Ruhtinatar Leonor ja prinsessa Alexia aloittavat samassa koulussa syksyllä

Alankomaiden hovi ilmoitti tänään prinsessa Alexian aloittavan syksyllä Walesissa sijaitsevassa UWC Atlantic Collegessa. Alexia ei tule olemaan vuosikurssinsa ainoa kuninkaallinen, sillä myös Espanjan kruununperillinen Asturian ruhtinatar Leonor aloittaa syksyllä samaisessa koulussa. Atlantic Collegessa opiskellaan kansainvälinen IB-tutkinto, joka vastaa osapuilleen suomalaista ylioppilastutkintoa.

Prinsessa Alexiasta (vasemmalla) ja ruhtinatar Leonorista tulee syksyllä koulukavereita! Kuvat: RVD/Martijn Beekman ja Casa de S.M. el Rey

Kuulostaako koulun nimi tutulta? Belgian prinsessa Elisabeth nimittäin valmistui sieltä juuri vuosi sitten toukokuussa 2020. Aiemmin siellä on opiskellut myös Alankomaiden kuningas Willem-Alexander, joten Alexian kohdalla on nähtävissä hiukan perinnettä. Alexia on kuningasparin keskimmäinen tytär. Tähän asti hän on käynyt samaa koulua Haagissa kuin isosiskonsa prinsessa Catharina-Amalia.

UWC-koulut (United World Colleges) tarjoavat siis korkeakouluihin valmistavaa IB-tutkintoa. Verkostoon kuuluu 18 koulua ympäri maailmaa. UWC-filosofia painottaa kansainvälisyyttä, maailmanrauhaa ja kestävää tulevaisuutta, eikä sisäänpääsy riipu sosioekonomisesta taustasta vaan kunkin opiskelijan ansioista. Ruhtinatar Leonorin sisäänpääsyn johdosta julkaistussa lehdistötiedotteessa Atlantic College kertoi, että koulun opiskelijoiden taustat voivat olla mitä vain pakolaisesta kuninkaalliseen. Noin 75% opiskelijoista saa osittaisen tai täyden stipendin.

Kyseessä on todella kansainvälinen ja merkittävä verkosto, joka vaikuttaa jotenkin kiinnostavammalta ja maanläheisemmältä kuin perinteiset eliittikoulut. UWC-filosofiaan voi tutustua verkoston suomenkielisellä sivulla täällä. Tutkintoon sisältyy myös käytännönläheistä toimintaa kuten vapaaehtoistyö paikallisyhteisössä esimerkiksi vanhusten tai erityistarpeisten lasten tai ympäristönsuojelun parissa.

Atlantic Collegessa Walesissa on noin 350 lukioikäistä opiskelijaa. Koulun alumneihin kuuluvat myös mm. entinen Nokia-pomo Jorma Ollila ja Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sekä useita muita suomalaisia liike-elämän vaikuttajia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että vuonna 1962 perustetun koulun takaa löytyy saksanjuutalainen Kurt Hahn, joka oli muutama vuosikymmen aiemmin perustanut brittikuninkaallisten suosiossa olevan Gordonstounin koulun Skotlantiin.

Ei voi odottaa, että prinsessa Alexiasta ja ruhtinatar Leonorista tulisi parhaat ystävät vain siksi, että he ovat molemmat kuninkaallisia. Mutta heidän perheensä ovat hyvissä väleissä ja onhan kuninkaallisuus aika merkittävä yhteinen nimittäjä, joten eivätköhän he tule tutuksi toisilleen. Molemmat prinsessat täyttävät tänä vuonna 16 vuotta. Heillä on upea seikkailu edessään syksyllä!

Embed from Getty Images

Espanjan hovin mukaan Leonor on käynyt läpi saman monivaiheisen hakuprosessin kuin muutkin oppilaat, ja kuningas Felipe ja kuningatar Letizia maksavat 67 000 punnan eli noin 77 000 euron suuruisen lukukausimaksun itse määrärahastaan. Leonor tulee asumaan kampusalueella muiden opiskelijoiden tapaan. Tiedote halusi selvästi ilmaista, että kuningasperhe ei ole käyttänyt tässä mitään oikopolkuja (epäilemättä kuningas Juan Carlosin sotkujen takia).

Alankomaiden hovin tiedote ei mennyt yksityiskohtiin, mutta oletan että myös Alexian käyneen läpi tavallisen hakuprosessin ja asuvan kampuksella.

Nuorille kuninkaallisille ulkomailla opiskelu opettaa itse tutkinnon lisäksi monia tärkeitä taitoja, kuten kielitaitoa, verkostoitumista, kansainvälisyyttä ja itsenäisyyttä. Se on epäilemättä myös tärkeä mahdollisuus viettää hetken aikaa normaalia ja melko anonyymia elämää kaukana kotimaan paineista ja julkisuudesta. Paljon onnea molemmille prinsessoille syksyyn!

3 kommenttia artikkeliin ”Ruhtinatar Leonor ja prinsessa Alexia aloittavat samassa koulussa syksyllä

  1. Lienee sitten hauskaa hissantunneilla jos tulee puhe heidän esivanhemmistaan xD

Jätä kommentti