Harryn ja Meghanin aikajana: seurustelusta historialliseen Oprah-haastatteluun

Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn Oprah-haastattelu esitetään maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Sillä aikaa kun odotamme, mitä herttuaparilla on sanottavaa, on hyvä kerrata parin historiaa ja tähän hetkeen johtaneita askeleita. Aika ja jaksaminen ei enää riitä oikomaan tällä viikolla kuultujen “kohujen” vääriä tietoja ja epäselvyyksiä, mutta tässä tulee nyt Harryn ja Meghanin aikajana.

Omat sympatiani tunnetusti menevät enemmän Sussexien kuin hovin puolelle, mutta yritän siitä huolimatta ajatella objektiivisesti ja huomioida molempia osapuolia. En ole fanaattinen kumpaankaan suuntaan, mutta Meghanin kohdalla hovin, lehdistön ja yleisön kaksoisstandardit paistavat niin kirkkaasti kilometrien päähän, että pidän tilannetta erityisen valitettavana ja epäoikeudenmukaisena Sussexeja kohtaan.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan Oprahin haastateltavina. Kuva: Harpo Productions/Joe Pugliese

Mistä kaikki siis alkoi ja mikä johti meidät tähän pisteeseen? Kaikki ei mahtunut mukaan, mutta tässä on Sussexien historian pääpiirteet. Olen laittanut merkittävimpiin tapauksiin linkkejä blogin vanhoihin postauksiin ja tarvittaessa uutislähteisiin.

Kesä 2016: Yhteinen ystävä järjestää prinssi Harrylle ja Meghan Marklelle sokkotreffit. Harry on kertonut myöhemmin tienneensä ensi hetkestä lähtien, että Meghan se oikea.

Lokakuu 2016: Kuninkaallistoimittaja Camilla Tominey julkaisee lokakuun lopussa jättiuutisen: prinssi Harry seurustelee näyttelijätär Meghan Marklen kanssa! Tuolloin 35-vuotias Meghan tähditti Kanadassa kuvattavaa Pukumiehet-sarjaa, pyöritti suosittua The Tig -lifestyleblogia ja oli kokenut tekijä humanitaarisessa työssä. Meghanin amerikkalaisuus, ammatti, etninen tausta ja aiempi avioliitto herättivät paheksuntaa.

Marraskuu 2016: Seurustelu-uutisen myötä kiinnostus Meghaniin kasvaa valtavaksi. Kensingtonin palatsi vahvistaa parin seurustelun poikkeuksellisessa tiedotteessa, jossa prinssi Harry pyytää tyttöystävälleen ja tämän läheisille rauhaa. Tiedotteessa mainitaan Meghaniin liittyvän kommentoinnin selvän rasistiset ja seksistiset vivahteet sekä Meghaniin ja hänen lähipiiriinsä kohdistunut häirintä.

Marraskuun loppupuolelle leviää huhuja, joiden mukaan prinssi William ei ollut tyytyväinen Harryn julkaisemaan tiedotteeseen. Palatsi kiisti tämän ja julkaisi Williamin nimissä lyhyen lausunnon, jossa prinssin vakuutetaan tukevan veljeään.

Embed from Getty Images

Syyskuu 2017: Meghan ja Harry pitävät matalaa profiilia vuonna 2017, kaukosuhteilevat ja tutustuvat toistensa perheisiin ja ystäviin. Meghan sulkee bloginsa ja viettää hiljaiseloa, kunnes hän antaa kansikuvahaastattelun Vanity Fairin syyskuun numeroon. Artikkelin tarkoitus oli selvästi esitellä Meghan yleisölle ja valmistella kihlausuutista. Haastattelu oli poikkeuksellinen mediastrategia, mutta toisaalta Meghan oli jo omilla ansioillaan kuuluisa ja saavuttanut paljon. Jutussa sivuttiin prinssi Harrya vain hyvin lyhyesti lopussa.

Marraskuu 2017: Hovi ilmoittaa 27.11.2017 prinssi Harryn ja Meghanin olevan kihloissa. Jo kihlajaishaastattelussa vaikuttaa siltä, että Meghanin aiempi esiintymis- ja työkokemus tulevat olemaan avuksi kuninkaallisella uralla. Pari asettuu Kensingtonin palatsin mailla sijaitsevaan asuntoon.

Alkuvuosi 2018: Meghan esittäytyy myös briteille kiertämällä Harryn kanssa ympäri maata. Pari herättää valtavaa kiinnostusta, mutta samalla alusta asti jatkunut kritiikki pysyy aina taustalla, vaikka Meghan suoriutuu kihlauskeväästään julkisuudessa erinomaisesti ja vaikuttaa hyvin innokkaalta tarttumaan kuninkaalliseen työhön.

Meghanin vanhemmat puolsisarukset Samantha Markle ja Thomas Markle Jr., joista hän oli ollut etääntynyt jo vuosia ennen kihlausta, puhuvat medialle toistuvasti Meghanista negatiiviseen sävyyn. Brittimedia antoi Meghanin sukulaisille runsaasti palstatilaa, ja Thomas-veli jopa kirjoitti prinssi Harrylle kirjeen, jossa hän neuvoi tätä perumaan häät.

Embed from Getty Images

Toukokuu 2018: Meghanin isä Thomas Markle jää kiinni lavastetuista paparazzikuvista viime metreillä ennen kuninkaallisia häitä ja peruu osallistumisensa häihin. Hänen oli aiemmin vahvistettu saattavan tyttärensä alttarille. Aluksi tilanne vaikuttaa vanhan miehen erehdykseltä, mutta kun isä alkaa kommunikoida tyttärensä ja hovin sijaan amerikkalaisille viihdesivustoille, niin tämän motiivit kyseenalaistetaan. Kirjoitin asiasta aikoinaan pitkän pohdinnan blogiin. Moitin jo ennen häitä lehdistön selvästi negatiivissävytteistä uutisointia.

Hääpäivä 19.5.2018: Meghanin äiti Doria edustaa morsiamen perhettä lopulta yksinään. Kaunis hääseremonia sisälsi monia viittauksia myös Meghanin kulttuuriseen taustaan, mikä herätti huomiota. Hääpari oli kaikesta draamasta huolimatta rakastuneen ja onnellisen oloinen, ja häät keräsivät kokonaisuudessaan valtavasti huomiota. Meghanista tulee HKK Sussexin herttuatar. Häiden tunnelmiin voi palata tässä koostepostauksessani.

Embed from Getty Images

Lokakuu 2018: Herttuapari elää häiden jälkeen suurennuslasin alla. Raskausuutiset kerrotaan lokakuussa parin lähtiessä Tyynenmeren kiertueelle. Kiertue sujuu hyvin, yleisö on kiinnostunut ja erityisesti Meghanin työnjälki on erinomaista. Herttuattaren ensimmäinen sooloprojekti, Together-keittokirja, oli niin ikään menestys. Syksyn aikana lehdistöhuomio kuitenkin tuntuu kääntyvän lopullisesti negatiivisvoittoiseksi, ja puheet hurrikaani-Meghanista ja herttuatar hankalasta ovat arkipäivää.

Joulukuu 2018: Mediamyrsky ei laannu. BBC uutisoi joulukuussa uusnatsiporukasta, joka on käyttänyt verkossa jakamissaan kuvissa prinssi Harrya esimerkkinä rotupetturista, joka pitäisi ampua koska hän nai ei-valkoisen naisen. Kirjoitin tapauksesta tuolloin blogiin ja kritisoin entisestään lehdistön tapaa kirjoittaa herttuattaresta tieten tahtoen negatiivisesti.

Kuninkaallisharrastelijoiden vuosittain laskemat luvut brittikuninkaallisten työmäärästä kertovat, että Meghan teki ensimmäisen vuotensa aikana lähes kolminkertaisen määrän työtehtäviä herttuatar Catherinen ensimmäiseen vuoteen.

“Minua ei kiusata pelamaan sitä peliä, joka johti äitini kuolemaan”

Prinssi harry an african journey -dokumentissa lokakuussa 2019

Helmikuu 2019: Meghanin läheiset ystävät puhuvat anonyymisti People-lehdelle ja puolustavat herttuatarta kohuilta. Tämän jälkeen osa brittitabloideista julkaisee laajoja otteita Meghanin isälleen elokuussa 2018 kirjoittamasta kirjeestä. Helmikuussa Meghan myös matkustaa New Yorkiin vauvakutsujen merkeissä. Ystävien järjestämät luksuskekkerit noteerattiin mediassa laajasti ja hotellin edustalta napattiin useita kuvia vieraista ja tarvikkeista.

Maaliskuu 2019: Sussexien ilmoitetaan erkaantuvan Kensingtonin palatsista ja perustavan kuningatar Elisabetin siunauksella oman toimistonsa Buckinghamin palatsiin. Muutos oli odotettu ja huhuttu, sillä Cambridgejen rooli on jatkossa entistä enemmän kruununperillisten rooli. Harrylle ja Meghanille odotetaan toisenlaista työkenttää. Sussexien myös kerrotaan muuttavan Windsoriin Frogmore Cottageen, jonka remontti maksetaan julkisista varoista.

Keväällä Sussexit avaavat oman Instagram-tilin, joka kerää miljoona seuraajaa alle kuudessa tunnissa, rikkoen silloisen maailmanennätyksen. Tilillä oli noin 11 miljoonaa seuraajaa parin jättäessä edustustehtävät tammikuussa 2020.

Embed from Getty Images

Toukokuu 2019: Sussexien esikoinen Archie Mountbatten-Windsor syntyy. Parin toiveiden mukaan pojasta ei käytetä mitään titteliä. Suunnilleen jokainen herttuaparin valinta synnytyssairaalaa myöten otsikoidaan niin, että Meghan ei kelpuuta samaa kuin Kate. BBC:n irtisanoo toimittajansa Danny Bakerin tämän postattua Twitteriin rasistisen kuvan, joka vertaa vastasyntynyttä Archieta apinaan.

Kirjoitin myöhemmin tammikuussa 2020 näin Archien syntymän ajoista näin: “Kyse ei ole siitä, etteivätkö Sussexit ymmärtäisi aseman tuomaa yleisökiinnostusta. He ovat vastanneet siihen minusta hyvin reilusti. Archien syntyessä saatiin pelkkien kuvien sijaan kunnollinen livetapaaminen ja kommentti sekä tuoreelta äidiltä että isältä, mutta se ei ilmeisesti kelvannut. Huomio kiinnitettiin vain siihen, että Sussexit tekivät asiat eri tavalla kuin Cambridget.”

Kesäkuu 2019: Sussexit erkanevat myös Williamin ja Katen kanssa jakamastaan hyväntekeväisyyssäätiöstä. William ja Harry perustivat säätiön alun perin kahdestaan vuonna 2009, ja Kate ja Meghan liittyivät avioliittojensa myötä mukaan. Nykyisin säätiö on Cambridgen herttuaparin. Somen trollitileille pyöri Meghanin raskauden aikana väitteitä “feikkiraskaudesta”, ja myöhemmin julkisuudessa nähty Archie on trollitilien mukaan nukke tai jonkun muun lapsi.

Kesä 2019: Sussexit ovat edelleen samaan aikaan tavattoman suosittuja ja vihattuja. Kuninkaallisia seuraava yleisö on ollut alusta asti voimakkaasti kahtiajakautunutta Team Kateen ja Team Meghaniin. Kesän aikana kohua herättää mm. Harryn ja Meghanin ilmastopuheet, sillä myöhemmin parin paljastettiin matkustaneen lomalle yksityislennoilla. Tämä kritiikki oli ainakin oikeasta aiheesta.

Embed from Getty Images

Lokakuu 2019: Harry, Meghan ja Archie tekevät kiertueen Afrikassa. Kiertueen dokumentissa pari puhuu rehellisesti vaikeista ajoistaan, mikä synnyttää valtaisan kohun. Dokumentti paljastaa selvästi, että he kamppailevat paineen ja hellittämättömän kritiikin alla. Harry antaa ymmärtää, että hänen ja prinssi Williamin välillä on ollut skismaa. Hän toteaa heidän olevan nyt “eri poluilla”, mutta hän tulee aina olemaan Williamin tukena.

Joulukuu 2019: Sussexit viettävät loppuvuodesta kuningattaren siunauksella pidemmän vapaan Meghanin perheen ja läheisten kanssa Pohjois-Amerikassa. Kuninkaallisen joulunvieton skippaaminen uutisoidaan negatiivisesti mediassa. Prinssi Philip on muutaman päivän sairaalahoidossa joulun alla, ja Sussexien poissaoloa kritisoidaan entisestään, vaikka edes kuningatar itse ei käynyt katsomassa puolisoaan sairaalassa.

Tammikuu 2020: Herttuapari ilmoittaa luopuvansa rooleistaan työkuninkaallisina ja pyrkivänsä sen sijaan jatkamaan julkista työtä ja kuningattaren tukemista uudenlaisen, itsenäisen roolin merkeissä. Pari haluaa eroon julkisesta rahoituksesta ja kuninkaallisen perheen Royal Rota -lehdistösitoumuksesta sekä jakaa aikansa jatkossa Britannian ja Pohjois-Amerikan välillä.

Ilmoitus tuli muulle hoville varoittamatta, ilmeisesti lehdistövuodon vuoksi. Parin hätiköinti vaikuttaa osaltaan yleiseen mielipiteeseen negatiivisesti, ja lehdet kirkuvat They didn’t even tell the Queen -otsikoita. Kuningatar Elisabet pitää Charlesin, Williamin ja Harryn kanssa kriisikokouksen Sandringhamissa. Kuninkaallinen perhe tukee virallisesti Sussexien päätöstä.

Embed from Getty Images

Yhdessä brittilehdessä julkaistaan tarina, jonka mukaan Sussexit tuntevat prinssi Williamin kiusanneen heitä. Seuraavana aamuna prinssiveljiltä tulee yhteinen lausunto, joka kiistää väitteen ja korostaa molempien veljesten tekemää mielenterveystyötä.

Harry ja Meghan sopivat hovin kanssa luopuvansa jatkossa HKK-tittelinsä käytöstä. Hovi tiedottaa uusista “pelisäännöistä” eräänä tammikuisena lauantai-iltana, ja seuraavana aamuna kuningattarella on kirkkoon mennessään seuranaan poikansa prinssi Andrew, joka oli muutama kuukausi aiemmin joutunut astumaan alas kuninkaallisista velvollisuuksista Epstein-skandaalin johdettua umpikujaan. Kuningattaren ja Andrew’n yhteisesiintyminen todistaa jälleen, että hovissa kyllä tehdään asioita – jos siihen on halua.

Täällä blogissa käsiteltiin Sussexien ilmoitusta hyvin kattavasti uutista seuraavina viikkoina. Tuoreeltaan (ennen hovin ja Sussexien sopimien pelisääntöjen julkaisua) kirjoitin näkemykseni parin lähtöpäätöksen taustoihin. Esitin myös konkreettisia esimerkkejä lehdistön kaksoisstandardeista, joiden perusteella Meghania löylytettiin jatkuvalla syötöllä mitä ihmeellisimmistä asioista.

Kevättalvi 2020: Harry ja Meghan suorittivat viimeiset edustustehtävänsä Britanniassa juuri ennen kuin korona iski Eurooppaan voimalla. Tapauksen puiminen kuitenkin jatkui, ja mm. parin taloudellinen itsenäisyys, tulevat kaupalliset diilit ja tulevaisuus ylipäänsä askarruttivat monia. Herttuapari ilmoittaa, etteivät he jatkossa tee minkäänlaista yhteistyötä neljän ison brittitabloidin (Daily Mail, the Sun, Mirror ja Express) kanssa. 

Embed from Getty Images

Heinäkuu 2020: The Sunday Timesin entinen toimittaja Martin Ivens myönsi prinssi Williamin olleen suora lähde eräälle tammikuussa 2020 julkaistulle prinssien välirikkoa koskevalle artikkelille. Sussexit viettävät pääosin hiljaiseloa koronakriisin keskellä, tehden satunnaisia julkisia esiintymisiä hyväntekeväisyystyön merkeissä. Myöhemmin saimme tietää, että Meghan sai kesällä keskenmenon.

Elokuu 2020: Herttuaparista kertova Finding Freedom -kirja ilmestyy. Kirjan ovat kirjoittaneet kuninkaallistoimittajat Omid Scobie ja Carolyn Durand. Myöhemmin syksyllä kävi ilmi, että Meghan oli osallistunut kirjan tekemiseen epäsuorasti valtuuttamalla läheisen ystävän puhumaan kirjoittajien kanssa.

Syksy 2020: Sussexit kertovat lupauksensa mukaisesti maksaneensa takaisin Frogmore Cottagen remonttiin käytetyt rahat eli noin 2,4 miljoonaa puntaa. He ilmoittavat uudesta hyväntekeväisyyssäätiöstään Archewellista. Kuulemme myös uutisia Netflixin ja Spotifyn kanssa tehdyistä bisnesdiileistä vuoden aikana. Meghanin kolumni keskenmenostaan saa ristiriitaisen vastaanoton. Meghanin kirjeen oikeuskäsittely jatkuu koko vuoden läpi.

“What do we as a society want to do with women who marry into the Royal Family? Chase them down until they die?

Professori Kate Williams Twitterissä tammikuussa 2020

Helmikuu 2021: Meghan voittaa oikeusjutun kirjeensä julkaisusta. Hovi ilmoittaa, että Sussexit eivät palaa takaisin hoviin, mutta pysyvät edelleen perheenjäseninä. Sussexit menettävät kuninkaalliset hyväntekeväisyysjärjestönsä ja Harry armeijan kunniatehtävät. Pari ilmoittaa odottavansa toista lastaan ja antavansa Oprahille erikoishaastattelun maaliskuussa. Harry esiintyy koomikko James Cordenin talk-show’ssa An Afternoon with Prince Harry and James Corden -pätkässä.

Kun oikeus ratkaisi kirjettä koskevan oikeusjutun Meghanin hyväksi, the Sunday Times julkaisee artikkelin, jonka mukaan hovin työntekijät olivat “shokissa” ratkaisusta, sillä nyt he eivät pääsisi oikeuteen todistamaan ja kertomaan omaa näkökantaansa.

Embed from Getty Images

Maaliskuu 2021: Oprah-haastattelua edeltävällä viikolla koetaan oikea “imperiumin vastaisku”, kun hovin työntekijät nousevat anonyymisti syyttämään Meghania kiusaamisesta. Väitetyt tapahtumat sijoittuvat syksyyn 2018. Hovi ilmoittaa ottavansa syytökset vakavasti ja avaavansa tutkinnan tapahtumista. Ystävät, entiset kollegat, tutut ja tuntemattomat reagoivat hyökkäykseen ja puolustavat sosiaalisessa mediassa herttuarta ja jakavat positiivisia kokemuksiaan Meghanista, niin vuosien yhteistyöstä kuin lyhyistä kohtaamisista.

Kiusaamissyytökset ovat aina vakavia, mutta tässä tapauksessa jutun ajoitus sekä lukuisat epäselvät kysymykset palatsin toiminnasta sekä tapahtumien aikana että nykyhetkessä vievät väitteiltä pohjaa. Mediassa näkyy myös muita yhtäkkiä vuodettuja tarinoita, joiden ainoa tarkoitus on saada Meghan näyttämään pahikselta.

Lopuksi vielä pari huomautusta viime päivien Sussex-uutisista

 • Kiusaamissyytökset oli selvästi ajoitettu, ja vaikka väitteet on syytä ottaa vakavasti, niin niiden pohja on hatara.
 • Miksi hovi ei selvittänyt asiaa jo syksyllä 2018, kun Sussexien tiimiin kuulunut Jason Knauf jätti virallisen valituksen? Miksi Knauf teki valituksen ilman kertomatta kyseisille työntekijöille siitä?
 • Muidenkin kuninkaallisten käytös työntekijöitä kohtaan on silloin tällöin noussut uutiseksi (mm. Anne, Andrew, Diana, Sophie, William ja Kate, Margaret). Eikö se ole aikamoinen kaksoisstandardi, että ainoastaan Meghanin kohdalla hovi puuttuu asiaan julkisesti ja julistaa tutkivansa asian? Joistain aiemmista tapauksista on (ihan 2010-luvullakin) kirjoitettu paljonkin, mutta palatsi on kiistänyt asian tai kieltäytynyt kommentoimasta.
 • Daily Mailille kirjoittanut kuninkaallistoimittaja Rebecca English on kertonut, että yksi Meghanin väitetysti kiusaamista työntekijä oli soittanut hänelle nyyhkivänä yhden erityisen raskaan päivän jälkeen. Siis mitä? Kuninkaalliselle perheelle työskentelevä Sussexien tiimiin kuulunut työntekijä on ongelmia kohdatessaan päättänyt soittaa suoraan ison lehden toimittajalle? Sen sijaan, että olisi ottanut asian esiin esimiehensä tai tarvittaessa ylemmän esimiehen kanssa, kuten normaalisti muillakin työpaikoilla?
 • Onko ihme, että Sussexit tunsivat olonsa turvattomiksi, jos edes perheeseen ja omiin työntekijöihin ei voinut luottaa?
 • Edelleen koko jutussa on minusta todella raastavaa se tosiasia, että hovi olisi halutessaan voinut tehdä paljon paljon enemmän Sussexien eteen, ja estää tilannetta ajautumasta kaaokseen.
 • Meghanin työmoraali on tunnetusti korkea, mutta se ei ole rikos. Kiusaajan ja määrätietoisen tai jopa vaativan välillä on iso ero. Ei ole rikos yrittää vaikuttaa omaan toimenkuvaansa ja esittää mielipiteitä työstä ja toimenkuvasta, jota olisi tarkoitus tehdä loppuelämänsä. Ei ole rikos odottaa työntekijöitä tekemään työnsä.
 • Mitkään, siis ei mitkään, Meghanin teot kuninkaallisena eivät ole oikeutus sellaiseen ryöpytykseen, joka häneen on kohdistettu. On asioita, joista häntä on asiallista kritisoida, mutta nämä viime vuodet eivät ole asiallisuutta nähneetkään.

Kannattaa myös muistaa, että myös palatsi teki aktiivisen valinnan, kun se päätti etteivät Sussexit voi olla osa-aikakuninkaallisia (erinomainen huomio Royal Suitorilta, kirjoittaja R.S. Lockelta) Päätös on perusteltu ja ymmärrettävä, mutta silti tietoinen valinta, jolla on seuraus: Sussexien päätökset eivät enää kierrä Lontoon kautta ennen julkaisua.

Onko jollain osunut silmiin, tuleeko haastattelu joltain suomalaiselta kanavalta? Tiedän, että ainakin Britanniassa ja täällä Ruotsissa se lähetetään maanantai-iltana, mutta ei ole osunut silmiin, onko joku suomalainen taho hankkinut oikeudet siihen.

16 kommenttia artikkeliin ”Harryn ja Meghanin aikajana: seurustelusta historialliseen Oprah-haastatteluun

 1. Olisi mielenkiintoista tietää, että milloin ja miksi Meghanin ja kuninkaallisen perheen välit tulehtuivat niin pahasti. Charles kuitenkin saattoi Meghanin kirkon käytävää ja hän teki yhteisen vierailun tms. Elisabethin kanssa tosi pian häiden jälkeen. Eli varmaan aluksi välit on olleet hyvät. Myös Meghan ja Kate olivat yhdessä Wimbledonissa, jossa he näyttivät ihan vapautuneesti keskustelevan ja naureskelevan yhdessä.

  • Aluksihan huhut keskittyivät Meghanin ja Katen välirikkoon, mutta jossain kohtaa fokus vaihtui nimenomaan Harryn ja Williamin väleihin, mille sitten myöhemmin saatiin vahvistusta. Mutta olin jo ihan unohtanut tuon, että ensimmäiset huhut Williamin mielipiteestä tulivat jo pian Sussexien seurustelun tultua julki.

   Mustakin on jännää, että Meghania selvästi yritettiin tukea alussa, mutta sitten kun tilanne meni oikeasti pahaksi häiden jälkeen, niin kaikki olivat yhtäkkiä hiljaa. Täällä blogissa keskusteltiin siitä paljon vuosi sitten. Yhteisesiintymiset, yhteinen lausunto, perhekuvia ns. ei olisi ollut vaivalloista toteuttaa, mutta vaikutus olisi ollut iso.

 2. Jännityksellä odotan tulevaa haastattelua! Haastattelusta ensin kuullessani ajattelin hieman negatiivisesti H&M tieten tahtoen haluavan olla taas julkisuudessa ja aiheuttaa myrskyn. Tämä tuntui ristiriitaiselta siihen nähden, että yksi syistä heillä edustustehtävistä luopumiseen oli liian pitkälle mennyt julkisuus ja loanheitto. Nyt enemmän asiaa pohtineena uskon, että heillä on painavat syyt haastattelun antamiselle – he varmasti ovat ennakoineet tulevan mediamyrskyn ja tästä huolimatta haluavat puhua. Ainakin haastattelusta julkaistut teaserit ovat kovin dramaattisia!

   • Joo, se traileri oli kyllä niin dramaattinen musiikkinsa kanssa. 😀 Mutta niinhän ne aina ovat.

    Tuohon Katan kommenttiin vastaan, että mä jotenkin oon alkanut ajatella myös, että on ehkä parempikin että puhuvat nyt kerralla selväksi. Kohut ja skandaalit ja sota palatsin kanssa ei tähän lopu, mutta saavatpa nyt kerralla jakaa oman versionsa.

    ja toki tässä on myös sitä, että parin täytyy tehdä itsensä tutuksi erityisesti amerikkalaisille. Haastiksessa on käsittääkseni tarkoitus puhua muustakin kuin draamasta, esim. heidän tulevaisuudestaan ja työstään.

 3. Hyvä kirjoitus niin ikävästä ja vaikeasta aiheesta. Koko tämä jupakka nostattaa vain enemmän kysymystä millä vuosisadalla tuo hovi elää? Ja miten sen työntekijöiden salasapitovelvollisuutta voidaan jatkuvasti laiminlyödä? Tosin vain Sussexien kohdalla. Ja mitä tämä kaikki kertoo keskiverto britistä, jotka noita roskalehtiä ostavat? Koko maa, hovi Ja sen media olivat varmasti modernille Meghanille liian takapajula. Plus sitten kiusaaminen päälle.

  • Instassa sulle vastasinkin jo. 🙂 On kyllä vahvistunut kovasti se tunne, että jos palatsi ja kuninkaallinen perhe oikeasti toimii näin ja on aivan mahdoton paikka elää, niin sietää kyllä miettiä instituution tarpeellisuutta…

 4. Mä oon jo ennen tän koko haastattelun tuloa ihan tyystin kyllästynyt koko brittihoviin ja tähän Meghanin jatkuvaan maalittamiseen… En kyllä usko, että missään muussa hovissa nähtäis tämmöstä, onhan niitä kohuja muuallakin ollut mutta tää ottaa koko ajan vaan enemmän kierroksia, nyt nuo kiusaamisväitteetkin just sopivasti haastattelun alle. Onneksi on näitä muita hoveja joita seurata, pistää miettimään onko tosiaan järkeä pyörittää hovia jos siellä on meno tämmöistä.

  • Tää aihe lähtee somessa aina niin kierroksille, että sellaista järkevää ja maltillista keskustelua on vaikea löytää. Sen takia tuntuu myös vähän vaikealta erotella niitä asioita, mistä oikeasti olisi aiheellista ja rakentavaa keskustella ja mitkä sitten taas ovat täyttä roskaa

 5. Roosa, veit sanat suustani.
  Minulta on myös mennyt täysin maku brittihoviin. Elisabeth on ainoa jota arvostan. William ja Kate ovat laiskoja ja jotenkin ”luotaantyöntyviä” . Ottaisivat oppia pohjoismaisista hoveista.
  Olen jo pitkään ihmetellyt mikä taho tai ketkä ovat niitä sisä- ja lähipiiriä joihin lehdistö viittaa – vai onko se vain lehdistön keksimää. En tiedä miksi minusta tuntuu, että asialla saattaa olla jopa Katen suku.
  Kiusaamiseen en usko. Meghan on amerikkalainen ja hänellä on työmoraali korkealla ( amerikassahan ei paljon lomailla ). On aivan selvää, että hän vaati työntekijöiltään samaa ja he ilmeisesti kokivat sen kiusaamisena.

 6. Mun mielestä teot puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Koskaan aikaisemmin ei ole ketään Englannin kuninkaallista heitetty ns.puille paljoille. Jopa Edward ja Wallis Simpson saivat vuosittaisen elatusmaksun hovista. Enkä ole huomannut että kelmi-Andrewilta olisi leikattu rahoja (tai edes joutuvan jättämään kunniatehtävänsä).

  Ja mitä tulee siihen, että Meghania tuettiin alussa, niin mietin, että britit ovat kyllä minun kokemukseni mukaan todella taitavia olemaan äärimmäisen kohteliaita ja samalla hymyn kera antavat ymmärtää, että et todellakaan kuulu joukkoon. Erityisesti nk. palvelusväki.

  • Just eilen katsoin The Crownin ekoja jaksoja, tuli mieleen toi ihan sama, että jopa ex-kuningas sai määrärahan. Luin yhden artikkelin, jonka mukaan Edwardin kuoltua kuningatar jopa jatkoi Wallisin taloudellista tukemista 5000 punnalla/vuosi (vastaa noin 65 000 puntaa nykyrahassa)

 7. No ei kyllä amerikkalainen kulttuurikaan sen rehellisempi ole, valkoiset hampaat välkkyen saatetaan ajaa omaa etua tavalla tai toisella.
  En kuitenkaan nyt viittaa mitenkään Sussexin pariin tai Meghaniin vaikka hän on saanut valitettavasti osansa tämän kaltaisistakin syytöksistä.
  Minäkin olen sitä mieltä että somessa voi saada aikaan mistä asiasta tahansa järkyttävän mylläkän, johon jotkut tahot ovat sitten mestareita heittämään lisää vettä.
  En ole nähnyt haastattelua muuten kuin meidän lehdistön tekemiä juttuja siitä. Hyvä kun saavat itse niin sanotusti puhdistaa ilmaa suoraan ilman mitään “välikäsiä”. Kaikesta huolimatta pari kuitenkin kertoo olevansa hyvissä väleissä perheen kanssa. Täytyy vaan sitten muistaa että otsikoista tehdään raflaavia että saadaan niitä klikkauksia ja suomennoksissa ja haastattelun kuvauksessa saatetaan “oikoa” että voidaan pikkasen suurennella kuvaa.

 8. Tuota noin, vaikea tietää, mikä on totta ja mikä ei. Mutta ihmettelen Harryn osalta sitä, että haluaa haukkua koko lähimmän perheensä julkisuudessa. Kuka näin tekee? Oli syy mikä hyvänsä. Kuka tästä hyötyy (muu kuin TV-yhtiö ja media)? Eivätkö H&M jo saavuttaneet rauhan lähtemällä pois hovista valtameren taakse? Kannattiko tämä ryöpytys (joka voi kääntyä hyvinkin negatiiviseksi) taas aloittaa ja altistaa sille raskaana oleva puoliso. Minun mielestäni ei. Ihan mautonta. Ja itse en olisi kuolemassa oleville isovanhemmilleni tällaista tehnyt, vaikka kuinka olisin kokenut vääryyttä.

  Tässä vähän erilainen kommentti. 🙂

  • Hyviä kysymyksiä, joita on myös ihan aiheellista miettiä. Itse uskon, että Meghanille ja Harrylle oli tärkeää jakaa oma tarinansa suoraan ilman välikäsiä. En tiedä, vaikuttaako haastattelu mitenkään sellaisiin ihmisiin, jotka ovat jo sementoituneet vihaamaan Meghania, mutta ymmärrän todella hyvin halun puolustautua viime vuosien myllytyksen jälkeen.

   Aika näyttää, miten haastattelu tulee vaikuttamaan ja tuleeko hovista vielä jotain vastaiskua. Toivon todella, että kun Cambridgejen lapset kasvavat, Charlotten ja Louis’n vaimon ei tarvitsisi käydä tätä samaa läpi.

 9. Kirjoitan täällä näppäimistö sauhuten postausta, joten en valitettavasti kerkeä vastailemaan nyt kommentteihin juurikaan! Palataan asiaan kuitenkin pian!

Jätä kommentti