Luukku #21

Luukku 21 – luottopelaaja

Mietimme aiemmin kuvitteellisen hallitsijaperheemme kokoonpanoa mm. skandaalisukulaisen osalta. Tänään menemme päinvastaiseen suuntaan: kenet haluaisimme tiimiimme arvokkaaksi luottopelaajaksi jakamaan kuninkaallisten velvollisuuksien taakkaa? Kirkkain valokeila kohdistuu hallitsijaan ja kruunuperilliseen puolisoineen, mutta monessa perheessä on tarvetta myös niin sanottujen rivikuninkaallisten työpanokselle.

Edustuskuninkaallisten määrähän vaihtelee hoveittain. Jotkut rivikuninkaalliset ovat kokopäiväkuninkaallisia, kun taas toiset edustavat osa-aikaisesti tai harvemmin tarpeen mukaan, mahdollisesti tavallisen työn ohella. Rivikuninkaalliset tukevat hallitsijaa ja kruununperillistä ja osallistuvat tyypillisesti vähintään hovin suurimpiin tilaisuuksiin. He tekevät yleensä myös hyväntekeväisyyttä, ja maasta riippuen voivat myös tehdä esim. virallisia vierailuja ulkomaille.

On hyvä huomioida, että kuninkaallisen perheen koko ei ole sama asia kuin työkuninkaallisten määrä. Esimerkiksi Benelux-maissa edustusrooli on tyypillisesti varattu vain hallitsijan lähiperheelle, vaikka kuninkaalliseen perheeseen lasketaan kuuluvaksi usein myös kaukaisempia sukulaisia. Varsinkaan pienemmissä monarkioissa ei riitä työtä kovin monelle kokopäiväiselle aikuiselle, ja toisaalta moni rivikuninkaallinen varmasti mielellään luo itse vapaasti oman uran. Mutta siirrytään sitten päivän vaihtoehtoihin!

Embed from Getty Images

1. Britannian prinsessa Anne, 70, eli The Princess Royal on kuningatar Elisabetin ainut tytär ja yksi brittihovin kivijalkoja. Anne kilpailee vuosittain prinssi Charlesin kanssa eniten edustustöitä tehneen brittikuninkaallisen tittelistä, vaikka hänen työnsä saa vain murto-osan siitä huomiosta, jota kuningatar ja Charlesin perhe saa. Topakka prinsessa on ollut julkisuudessa koko ikänsä ja kestää työn paineet – muistatte kai, kun Anne yritettiin kidnapata 70-luvulla? Pitkä kokemus, kuninkaallinen tausta ja just get on with it -asenne tekevät Annesta erinomaisen vaihtoehdon kuninkaallisen perheemme luottopelaajaksi.

Embed from Getty Images

2. Brittihovin luottopelaajiin kuuluvat myös kuningatar Elisabetin nuorin poika Wessexin jaarli prinssi Edward, 56, ja tämän vaimo kreivitär Sophie, 55. Myös Wessexit tekevät työnsä moitteetta ja purnaamatta: ei suurta huomiota, mutta ei myöskään kohuja. Sophien kerrotaan olevan erityisen läheinen kuningattaren kanssa, ja hän vaikuttaa tulevan toimeen mainiosti myös esimerkiksi herttuatar Catherinen kanssa. Edward ja Sophie elävät prinsessa Annen tavoin melko yksityistä perhe-elämää kuninkaallisuudestaan huolimatta.

Embed from Getty Images

3. Ruotsin prinssi Carl Philip, 41, ja prinsessa Sofia, 36, ovat nuoria, edustavia ja jotenkin sydämellisen oloisia ihmisiä kumpikin. Prinssipari osallistuu monenlaisiin tilaisuuksiin, tekee oman osuutensa edustustyöstä ympäri Ruotsia ja keskittyy lisäksi omaan hyväntekeväisyysagendaansa. Varsinkin Sofiaan kohdistui alkuun monenlaisia ennakkoluuloja, mutta he tuntuvat löytäneen oman roolinsa kuningashuoneessa. Ainakin kuninkaallisella skaalalla vielä nuori pari lapsineen on kiinnostavaa seurattavaa.

Embed from Getty Images

4. Espanjan kuningatar Sofia, 82, on edellisen kuninkaan vaimo ja nykyisen äiti, eikä siinä mielessä siis sovi ihan rivikuninkaallisen määritelmään. Espanjan kuningashuone on kuitenkin pieni, eikä siellä ole ketään muuta luottopelaajaa kuningas Felipen ja kuningatar Letizian tukena: heidän tyttärensä ovat vasta teini-ikäisiä, Felipen siskot eivät tee edustustöitä ja ex-kuningas Juan Carlos lähti loppukesästä maanpakoon. Kuningatar Sofia on syntyjään kuninkaallinen, ja nähnyt elämänsä aikana monenmoista kohua ja kaaosta. Iän tuoma kokemus on tarpeellista valuuttaa mihin tahansa hoviin, ja Espanjan kuningashuone on ollut vaikeassa paikassa jo pitkään.

Embed from Getty Images

5. Tanskan prinssi Joachim, 51, ja prinsessa Marie, 44, ovat asuneet viime vuodet prinsessan kotimaassa Ranskassa, joten he edustavat vain harvakseltaan. Tällaisessa luottopelaajassa on kuitenkin puolensa, sillä Joachim ja Marie jättävät lavan selvästi mielellään kruununprinssiparille ja heidän neljälle lapselleen. He osallistuvat kuninkaallisiin velvollisuuksiin tarpeen mukaan, mutta pysyvät muuten aika lailla pois julkisuudesta ja kohuista.

4 kommenttia artikkeliin ”Luukku #21

  1. Valitsin Wessexit. Pitkään arvoin heidän ja CP:b ja Sofian välillä.. Minullakin oli suuria ennakkoluuloja Sofiaa kohtaan. Mutta hän ei ole lähtenyt kohuihin mukaan, vaan on tyynesti ja arvokkaasti hoitanut työnsä ja on voittanut kansan, ja minutkin :D, puolelleen.

    • CP ja Sofia vaikuttavat todella löytäneen sen oman tonttinsa kuningashuoneessa. Victoria tietysti tulee hallitsijana olemaan esim. armeijaan tiiviissä väleissä, niin CP täyttää silti hyvin sen “armeijamiehen” paikan ja muutenkin varmaan ottaa aikanaan monia kuninkaalta periytyviä teemoja työhönsä. Heillä on mahdollisuus Sofian kanssa tehdä ehkä vähän konkreettisempia asioita, hyvänä esimerkkinä tämä Sofian vapaaehtoistyö sairaalassa nyt korona-aikana.

  2. Brittihovin työmyyrä Anne sai äänen. Wessexit olisi myös hyvä vaihtoehto, hekin hoitavat oman tonttinsa hyvin vaikka jäävät aika lailla vaille mediahuomiota, tosin itse eivät varmaan ole siitä pahoillaan 😀

    • Se on vähän sääli, että brittihovin saama huomiomäärä on jakautunut niin äärimmäisen epätasaisesti. Tietysti nuoret ihmiset kiinnostavat enemmän, mutta onhan se harmillista, että paljon enemmän työtä tekevät eivät saa pientä mainintaa kummempaa. Olet kyllä ihan oikeassa, että tuskin he sitä pahakseen pistävät ainakaan yksityiselämän osalta, mutta kyllähän heidän työtään voisi ansaitusti tuoda esiin enemmän.

Jätä kommentti