Meghanin isän osallistuminen häihin vaakalaudalla

Vain alle viikko ennen prinssi Harryn ja Meghanin häitä onnistui morsiamen isänpuoleinen suku järjestämään vielä mediaskandaalin, joka uhkaa muuttaa hääpäivän luonnetta melkoisesti. En tiedä, onko skandaali turhan voimakas sana, mutta koko kuvio on todella harmillisen lisäksi äärimmäisen hämmentävä ja sen verran merkittävä, että Meghanin isä, Thomas Markle Sr. on ilmoittanut itse medialle jättäytyvänsä pois häistä, koska ei halua aiheuttaa tyttärelleen ja kuninkaalliselle perheelle enempää häpeää. Mistä on siis kyse?

Kun henkilö kihlautuu kuninkaalliseen perheeseen, henkilön lähipiirin tärkein tehtävä on pitää suu kiinni ja torjua järjestelmällisesti kaikki kaupalliset yhteistyöt, joita media tarjoaa saadakseen paljastuksia uudesta tulevasta kuninkaallisesta. Lörpöttelyä ei katsota hyvällä hovissa. Usein kuitenkin löytyy joku läheinen tai “läheinen”, joka on valmis puhumaan medialle – ilmiö on hyvin tuttu monelle muullekin julkisuudessa elävälle. Varsinkin kuninkaallisiin liittyvistä paljastuksista maksetaan merkittäviä summia.

Brittihovia seuraavat ovat varmasti tietoisia siitä, miten Meghanin sisarpuolet, Samantha Markle ja Thomas Markle Jr. ovat alusta asti aiheuttaneet Meghanille harmaita hiuksia ties millä kommenteillaan, avoimilla kirjeillään ja paljastuskirjoillaan. Moitteita täytyy kyllä median ja lörpöttelijöiden itsensä lisäksi heittää myös ikävän skandaalinnälkäisen yleisön suuntaan.

Embed from Getty Images

Minä ja monet muut elämme siinä ymmärryksessä, että sisarukset eivät ole vuosiin, jopa vuosikymmeneen, olleet Meghanin kanssa aktiivisissa tekemisissä, toisin kuin mitä he itse antoivat ymmärtää alkuun. Samanthan aiemmista väitteistä voisi arvata, että sisarukset olivat ehkä ajatelleet hyötyvänsä pikkusiskon menestyksestä, ja pettyivät kun näin ei käynytkään, kun Meghan alkoi tienata näyttelemisellä. Ei ollut mikään yllätys, että molemmat sisarukset perheineen jäivät ilman kutsua.

Brittilehdistö kuitenkin ilmeisesti on kustantamassa joitain Meghanin sukulaisia Lontooseen häähumuun jonkinlaisiksi erikoiskommentaattoreiksi. En uskalla edes arvata, millaisia summia Samanthalle ja Thomas Jr:lle on tyhjänpäiväisestä ja valheellisesta löpinästään maksettu Meghanin ja Harryn kihlauksen aikana.

Tällä kertaa kohun keskellä on kuitenkin Meghanin isä, Thomas Markle Sr., mikä tuli kieltämättä yllätyksenä minulle. Koko kihlauksen ajan Thomas Sr. ja Meghanin äiti Doria Ragland ovat pysytelleet hiljaa tyttärensä asioista, kuten kuuluukin. Kensingtonin palatsi tiedotti toukokuun alussa, että molemmilla vanhemmilla on tärkeä rooli häissä; Doria toimii Meghanin seurana häitä edeltävän yön ja automatkan Windsoriin, Thomas Sr. taas saattaisi tyttärensä alttarille. Ujoksi ja syrjäänvetäytyväksi kuvailtu Thomas Sr. elää rauhallista eläkeläisen elämää Meksikossa, ja hänen oli määrä tavata prinssi Harry ensimmäisen kerran vasta saapuessaan Lontooseen tällä viikolla.

Embed from Getty Images

Meghanin ja hänen isänsä välit eivät ilmeisesti ole yhtä läheiset kuin äitinsä kanssa, mutta sen verran hyvät, että Meghan on mitä ilmeisemmin itse halunnut isänsä saattajakseen. En usko mitenkään, että hovi olisi sellaista vaatinut. Alttarille saattaminen oli kuitenkin sen verran lukkoon lyötyä, että se oli jo julkistettu. Ennen kihlaustaan Meghan on puhunut isästään lämpimästi sosiaalisessa mediassa ja haastatteluissa. Isän työn kautta Meghan on kertonut myös tutustuneensa Hollywoodiin. Thomas Markle Sr. on siis Emmy-palkittu valaisija, joka työskenteli mm. Pulmusten ja General Hospitalin parissa.

Netissä on sunnuntaista asti levinnyt kulovalkean tavoin uutinen, jonka mukaan Thomas Sr. on lavastanut itse paparazzikuvia itsestään. Viime aikoina brittimediassa on nähty kuvia, joissa isä katselee kahvilassa netistä uutisia tyttärestään tai häistä, lukee Britanniasta kertovaa kirjaa ja käy esimerkiksi räätälillä ottamassa mittoja pukua varten.

Kuvia oli kai jo hieman epäilty, mutta oli silti aikamoinen jymyjuttu, kun kävi ilmi Thomas Sr:n olleen itse kuvien takana ja tehneen yhteistyötä paparazzitoimiston kanssa. Räätälireissu oli esimerkiksi täysin lavastettu; kyseessä oli naamiaspukuliike ja mittoja otti joku sivullinen teini, joka ei tiennyt mistä oli kyse, teki vain mitä amerikkalaisherra viittoi. Omien sanojensa mukaan Thomasin tarkoituksensa oli auttaa Meghania ja kuninkaallista perhettä antamalla itsestään positiivisempi kuva.

Samantha Markle on tunnustanut osansa sopassa, mutta koko jupakka on silti todella hämmentävä. Mitkä olivat jutun todelliset motiivit? Kuinka paljon Samatha Marklella on vaikutusvaltaa isäänsä? Voiko kyseessä olla vain inhimillinen harha-askel, jonka mediapyöritys ja lehdistön tai Samanthan ja Thomas Jr:n suunnalta tullut mahdollinen manipulointi on aiheuttanut? Yhtäkkinen valtava mediakiinnostus saisi kenen tahansa pään pyörälle, mutta kuninkaallisen perheen lähipiirissä yksinkertaisesti täytyy osata olla hiljaa. Sitten voi myös kysyä, että onko Meghan (ja hovi PR-tiimeineen) tarjonnut isälleen tarvittavaa tukea tai taitoa käsitellä mediaa?

Jotainhan tietysti isän ja tyttären väleistä kertoo se, että isän oli tarkoitus tavata prinssi Harry vasta juuri ennen häitä. Harryn ja Meghanin kohdalla kyse ei ole siitä, että vaikkapa viikonlopun Meksikon-reissuun ei olisi mahdollisuuksia. Jos vierailun pelättäisiin herättävän liikaa huomiota ja innostavan kuvaajia jatkamaan päivystämistä Meksikossa, tapaaminen olisi voitu järjestää jossain muualla.

Kieltäydyn silti leimaamasta Thomas Marklea pelkäksi ahneeksi onnenonkijaksi. Juttu ei jotenkin täsmää niin yksinkertaisella selityksellä. Jos isä olisi halunnut lypsää rahaa tyttärensä avulla, olisi ollut monta muutakin parempaa ja tuottoisampaa tapaa. Kuvien järjestäminen oli erittäin huono päätös, mutta on vanhuksia (Thomas Sr. on lehtien mukaan 73-vuotias) höynäytetty paljon typerimmistäkin asioista.

Jos isä on oikeasti kokenut, että hänestä aiemmin napatut paparazzikuvat esittivät hänet huonossa valossa, toimittajat tai Samantha on voinut aivan hyvin pienellä manipuloinnilla saada isän ajattelemaan, että uusien, mukavempien kuvien julkistaminen voisi auttaa. Herra Marklen on tosin raportoitu julkisuudessa kärsineen talousongelmista ja elävän siitäkin syystä Meksikosta, mikä vie aika paljon muiden selitysten kuin rahan uskottavuutta.

Embed from Getty Images

Tätä kirjoittaessa kukaan ei oikein tiedä, mikä tilanne todella on. Tai emmehän me ihan oikeasti oikeasti tiedä muutenkaan, kun emme ketään osapuolista tunne. Meghanin on raportoitu edelleen haluavan isänsä häihin, mutta Thomas Sr. on kärsinyt myös rintavaivoista (en tiedä, ovatko väitteet sydänkohtauksesta totta vai ei). Sympatisoin isää sen verran, että vaatisi kyllä äärimmäistä rohkeutta astella koko maailman ja kuninkaallisen perheen eteen tämän kohun jälkeen.

Olipa vaikuttimet mitkä tahansa, kyseessä on iso moka, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kensingtonin palatsi on pyytänyt tilanteen rauhoittamista, ja luultavasti palatsissa mietitään päät puhki, miten asia tulisi käsitellä ja ratkaista. En tosiaan syytä herra Marklea siitä, jos tällaisen jälkeen ei ehkä houkuta astella valokeilassa kuningatar Elisabetin, prinssi Philipin ja prinssi Charlesin eteen.

Jos Thomas Markle Sr. osallistuu, syntyy kohu. Jos hän ei osallistu, syntyy kohu. Voittajia ei ole. Eniten minua harmittaa ja jopa suututtaa Meghanin puolesta. Lehdistön kirjoittelu hänestä on ollut todella ala-arvoista, ja oikein korostanut tätä yleisön ja median huonompaa puolta pahimmillaan. Meghan ei ole syyllinen sisarustensa tai isänsä virheisiin, mutta luonnollisesti voisin kuvitella hänen olevan kuitenkin häpeissään asiasta.

Sisarukset olisi ehkä voinut vielä kestää, kun he eivät oikeasti ole kuuluneet lähipiiriin vuosikymmeniin. Mutta tämä isän töppäily ei todellakaan nosta Meghanin osakkeita kuninkaallisen perheen sisällä. Vaikka Meghan tekisi itse oman työnsä moitteettomasti, olisi naiivia luulla, etteivät tällaiset skandaalit vaikuttaisi mitenkään uuden tulokkaan väleihin kuninkaalliseen perheeseen.

Jälleen kerran olemme tilanteessa, jossa jokaisella osapuolella olisi syytä katsoa peiliin. Thomas Marklen ei olisi missään tapauksessa pitänyt suostua mihinkään lehdistöyhteistyöhön. Meghanin ja hovin olisi ehkä pitänyt koutsata tilannetta paremmin, vaikka toisaalta emme voi tietää, minkä verran Meghan on ollut yhteydessä isäänsä kihlauksen aikana. Tuliko tilanne täysin puuntakaa vai olisiko se ollut ennustettavissa ja siten myös ehkäistävissä?

Lehdistöltä taas ei voi odottaa nöyrää ja sokeaa kunnioitusta kuninkaallisia kohtaan, varsinkin kun he eivät sitä itsekään kovin usein saa, mutta peräänkuuluttaisin yhteistyötä. On aivan käsittämätöntä, miten paljon palstatilaa Samantha Markle ja Thomas Markle Jr. ovat saaneet. Myös yleisö ja kansa voi miettiä asenteitaan. Twitterissä riidellään Meghanista ja Catherinesta, blokkaillaan toisten käyttäjätilejä, jos ei olla samaa mieltä ja etsitään todisteita siitä, että Meghan on täysin läpimätä juonittelija, joka on aina halunnut prinsessaksi ja näyttelee nyt elämänsä roolia.

Embed from Getty Images

Kysynpä vain, että kuka hullu tällaiseen brittihovin sirkukseen suostuisi vapaaehtoisesti mistään muusta syystä kuin rakkaudesta?

Jos Meghanin isä ei häihin osallistu, toivoisin, että Doria Ragland saisi kunnian saattaa tyttärensä vihille. Mihin ratkaisuun sitten ikinä Meghan, perhe ja hovi päätyy, toivon että morsian pystyy silti nauttimaan hääpäivästään. Olen erittäin pahoillani puolestasi, Meghan. KENENKÄÄN ei kuuluisi mennä tällaisen myllyn läpi juuri ennen häitään.

Päivitys 16.5. klo 17:10. Eilen illalla jo hieman postauksen julkaisun jälkeen tilanne sai päivitystä. Draama elää, joten olen jo varautunut siihen, että lopullinen ratkaisu nähdään vasta häissä. Tämänhetkisten tietojen mukaan Thomas Sr. on itse ollut eilen yhteydessä amerikkalaiseen TMZ-viihdeuutissivustoon ja ilmoittanut, että haluaisi sittenkin saattaa Meghanin alttarille, mutta sydänongelmat ovat sen verran vakavia, ettei matkustaminen Lontooseen onnistu.

TMZ kertoo Thomasin olleen tänään eli keskiviikkona sydänleikkauksessa viikon takaisen sydänkohtauksen ja jatkuneiden rintakipujen takia. Thomas myös kertoi uutissivustolle uskovansa poikansa Thomas Jr:n prinssi Harrylle kirjoittaman avoimen kirjeen häiden perumisesta aiheuttaneen sydänkohtauksen.

Mitä ihmettä tästä pitäisi ajatella? Näiden TMZ-kommenttien perusteella Thomas Sr. ei vaikuta yhtään sen fiksummalta kuin vanhemmat lapsensa. Sympatiani valuu tämän myötä alas viemäristä… Ensinnäkin, tuollainen vekslaaminen edes takas näinkin ison ja julkisen asian kanssa ei ole hyvä juttu. Toiseksi, jos olet jo töppäillyt, niin kannattaisi olla soittelematta TMZ:lle ja antaa hovin PR:n hoitaa tilanne. Kolmanneksi, jos jonkun viestin kuitenkin medialle lähetät, niin älä ainakaan kerro siinä tyttäreltäsi eli tulevalta kuninkaalliselta saamasi tekstiviestin yksityiskohtaista sisältöä.

Mutta jos sydänleikkaus pitää paikkansa, niin Thomas Sr:a ei kannata Lontooseen odottaa, toipumisen ja matkustamisen kanssa tulisi nimittäin melkoinen kiire. Lopullisia tuomioita ei voida vielä jakaa, mutta nämä TMZ-kommentit antoivat minulle huonomman kuvan Thomasista, kuin mitä feikkikuvat antoivat. Timanttisalonki seuraa tilannetta.

Muut prinssi Harryn ja Meghanin häitä käsittelevät artikkelit löydät blogin hääsivulta.

Artikkeli julkaistu alun perin toukokuussa 2018. Muokattu maaliskuussa 2021: korjattu kappalejakoa.

2 kommenttia artikkeliin ”Meghanin isän osallistuminen häihin vaakalaudalla

Jätä kommentti