se lehdistövuoto sotki, ja koko perhe oli vielä ihan eri paikoissa ilmoitushetkellä. Juuri niin kuin sanoit, ilmoitus olisi pitänyt hoitaa huomattavasti siistimmin.

   Mulla meni tämän myötä jotenkin maku brittihoviin. Muiden kanssa pärjään kun ei ole niin iso hulabaloo koko ajan meneillään, mutta brittihovin seuraaminen on raskasta. Ei muiden maiden kuninkaallisista tehdä juttuja tyylillä “Miksi Katella oli laastari sormessa?”

   Bongasin tuon Maria Teresaa koskevan jutun. Ajattelin ottaa blogiin käsittelyyn, mutta mietin että pitäiskö ensin odottaa lisäselvitysten vamistumista.

   • En vaan pääse yli, miten huonosti kaikki tiedottaminen on hoidettu, mutta ehkä olen sanonut aiheesta kaiken tarpeellisen.

    Joo, voi olla, että Maria Theresan tilanteesta on järkevämpää kirjoittaa vasta raportin julkaisun jälkeen. Jos tulee muutamien viikkojen sisään, kuten epäily ilmeisesti on, ei tarvitse kuitenkaan odottaa kovin pitkään.

    • Juuri vastasin Veeralle kommenttiin, että mua ihan oikeasti harmittaa. Koko juttu. Ja suututtaa median käytös, niin brittiläisen kuin suomalaisenkin.

 6. Päällimmäisenä mua harmittaa. Harmittaa että on kaksi kuninkaallisesta ”vähemmän” joita seurata, harmittaa että ei annettu edes mahdollisuutta, harmittaa että kerralla päädyttiin näin radikaaliin ratkaisuun ja harmittaa että tässä brittien monarkia menetti oikeasti tärkeää ja hyvää duunia tekevän parin.

  Kuningattaren lausunnosta tykkäsin, tällainen tilanteen ja syiden huomioiminen ja julkinen tuen anataminen Meghanille olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Mielenkiinnolla odotan mitä Charles ja William kommentoivat, jos kommentoivat…

  Vaikka tuntuu näin äkkiseltään aika radikaalilta tämä kaikki, varsinkin tuo Kanadaan muutto, niin toisaalta hyvä että ei jääty sellaiseen limboon missä ei oikein kukaan tiedä mitä pitäisi tehdä ja mikä asema. Jännä nähdä millaisissa tilaisuuksissa heitä nähdään seuraavan kerran ja mikä on muun kuninkaallisen perheen vastaus tilanteeseen. Wessexien on varmaan pakko ottaa isompaa roolia ja ehkä Yorkin prinsessojenkin, riippuu tietystä vähän Andrew sotkuista.

  Twitteristä luin, että asiaa on mahdollista harkita uudestaan tulevaisuudessa. Antaako takaportin sille että kun kuninkaallinen perhe supistuu luonnostaan niin voivat Harry ja Meghan palata tarvittaessa täysipäiväisesti remmiin? Jos niin, niin varmaan pyritään välttämään tällainen hulabaloo ja vaihvihkaa vaan lisätään hommia ja UKssa oloa. Toivotaan että eivät katoa kokonaan!

  • Luin myös Twitterissä tuosta uudelleen harkinnassa, mutta minusta siitä ei ollut missään virallisissa lausunnoissa, joten ihmettelen, että mistä se ilmestyi. Onko lehdistölle annettu vielä jotain lisätietoja? Mielenkiintoista joka tapauksessa! Muutaman vuoden päästä on varmasti todella erilainen tilanne töitä tekevien kuninkaallisten osalta, että halutaan jättää takaportti. Varmaan myös toivovat, että Meghaniin on totuttu jo sitten, että saa tehdä työnsä vähemmän hulabaloon keskellä.

  • Mua harmittaa myös, ihan todella paljon. Ihan käsittämätöntä, että media ei osaa vieläkään katsoa yhtään peiliin.

   Jos jotain hyvää pitää ajatella, niin SUssexit tuntien he eivät katoa julkisuudesta, vaan työtahti saattaa jopa vain kasvaa, kun hovin koneisto ei ole enää hidastamassa. Mulla on vähän jo veikkausta, minkälaisissa tilaisuuksissa heitä jatkossa ehkä nähdään, mutta toisaalta välimatka ja asenteet lentämistä kohtaan johtavat varmasti siihen, ettei Kanadan länsirannikolta tosta noin vaan lennähdetä Lontooseen jotain yhtä tilaisuutta varten… Pari saa myös hiukan lehdistöetäisyyttä siinä mielessä, että aikaeron takia Harry ja Meghan elävät ihan eri rytmissä kuin Britannia.

   Mä jotenkin toivoisin, että Charles ja William reagoisivat tähän jotenkin mukavasti omilla kanavillaan. Se ei ehkä oo kuninkaallisen perheen tyyli, mutta nyt jos koskaan sille inhimillisyydelle olisi kysyntää. Vaikka sitten sen yhtenäisen julkikuvan takia.

   Twitterissä on ainakin ilketä kielet jo tulkinneet tän niin, että titteleitä ei otettu pois jotta Harry voi tulla takaisin vuoden päästä kun Meghan eroaa hänestä. Ei voi muuta sanoa kuin että mikä ihmisiä vaivaa?

   • No äläpä. Toivon, että takaportti on todellä jätetty auki sitä varten, että jos lehdistö vähän korjaisi asenteitaan ja tilanne rauhoittuisi tulevina vuosina, Harry ja Meghan voisivat ottaa tulevaisuudessa taas isompaa roolia.

    Tänään on ollut otsikoissa Harryn oman kommentit siitä, kuinka he Meghanin kanssa olivat innoissaan työ teosta ja asemastaan vaikuttaa, mutta nykyisessä tilanteessa heillä ei ollu muuta vaihtoehtoa. Harmittaa tosi paljon, että heistä tuntuu tuolta ja että media ja yleisö ajoivat heidät tällä tavalla nurkkaan. Twitterissä tiestysti sitten spekulointiin, että Harry olisi halunnut jatkaa “puolikuninkaallisena”, mutta ei annettu, ilmeisesti palatsin taholta ja vaatimuksena on ollut kaikki tai ei mitään. Toinen (vielä naurettavampi) kommentti oli, että titteleitä ei otetty Sussexeilta kokonaan pois koska olisivat muuten joutuneen niiamaan ja kumartamaan Yorkin prinsessoille.:D

    • Tämä kompromissi ei välttämättä ole ihan täysin sitä, mitä Sussexit olisivat ihannetilanteessa toivoneet, mutta luulisi Harryn olleen ainakin varautunut ettei se puolikuninkaallisuus välttämättä käy.

     Toi niiailu ja kumartelu on kyllä kummallinen tulkinta, mäkin näin jotain keskustelua siitä Twitterissä. Käsittämätöntä että joku edes puolivakavissaan ehdottaa sitä syyksi.

 7. Minusta hieno ratkaisu Harry ja Meghania ajatellen.
  En tiedä miksi tunnen hieman vahingoniloa Williamia, Katea ja lehdistöä kohtaan –
  sitä saa mitä tilaa. Minusta on jo pitkään tuntunut, että tämän kaiken takana on ollut Williamin ja Katen hovi vuotoineen lehdistölle. Enpä menisi kovasti takuuseen Katen lähisukulaisten luotettavuudesta.
  Joka tapauksessa Williamin ja Katen työmäärä lisääntyy ja lehdistö jää nuolemaan näppejään 👍
  Kukakohan on seuraavaksi maalittamisen kohteena?

  • “Kukakohan on seuraavaksi maalittamisen kohteena?”

   Näköjään itse aloitit Williamilla, Katella ja Katen perheellä. Eikö ole aika kiusaamista alkaa spekuloimaan sillä, että he olisivatkin nyt kiusaajia ja häätäneet Harryn ja Meghanin hovista?

   • Zei, kiitos palautteesta…
    Eiköhän se spekulointi ole aikaa sitten aloitettu muualla.
    Minusta vaan tuntuu..

  • Olen nähnyt jotain epäilyjä, että Katen äiti olisi se salaperäinen lähde Kensingtonin palatsista. Se voi kuitenkin olla ihan perätön huhu, toivon ainakin kovasti niin. On reilua olla kriittinen myös W&K:sta kirjoitettuja juttuja kohtaan. On mullakin silti mennyt vähän maku heistä. Vaikka ignooraisi huhut, niin musta on silti ikävää ettei William ole tukenut Sussexeja julkisesti, ja ettei hän/Charles/Elisabet ole saanut pidettyä vuotavaa henkilökuntaansa kurissa.

 8. Luin jostakin Meghaniin littyvän kolumnin jossa häntä puolustettiin ja muistan että siinä todettiin näin: On olemassa helvettejä, alempia helvettejä – ja sitten on Englannin hovi.
  Mä alan olla tuon lauseen kanssa samaa mieltä😅

 9. Varmasti Meghanin ja Harryn kannalta hyvä päätös, että eivät enää HKK-titteleitä käytä. Jotenkin noista lausunnoista ymmärsin, että jatkossakin kutsuttaisiin Sussexin herttuapariksi, tyyliin Harry, Sussexin herttua ja Meghan, Sussexin herttuatar. Noh, aika näyttää. Ja nyt kun maksavat takaisin Frogmoren remontin, niin ei tarvitse siitäkään kritisoida enää.

  Ihan ansiosta Elisabet kiittelee lausunnossaan Meghanin reipasta töiden aloitusta. Tällaista kannustavaa ja kiittävää lausuntoa olisi vaan toivonut jo aikaisemmassa vaiheessa, nytkin nämä kuningattaren kehut jäi mediassa uutisoimatta, kun keskityttiin vaan mehustelemaan titteliasialla. Kyllähän tämä on iso menetys hoville, kun miettii, miten paljon Meghan sai jo tässä lyhyessä ajassa aikaan. Esimerkiksi se reseptikirja ja smart works-vaatemallisto oli tosi hienoja projekteja. Mutta Sussexien kannalta he voivat tosiaan jatkossa saada jopa enemmän aikaan.

  Viimeaikaisten tapahtumien valossa on tullut aika totaalinen kyllästyminen koko brittihoviin. Onneksi ei ole mikään pakko heitä seurata, vaan voi keskittyä muihin kuningashuoneisiin välillä. Aika mielenkiintoinen tuo Luxemburgin tilannekin!

 10. Päivän mukava kuninkaallisuutinen on Phutanin Jetsun Peman vauvan odotus, kaikkea hyvää sinne hoviin.

  Brittihovien nimettömistä lähteistä: lehdet maksavat juoruista tosi hyvin ja vain mielikuvitus on juttujen rajana. Mutta nimetön lähde = epäluotettava lähde. Kuullaan pari sanaa ja lisätään loput ja kansa uskoo.
  Aiemminhan perheen asiat hoiti prinssi Philip sotilaallisen suoraviivaisesti, mutta on tainnut vanhus vapautua tästäkin hommasta ja Elisabet-mummu hoitelee homman. Ilmeisesti Elisabetilla oli Dianan kuoleman jälkeen ihan oikea huoli pojista. Pitivät Charlesin kanssa heistä parhaan kykynsä mukaan huolta.

  Maksamalla Frogmore Cottagen remontin Harry varmistaa että hänellä ja perheellä on aina koti Britanniassa olipa kyse vain lyhyestä käynnistä tai pitempi aikaisesta oleskelusta.
  Toivon että Charlesin astuttua valtaan herttuapari palaa Britanniaan ja ottaa paikkansa hovissa. ( Meghan voisi topakoitua panemaan vanhoilliset sihteerit ja hoviherrat eläkkeelle ja tuoda uudet tuulet Bughinhamiinkin).

  • Mä jotenkin toivoisin, että Charlesin aikakaudella Sussexien olisi mahdollista ainakin pienessä määrin vähä kerrallaan astua takaisin. En tosin tiedä, onko heillä halua siihen kaiken jälkeen. 😀 Ja Sussexien kohdalla mahdollinen paluu ei kelpaisi medialle vaikka brittihovissa olisi huutava pula työkuninkaallisista.

Jätä kommentti