Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin uusi elämä on alkamassa

Maailma tuntuu tällä hetkellä todella kummalliselta, mutta ehkä kuninkaallisjutut ovat juuri siksi nyt erityisen tervetullutta viihdettä, vai kuinka? Hovien kalenterit ovat tyhjentyneet, mutta kuninkaalliset ympäri Eurooppaa ovat lähettäneet tsemppiviestejä kansalaisilleen ja kannustaneet esimerkillään etätyöhön ja vapaaehtoiseen eristäytymiseen. Kaiken tämän muun keskellä on melkein päässyt unohtumaan, että tänään on Sussexin herttuaparin eli prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin viimeinen virallinen päivä edustuskuninkaallisina!

Embed from Getty Images

Tuntuu siltä, että herttuaparin tammikuisesta yllätysilmoituksesta on ikuisuus. Sussexien uutinen ja sen jälkipyykki dominoi brittilehtien etusivuja silloin toista viikkoa. Hassua, miten nopeasti maailma voikaan muuttua. Joka tapauksessa, Sussexit kävivät Britanniassa maaliskuun alkupuolella tekemässä viimeiset julkiset esiintymisensä edustuskuninkaallisina, mutta muuten pariskunta on ollut alkuvuoden Kanadassa. Jos kaipaat muistinvirkistystä, niin täältä löytyy kaikki aiheeseen liittyvät postaukset blogista. En ole kirjoittanut aiheesta tammikuun jälkeen, mutta nyt on hyvä hetki tehdä tilannekatsaus herttuaparin uusiin kuvioihin.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan viettävät nyt hiljaiseloa työskennellen sekä uuden (vielä julkistamattoman) hyväntekeväisyyssäätiönsä että olemassaolevien projektiensa parissa. Lisäksi he keskittyvät perhe-elämäänsä noin 11 kk ikäisen poikansa Archien kanssa. Muutama päivä sitten tuli tieto, että pari on muuttanut Kanadasta Los Angelesiin, ja ilmeisesti Losista on tarkoitus tulla pysyvämpi tukikohta uuteen elämänvaiheeseen. Meghan on alun perin kotoisin Kaliforniasta, ja hänen äitinsä Doria Ragland asuu siellä edelleen.

Harryn ja Meghanin työskentelytapaan kuuluu julkaista valmiita projekteja ja konkreettisia lopputuloksia, joten voi hyvin olla, että huomenna ei tule mitään dramaattisia ilmoituksia, vaikka se onkin heidän uuden elämänsä ensimmäinen päivä. Luultavasti he luovat uuden säätiönsä kaikessa rauhassa, ja julkaisevat sen vasta sitten, kun kaikki alkaa olla valmista. Tässä on nyt kuitenkin listattuna viime aikojen tapahtumia ja uutisia:

 • Pari julkaisi eilen maanantaina viimeistä kertaa SussexRoyal-tilillään Instagramissa. Hovin kanssa sovittujen pelisääntöjen mukaisesti he eivät jatkossa käytä Sussex Royal -brändiä. En osaa sanoa, nimetäänkö tili myöhemmin uudelleen vai vaihtavatko he kokonaan kommunikaatioväylää.
 • Sussexien toimisto Buckinghamin palatsissa sulkeutuu, ja jatkossa hovi ei koordinoi heidän tekemisiään tai tiedota niistä. Sussexeja edustaa jatkossa Yhdysvalloissa PR-toimisto Sunshine Sachs. Britanniassa ja Kansainyhteisön maissa mediasuhteita hoitaa heidän kanssaan jo aiemmin työskennellut James Holt.
  • Tästä lähtien suosittelen siis entistä kriittisempää suhtautumista brittilehdistön “palatsilähteisiin”.
 • Sussexien henkilökunnan päällikkönä ja tulevan uuden säätiön johtajana toimii Catherine St. Laurent, jolla on aiempaa työkokemusta mm. Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä.
 • Presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä pariskunnan muuttoa, ja Sussexit ovat vastauksena vahvistaneet maksavansa turvajärjestelynsä yksityisesti.
 • Herttuatar Meghanin ennakkoon pelätty ja parjattu Disney-yhteistyö on luontodokumentti! <3 Kyseessä on dokkari norsuista, ja Meghan toimii pätkän kertojana. Herttuatar lahjoittaa palkkion hyväntekeväisyyteen.
 • Sussexit ovat jatkossa edelleen kuninkaallisen perheen jäseniä. He pidättäytyvät jatkossa käyttämästä kuninkaallisia titteleitään. Herttuan arvonimi ei ole kuninkaallinen, ja esimerkiksi Disney käytti muotoa “Meghan, Sussexin herttuatar” dokumentin mainoksessa.

Embed from Getty Images

Koska kyse on Sussexeista, heidän viimeiset viikkonsa kuninkaallisina eivät tietenkään menneet ilman draamaa, vaikka heitä ei ole edes nähty julkisuudessa pariin viikkoon. Walesin prinssi Charlesin koronatartunnan jälkeen on kirjoiteltu, että Meghan estää Harrya vierailemasta isänsä luona. En taas voi käsittää – jos on saanut koronatartunnan, niin silloin ollaan karanteenissa. Sehän tarkoittaa sitä, että Charles ei olisi voinut tavata Harrya, vaikka tämä olisi lentänyt Britanniaan. Iltalehti oikeasti kirjoitti viikonloppuna, että “Meghan kielsi käskyllään Harrya tapaamasta koronavirukseen sairastunutta isäänsä”. Nyt valoja päälle siellä toimituksessa! 😀

Henkilökohtaisesti mun on tosi vaikeaa ymmärtää ihmisten halua tarttua ihan jokaiseen pieneen yksityiskohtaan, mitä Sussexit tekevät. En minäkään pidä läheskään kaikesta mitä muut kuninkaalliset tekevät, mutta en ole jatkuvasti mollaamassa vaikka Cambridgen herttuaparin jokaista ratkaisua. Uskon enemmän sellaiseen tyyliin, että kaikkea ikävää ei tarvitse sanoa ääneen. Tämä koskee luonnollisesti myös Sussexien faneja, sillä ääriainesta löytyy tietysti myös siltä puolelta somea. Juuri näin twitterissä pohdiskelua siitä, että prinssi Charles olisi teeskennellyt koronatartuntansa saadakseen Harryn palaamaan kotiin. Valoja päälle nyt tännekin! Kaikkein parasta olisi, jos tämä naurettava vastakkainasettelu loppuisi, ja ihmiset voisivat rauhassa keskittyä omiin suosikkeihinsa mollaamatta muita samalla.

Yleisesti olen edelleen harmissani siitä, että tilanne meni tällaiseksi. Meghanissa ja Harryssa on ainesta vaikka mihin, enkä epäröi ollenkaan sanoa, että nämä kaksi saavat vielä paljon hyvää aikaan maailmassa. On todella ikävää, että niin moni valitsee nähdä asiat niin negatiivisessa valossa. Minä seurailen mielenkiinnolla, mitä tulevaisuus tuo heille tullessaan.

Lähtökohtaisesti ajattelin kirjoittaa heistä jatkossakin blogissa, mutta saa nähdä miten paljon. En kirjoita täällä yleisesti kuninkaallisten päivittäisistä tekemisistä, joten riippuu varmaan siitä, minkä verran Harry ja Meghan osallistuvat jatkossa kuninkaallisen perheen tapahtumiin. Käytännössähän he ovat edelleen kuninkaallisia monellakin perusteella, mutta he eivät vain enää työskentele edustuskuninkaallisina. Mitä mieltä te olette, haluatteko jatkossakin kuulla Sussexien kuulumisia?

Embed from Getty Images

Ps. SVT julkaisee torstaina 2. huhtikuuta Ruotsin kuningasperheen jalokivistä kertovan dokumenttisarjan ensimmäisen osan! Dokumentissa kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Christina kertovat tarinoita perheen tiaroista ja muista koruista, ja samalla kuulemme asiantuntijoilta niiden historiasta. Sarjan toinen osa tulee viikkoa myöhemmin 9. huhtikuuta. Olen vinkannut dokkarista Yle Areenalle, toivottavasti saavat sen ohjelmistoonsa!

16 kommenttia artikkeliin ”Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin uusi elämä on alkamassa

 1. Eräs era päättyy ja toinen alkaa. Ainakin minä haluan kuulla Sussexeista, mieluummin heistä, kuin tylsistä tai tylsähköistä Cambridgeista. Mikäli jotain kertomista meille elämästään suovat. Hyvä olisi, joskertoisivat, koska jos eivät, niin joku lähipiiriläinen sepittää tarinaa kuitenkin.

  Kyllä on parissa ilmestyvässä lehdessä taas ollut juttuja, joita en kaikia ole viitsinyt lukea, Harrystä ja Meghanista ja aina joku palatsi- tai hoviasiantunteva lähde tietää kertoa jotain, mitä tuskin kuitenkaan tietää.
  Mr. President Orangeface jo riensi uhoamaan Sussexien turvamiehistä, ja ai kun nautin heidän vastauksestaan! Sanoin miehelleni, joka ei ymmärrä kuninkaallisista mitään, että Trumpia varmaan vieläkin harmittaa, ettei tullut kutsutuksi häihin ja yrittää nyt olla leuhkaa ja rehvakasta. Hän oli samaa mieltä.
  Uutta odotellessa !

  • Uskon, että Sussexit tulevat kyllä jakamaan asioita yleisön kanssa jatkossakin. Nyt Harryn ja Meghanin ei tarvitse toimia heitä aktiivisesti höykyttävän brittilehdistön ehdoilla, joten heillä voi olla ihan uudenlaisia mahdollisuuksia kommunikoida jatkossa suoraan seuraajilleen ja muulle yleisölle.

 2. Ehdottomasti jatkossakin juttua Sussexeista! 🙂 Edes jokseenkin puolueeton kirjoittelu heistä on valitettavasti tarpeen.. Ovat
  myös kuninkaalliskentän mielenkiintoisin ja valovoimaisin pari tällä hetkellä, ja ainakin itselläni meni maku muuhun hoviin ihan kuningatarta myöten kaikessa siinä, miten Sussexit jätettiin ilman julkista tukea tai apua. Toivon, että uusi elämä tuo heille mahdollisuuksia ja toivomaansa vapautta.

  • Samaa toivon minäkin heille! Ja yhdyn tuohon, että jotenkin muusta perheestä tuli koko tämän tapauksen myötä viimeistän sellainen ikävä fiilis, joka ei nyt lähde kokonaan pois. Juttu on varmasti todella monimutkainen, ja Sussexienkin toiminnassa olisi epäilemättä jotain korjattavaa, mutta uskomatonta silti miten koko jupakka ja siihen johtaneet tapahtumat on hoidettu muiden perheenjäsenten osalta.

   • Joo, epäilemättä uskon siihen, että hovin on ollut vaikea omaksua ihan eri kulttuurista tulevan Meghanin tapoja ja päinvastoin, josta luonnollisesti voi syntyä konfliktia. Mutta esimerkiksi uutiset siitä että Meghan ahdistelee henkilökuntaa ja lähettelee jopa 5 (!!) viestiä päivässä on saanut mun sympatiat kyllä siirtymään Sussexien puolelle. Laittaa miettimään, että mitä ne siellä hovissa oikein tekee, jos tämä on liikaa. 😀 Minulle viimeinen niitti oli selkeät julkiset tuet Andrewlle ja tämän haluttomuus auttaa tutkinnoissa. Tämän suhteen oli hovin reagointi “too little too late”.

 3. Kyllä kiinnostaa jatkossakin Sussexien kuulumiset! Mielenkiinnolla seuraan, millaisia projekteja heiltä on jatkossa tulossa ja toivon hyvää jatkoa koko perheelle. Toivottavasti lehdistö jättäisi perheen rauhaan, ainakin nuo älyttömät Meghania haukkuvat jutut sais luvan loppua… Brittihovi kyllä menetti tässä paljon.

  • Amerikkalaisen paparazzi-kulttuurin sanotaan olevan armoton siinä mielessä, että julkkiksia seurataan ja salakuvataan. Sitä ei Britanniassa kuninkaallisille juuri tehdä heidän liikkuessa yksityisesti. Toisaalta parilla on nyt oman julkisuutensa langat käsissään paremmin, ja varmasti heitä auttaa, että nyt he eivät ole mitenkään tilivelvollisia brittilehdistölle.

   Ja eihän tässä ole tarkoitus kadota kokonaan, koska heidän hyväntekeväisyystyönsä perusta on siinä, että he tuovat kansainvälistä huomiota tukemilleen asioille.

   Mietin muuten, että mahtaa olla suuri muutos Harrylle! 😀 Kuninkaallinenhan hän tulee aina olemaan, ja turvatiimi kulkee mukana vielä pitkään, mutta mieti millainen muutos Los Angeles on koko elämänsä palatseissa kasvaneelle! Vaikka onhan Harrykin saanut “normaalia elämää” esim. armeijassa. Mutta vielä muutama vuosi sitten ei varmaan käynyt edes mielessä, että hän voisi oikeasti jonain päivänä asua muualla kuin Britanniassa.

   • Joo, varmasti eivät ikinä tule täysin vapaata elämää elämään, ei se lehdistön tai yleisön kiinnostus tule loppumaan ihan hetkeen. Ja kuten sanoit, sitä näkyvyyttä myös tarvitaan projekteille. Toivon vaan, ettei kävisi samaa kuin Dianalle, että vaikka teki todella tärkeää hyväntekeväisyystyötä, niin huomio kiinnittyi pitkälti yksityiselämään ja media alentui todella alhaiselle tasolle saadakseen skuuppeja.

    On varmasti iso muutos Harrylle muuttaa kokonaan uudelle mantereelle ja aloittaa kokonaan uudenlainen elämänvaihe! Toivottavasti Sussexeja kuitenkin vielä nähtäisiin edes välillä kuningasperheen isommissa tapahtumissa, ensi kesänähän heidän kai piti tulla Trooping the Colouriin mutta koronan takia sekin nyt peruuntui… Beatricen häihin varmaan ainakin tulevat.

    • Toivon kanssa, että välit muuhun perheeseen olisivat kuitenkin edes sen verran hyvät, että tulisivat mielellään isompiin tapahtumiin Britanniaan. Myös velvollisuuden takia. Toisaalta peräänkuulutan, että mikään ei koronan loputtua estä myös Charlesia ja Williamia perheineen käymästä Losissa kylässä.

     Hovi ei tietenkään normaalisti julkaise mitään yksityisiä lomatietoja, mutta olisi kyllä molempien parien kannalta hyvä, jos julkinen sotakirves saataisiin jotenkin haudattua. William ja Kate lapsineen viralliselle vierailulle Jenkkilään, ja sitten virallisen ohjelman päätyttyä pari päivää Sussexien luona? Reissun lopuksi yksityinen kuva Archiesta leikkimässä serkkujen kanssa virallisten ohjelmien päätyttyä 😍

 4. Toivon etteivät Sussexit katoa ihan kokonaan julkisuudesta, kunhan ensin saavat elämänsä raiteilleen ja työjutut käyntiin. Charles voisi olla päänavaaja perheeseen päin ja vierailla poikansa luona heti kun se on mahdollista.
  Toivottavasti näemme Harryn ja Meghanin ainakin Beatrixin häissä myöhemmin kesällä tai viimeistään syksyllä. Ja toivottavasti myös Meghanin oma suku lopettaa kiusaamisen.

  • Toivottavasti Beatricen häät järjestyy niin, että koko suku pääsee paikalle. En tuu kestää niitä otsikoita, jos Harry ja Meghan joutuvat syystä tai toisesta jättämään juhlat väliin. Olisi kyllä oikeasti kiva nähdä jotain positiivista perhe pr:ää, kun julkikuva on oikeasti tällä hetkellä tosi sotaisa.

 5. Olisi kyllä kiva lukea Harrystä ja Meghanista, kun vaikuttaa vähän siltä että tää on ainoa paikka missä voi lukea niistä jotain hyvääkin😊
  Mielenkiinnolla odotan, että minkälaisia projekteissa heidät vielä tullaan näkemään!

 6. Kyllä minä ainakin lukisin heistä mielelläni! Ihanaa löytää tämä blogi! Olen samaa mieltä, että hovissa kasvaneelle Harrylle elämänmuutos on valtava, jopa suunnaton, mutta ehkä hän rentojen, välittömien amerikkalaisten parissa löytää itsensä uudelleen. Toivottavasti heidän/hänen liepeilleen ei pesiydy liikaa hännystelijöitä, ja toivottavasti (tämä on ehkä liikaa pyydetty) heillä pysyisi jalat jotenkin maassa siitä huolimatta että ovat varmasti nyt suihkuseurapiirien kruununjalokivi (!). Heissä tuntuu kuitenkin olevan aitoa pyrkimystä välittämiseen ja välittömyyteen – he tuntuvat ihmisiltä joiden kanssa olisi mukava jutella! -, vaikka ‘tavallisuus’ tulee olemaan edelleen heistä kaukana.

  • Mä toivon myös, että jalat pysyisi maassa. Se voi olla yllättävän vaikeaa, kun tässä tilanteessa saa jo valmiiksi rapaa niskaan kaikesta, niin helposti sitten sokeutuu niille omille oikeasti huonoille ratkaisuille. Katsotaan, mitä tapahtuu. Mua edelleen vähän huolettaa ne tulevaisuuden yhteistyödiilit, mutta tähän mennessä ei ole vielä ollut mitään kamalaa. 😄

Jätä kommentti