Uusi taloussotku Espanjan kuningasperheessä – kuningas Felipe lopetti isänsä määrärahan

Espanjan kuningas Felipen lähes kuusivuotinen valtakausi ei ole ollut helppo, se täytyy sanoa. Felipen isä, kuningas Juan Carlos, luopui kruunusta kesällä 2014 useiden skandaalien ja terveysongelmien saattelemana, ja sukupolvenvaihdoksesta epäilemättä toivottiin kasvojenkohotusta monarkialle. Felipe peri kuitenkin varsin vaikeassa tilanteessa olevan valtakunnan, ja tähän mennessa hänen valtakautensa on ollut enemmänkin jatkuvaa tulipalojen sammuttelua.

Viimeisimpänä käänteenä kuningas Felipe on joutunut ottamaan julkisesti etäisyyttä isäänsä, sillä ex-kuninkaan hiljattain paljastuneet sotkut uhkaavat jälleen kerran koko kuningashuoneen uskottavuutta ja kansansuosiota. Felipe on nyt lakkauttanut isänsä vuotuisen 194 000 euron määrärahan sekä luopunut perimysoikeudestaan isänsä omaisuuteen, eli puhutaan jo aika kovan luokan toimenpiteistä. Mistä siis on kyse?

Embed from Getty Images

Kuningas Juan Carlosin, 82, on paljastettu saaneen jopa 90 miljoonaa euroa Saudi-Arabiasta kymmenisen vuotta sitten. Rahat on kanavoitu veroparatiiseihin rekisteröityjen säätiöiden kautta sveitsiläisille pankkitileille, joista Sveitsin viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan. Lisäksi vyyhdissä on mukana kuninkaan entinen salarakas Corinna zu Sayn-Wittgenstein, jolle osa rahoista päätyi. Uutinen on saanut runsaasti palstatilaa maailmalla.

Juan Carlos sai jättisumman Saudi-Arabian kuninkaallisilta vuonna 2008. Ex-kuninkaan tiedetään vallassa ollessaan toimineen “puhemiehenä” Espanjan ja Saudi-Arabian välisessä bisneksessä, joten rahat ovat mahdollisesti tulkittavissa lahjonnaksi. Rahasummasta jopa noin 60 miljoonaa euroa on ohjattu kuninkaan silloiselle rakastajattarelle Corinnalle, joka on kommentoinut lakitiiminsä kautta rahojen olleen lahja. On kyllä aikamoinen lahja, jopa kuninkaallisella mittapuulla. 😀 (Jos mietit, miksi Sayn-Wittgenstein kuulostaa tutulta, niin Corinnan ex-aviomies oli saksalainen prinssi, jonka sukunimeä Corinna käyttää edelleen. Kyseessä kuitenkin eri sukuhaara kuin Tanskan kuninkaallisia lähellä oleva Sayn-Wittgenstein-Berleburg.)

Vyyhtiin liittyy kaksi eri säätiötä, joihin kumpaankin on merkitty edunsaajaksi Juan Carlosin lisäksi myös kuningas Felipe. Viikko sitten julkaistussa tiedotteessaan hovi kuitenkin kiistää Felipen osuuden asiaan. Palatsin mukaan Zagatka-nimisen säätiön tapauksessa Felipe ei ollut tietoinen asemastaan säätiön edunsaajana. Sen sijaan hovi myöntää, että Felipe sai noin vuosi sitten tietää olevansa edunsaaja Lucum-nimisessä säätiössä. Tapauksen tultua kuninkaan tietoon tämä hovin mukaan kuitenkin katkaisi yhteytensä säätiöön notaarin kautta ja kieltäytyi vastaanottamasta sen rahoja.

Embed from Getty Images

Juan Carlos on tähän mennessä välttynyt monelta harmilta siksi, että Espanjassa hänellä on syytesuoja, ja ennen hovin tiedotetta poliitikot olivat jo päättäneet olla käynnistämättä rahanpesututkintaa. Todennäköisesti luvassa on kuitenkin rutkasti julkista “likapyykkiä”, sillä kansainvälisissä tapauksissa kotimaan suoja ei riitä. Sveitsin viranomaisten tutkinta tarkoittaa varmasti paljon epämieluisaa tonkimista, jossa voi paljastua vaikka mitä.

Lisäksi Corinna zu Sayn-Wittgenstein on käynnistänyt oikeusjutun, jossa hän syyttää Espanjan tiedustelupalvelua useamman vuoden kestäneestä häirinnästä ja uhkailusta. Naisen mukaan häirintä alkoi vuonna 2012 hänen ja Juan Carlosin surullisenkuuluisan safarimatkan jälkeen. Tuolloinhan Juan Carlos matkusti rakastajansa kanssa luksuslomalle Afrikkaan metsästämään elefantteja. Kuningas kuitenkin loukkasi itsensä matkan aikana, minkä johdosta yksityiseksi tarkoitettu matka paljastikin hänen leveän elämäntyylinsä ja salasuhteensa vaikeasta taloustilanteesta kärsivälle kansalle. Corinnan mukaan hänestä tuli matkan jälkeen epätoivottu henkilö, jonka vuoksi häntä alettiin esimerkiksi seurata ja uhkailla tiedustelupalvelun toimesta. Myös tämä oikeuskäsittely voi tuoda julkisuuteen vaikka minkälaisia paljastuksia ex-kuninkaan yksityiselämästä.

Juan Carlos ilmoitti viime vuonna ennen sydänleikkausta vetäytyvänsä kokonaan julkisista velvollisuuksista. Ikä on tehnyt tehtävänsä, ja terveydentila on hidastanut tahtia, samalla kun yleisön kiinnostus on luonnollisista syistä siirtynyt kuningas Felipeen, kuningatar Letiziaan sekä näiden nuoriin tyttäriin. On kuitenkin ikävää, että aikoinaan kovasti arvostetun ex-kuninkaan saavutukset (mm. Espanjan palauttamisessa demokratiaksi) ovat alkaneet haalistua, kun tilalle on tullut skandaaleja toisensa perään.

Embed from Getty Images

Felipen päätös lakkauttaa isänsä määräraha ja  luopua perinnöstään oli mielestäni perusteltu. Espanjan kuninkaalliset eivät ole erikoisalaani, mutta olen siinä käsityksessä, että monarkian tulevaisuus tuntuu olevan jatkuvasti veitsenterällä. Maassa on vahva tasavaltalaisliike ja useita itsenäisyydestä haaveilevia alueita. Felipen henkilökohtainen maine on ymmärtääkseni hyvä, mutta kuusivuotiselle valtakaudelle on mahtunut jo vaikka minkälaista kriisiä: esimerkiksi sisaren perheen osallisuus suuressa korruptioskandaalissa, Katalonian vahvat itsenäistymisaikeet, pitkäksi venähtänyt hallituskriisi, useampia väitteitä kuningas Juan Carlosin avioliiton ulkopuolisista lapsista sekä huhuja kuningasperheen sisäisistä väleistä, erityisesti kuningatar Letizian ja kuningatar Sofian toissavuotisen välikohtauksen myötä.

Lisäksi maan talousongelmat ovat laittaneet luonnollisesti myös kuninkaallisen perheen kulut suurennuslasin alle. Felipe on pyrkinyt lisäämään hovin taloudenpidon läpinäkyvyyttä, ja hän on myös leikannut hovin kustannuksia solidaarisuudesta vaikeassa tilanteessa olevaa kansaa kohtaan. Kuningas vaikuttaa minusta jämäkältä ja tarpeeksi fiksulta pysyäkseen erossa isänsä tyylisistä sotkuista, mutta yritykset viedä monarkia uuteen nousuun valuvat kieltämättä hukkaan, jos lähisuku ympärillä töppäilee.

2 kommenttia artikkeliin ”Uusi taloussotku Espanjan kuningasperheessä – kuningas Felipe lopetti isänsä määrärahan

 1. Hyvä, Felipe! Hänessä on selkärankaa!
  Nämä vanhat kuninkaalliset, joita muutamassa maassa vielä on, jatkavat ilmeisesti
  joskus voimassa olleita tapoja, että voivat tehdä mitä vaan ja kansa kumartaa nöyränä ja hiljaa hyväksyy mitä tahansa. Rakastajattaria ja seurustelusuhteita on hyvin monella ollut ja takuulla nämä salaa taustalla touhunneet sulottaret ovat osanneet lypsää kuninkaallisen suvun miehiä skandaaleilta ja paljastumisiltä mukavilla summilla.
  Muistan, kuinka Generalissimus Franco luopui vallastaan ja Juan Carlos astui kuninkaan virkaansa ja maailma huoahti helpotuksesta ja demokratian paluusta Espanjaan. Petit meidät idealistit, Juan Carlos, petit pahasti. Nyt jaat rahat maailman hätää kärsiville ja katoat loukkoosi laskemaan niitä roposia, mitä sinulle vielä jostain tulee !
  Sic transit gloria mundi.

  • Juan Carlos kyllä mokasi tässä tosi pahasti. Käsittämätöntä toimintaa perustuslaillisen monarkian hallitsijalta. Tuossa asemassa yksinkertaisesti pitäisi tietää paremmin.

Jätä kommentti