Instrument of Consent -avioliittolupa

Britanniassa kruununperimysjärjestyksen kuuden ensimmäisen henkilön on saatava hallitsijalta virallinen lupa avioliitolleen ellei halua menettää omaa ja tulevien jälkeläistensä paikkaa perimysjärjestyksessä. Kihlautuessaan prinssi Harry oli viides, nyt veljenpoikansa prinssi Louisin syntymän jälkeen kuudes, joten laki koskee häntä. Kuningatar antoi suostumuksensa jo aiemmin maaliskuussa, mutta nyt lähempänä häitä hovi julkaisi kuvia perinteisestä Instrument of Consent -lupadokumentista.
Instrument of Consent on kirjoitettu käsin veliinille, eli lampaan-, vasikan- tai vuohennahasta valmistetulle pergamentille. Alla olevasta kuvasta näkee, että dokumentti on hyvin koristeellinen ja sisältää runsaasti symboliikkaa. Kuningatar Elisabet ei kuvitusta ja tekstiä itse raapusta, se on ulkoistettu Crown Officelle. Kuningattaren allekirjoitus “Elizabeth R” sen sijaan löytyy oikealta ylhäältä. R tarkoittaa latinan sanaa regina eli kuningatar.
avioliittolupa_harry_meghan

Kuva: The Royal Family

Tekstin vasemmalla puolella on punainen lohikäärme eli Walesin symboli, joka viittaa tietysti Harryyn ja hänen isäänsä. Walesin prinssin poikana Harry on virallisesti Walesin prinssi Harry. Lohikäärmeen yläpuolella on Yhdistyneen kuningaskunnan kukkasymbolit; ruusu, ohdake ja apila. Lohikäärmeen alla oleva kuvio on “Prince Harry’s Label” eli Harryn oma symboli. Sen sisältämät kolme simpukkaa tulevat prinsessa Dianan Spencer-suvun vaakunasta.
Tekstin oikealla puolella on niin ikään ruusu, sillä se on myös Yhdysvaltojen kansalliskukka. Ruusun molemmin puolin on kaksi unikkoa, joka puolestaan on Meghanin synnyinosavaltion Kalifornian kansalliskukka. Kukkien välissä oleva purjo on yksi Walesin kansallissymboleista. Kukkien ja purjon alapuolella on jälleen prinssi Harryn symboli simpukoineen ja alimpana on kaksi oliivipuun oksaa, jotka on otettu Yhdysvaltojen valtion virallisesta sinetistä.
Suurempien kuvien lisäksi molemmilta laidoilta löytyy myös pienemmät yksittäiset kuviot: vasemmalla on prinssi Harryn “kruunu” (coronet) ja oikealla Kansainyhteisön symboli. Tekstin alussa oleva valtava E leijonineen viittaa kuningattareen. Leijona pitää kädessään hallitsijan virallista vaakunaa. Brittihovin sivuilta näkee kaikki nuo kuviot lähikuvissa, kannattaa käydä katsomassa, sillä kädenjälki on kiistatta upeaa!
Tekstin keskeinen osuus on seuraava: “NOW KNOW YE that We have consented and do by these Presents signify Our Consent to the contracting of Matrimony between Our Most Dearly Beloved Grandson Prince Henry Charles Albert David of Wales, K.C.V.O., and Rachel Meghan Markle.” Tulevaan herttuatar Catherineen viitattiin omassa dokumentissaan vuonna 2011 sanoilla Our Trusty and Well-beloved Catherine Elizabeth Middleton, mutta kyseessä ei edelleenkään ole mikään salaliitto tai halveksunta Meghania vastaan. Kate brittinä on kuningattaren alamainen, Meghan taas yhdysvaltalaisena ei. Siksi Meghanin kohdalla ei ole mitään adjektiiveja vaan pelkkä nimi.
Instrument of Consent leimataan virallisella sinetillä, joka on kiinnitetty dokumentin alaosaan punotuilla nauhoilla (näkyy paremmin tuossa instagram-kuvassa). Prinssi Harry ja Meghan saavat dokumentin itselleen häiden jälkeen. Juuri tällaiset omituiset ja samalla hienot perinteet tekevät kuninkaallisten seuraamisesta mielenkiintoista ja hauskaa!

 

Jätä kommentti