Herttuatar Meghan voitti tabloidit kirjettään koskevassa oikeusjutussa

Sussexin herttuatar Meghan on voittanut Associated Newspapers -konsernin (ANL) yksityisen kirjeensä julkaisua koskevassa oikeusjutussa. Lontoon High Courtin tuomari Mark Warby ratkaisi tapauksen eilen herttuatar Meghanin eduksi. Tuomari Warbyn mukaan herttuattaren oli perusteltua odottaa isälleen lähettämän yksityisen kirjeen sisällön pysyvän yksityisenä.

Näin ollen tuomari katsoo kirjeen julkaisseiden tabloidien Mail on Sundayn sekä MailOnlinen loukanneen Meghanin yksityisyyttä. Kirjeen tekijänoikeuskiistaa ja tietosuojaloukkausta koskeva osuus ratkaistaan myöhemmin oikeudessa, mutta käsittääkseni sen odotetaan ratkeavan Meghanin eduksi. Kyse on enää lähinnä yksityiskohtien ratkomisesta.

Kuva: Pool/Samir Hussein

Oikeusjuttu ei siis ole vielä täysin ohi, mutta tämä on joka tapauksessa merkittävä voitto sekä herttuatar Meghanille että kaikille muillekin tunkeilevasta tabloidijournalismista kärsiville julkisuuden henkilöille.

Kaiken alkuhan oli siis yksityinen kirje, jonka herttuatar Meghan lähetti isälleen Thomas Marklelle elokuussa 2018, muutama kuukausi häidensä jälkeen. Kaikki muistanevat, että Thomas Markle jättäytyi viime hetkellä pois tyttärensä häistä aiemmin lavastamiensa paparazzikuvien synnyttämän kohun ja terveysongelmien myötä. Markle on sen jälkeen puhunut lehdistölle tyttärestään useita kertoja negatiiviseen sävyyn.

Tunteikkaassa kirjeessään Meghan mm. pyysi isäänsä lopettamaan yhteistyön lehdistön kanssa. Thomas Markle kuitenkin antoi kirjeen lehdistölle, ja Mail on Sunday ja MailOnline julkaisivat pitkiä otteita sen sisällöstä helmikuussa 2019. Meghanin nostama oikeusjuttu koski kokonaisuudessaan viittä eri artikkelia. Tapaus on ollut jännittävää seurattavaa, sillä kumpikin osapuoli on kokenut voittoja ja tappioita aiemmissa käsittelyyn liittyvissä linjauksissa.

“For these outlets, it’s a game. For me and so many others, it’s real life, real relationships, and very real sadness.”

Herttuatar Meghan

Nyt annettu päätös oli luonteeltaan summary judgement, eli tämä osa jutusta ratkaistiin ilman oikeudenkäyntiä. Näin herttuatar välttyi kiusalliselta tilanteelta, jossa hän olisi joutunut todistamaan oikeudessa isäänsä vastaan. Googlasin tuota summary judgement -käsitettä, ja ymmärtääkseni se edellyttää sitä, että Meghanin puolella on ollut niin vahva näyttö, että oikeudenkäynnin ei odoteta muuttavan lopputulosta. Sen sijaan päätöksestä ilmeisesti kuitenkin voi valittaa.

Suurin osa julkaistuista otteista käsitteli Meghanin omaa toimintaa, hänen tunteitaan ja ahdistusta isänsä käytöksestä sekä siitä johtunutta välirikkoa. Tuomarin mukaan nämä ovat luonnostaan yksityisiä ja henkilökohtaisia asioita. Oikeuden päätös on julkinen dokumentti, johon voi tutustua täällä.

Herttuatar Meghan julkaisi eilen lausunnon, jonka mukaan hän on kiitollinen, että oikeusistuin pistää ANL:n vastuuseen “laittomista ja epäinhimillistävistä toimistaan”. Meghan kirjoittaa, että lehdistön toiminta ei ole uutta, vaan on jatkunut liian pitkään ilman seurauksia.

Embed from Getty Images

Kuka valvoo tunkeilevaa mediaa?

Voitto ei korjaa Sussexien tulehtuneita välejä brittimediaan tai kansaan, mutta se on silti tärkeä ja konkreettinen osoitus siitä, että Meghanin saama lehdistökohtelu ylitti rajoja ja oli kaikkea muuta kuin kohtuullista tai reilua. Oikeusprosessi on aina repivä ja hidas tapa saada tunnustusta, mutta tässä tapauksessa voitto oli minusta erityisen ansaittu.

Toivon vilpittömästi, että tapaus toimisi jonkinlaisena ennakkosuojana myös muille kuninkaallisille: Katelle ja Williamille, tulevaisuudessa myös Georgelle, Charlottelle ja Louis’lle ja kaikille muille. Kuninkaallisen perheen jäsenen kirjoittaman henkilökohtaisia perhesuhteita käsittelevän kirjeen julkaisu ei ole perusteltavissa kirjoittajan julkisella asemalla tai yleisellä edulla.

Meghanin voitolla on suuri symbolinen arvo myös muille julkisuuden henkilöille. Lehdistöllä pitää olla vastuu teoistaan ja niiden seurauksista. Myös julkkiksilla, erityisesti asemansa takia julkisuudessa olevilla, on oikeus yksityisyyteen.

Tällä viikolla Suomessakin on uutisoitu laulaja Britney Spearsia käsittelevästä dokumentista, jossa käydään läpi 2000-luvun alussa tuolloin vain parikymppiseen tähteen kohdistunutta häirintää ja tunkeilua. Seuraan itsekin paljon popkulttuurin tapahtumia, eli en ole mitenkään julkkiksia vastaan, mutta on kuitenkin älytöntä ja täysin kohtuutonta, että erityisesti nuoret naiset altistetaan tällaiselle toiminnalle, ja heidän odotetaan vain kestävän sen

Ei voi olla hyväksyttävää, että julkisuuden henkilöt revitään kappaleiksi otsikko ja artikkeli kerrallaan. Medialla on tärkeä tehtävä vallan vahtikoirana, mutta kuka valvoo tunkeilevaa mediaa? Byline Investigates julkaisi eilen hyvän kannanoton Meghanin tapaukseen, ja artikkelissa myös tuomitaan tabloidimedian toimintatavat kovasanaisesti.

Herttuatar Meghanin voitto ei ratkaise parin kaikki ongelmia julkisuuden kanssa, mutta se on selkeä kannanotto ja puolustus kaikille samanlaisessa tilanteessa oleville. Meghan on osoittanut lehdistön menneen liian pitkälle ja olevan valmis jopa rikkomaan lakia tavoitellessaan skandaalinkäryisiä otsikoita. Herttuattaren valinta puuttua tähän epäkohtaan ei ole ollut helppo, mutta hän todisti jälleen kerran, että asioita on mahdollista muuttaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Herttuatar Meghan voitti tabloidit kirjettään koskevassa oikeusjutussa

  1. Itse olen ihmetellyt, miksi juuri nyt on revitty taas jotain juttuja siitä, että Meghan olisi muuttanut omaa titteliään poikansa syntymätodistukseen. Aika vanha asia jos on tapahtunut jo heti pian synnytyksen jälkeen, eli miksi se piti nostaa otsikoihin nyt. Siis tuntuu, että ihan koko ajan pitää yrittää väkisin kaivaa jotain negatiivista.

    • Mulle jäi myös tästä syntymätodistusjupakasta ihan ihmeellinen olo. Siis mistä se sai edes alkunsa? Ja oli ihan käsittämätöntä, että taas arveltiin Meghanin haluavan “matkia Dianaa”. Kohta varmaan hänen uutisoidaan matkivan Dianaa, kun syö ja nukkuu – ihan kuin Diana! 😀

  2. Tämä oli kyllä ansaittu voitto Meghanille. Hienoa, että tuomioistuin päätyi tähän ratkaisuus. Oikeudenkäynti on varmasti raskas ja kuluttava prosessi, mutta arvostan kyllä Meghania että hän on siihen lähtenyt. Ja kuten sanottua, tämä toivottavasti toimii ennakkotapauksena siinä, että myös julkisessä työssä/roolissa olevilla henkilöillä on oikeus yksityisyyteen. Erityisesti kun Meghanin ja hänen isänsä välit ovat täysin yksityisasia eikä vaikuta esim Brittanian yhteiskunnan toimintaan mitenkään.

Jätä kommentti