Lisätietoa kuningatar Elisabetin platinajuhlasta

Kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlavuotta eli “platinajuhlaa” vietetään ensi vuonna näyttävästi. Ohjelmaa on luvassa koko vuoden ajan, mutta päätapahtuma on kesäkuinen juhlaviikonloppu, jonka ohjelmasta brittihovi on antanut tänään lisätietoa.

Kuningatar ja muu perhe tulevat kiertämään Britanniaa laajasti juhlavuoden aikana. Kansainyhteisöstä ei ollut vielä mainintaa, mutta tämä riippunee koronatilanteesta. Luulisin, että ulkomaanmatkoja on vaikea suunnitella juuri nyt, mutta 10 vuotta sitten timanttijuhlan aikaan kuninkaallinen perhe kiersi ahkerasti myös Kansainyhteisöä.

Kuningatar Elisabet vuonna 2021
Kuva: Steve Reigate – WPA Pool/Getty Images

Platinajuhlan huipennus on siis kesäkuun ensimmäinen viikonloppu, jolloin kansalaisetkin saavat ylimääräistä vapaata. Nelipäiväinen viikonloppu alkaa torstaina 2. kesäkuuta, ja luvassa on seuraavanlaista ohjelmaa:

  • Perinteinen Trooping the Colour -syntymäpäiväparaati (torstai).
  • Juhlakokkojen sytytys. Kokkoja sytytetään pitkin Britanniaa ja Britannian merentakaisilla alueilla sekä Kansainyhteisön maiden pääkaupungeissa (torstai).
  • Juhlajumalanpalvelus St Paulin katedraalissa (perjantai).
  • Livekonsertti Buckinghamin palatsissa (lauantai).
  • Derby-laukkakilpailut Epsom Downsissa (lauantai).
  • The Big Jubilee Lunch – The Big Lunch on vuonna 2009 perustettu hanke, joka kannustaa ihmisiä ja naapurustoja kerääntymään yhteen kerran vuodessa lounaan merkeissä. Ensi vuonna tapahtuma yhdistyy platinajuhlaan, joten luvassa on varmasti lukuisia katujuhlia ympäri maan (sunnuntai).
  • Katutaidetta, teatteria, musiikkia, sirkusta ja karnevaalihenkeä yhdistävä juhla Buckinghamin palatsin ja lähikatujen alueella (sunnuntai).

Ulkomaisista kuninkaallisista vieraista ei ole tietoa. Tämä viikonloppu vaikuttaa aika täydeltä, joten olisiko kuninkaallisille vieraille joku oma tilaisuutensa aiemmin tai myöhemmin?

Juhlakonserttiin lupaillaan viihdemaailman isoimpia nimiä. Tapahtuma lienee samantyyppinen kuin timantti- ja kultajuhlien konsertit. Vielä ei ole kerrottu, kuka tai ketkä saavat kunnian esiintyä Buckinghamin palatsin katolla! Timanttijuhlassa katolle pääsi brittiläinen Madness-yhtye, ja vuonna 2002 kunnian sai legendaarinen Queen. Alla kuvassa vuoden 2002 konsertin ilotulituksia.

Embed from Getty Images

Mä tässä jo pohdin, että pitäisikö alkaa suunnitella reissua ensi kesäkuulle. 😀 En ole koskaan ollut seuraamassa Trooping the Colouria, ja tämä tulee olemaan aika lailla viimeinen iso virstanpylväs, jossa kuningatar on mukana (olettaen, että hän elää juhlapäivään asti). 100-vuotispäivä on toki mahdollinen, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Kuninkaallinen livebongaus houkuttaa, mutta vähän epäilyttää se väenpaljous. Ei niinkään koronan kannalta, vaan en oikein muutenkaan pidä massiivisesta tungoksesta. Paljon voi vielä muuttua, mutta platinajuhlan viikonloppu on varmaan ensimmäisiä suuria massatapahtumia pandemian jälkeen. Tämä vuosi (tai ainakin kesä) taitaa vielä mennä monessa maassa jonkinlaisten rajoitusten kanssa. Talven ja pitkän poikkeusajan jälkeen kadut tulevat varmasti olemaan ihan täynnä ihmisiä, ja telttailu Buckinghamin palatsin edustalla ei muutenkaan houkuta hirveästi. 😀

Melkein mietin, kannattaisiko yrittää valita joku muu pienempi tapahtuma vuoden aikana… Täytyy miettiä! Kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhla on ensi vuoden tammikuussa, siellä voisi myös olla hyvä mahdollisuus livebongailuun jos jotain isompaa järjestetään. Onko joku teistä ollut joskus seuraamassa Trooping the Colouria tai jotain muuta brittihovin tapahtumaa?

Jätä kommentti